Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;






Μηνύματα
20.388
Reaction score
14.984
Τα πρώτα δυο κολοκυθια ,ένα αγγουράκι,μαϊντανό,φρέσκα κρεμμυδάκια,δυόσμο ….απο τον κήπο .

Τι κανεις?Κολοκυθοκεφτεδες!


IMG_5587.jpeg


IMG_5588.jpeg


IMG_5589.jpeg


Η σως με αγγουράκι και χυμο λεμονιού είναι παραλλαγή του τζατζίκιου. Χρησιμοποίησα ότι είχα σε γαλακτοκομικη κρέμα : κοττατζ,ρικοτα,κρεμ fraîche και schmand.
 

Μηνύματα
20.388
Reaction score
14.984
Η γεύση είναι υποκειμενικη υποθεση.Στον ουρανίσκο μου αφήνουν μια ουράνια αίσθηση!Σαν τα φασολάκια και τις μπάμιες …+2!Εκσταση!:D :biggrin:

Α προ πο,είναι από τους κεφτέδες που τρώω μόνο όταν τους μαγειρέψω εγώ.
 



costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
52.082
Reaction score
127.865
Ας ξεκινήσω με λίγη "θεωρία" περί της μπριζόλας, όπως λόγου χάριν με τα σαμπ, η θεωρία είναι η βάση, πάρτε 4-αδα να σωθείτε. 😎

Στο αμερικανικό σύστημα υπάρχει διαβάθμιση ποιότητας με ονομασία Choice, Prime, Select.

Στο γιαπωνέζικο σύστημα και ιδίως σε wagyu - Kobe υπάρχει η διαβάθμιση BMS (beef marbling score) όπου βαθμολογείται το marbling, δηλαδή η περιεκτικότητα ενδομυϊκού λίπους μέσα στην μπριζόλα, και τα σκορ κυμαίνονται από 3 (πολύ λίγο ενδομυϊκό λίπος) έως 12, όπου το 12 είναι μια σχεδόν λευκή μπριζόλα, τίγκα στο ενδομυϊκό λίπος.

Στο γιαπωνέζικο σύστημα ταξινόμησης, marbling score 1 και 2 δεν υπάρχει, διότι το γιαπωνέζικο wagyu δεν γίνεται να περιέχει τόσο λίγο ενδομυϊκό λίπος, βασικά και το 3 είναι πολύ σπάνιο.

Στην Αυστραλία, κυρίως για το wagyu, παίζει άλλη διαβάθμιση, αλλά με αντιστοιχία στο γιαπωνέζικο, όπου το MS (marbling score) κυμαίνεται από 0 έως 9 και 9+.

Να ένα pdf-άκι 😜🤣🤪😁 στα γρήγορα:

1000011901.png


Το αυστραλέζικο 9-αρι αντιστοιχεί (και είναι οπτικά όμοιο) με το γιαπωνέζικο 9-άρι.

Στην Αυστραλία πάνω από 9 βασικά δεν έχουν, είναι διαφορετική η ποικιλία των ζώων. Γι'αυτό, όλα τα (πρακτικά αδύνατα) BMS πάνω από 9 τα έχουν κατηγοριοποιήσει σε μια χονδροειδή κατηγορία, το 9+.

Πριν πολύ λίγο καιρό, μια φάρμα στην Αυστραλία κατάφερε να παράξει wagyu με MS πάνω από 9, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Να'το λοιπόν το wagyu Αυστραλίας με marbling score 9+, για πρώτη φορά εισαγωγή στην Ελλάδα:

1000011896.jpg


Είναι τεράστια η μπριζόλα αυτή, 1,25 kg, με 2 δάχτυλα πάχος:

1000011897.jpg


Αλατισμένο με ανθό, θα περιμένει (ανοιχτό να αερίζεται μέσα στο ψυγείο στους 1-2°C) κάνα 12-ωρο να φύγουν μερικά ζουμιά:

1000011898.jpg


Μετά, θα μείνει 3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, και θα ακολουθήσει ψήσιμο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία για λίγο χρόνο, στόχος το αποτέλεσμα να είναι medium rare προς rare, για να καταλάβω πλήρως τη γεύση του, δηλαδή τη γεύση του λίπους του, διότι, ως γνωστόν, όλη η γεύση και όλη η νοστιμιά της μπριζόλας βρίσκεται αποκλειστικά και μόνον στο λίπος, κι όχι στον μυ, ο οποίος δεν έχει καμία ιδιαίτερη γεύση, σκέτος ο μυς είναι σα χαρτί, σα χόρτο.

