Το σύστημά μου (xristos636) Ιδέες για βελτίωση, Μελλοντικές αναβαθμίσεις κτλ.

Reaction score
63
Καλησοέρα στο φόρουμ,
Ήθελα καιρό να ανοίξω το παρών νήμα αλλά τώρα βρήκα λίγο χρόνο να γράψω. Εδώ θα ήθελα να πω δύο λόγια για το σύστημα μου, τα παράπονα μου και να δω τι μπορώ να βελτιώσω σιγά σιγά με τις δικές σας ιδέες.
Να πω 2 πράγματα για το χώρο πρώτα, είναι ένας εννιαίος χώρος συνολικά περίπου 40 τετραγωνικά μέτρα με ύψος περίπου 2.65, άσχετα εάν έχω στήσει το σύστημά μου σε απόσταση περίπου 3.5 x 3.7 .
Τον χώρο σκεφτείται τον σαν 3 διαφορετικά τετράγωνα που το κάθε ένα έχει διαφορετικές διαστάσεις. πχ 3.8x2.2 + 5.1x3.4 + 4x3.16
Ο χώρος είναι ημι-υπόγειο του σπιτιού και έτσι δεν έχει και πολλά πράγμα μέσα. Ουσιαστικά είναι αφρόντηστος και μάλιστα με γυμνούς τοίχους και πρέπει να γίνεται της κακομοίρας σε αντιχήσεις. Επίσεις ο χώρος έχει ανοικτές σκάλες που από ότι διάβασα παίζουν ρόλο στις χαμηλές συχνότητες.
Θα βάλω κάποιο σχεδιάγραμμα με την πρώτη ευκαιρία μην σας ζαλίζω άλλο με αυτά
Το σύστημα τώρα έχει ως εξής:
Πηγή: iMac mid 2011 συνδεδεμένος μέσω καρφιού σε οπτική ίνα σε
av receiver: Marantz sr7012 (αγορά το 2018)
μπροστά ηχεία: Energy CF-30 (αγορά το 2011)
subwoofer: SVS PC-2000 (αγορά το 2016)
surround: Energy CB-10 (αγορά το 2013)

Από ότι βλέπεται δεν υπάρχει κεντρικό ηχείο.
Συνεχίζοντας το θέμα να πω πως το μόνο παράπονο γενικά πως οι μεσο υψηλές συχνότητες γίνονται κουραστικές όταν αυξάνω την ένταση και φαντάζομαι παίζει μεγάλο ρόλο ο χώρος αλλά πιστεύω από αυτά που έχω διαβάσει σίγουρα και ο ενισχυτής μην μπορώντας να δώσει τα ρεύματα που θέλουν τα ηχεία σε μεσαίες συχνότητες ή στις υψηλές και καταλήγει να ῾᾽τραβάει᾽᾽ και να βγαίνει αυτό το τελικό αποτέλεσμα.
Ο σκοπός του θέματος είναι να δεχτώ και τις δικές σας απόψεις για το πως μπορώ να βελτιώσω το σύστημα μου.
Δυστυχώς στο χώρο δεν μπορώ να επέμβω προς το παρών με τίποτε και υπάρχει μελλοντικά το σκεπτικό ότι θα αλλάξει ο συγκεκριμένος χώρος και το σύστημα θα μεταφερθεί αλλού, οπότε μέχρι τότε δεν μπορώ να πειράξω δυστυχώς τίποτε απολύτως. Ίσως κάποια πολύ βασικά πράγματα αλλά μέχρι εκεί.
Κάποιες σκέψεις τώρα όσο αναφορά το σύστημα και μελοντικές βελτιώσεις του. Έχω σκεφτεί ότι η προσθήκη ενός τελικού ενισχυτή θα βοηθήσει το σύστημα να αναδειχθεί και να βελτιωθεί ακουστικά καθώς τις απαιτήσεις ρεύματος θα τις αναλάβει ενα τελικός ενδεχωμένος crown. Ακόμη χρειάζομαι ένα κεντρικό ηχείο για το σύστημά μου για τους διαλόγους στις ταινίες αλλά δυστάζω ως προς τη σειρά που πρέπει να κινηθώ στις αγορές μου. Τα ηχεία μου δεν είναι και τα καλύτερα δυνατά ούτε κάποια ακριβή σειρά, έχω στο νου μου ότι θα χρειαστούν αλλαγή και έτσι δεν έκανα κάποια αγορά γιατί δεν γνωρίζω σε ποια σειρά θα κινηθώ στα δύο μπροστινά ώστε να πάρω αντίστοιχο κεντρικό.
Έχει γίνει πολλάκις στο φόρουμ για συζήτηση περί ενεργών ηχείων και να πω την αλήθεια δεν είμαι κατά της μετατόπισης προς τον ενεργό δρόμο, απλά θα ήθελα τη βοήθεια σας ως προς το πως πρέπει να κινηθώ και τι αγορές πρέπει να γίνουν για να γίνει ομαλή αλλαγή.

