Ψηφιακοι Μικτες

Reaction score
69
Με αφορμή ένα ψηφιακό μικτη της Numark DXM-09 θα ήθελα
Να κάνω μερικές ερωτήσεις για όσους γνωρίζουν σχετικά.
1)Οι ψηφιακοί μικτες είναι καλύτεροι από τους αναλογικούς?
2)Γιατί όπως ο συγκεκριμένος ( τιμή γύρο 500 ευρω)
δεν έχει ψηφιακές εισόδους- εξόδους (AES/EBU) ώστε
να παραμένουμε στο ψηφιακό επίπεδο μεταφοράς σήματος?
3) Στην αλυσίδα Tascam CD-01U Prof. – Ultramatch pro src2496-
DEQ2496- Ψηφιακά Χ – Τελικοί - Ενεργά ηχεία.
Θα μπορούσε να μπει ένας ψηφιακός μικτης για Volume cοntrol?,
και σε ποιο σημείο?
4) Χfander που είσαι και ποιο έμπειρος ας αναφερουμε τους ψηφιακούς
μικτες που υπάρχουν μέχρι τώρα – τιμές – δυνατότητες – ήχος.
Ευχαριστω.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
95.820
Οι μίκτες ακολουθούν την λογική εξέλιξη που "λέει" ότι όλα πρέπει να είναι ψηφιακά.
Είναι νωρίς ακόμα για να μπορέσει κάποιος να πει αν υπάρχει νικητής μεταξύ ψηφιακών και αναλογικών. Κι αυτό γιατί είναι δύσκολο σε επαγγελματικό "στήσιμο" να καταλάβεις τη διαφορά (αν υπάρχει) υπέρ του ψηφιακού μίκτη. Πάντα έχοντας ως αντίπαλο έναν ποιοτικό αναλογικό. Από τη μία έχουμε μία μεγάλη αλυσίδα μηχανημάτων συνδεδεμένων μεταξύ τους, που το καθένα όλο και κάνει κάποια μικρή ζημιά στο τομέα ποιότητας ήχου. Από την άλλη δεν υπάρχει (κατά 99%) μουσικό υλικό σε καλή ποιότητα που θα μπορέσει να αναδείξει τις αρετές ενός ψηφιακού μίκτη.
Αν βέβαια τον θες για κάποιον προσωπικό χώρο, που όλα είναι προσεγμένα και μελετημένα με γνώμονα την ποιότητα, πιθανόν να υπάρχει λόγος ύπαρξης ψηφιακού mixer. Αν επίσης ήταν στα σχέδια σου να αγοράσεις αυτό το διάστημα μίκτη, τότε πήγαινε στη ψηφιακή λύση για να είσαι και μέσα στην εποχή.
Ο Numark DXM-09 είναι ένας πολύ καλός και δοκιμασμένος μίκτης μιας και κυκλοφορεί πάνω από χρόνο και έχει καλές κριτικές. Το μειονέκτημα είναι όπως σωστά ανέφερες ότι δεν έχει digital I/O, οπότε παρεμβάλλονται περισσότερες μετατροπές σήματος. Τα + του είναι τα εφέ που έχει (echo,reverb, flanger κλπ) και τα πολύ καλά faders. Επίσης έχει και limiter για να αποφεύγονται τα επικίνδυνα peaks, αλλά εσύ έχεις το DEQ2496 για τέτοια κόλπα. :wink:
Υπάρχει και το Numark DXMPro που δεν έχει τα εφέ, αλλά έχει ακόμα καλύτερα και ανθεκτικότερα faders και SPDIF (Optical & Coaxial) digital output.
Γιατί όμως θες ένα mixer μόνο για volume control;
Στην αλυσίδα ο μίκτης είναι καθιερωμένο να μπαίνει πρώτος και να δίνει σήμα σε όλα τα υπόλοιπα.

Αφιέρωμα στους μίκτες θα κάνω κάποια στιγμή, όχι μόνο στους ψηφιακούς, αλλά σε όλους.
Έτσι κι αλλιώς ψηφιακές υλοποιήσεις έχουν 2-3 μάρκες προς το παρόν απ' ότι ξέρω.

Αν σε ενδιαφέρουν τα ψηφικά I/O, τσέκαρε τον Pioneer DJM-800 που έχει 4 digital inputs (coaxial s/pdif) και 1 digital out (coaxial s/pdif).
Βέβαια είναι ακριβός (πάνω από 1500$ στην Αμερική).

Επισυνάπτω κι ένα μικρό review του Numark DXM-09 από τον Jonathan Sinclair της "Pro Light & Sound".

Reaction score
69
Xfader μου αρέσει ο τρόπος που προσεγκιζεις τα θέματα διότι είναι
διακριτικός και ενημερωτικός . Όμως εδώ θα μπερδευτούμε λίγο.
Διότι εγώ είμαι πρώτα εισαγωγικώς hiedas και δεύτερον ερασιτέχνης
επαγγελματίας. Τώρα εγώ προσπαθώ να παντρέψω Ηιend με επαγγελματικά
και εδώ βρίσκεται η γοητεία πιστεύω.
Όπου νάνε θα έρθει και ο Κ. Τσαρουχάς να μας
πει την γνώμη του επειδή είναι πρωτεργάτης του θέματος ψηφιακή μεταφορά
σήματος στο Ηιend.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
95.820
ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ said:
Τώρα εγώ προσπαθώ να παντρέψω Ηιend με επαγγελματικά
και εδώ βρίσκεται η γοητεία πιστεύω.
Όπου μπει ο όρος hi-end δημιουργεί παρεξηγήσεις. :lol: :lol:
Ειδικά στα επαγγελματικά μηχανήματα, οι κατασκευαστές έχουν διαφορετικές προτεραιότητες να αντιμετωπίσουν από τα αντίστοιχα του hi-end. Όχι βέβαια ότι δεν είναι ποιοτικά. Πολλά είναι καλύτερα μάλιστα.
Θα ρωτήσω πάλι τι μουσική θες να μιξάρεις και την ποιότητα της εγγραφής της.
Κ. Τσαρουχά σας περιμένουμε... :D

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.010
:lol: :lol: :lol: :lol:

αχ Γιώργο, δε ξέρω!