Αυτά. Άντε καλημέρα!


ΥΓ. 1. Μια American prime, είναι πραγματικά μια τοπ μπριζόλα black Angus, και πρακτικά η πιο νόστιμη μπριζόλα για όλο τον κόσμο.
Σχετικά λογικό κόστος.

ΥΓ. 2. Το wagyu Αυστραλίας είναι πιο νόστιμο από το wagyu Ιαπωνίας, αλλά το wagyu Ιαπωνίας πάει σε υψηλότερο marbling score από το Αυστραλίας, οπότε είναι "καλύτερο" για μικρή ποσότητα, όπως σε σούσι ή συνοδευτικό πιάτο σε κάποιο γεύμα, και θέλει τηγάνισμα σε υπερβολικά ψηλή θερμοκρασία (ή φλόγιστρο).
Κόστος wagyu Αυστραλίας υψηλό προς πολύ υψηλό (αναλόγως κοπής), και κόστος wagyu Ιαπωνίας στο θεό (αναλόγως κοπής και με marbling score 12, στο διάστημα).

ΥΓ. 3. Για μένα, μια μπριζόλα wagyu Αυστραλίας με MS 8-9 είναι ο,τι καλύτερο καταλαβαίνουν οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας μου. Λίπος ισορροπημένο, ώστε να φάω πάνω από 1 κιλό μπριζόλα χωρίς να με "στουμπώσει" η λιπαρότητά του.

ΥΓ. 4. Η ανωτέρω κοπή, είναι προφανώς η t-bone, με την χαρακτηριστική κοκκάλα στη μέση. Η ακριβότερη κοπή, ακολουθεί το rib eye 🥩.
 
Last edited:



Μηνύματα
13.650
Reaction score
15.608
Το μίνιμουμ είναι 4 τεμάχια 12".
Αρχαία γνώση.
Σήμερα φασολάδα ελαφριά, με κολοκύθι μέσα και κόκκινη πιπεριά γιατί το έντερο μου δεν κουνιέται σωστά. Κάνει και κρύο. :D
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
52.082
Reaction score
127.865
Σήμερα φασολάδα ελαφριά, με κολοκύθι μέσα και κόκκινη πιπεριά γιατί το έντερο μου δεν κουνιέται σωστά. Κάνει και κρύο. :D
Το έντερό σου ΔΕ θέλει φασολάδα, κολοκύθχια και πιπεργιές.

Κρύο κρύο, καιρός για τρίο.

50€.
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
52.082
Reaction score
127.865
Εκτός από το τρίο για το κρύο (που είναι το πιο σημαντικό φάρμακο, κλάσεις ανώτερο του ibutin), τ'άντερο θέλει ένα μήνα αποχή από πράγματα που δε μπορεί να τα διασπάσει, ώστε να αλλάξει η εντερική χλωρίδα.

Αυτά τα πράματα, είναι όσα τρώει μια κατσίκα, ή μια γελάδα (ή οι βίγκαν). Άμα τα τρώνε αυτά τα ζώα, τα ονομαζόμενα μηρυκαστικά, δεν κάνουν για το ανθρώπινο έντερο (δεν ανήκει στα μηρυκαστικά ο άνθρωπος), τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού - υπάρχουν γενετικές διαφοροποιήσεις (και αυξημένες ανοχές σε κάποιους), αν και όχι σημαντικές).

Μετά το μήνα, αφού επανέλθει το έντερο (έχει τρομερές δυνατότητες επιδιόρθωσης) θέλει σταδιακή ένταξη, ένα ένα, με δοκιμή δηλαδή το καθένα, ώστε να δεις πόσο σε πειράζει. Αφού δεις, και καταλάβεις, μετά κάνεις ο,τι θες, έχοντας γνώση του πόσο και αν σε πειράζει. Βρίσκεις δηλαδή τις δικές σου ανοχές σε "μη ανθρώπινες τροφές".
 
Last edited:




bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
14.307
Reaction score
44.728
Αυτό το μπαχαρικό πάνω στο γιαούρτι, τι είναι?

Edit.
Οι σεφταλιές τι φάση είναι?
Υπάρχουν κατεψυγμένες και τις ψήνεις?
Είναι έτοιμες και τις ζεσταίνεις?
Εσύ τις έσιαξες?
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.169
Μηνύματα
2.891.204
Members
38.000
Νεότερο μέλος
Αναστάσιος Κελεγκουρης
Top