ενισχυτης για atc 40

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
30.906
Μπορεί η μόδα να ξεκίνησε εκ των έσω. Δυό μεγαφωνάκια των δώδεκα εκατοστών για γούφερ συν ένα τουήτερ, f3 στα 38Hz στο 1 μέτρο και ενεργά. Εν έτει 1981. Κι άντε τώρα να τα βάλεις σε ένα δωμάτιο λίγο μεγαλύτερο από ψυγείο με δίφυλλη πόρτα και να ακούσεις τη μπότα του Pick Withers. Δεν γίνεται. Απλώς, δεν γίνεται. Και φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα. Κι ακόμα μας δέρνει η ίδια μ@λ@κία...
Δεν χρειάζονται...Αρκεί να ρωτήσεις διάφορους συζευγμένους ακροαματικόφιλους και να διαπιστώσεις στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τί τύπο ηχείων υποδέχεται στο σπίτι χωρίς να ΄΄στραβώνει΄΄ η συμβία...;)
Ελάτε ρε αδέλφια ! Δώστε λίγα παραπάνω στοιχεία και για μάς που, όχι μόνο δεν γνωρίζουμε ακροαματικόφιλους, μα και έχουμε χάσει επεισόδια 10ετιών ... :cry:

Αυτή τη λέξη, βάλτε την στην ντάτα να μην την κοκκινίζει ο κορρέκτορας...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.967
Ελάτε ρε αδέλφια ! Δώστε λίγα παραπάνω στοιχεία και για μάς που, όχι μόνο δεν γνωρίζουμε ακροαματικόφιλους, μα και έχουμε χάσει επεισόδια 10ετιών ... :cry:

Αυτή τη λέξη, βάλτε την στην ντάτα να μην την κοκκινίζει ο κορρέκτορας...
Κατά τη 10ετία του '70, ο κόσμος που αγόραζε ηχεία ήταν ευτυχισμένος. Αναλόγως του πάχους του πορτοφολιού, μπορούσε καθείς να πάρει ό,τι ηχείο τραβούσε η ψυχή του, και αναλόγως του πορτοφολιού πάντοτε, είχε στη διάθεσή του και γούφερ αναλόγου μεγέθους. Χωρίς κανένα αίσθημα ενοχής. Από τα Technics SB7000 και τα Yamaha NS1000, μέχρι το Rectilinear 5 και το IMF Super Compact. Στο γύρισμα της δεκαετίας άρχισαν τα παρατράγουδα. Ήταν περίπου τότε, που κάποιος πραγματικά εξαίρετος μηχανικός της KEF επενόησε το B110, ένα μιντ τοσοδά, πέντε ιντσών και με μεγάλη διαδρομή. Τί τό 'θελε; Αυτό ήταν!

Έβγαλε το Μπιμπισίδι τη μονιτοριά του, νά 'σου και το 1981 η Meridian με το M2, που βασιζόταν στο B110, κι άρχισε το λιβάνισμα. Και τί ωραίο ηχείο, και σύγχρονης τεχνολογίας, και ενεργό και έτσι κι αλλιώς. ΑΛΛΑ, με δυό γουφεράκια τέτοια ανά κανάλι και σε κάποια ανθρώπινη απόσταση σε τυπικό δωμάτιο, 2,5 - 3 μέτρα, όχι μπότα δεν ακούς, όχι ηλεκτρικό μπάσο, αλλά ούτε την υποηχητική συνιστώσα της κλανιάς της σαύρας. Βγάλανε στη μέση και η ανάγκη για μεγάλη διασπορά, άρα στενή μπάφλα, και πάει! Αυτό ήταν.

Όσο για το μπιμπισιδομόνιτορ, αυτό το ηχειάκι κατασκευάσθηκε για να ακούει ο ηχολήπτης μέσα στο mobile studio, επάνω στο μίνι βαν, από απόσταση που ήταν - δεν ήταν 80 εκατοστά. Όχι αυτήν την απόσταση, από την οποίαν κάθονται και το ακούν όλοι αυτοί οι ανυποπτοάσχετοι παπάρες που το διαλαλούν εδώ κι εκεί. Από τέτοια απόσταση, όλα τα μονιτοράκια αυτού του μεγέθους μόνο φλάουτο μπορούν να παίξουν αξιοπρεπώς.

