ηχεία δαπέδου ή βάσης + sub ?

Reaction score
50
Η ερώτηση είναι γενική και δεν αναφέρομαι σε μάρκες και μοντέλα.
Είναι απόφαση που προκύπτει από ανάγκη ή από επιλογή?

Μια πρώτη σκέψη είναι ότι με το βάσης κερδίσεις σε χώρο/τρόπο τοποθέτησης ενώ παράλληλα εντιμετωπίζεις το πιθανό μπουμάρισμα που θα είχε ένα μεγαλο ηχείο με την επίσης ευκολία τοποθέτησης ενός sub.

Από την άλλη - οινομικά μιλώντας - με τα χρήματα ενός μικρού ηχείου + βάσεις + sub μήπως παίρνεις ένα καλύτερο συνολικά ηχείο δαπέδου ? (υποθέτοντας βέβαια ότι δεν έχεις πρόβλημα τοποθέτησης)

τι λέτε?

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Απάντηση: ηχεία δαπέδου ή βάσης + sub ?

Δεν κερδιζεις χωρο με τα βασης γιατι κι αυτα εχουν...βασεις - εκτος κι αν τα καρφωσεις στον τοιχο (οχι ε:)). Προσωπικα (τωρα πλεον) θα επελεγα για μικρους χωρους ενα καλο βασης (πχ ενα απο τα "μικρα" της ATC) και ενα σαμπ - με συνολικο κοστος περι τα 1500+€ θα ημουν ο "καλυτερος". Τα δαπεδου εχουν πολλες απαιτησεις, τα βασης ειναι πιο ευελικτα στη τοποθετηση, το δε σαμπ σχεδον το εξαφανιζεις. Και ουτε τα δαπεδου ειναι πιο οικονομικα - αρχικα ετσι φαινεται, αλλα ο χρονος και η χρηση...

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743

με τα ηχεια βασης "κερδιζεις" και σε στερεοφωνικη εικονα καθως "εντασσονται" καλυτερα σε ενα μικρο-μεσαιο χωρο στον οποιο δεν υπαρχουν και οι πιο καταλληλες συνθηκες τοποθετησης. Επιπλεον, οσον αφορα την στερεοφωνικη ακροαση μουσικης, πρεπει να βρεθει κ το καταλληλο "μουσικο" και γρηγορο sub, που ειναι προσανατολισμενο προς αυτη την κατευθυνση και οχι προς την πιο κινηματογραφικη αναπαραγωγη.

Αν ο χωρος ειναι μεγαλος και δεν υπαρχουν περιορισμοι οσον αφορα την τοποθετηση των ηχειων κ αυτα μπορουν να τοποθετησθουν οπως πρεπει, τοτε νομιζω οτι το ηχειο δαπεδου ενδεικνυται.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.471

Επ ευκαιρίας, να ρωτήσω κι εγώ κάτι; Έστω ότι υπάρχει ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής κάποιας ηλικίας, ο οποίος πέραν των κλασσικών εισόδων (phono, tape, aux, cd κτλ) έχει δύο εισόδους pre-in και δύο εξόδους pre-out (ο ενισχυτής είναι ο YAMAHA AX-590, πηγαίνετε στη σελίδα 4 "Connections"). Επίσης, ο ενισχυτής έχει υποδοχές για σύνδεση 2 ζευγαριών ηχείων (Α και Β). Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα ζευγάρι ηχείων συνδεδένα, μπορεί να συνδεθεί και subwoofer στον ενισχυτή; Αν ναι, πού, σε ποιες υποδοχές και για ποιου είδους subwoofer συζητάμε;