Να πω εδώ πως επειδή τα χρήματα που διαθέτονται για την εν λόγο απασχόληση δεν είναι πολλά οι αγορές και οι προσθήκες όπως θα παρατηρήσατε και εσείς γίνονται σιγά σιγά και ένα μέρος τη φορά.
Γνωρίζω επίσης σίγουρα ότι θέλω 4 subwoofer με την καινούργια επιβολή νόμου στο παρών φόρουμ, αλλά τα άτιμα είναι ακριβά για να πάρω άλλα 3 ίδια με το δικό μου. :(
Τέλος να πω πως ελεύθερα μπορείτε να προτείνεται τι πιστεύεται εσείς ότι θα βοηθήσει το σύστημα, τη σειρά των αλλαγών που πιστεύεται ότι πρέπει να κάνω, δηλαδή αγορά τελικού ενισχυτή, αγορά κεντρικού καναλιού, κατεθείαν αλλαγή σε ενεργά τα 2 μπροστά και αργότερα ίδιο κεντρικό ηχείο κτλ κτλ κτλ

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

Reaction score
818
Από παλιότερη εμπειρία με αντίστοιχα μη φροντισμένο χώρο, θα σου έλεγα να μη χαλάσεις δεκάρα τσακιστή. Ό,τι και να αλλάξεις, πάλι το (κακό) δωμάτιο θα ακούς. Αν/όταν με το καλό καταφέρεις να μετακομίσεις σε άλλο χώρο το ξανασυζητάμε.

Όσο για το κεντρικό ηχείο που σου λείπει, είναι το πιο κρίσιμο στην αναπαραγωγή μιας ταινίας. Σίγουρα θα δεις μεγάλη διαφορά προθέτοντάς το (τηρουμένων των αναλογιών βέβαια - βλ. παραπάνω).

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
86.056
Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα.
Μέτρα RT60, και αν είναι δράμα οπως υποψιάζεσαι μην κάνεις τίποτα απολύτως, μέχρι να το διορθώσεις.

Αν είναι έτσι και έτσι, πάρε κεντρικό και βάλε το Audyssey να στα συμμαζέψει .

Reaction score
63
Καταλαβαίνω πως το εννοείται αλήθεια και γενικά εδώ στο χώρο του φόρουμ ακούγεται πολύ. Το σκεπτικό που το ανέφερα ήταν πως θα έχω μια καλή φάση ακόμη και εάν δεν έπαιζε τα προβλεπόμενα λογο αντιχήσεων σε πιο δυνατά στάθμες Αλλά να υπάρχει μια καλή βάση όπου θα έστηναν αργότερα με μια ωραία διαμόρφωσή χώρου τον τότε χώρο που είναι στημένο. Δεν αξίζει ούτε αυτό δηλαδή;