Θα προτιμούσα να μη χρησιμοποιήσεις ψηφιακό μίκτη.
Αλλά σε καταλαβαίνω, για τη χρήση που θες ίσως να είναι και η μόνη λύση.

Το DEQ έχει στο "UTILITY" τη δυνατότητα να δώσεις -15db gain και στο G.EQUAL. έχει επιλογή για άλλα -15db σε όλο το φάσμα (η τελευταία επιλογή δεξιά, την παίρνεις με πάτημα του κουμπιού, όχι με στρίψιμο).

Αν δε σου φτάνουν τα -30db για volume control, έχεις πρόβλημα, χαχαχααχχα :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Σε PC όλα γίνονται πάντως, με μια καρτούλα! πχ
http://www.digigram.com/products/getinfo.htm?prod_key=11600

Reaction score
69
Xfader η αλυσίδα που ανέφερα πιο πάνω αφορά το Hiend και μου λείπει
Volume control . Tωρα στα επαγκελματικα έχω δυο μικτες Behringer
VMX300 ,και VMX100 τους οποίους χρησιμοποιώ σαν DJ σε γάμους
Βαφτίσια κλπ. Οπότε έλεγα αν μου έβγαινε ένας ψηφιακός μικτης (για
Volume control) στο Hiend θα τον είχα και ως DJ.
Προσέξτε τώρα και ο Κώστας ειδικά, άλλη μια εκδοχή.
Τι θα λέγατε αν χρησιμοποιούσαμε την ψηφιακή κονσόλα
DDX3216 Behringer η οποία έχει τα πάντα από εισόδους εξόδους
(8- channel AES /EBU)
και ήταν και σε προσφορά 700 ευρω πριν καταργηθεί?
Αυτό το λέω διότι κάποια στιγμή θα χρειασθώ και κονσόλα ( Αλλά αυτό
είναι άλλο θέμα θα το αναφέρουμε εν καιρό σε POST με κονσόλες ήχου).
Ακόμη κάτι να ρωτήσω τον Κώστα. Αν πάω σε PC ως πηγή τι καταργείται
από συσκευες από την ποιο πάνω αλυσίδα που ανέφερα?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.010
Το DDX3216 είναι καλή λύση Γιώργο. Έχει και πολλές δυνατότητες, αν και οι πιο πολλές δε θα σου χρειαστούν ποτέ υποθέτω...

Αν πας (που θα πας κάποτε :lol: :lol:) σε PC, δε θα καταργήσεις τίποτα, ίσως μόνο το ULTRAMATCH αλλά είναι τόσο χρήσιμο γενικά, που δε βλέπω άγχος στον ορίζοντα περί άχρηστων μηχανημάτων!.

Προτείνω να πας στη Lynx και να δείς και τα ρολόγια ακριβείας που φέρνει η Ελίνα.
Ο συνδυασμός τους είναι ΙΜΗΟ α-κα-τα-μά-χη-τος!

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.745
Exω στα χερια μου ,κυριως για τα παρτακια και το mixing,εναν ALLEN & HEATH icon DP1000 powered mixer(2x300) .
Μεγαλες δυνατοτητες ,που δεν εχω εξαντλησει ακομη.Καλη οδηγηση ,εντος οριων , και φοβερη ισοσταθμιση.Sorry αλλα δεν μπορω να ανεβασω την φωτο. :?Τον γνωριζετε και τι γνωμη εχετε?

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
95.820
Η Allen & Heath είναι συνώνυμη με την ποιότητα (ηχητική, κατασκευαστική). Είναι ειδικευμένη στις κονσόλες studio και PA. Στους πιο "απλούς" μίκτες δεν έχει παράδοση, αν και τελευταία έχει παρουσιάσει μερικά ενδιαφέροντα μοντέλα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι καλή, απλά δεν είναι εταιρεία "της μόδας" για τους DJs.
Πολλοί κορυφαίοι DJ-μίκτες άλλων εταιρειών, διαφημίζουν ότι χρησιμοποιούν ποτενσιόμετρα της Allen & Heath. Αυτό κάτι σημαίνει...
Το μοντέλο Icon DP1000 το έχω δει, δεν το έχω δουλέψει όμως, ούτε ξέρω κάποιον άλλον που να το έχει χρησιμοποιήσει. Έχει σταματήσει η παραγωγή του, αλλά έχει ακόμα καλή εμπορικότητα στα μεταχειρισμένα απ' ότι θυμάμαι. Βέβαια είναι πολυκάναλος και ξεφεύγει λίγο από τη λογική του party mixer, λόγω του αυξημένου μεγέθους, των πολλών "άχρηστων" καναλιών και της έλλειψης crossfader. Από ήχο και εφέ μαντεύω ότι είναι άψογος.

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.745
Ξερω οτι η σειρα x-one εχει πουλησει αρκετα τα τελευταια χρονια στην Ελλαδα (για την Αγγλια δεν το συζητω) παρα το μεγαλο κοστος!

Ποτε δεν χρησιμοποιουσα το crossfader :lol:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
95.820
ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ said:
Ποτε δεν χρησιμοποιουσα το crossfader :lol:
Αυτό είναι ασέβεια προς το όνομα μου!!! :lol: :lol:

Staff online

• n_olympios
    Μαντιναδόρος!