Reaction score
50

Επ ευκαιρίας, να ρωτήσω κι εγώ κάτι; Έστω ότι υπάρχει ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής κάποιας ηλικίας, ο οποίος πέραν των κλασσικών εισόδων (phono, tape, aux, cd κτλ) έχει δύο εισόδους pre-in και δύο εξόδους pre-out (ο ενισχυτής είναι ο YAMAHA AX-590, πηγαίνετε στη σελίδα 4 "Connections"). Επίσης, ο ενισχυτής έχει υποδοχές για σύνδεση 2 ζευγαριών ηχείων (Α και Β). Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα ζευγάρι ηχείων συνδεδένα, μπορεί να συνδεθεί και subwoofer στον ενισχυτή; Αν ναι, πού, σε ποιες υποδοχές και για ποιου είδους subwoofer συζητάμε;
στην δική σου περίπτωση μάλλον θα πρέπει να συνδέσεις τις εξόδους των ηχείων στις high level inputs του sub και μετά από το sub στα ηχεία

δες φωτό

indikos001

Games
Editor
Reaction score
4.450

απο pre out 2πλο rca κατευθειαν στο sub

wizzy

Reaction score
22.471

Κώστα, καταρχήν σ' ευχαριστώ για την απάντηση.

Άρα για να δω αν κατάλαβα σωστά, ένα ζεύγος καλωδίων θα συνδέει τα ηχεία με το subwoofer στις εισόδους high level input και μετά ένα δεύτερο ζεύγος καλωδίων θα συνδέει τις εξόδους high level output με τον ενισχυτή;

Αν γίνει αυτού του είδους οι συνδέσεις, τι γίνεται ύστερα; Όλες οι υψηλές και μεσαίες συχνότητες θα αναπαράγονται από τα ηχεία και οι χαμηλές από το subwoofer; Μπορεί το subwoofer να κάνει αυτόν τον διαχωρισμό (ρωτάω για το subwoofer διότι αυτό θα παρεμβάλλεται μεταξύ των ηχείων και του ενισχυτή); Τι γίνεται με τα woofers των ηχείων; "Ακυρώνονται"; Αν ναι, πώς;

@indikos001: Δεν κατάλαβα τίποτα! Μπορείς να γίνεις λίγο πιο επεξηγηματικός; Στην είσοδο pre-in δεν χρειάζεται να συνδέσω κάτι; Με την λύση που προτείνεις, πώς θα μπορέσει ο ενισχυτής να "διοχετεύσει" τις χαμηλές συχνότητες στο subwoofer και τις υπόλοιπες στα ηχεία;

Reaction score
6
Στη δική σας περίπτωση υπάρχουν τρεις τρόποι.

Ο ένας τρόπος είναι να αφαιρέσετε τις γέφυρες που ενώνουν τα προενισχυτικά στάδια του ενισχυτή με τα τελικά. Εδώ θα χρειαστειτε ενα υπογούφερ το οποίο θα μπορεί να δέχεται σήμα από RCA και να στέλνει πίσω πάλι στον ενισχυτή το σήμα μέσω RCA, για να ενισχύσει το σήμα στη συνέχεια που θα οδηγήσει τα ηχεία.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να κάνετε το ίδιο από την έξοδο Speaker B σε υπογούφερ που δέχεται σήμα High Level in και στέλνει το σήμα κατ' ευθείαν στα ηχεία από το High Level out.

Η τρίτη περίπτωση είναι να στείλετε με τον ίδιο τρόπο το σήμα στο υπογούφερ αλλά την οδήγηση των ηχείων να αναλάβει ο ενισχυτής από την έξοδο Speaker B.

Σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται προσοχή στο φίλτρο αποκοπής των χαμηλών.

Τα γούφερ των ηχείων συνεχίζουν να λειτουργούν δεδομένου ότι αυτά έχουν αναλάβει τις συχνότητες κάτω των 2.3Khz περίπου (ή αναλόγως του crossover του κάθε ηχείου) απλά δεν θα αναπαράγουν τις πολύ χαμηλές συχνότητες κάτων των 100 ή 80 ή 60Hz τις οποίες και θα αναλάβει το υπογούφερ.

Reaction score
50

Κώστα, καταρχήν σ' ευχαριστώ για την απάντηση.