Αυτά. Και σόρρυ για την παρέκβαση. Αλλά βλέπω κόσμο να χρεώνει και να πληρώνει για αηδίες με πεντάρια γούφερ και να τις ακούει σκέτες, και παθαίνω ρε μ@λ@κες. Δηλαδή, πόσο χειρότερο να γίνει για να πει κανείς κρίμα. Τί να πω...

Reaction score
6.815
Αυτά που λέει ο Κώστας δυστυχώς είναι η πραγματικότητα και ίσως λέει και λίγα. Ψάχνοντας και εγώ τελευταία ενδελεχώς για ηχεία που να έχουν αξιοπρεπές χαμηλό ( για απόσταση ακρόασης 2μ-2,2μ ) δηλαδή μονάδα - ες γούφερ από 7'' και πάνω ή δεν υπάρχουν ή είναι σε τιμές εξωγήινες. Μη πούμε δε για τιμές σε υλοποιήσεις με μονάδες 12'' ή 15''. Εκεί έχει φύγει το γκαλάκτικα και έχει πάει σε άλλο γαλαξία....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.653
ούτε την υποηχητική συνιστώσα της κλανιάς της σαύρας
Μου βγήκε μύξα πάνω στη μπλούζα.
Μόνο αυτό σου λέω..

:lolsign::lolsign::lolsign::lolsign:

Από τέτοια απόσταση, όλα τα μονιτοράκια αυτού του μεγέθους μόνο φλάουτο μπορούν να παίξουν αξιοπρεπώς.
:hi:

Θυμάμαι πάντως, τα πρώτα ηχεια στη δεκαετία του'70 που'χαμε στο σπίτι, φτηνά ήταν, της πλάκας, αλλά μια γουφεράντζα νααααα (με το συμπάθιο) την είχανε, σε στενή καμπινα, το μισό του πλάτους του ηχείου κι άν.
Τρίδρομα, όλα κώνου. Ούτε το Τουίτερ δεν ήταν θόλου.

Μετά πήξαμε στα ηχεία κλανιες, ψάχναμε το μπάσο με τα κυάλια...

Reaction score
1.706
Αυτά που λέει ο Κώστας δυστυχώς είναι η πραγματικότητα και ίσως λέει και λίγα. Ψάχνοντας και εγώ τελευταία ενδελεχώς για ηχεία που να έχουν αξιοπρεπές χαμηλό ( για απόσταση ακρόασης 2μ-2,2μ ) δηλαδή μονάδα - ες γούφερ από 7'' και πάνω ή δεν υπάρχουν ή είναι σε τιμές εξωγήινες. Μη πούμε δε για τιμές σε υλοποιήσεις με μονάδες 12'' ή 15''. Εκεί έχει φύγει το γκαλάκτικα και έχει πάει σε άλλο γαλαξία....
Δεν υπάρχουν καλά παθητικά ηχεία με 10-12 ιντσες γούφερ, στα 5-6 χιλιάρικα; (list price)

Για πείτε μοντέλα.

Timaras

Reaction score
2.144
Η Magnat μας σκέφτεται όμως...
https://www.magnat.de/en/audiophile/transpuls/transpuls/transpuls-1500
Με 15άρι woofer και τιμή στο 1000άρικο το ζεύγος!
[DOUBLEPOST=1551200337][/DOUBLEPOST]
στα 5-6 χιλιάρικα;
:o:o:o

Reaction score
6.815
Δεν υπάρχουν καλά παθητικά ηχεία με 10-12 ιντσες γούφερ, στα 5-6 χιλιάρικα; (list price)