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.056
Ξέρεις σε ποιον χώρο θα πας και πότε; Τα χαρακτηριστικά του;

Reaction score
63
Όχι όχι, θα μεταφερθεί σε άλλο σπίτι τελείως μαλλον λόγο μεταακομισης Αλλά χώρους κτλ Όχι ακόμη δεν γνωρίζω. Αυτό υπάρχει περίπτωση να γίνει όμως στα επόμενα χρόνια. Υπάρχει δλδ σαν σκέψη Αλλά λεπτομεριες όχι ακόμη

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.056
Όχι όχι, θα μεταφερθεί σε άλλο σπίτι τελείως μαλλον λόγο μεταακομισης Αλλά χώρους κτλ Όχι ακόμη δεν γνωρίζω. Αυτό υπάρχει περίπτωση να γίνει όμως στα επόμενα χρόνια. Υπάρχει δλδ σαν σκέψη Αλλά λεπτομεριες όχι ακόμη
Μέτρα RT60.

Reaction score
63
Και μερικές φωτο από το χώρο που είναι στημένος με παλιά πράγματα Κυρίως από το προηγούμενο σπίτι οπότε έχουν λίγο παλαιακο γούστο.
Για τη μέτρηση χρειάζομαι οποιαδήποτε umik που δυστυχώς δεν έχω :( θα δω τι θα κάνω. Εάν βρω τρόπο θα ανεβάσω το σχετικό αρχείο εδώ

Attachments

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.056
Πολύ μικρή απόσταση μεταξύ L-R, δεν σχηματίζεται αξιοπρεπές τρίγωνο με την θέση ακρόασης.

Diylover

Φτιάχτε ενεργά!!!
Reaction score
1.992
Καλως τον. Και εμένα η καρδιά του συστήματος είναι ένας Marantz, o SR7008 παλαιότερο μοντέλο αλλά την προενισχυση την δίνει μια χαρά στον τελικό που παίζει τα Main. Άλλη ποιότητα τα γκάζια στα main, με έναν τελικό θα δεις άλλη διαφορά. Λιγότερα αγριεματα από τον ενισχυτή αφού έχει αλλά ρεύματα να δώσει. Καλύτερα να υπάρχουν ρεύματα και να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ, παρά να λείπουν. Ανοικω σε αυτή τη σχολή γιατί η χαλαρή οδήγηση μόνο πλεονεκτήματα έχει.

Για τους Crown έχουν λεχθεί καλά λόγια όποτε είναι μια αξιοπρεπείς επιλογή με πολλα ρεύματα. Δεν ξέρω αν πέρνει RCA ο Crown αλλιώς rca σε xlr καλώδια και είσαι κομπλέ. Αν το κανείς αυτό θα τσιμπήσεις δυναμικά και στα αλλά ηχεία που οδηγεί ο Marantz γιατί τον ελαφρύνεις. Εγώ είδα διαφορά. Τα sub αν πάρεις άλλα δεν χρειάζεται να είναι τα ίδια. Εσυ δες τι σε βολεύει σε χώρο, τιμή κτλ. Μην ξεχνάς ότι άμα βάλεις 4 πηγές ήχου κερδίζεις 12db μέσο όρο. Άλλο βάρος τραβάει το ένα sub, άλλο τα 4 μαζί. :)

Reaction score
15.469
έχω στήσει το σύστημά μου σε απόσταση περίπου 3.5 x 3.7
η αποσταση των μπροστα ηχειων μεταξυ των και η αποσταση της θεσης ακροασης - ποιες ειναι ?
οι μεσο υψηλές συχνότητες γίνονται κουραστικές όταν αυξάνω την ένταση
αυξανεται η ενταση των αντιχησεων
ο ενισχυτής μην μπορώντας να δώσει τα ρεύματα που θέλουν τα ηχεία σε μεσαίες συχνότητες ή στις υψηλές και καταλήγει να ῾᾽τραβάει᾽᾽ και να βγαίνει αυτό το τελικό αποτέλεσμα.
ισως οντως ο ενισχυτης να μη μπορει , αλλα και ο ιδανικος το ιδιο αποτελεσμα θα 'χει
η προσθήκη ενός τελικού ενισχυτή θα βοηθήσει το σύστημα να αναδειχθεί
οχι