Άρα για να δω αν κατάλαβα σωστά, ένα ζεύγος καλωδίων θα συνδέει τα ηχεία με το subwoofer στις εισόδους high level input και μετά ένα δεύτερο ζεύγος καλωδίων θα συνδέει τις εξόδους high level output με τον ενισχυτή;

Αν γίνει αυτού του είδους οι συνδέσεις, τι γίνεται ύστερα; Όλες οι υψηλές και μεσαίες συχνότητες θα αναπαράγονται από τα ηχεία και οι χαμηλές από το subwoofer; Μπορεί το subwoofer να κάνει αυτόν τον διαχωρισμό (ρωτάω για το subwoofer διότι αυτό θα παρεμβάλλεται μεταξύ των ηχείων και του ενισχυτή); Τι γίνεται με τα woofers των ηχείων; "Ακυρώνονται"; Αν ναι, πώς;
Δεν το έχω εφαρμόσει στην πράξη αλλά νομίζω ότι οι συχνότητες που θα φτάνουν στα ηχεία σου θα είναι κομένες σε ένα όριο που μπορείς να ρυθμίσεις από το σχετικό ρυθμιστικό αποκοπής. Δεν καταργήται τίποτα από το ηχείο σου απλά δεν θα φτάνουν σε αυτό οι πολύ χαμηλές συχνότητες.
Καποιος πιο έμπειρος ας μας δώσει τα φώτα του please :121:

@indikos001: Δεν κατάλαβα τίποτα! Μπορείς να γίνεις λίγο πιο επεξηγηματικός; Στην είσοδο pre-in δεν χρειάζεται να συνδέσω κάτι; Με την λύση που προτείνεις, πώς θα μπορέσει ο ενισχυτής να "διοχετεύσει" τις χαμηλές συχνότητες στο subwoofer και τις υπόλοιπες στα ηχεία;
εδώ μάλλον εννοεί ο φίλος ότι θα συνδέσεις το pre out (βγάζοντας τις γέφυρες) στη low level input του sub και μετά από την low level έξοδο του sub στην pre-in του yamaha
Τα ηχεία έτσι παραμένουν κανονικά συνδεμένα στον yamaha

wizzy

Reaction score
22.471

Δεν το έχω εφαρμόσει στην πράξη αλλά νομίζω ότι οι συχνότητες που θα φτάνουν στα ηχεία σου θα είναι κομένες σε ένα όριο που μπορείς να ρυθμίσεις από το σχετικό ρυθμιστικό αποκοπής. Δεν καταργήται τίποτα από το ηχείο σου απλά δεν θα φτάνουν σε αυτό οι πολύ χαμηλές συχνότητες. Καποιος πιο έμπειρος ας μας δώσει τα φώτα του please :121:
Νομίζω, μας απάντησε ο Pleo.

εδώ μάλλον εννοεί ο φίλος ότι θα συνδέσεις το pre out στη low level input του sub και μετά από την low level έξοδο του sub στην pre-in του yamaha. Τα ηχεία έτσι παραμένουν κανονικά συνδεμένα στον yamaha
Μάλλον έχεις δίκιο, το σκέφτηκα λίγο παραπάνω και μάλλον αυτό εννοεί (νομίζω το περιγράφει και ο Pleo ως τον πρώτο τρόπο σύνδεσης).

@Pleo: Τι εννοείς με το "χρειάζεται προσοχή στο φίλτρο αποκοπής των χαμηλών συχνοτήτων" (υποθέτω μιλάς για το subsonic filter); O ενισχυτής μου έχει έναν τέτοιον επιλογέα. Στην περίπτωση εφαρμογής subwoofer, το φίλτρο πρέπει να είναι ενεργό ή όχι;

Reaction score
6
Re: Απάντηση: ηχεία δαπέδου ή βάσης + sub ?