Για πείτε μοντέλα.
Τα 5-6 Χ βασικά δεν την θεωρώ εγώ προσωπικά γήινη τιμή αλλά ας πούμε ότι είναι οπότε
μάλλον θα μου έχει διαφύγει κάτι γιατί με 10 ή 12 ίντσες γούφερ σε αυτά τα χρήματα ηχείο δαπέδου εκτός από κάτι xtz δεν θυμάμαι να έχω δει κάτι άλλο και αν δεν σε βάζω σε πολύ κόπο θα ήθελα να μου προτείνεις κάποια γιατί ψάχνω.
[DOUBLEPOST=1551200866][/DOUBLEPOST]
Η Magnat μας σκέφτεται όμως...
https://www.magnat.de/en/audiophile/transpuls/transpuls/transpuls-1500
Με 15άρι woofer και τιμή στο 1000άρικο το ζεύγος!
[DOUBLEPOST=1551200337][/DOUBLEPOST]
:o:o:o
Αυτά Τίμο ίσως να είμαι και από τους πρώτους στην Ελλάδα που τα είδα από κοντά.
Τα περίμενα πως και πως. Αλλά αυτό που είδα δεν μου πολυάρεσε, χωρίς να τα έχω ακούσει όμως και το μόνο που δεν θέλω είναι να τα αδικήσω, αλλά εγώ προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι πλέον για αυτό το ηχείο.

Reaction score
1.706
Επειδή τα ATC40 που πήρε ο φίλος, έχουν ήδη γυρω στα 4.5Κ, γι’αυτό ρωτάω ηχεία με δεκάρια/δωδεκάρια γουφερς σε λίγο υψηλότερη κατηγορία, δηλαδή στα 5-6Κ.

Reaction score
6.815
Η σειρά heritage της klipsch έχει σίγουρα μεγάλα woofers.
Ναι , τα klipsch ξέχασα να τα αναφέρω . όντως κινούνται σε άλλο εύρος τιμών και σκοπεύω να πάω να τα ακούσω να έχω προσωπική άποψη γιατί πολλοί λένε ότι τσιρίζουν και διάφορα άλλα.
Αλλά θα πάω να τα ακούσω και εγώ.
[DOUBLEPOST=1551201872][/DOUBLEPOST]
Τί δε σου άρεσε?
Αυτό που είδα, δηλαδή η εμφάνιση τους και η αίσθηση που αποκομίζεις όταν το πιάνεις στα χέρια σου.
Προσωπική μου εκτίμηση είναι ( με την προϋπόθεση ότι παίζουν ) ότι με κάποιο άλλο φινίρισμα και στο οπτικό μέρος αλλά και σαν υλικό του κουτιού και στην διπλάσια τιμή να έβγαιναν θα έμπαιναν σε περισσότερα σπίτια.
Πάντα προσωπική μου εκτίμηση αυτή χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ από κανέναν.

Reaction score
6.815
Επειδή τα ATC40 που πήρε ο φίλος, έχουν ήδη γυρω στα 4.5Κ, γι’αυτό ρωτάω ηχεία με δεκάρια/δωδεκάρια γουφερς σε λίγο υψηλότερη κατηγορία, δηλαδή στα 5-6Κ.
Αυτά έχουν 5,5 woofer. Τέτοια έχω.
και είπα ότι από 7 ίντσες και πάνω και ειδικά ηχεία με δύο μονάδες γούφερ φεύγουν.

Reaction score
596
όπως σε όλα τα καταναλωτικά είδη έτσι και στην κατασκευή των ηχείων ενεργό ρόλο παίζει το μάρκετιν. Οι μηχανικοί περνάνε σε δεύτερο ρόλο και ας πλασάρεται ακόμα ότι στον ήχο δεν ισχύει και τόσο. Τα λίτρα της καμπίνας λιγόστεψαν στις περισσότερες κατασκευές. Δε σας κάνει εντύπωση που γεμίσαμε σαμπάκια? Όχι δε τα υποτιμώ απλά όλες οι εταιρίες βγάζουνε τόσα sub που κάποια πράγματα πρέπει να μας προβληματίσουν. Πάντα πρέπει να βγαίνει κάτι διαφορετικό.
Το μόνο ερώτημα πρέπει να είναι αν μας αρέσει αυτό (ηχητικά) και όχι πως δείχνει.

Σε λίγο μπορεί να δούμε PA matrix array με πεντάρια μεγάφωνα για λιγότερη παραμόρφωση και περισσότερη ταχύτητα.

Timaras

Reaction score
2.144
Το heresy δύο τριακόσια.
Το forte iii περίπου τρία εξακόσια.
[DOUBLEPOST=1551202942][/DOUBLEPOST]
Κι είναι σα ντουλάπι της θειάς μου της Μαγδάλω.:D
Ε,είπαμε,θέλουμε 15άρι woofer.Πού να το στριμώξουν?
Μόνο στο πλαϊνό του ηχείου αν το βάλουν κάνοντάς το πιο στενό αλλά έτσι δε χάνουν σε λίτρα καμπίνας που απαιτεί το μεγάλο woofer?