τωρα βλεπω τσι φωτο , πιστευω οτι ο χωρος (του ηχου) μπορει να παλευτει ... κουρτινες - βιβλιοθηκες - διαχωριστικα με "διακοσμητικα" ...

Last edited:

Reaction score
3.465
Μεγάλος ήχος για τόσο μικρή εικόνα
Πανελακια για απορρόφηση στους τοίχους.
Θα γίνει ωραίος ο χώρος.
Λίγο γέμισμα θέλει.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.572
οτι λενε και οι παραπανω οσο το δυνατο φροντιδα στους τοιχους με κουρντινα...κτλ.. , εγω θα σκεφτομουν να βαλω τα ηχεια εκει που ειναι ο καναπες, και τα τον καναπε εκει που ειναι τα ηχεια παντως..

Reaction score
63
Πολύ μικρή απόσταση μεταξύ L-R, δεν σχηματίζεται αξιοπρεπές τρίγωνο με την θέση ακρόασης.
η αποσταση των μπροστα ηχειων μεταξυ των και η αποσταση της θεσης ακροασης - ποιες ειναι ?

αυξανεται η ενταση των αντιχησεων

ισως οντως ο ενισχυτης να μη μπορει , αλλα και ο ιδανικος το ιδιο αποτελεσμα θα 'χει

οχι

τωρα βλεπω τσι φωτο , πιστευω οτι ο χωρος (του ηχου) μπορει να παλευτει ... κουρτινες - βιβλιοθηκες - διαχωριστικα με "διακοσμητικα" ...
Οι αποστάσεις μεταξύ των ηχείων είναι 1.8 ακριβώς και ισαπέχουν και με τη θέση ακρόασης. Σχηματίζουν ένα ισόπλευρο τρίγωνο απλά ίσως χάνει από τη φωτογραφία και δεν φαίνονται καλά οι αποστάσεις.

Καλως τον. Και εμένα η καρδιά του συστήματος είναι ένας Marantz, o SR7008 παλαιότερο μοντέλο αλλά την προενισχυση την δίνει μια χαρά στον τελικό που παίζει τα Main. Άλλη ποιότητα τα γκάζια στα main, με έναν τελικό θα δεις άλλη διαφορά. Λιγότερα αγριεματα από τον ενισχυτή αφού έχει αλλά ρεύματα να δώσει. Καλύτερα να υπάρχουν ρεύματα και να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ, παρά να λείπουν. Ανοικω σε αυτή τη σχολή γιατί η χαλαρή οδήγηση μόνο πλεονεκτήματα έχει.

Για τους Crown έχουν λεχθεί καλά λόγια όποτε είναι μια αξιοπρεπείς επιλογή με πολλα ρεύματα. Δεν ξέρω αν πέρνει RCA ο Crown αλλιώς rca σε xlr καλώδια και είσαι κομπλέ. Αν το κανείς αυτό θα τσιμπήσεις δυναμικά και στα αλλά ηχεία που οδηγεί ο Marantz γιατί τον ελαφρύνεις. Εγώ είδα διαφορά. Τα sub αν πάρεις άλλα δεν χρειάζεται να είναι τα ίδια. Εσυ δες τι σε βολεύει σε χώρο, τιμή κτλ. Μην ξεχνάς ότι άμα βάλεις 4 πηγές ήχου κερδίζεις 12db μέσο όρο. Άλλο βάρος τραβάει το ένα sub, άλλο τα 4 μαζί. :)
Έχω σκεφτεί και εγώ προσθήκη τελικού στο σύστημα, απλά δεν ξέρω άμα τελικά πάω σε ενεργά τελικά ακόμη και στο μέλλον ότι τελικά θα "πετάξω" λεφτά. Το ίδιο σκέφτομαι και στο κεντρικό κανάλι, ότι τελικά άμα αλλάξω σε ενεργά θα πάει χαμένο και το παθητικό κεντρικό οπότε δεν ξέρω πόσο νόημα έχει η αγορά του εάν σε λίγο καιρό αλλάξει η λογική του συστήματος. :/

