Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.560
Μάρκου; Παρέλαβα ρε!

12368.jpg

Άσχημο κόψιμο κάνει το άτιμο, με 10° μονή γωνία κοπής, είναι όντως σα νυστέρι, έχει πολύ πλάκα να δεις πως κόβει μια σελίδα Α4, σαν να μην υπάρχει. 🤣

Είναι πολύ φτηνό για αυτό που προσφέρει, το θεωρώ πραγματικά μεγάλη ευκαιρία σε αυτά τα χρήματα. Αλλά θέλει λαδακι, ειδάλλως σκουριάζει τούτο. 😎

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.560
Δεν μπορεί να υπάρχει ακρίβεια στην γωνία κοπής με το χέρι ελεύθερο, όπως δείχνει ο άνθρωπος στο βίντεο.

Υπάρχουν οδηγοί για συγκεκριμένες γωνίες κοπής, και άλλα μαχαίρια είναι στις 15°, άλλα στις 14°, άλλα στις 12° κι άλλα στις 10°.

Είναι σημαντικό να τηρείς την γωνία κοπής για την οποία κατασκευάστηκε το μαχαίρι, αναλόγως των κραμάτων του. Άλλα μαχαίρια έχουν κράματα που υποστηρίζουν 15° γωνία, άλλα φτάνουν στις 10°.

Γενικής χρήσης οικονομικά μαχαίρια παίζουν στις 20°. Και μπαλτάδες.

(Τα οδοντωτά μαχαίρια, δεν ακονίζονται σε τέτοιες πέτρες, θέλουν ταινία ακονισματος, θα δεις στην επόμενη λύση).

Εγώ προτιμώ την λύση της γερμανικής HORL:

Που προσφέρει 15° και 20° γωνίες ακονισματος (η πιο φτηνή επιλογή - περισσότερες επιλογές γωνίας η ακριβότερη επιλογή), και 2 δίσκους στο πακέτο.

Μαζί με το premium set

Γίνεται πλήρες, με 4 συνολικά δίσκους, αφού προστίθεται ένας δίσκος ακονίσματος fine (3000) και ένας Extra Fine (6000 grit). Και δέρμα βέβαια.

Αν θες κι άλλο (που δεν χρειάζεται), υπάρχει:

Στα 10.000 grit. Για καθρέφτη μιλάμε τώρα, εντάξει..

Ωστόσο, καλή χρυσή η HORL, αλλά σαν την ηλεκτρική δεν εχ. 😎

Έχω (εκτός από την HORL) και την γερμανική ηλεκτρική μηχανή ακονισματος της Wusthof, της οποίας φίρμας έχω και αρκετά μαχαίρια (τα οποία είναι εξαιρετικά).

Μαζί με όλο το σετ των ταινιών ακονισματος, και τον επιπρόσθετο οδηγό για 10° (είναι 20° αθροιστικά οι 2 γωνίες).

Αυτό, ακονίζει και οδοντωτά μαχαίρια, όπως του ψωμιού.

Το στάνταρ είναι περίπου 28°, δηλαδή 2*14°, δηλαδή ένα μαχαίρι 15° σταδιακά θα το πάει χονδρικά στις 14°, που είναι οκ. Από την κατασκευάστρια φίρμα προτείνεται για τα μαχαίρια 15°, οπότε αυτοί ξέρουν.

Βολεύει, γιατί πολλοί Ιάπωνες παίζουν σταθερά 15° και 14°.

Λίγοι Ιάπωνες σε πολύ σκληρά μέταλλα πάνε 11° και 10°, οπότε με τον ανταλλακτικό οδηγό, τακτοποιούνται κι αυτά.

Δηλαδή, έχω εξοπλισμό που ακονίζει σε συγκεκριμένες γωνίες κοπής, χωρίς "σφάλματα" σε αυτόν τον σημαντικό τομέα.

Με τις πέτρες φυσικά γίνεται εξαιρετική δουλειά, αλλά και πάλι με οδηγούς, όχι έτσι "ελεύθερα" με το χέρι. Χρειάζεται οδηγός για την εκάστοτε γωνία κοπής. Αν θες να είσαι ακριβής φυσικά, ειδάλλως μια χαρά θα κάνεις δουλειά και με 3-4 πέτρες και λίγη εξάσκηση.

Last edited:

Reaction score
25.940
Εχω ρε χαμένε βαση με πέτρες για σταθερή γωνία, αλλά ο τύπος ειναι γκραν μάστερ μην την ψάχνεις

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.470
Members
38.564
Νεότερο μέλος
diskoyoyo