Last edited:

Reaction score
15.469
ηχεία που να έχουν αξιοπρεπές χαμηλό ( για απόσταση ακρόασης 2μ-2,2μ ) δηλαδή μονάδα - ες γούφερ από 7'' και πάνω ή δεν υπάρχουν ή είναι σε τιμές εξωγήινες
από 7 ίντσες και πάνω και ειδικά ηχεία με δύο μονάδες γούφερ φεύγουν.
εγω ειπα πραμα ? δεν ειπα !

:D

:drinks:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.443
... επενόησε το B110, ένα μιντ τοσοδά, πέντε ιντσών και με μεγάλη διαδρομή....
...
Όσο για το μπιμπισιδομόνιτορ, αυτό το ηχειάκι κατασκευάσθηκε για να ακούει ο ηχολήπτης μέσα στο mobile studio, επάνω στο μίνι βαν, από απόσταση που ήταν - δεν ήταν 80 εκατοστά. Όχι αυτήν την απόσταση, από την οποίαν κάθονται και το ακούν όλοι αυτοί οι ανυποπτοάσχετοι παπάρες που το διαλαλούν εδώ κι εκεί. Από τέτοια απόσταση, όλα τα μονιτοράκια αυτού του μεγέθους μόνο φλάουτο μπορούν να παίξουν αξιοπρεπώς.
...
Στην υπογραμμισμένη φράση κρύβεται όλο το ζουμί...
Οι δε επίγονοι τέτοιων μονάδων προοριζόμενοι για προσαρμογή σε εμφανίσιμες καμπίνες συνδυασμένες με διατάξεις ενίσχυσης χαμηλών - το είδος είναι καταχωρημένο υπό τον όρο ΄΄ανδρικά κοσμήματα΄΄ - μπορεί να είχαν και ανώτερες ενεργές μάζες...

Δείγμα LS3/5a του 1978 - απόκριση συχνότητας υπό ανηχοϊκές συνθήκες.Κλειστή καμπίνα με f3 (συχνότητα υποχώρησης απόκρισης κατά 3dB στο μπάσο) γύρω στα 90Hz και f6 γύρω στα 70 Hz:

Απόκριση εντός δωματίου κανονικοποιημένη με βήμα 1/3 οκτάβας.

Συμπεραίνεται ότι τα κέρδη απόκρισης στο άνω μισό της δεύτερης οκτάβας και κάποιες υποχωρήσεις στην τρίτη οφείλονται σε τονώσεις και ακυρώσεις από τη συμπεριφορά του χώρου.

Αυτές οι τονώσεις - ακυρώσεις θα ισχύουν σε ποικίλους βαθμούς ανάλογα με τις διαστάσεις δεδομένου χώρου και την τοποθέτηση των ηχείων εντός αυτού.

Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις περιπτώσεις όμως - οριζόμενο από τα ηλεκτρομηχανικά χαρακτηριστικά στο ίδιο το ηχείο - θα είναι τονώσεις απόκρισης από τα 100 έως τα 250 Hz περίπου,όπου εδρεύει η αντιληπτική ζώνη muddy και άρχονται οι ζώνες warm & thick.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η προσέγγιση του ηχείου σε τοιχωματικά όρια προκειμένου να αυξανόταν το κέρδος από το χώρο στη δεύτερη οκτάβα θα καταλήγει σε μπουκωμένες χαμηλές,μείωση ευκρίνειας και σε ανώτερες ζώνες και περαιτέρω διατάραξη των δυναμικών αντιθέσεων ακόμα και σε χαμηλές στάθμες.

Από την άλλη πλευρά,η απομάκρυνση από τα όρια του χώρου σε συνδυασμό με προσεκτική τοποθέτηση θα μπορούσε να μετριάζει την προβληματική συμπεριφορά του συστήματος στη ανώτερη του συντονισμού από την κλειστή καμπίνα ζώνη.

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.092
Members
38.287
Νεότερο μέλος
tenten300