χαλι στο πατωμα,κουρτινα στον πισω τοιχο,οτι βρεις διακοσμητικο στους πλαινους για απορροφηση/διαχυση...
Μεγάλος ήχος για τόσο μικρή εικόνα
Πανελακια για απορρόφηση στους τοίχους.
Θα γίνει ωραίος ο χώρος.
Λίγο γέμισμα θέλει.
οτι λενε και οι παραπανω οσο το δυνατο φροντιδα στους τοιχους με κουρντινα...κτλ.. , εγω θα σκεφτομουν να βαλω τα ηχεια εκει που ειναι ο καναπες, και τα τον καναπε εκει που ειναι τα ηχεια παντως..
Όσο για το χώρο, θέλει μέτρηση ο χώρος για να δει κάποιος τα προβλήματα του χώρου (και δεν ξέρω κατα πόσο θα μου επιτραπεί στο τέλος και παρέμβαση αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Είχα ρωτήσει παλιότερα για μία ενδεικτική μέτρηση στο χώρο, μια ισοστάθμιση και μία ενδεικτική τιμή για όλα αυτά. Εν τέλη με απέτρεψε από αυτήν την κίνηση γιατί δεν είχε νόημα τέτοια κίνηση σε τόσο φθηνό σύστημα.
Όσο για την οθόνη προβολής είναι η αλήθεια ότι είναι μικρή. Μέσα βέβαια στο έτος υπάρχει περίπτωση να αγορασθεί καινούργια τηλεόραση για το κεντρικό σαλόνι εάν περισσέψουν χρήματα και θα έρθει η παλιά στο υπόγειο. Αρκετά τίμια τηλεόραση SONY στις 42 ίντσες, θα είναι μεγάλη αναβάθμιση από την υπάρχουσα οπότε θα είμαι ευχαριστημένος. Εάν τελικά δεν γίνει θα στραφώ προς κάποιο καλό full hd προβολέα.

Να το κλείσουμε το μαγαζί, να πάμε για σκι, να ησυχάσουμε...:D
Αυτό είναι από τις πιο σωστές προτάσεις εδώ μέσα :p ευτυχώς ξέρω και σκι μια χαρά θα κάτσει :whistling:

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.056
Οι αποστάσεις μεταξύ των ηχείων είναι 1.8 ακριβώς και ισαπέχουν και με τη θέση ακρόασης. Σχηματίζουν ένα ισόπλευρο τρίγωνο απλά ίσως χάνει από τη φωτογραφία και δεν φαίνονται καλά οι αποστάσεις.
Οκ, απο την φωτογραφία έδινε πράγματι τελείως άλλη εντύπωση.
Μέτρα RT60.

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Reaction score
8.058
Η αποσταση απο την μπαφλα του ηχειου μεχρι την πλατη του καναπε, ειναι 2,5 με 3 μέτρα (μην πω 2,8 ακριβως και γινω υπερβολικος:p).
Αυτο εννοει ο @Dimifoot , οτι πρεπει η αποσταση των ηχειων να μεγαλωσει λιγο και ο καναπες να πλησιασει ή τα ηχεια να απομακρυνθουν απο τον τοιχο, ωστε να δημιουργηθει ενα σχεδον ισοπλευρο τριγωνο (απο ισοσκελες που ειναι τωρα).

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.201
Members
38.302
Νεότερο μέλος
ggianno88