@Pleo: Τι εννοείς με το "χρειάζεται προσοχή στο φίλτρο αποκοπής των χαμηλών συχνοτήτων" (υποθέτω μιλάς για το subsonic filter); O ενισχυτής μου έχει έναν τέτοιον επιλογέα. Στην περίπτωση εφαρμογής subwoofer, το φίλτρο πρέπει να είναι ενεργό ή όχι;
Εννοώ πως δεν είναι σίγουρο αν ρυθμίζεται η συχνότητα αποκοπής ή είναι σε μία fix τιμή όταν φεύγει από το υπογούφερ και πάει στα ηχεία. Ο ενισχυτής δεν έχει τέτοιο ρυθμιστικό. Στο υπογούφερ αναφερόμουν. Το πως δουλεύει κάθε υπογούφερ θέλει λίγο ψάξιμο.

wizzy

Reaction score
22.471
Απάντηση: Re: Απάντηση: ηχεία δαπέδου ή βάσης + sub ?

Εννοώ πως δεν είναι σίγουρο αν ρυθμίζεται η συχνότητα αποκοπής ή είναι σε μία fix τιμή όταν φεύγει από το υπογούφερ και πάει στα ηχεία. Ο ενισχυτής δεν έχει τέτοιο ρυθμιστικό. Στο υπογούφερ αναφερόμουν. Το πως δουλεύει κάθε υπογούφερ θέλει λίγο ψάξιμο.
Σαφέστατα και θέλει ψάξιμο! Στη φωτογραφία του backpanel από subwoofer που δημοσίευσε ο KostasLC, νομίζω έχει ένα τέτοιο.

Πάντως, ούτε εγώ αναφερόμουν σε ρυθμιστικό του ενισχυτή. Αναφερόμουν σε ένα κουμπί/επιλογέα on-off ο οποίος θέτει/βγάζει σε/εκτός λειτουργία/ας το φίλτρο. Αν πας στο post #4 και κάνεις click στο link που έδωσα, στη σελίδα 10 του manual που θα σου ανοίξει θα καταλάβεις για ποιο πράγμα μιλάω.

Reaction score
6
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ηχεία δαπέδου ή βάσης + sub ?

Σαφέστατα και θέλει ψάξιμο! Στη φωτογραφία του backpanel από subwoofer που δημοσίευσε ο KostasLC, νομίζω έχει ένα τέτοιο.

Πάντως, ούτε εγώ αναφερόμουν σε ρυθμιστικό του ενισχυτή. Αναφερόμουν σε ένα κουμπί/επιλογέα on-off ο οποίος θέτει/βγάζει σε/εκτός λειτουργία/ας το φίλτρο. Αν πας στο post #4 και κάνεις click στο link που έδωσα, στη σελίδα 10 του manual που θα σου ανοίξει θα καταλάβεις για ποιο πράγμα μιλάω.
Όχι. Το subsonic Filter δεν έχει καμία σχέση με την περίπτωσή μας. Αυτό κόβει -18dB στα 15Hz. Καμία σχέση, είναι για να μειώνεται το rumble από τα πικάπ.

Αναφέρομαι στον τρόπο που γίνεται η αποκοπή της συχνότητας. Δηλαδή ισχύει το ρυθμιστικό αποκοπής όταν φεύγει από το υπογούφερ το σήμα και οδεύει προς τα ηχεία ή υπάρχει μία κλειδωμένη τιμή; Αυτό το αναφέρω γιατί θα ήταν χρήσιμο κάποιος να μπορεί να επέμβει στη συχνότητα αποκοπής αναλόγως των ηχείων που έχει.

wizzy

Reaction score
22.471

@Pleo: Νομίζω ότι κατάλαβα για ποιο πράγμα μιλάς. Θα το ψάξω περαιτέρω και θα επανέλθω (αν χρειαστεί).

KostasLC, έκανα take over το thread σου φιλαράκι, sorry!

indikos001

Games
Editor
Reaction score
4.450

εδώ μάλλον εννοεί ο φίλος ότι θα συνδέσεις το pre out (βγάζοντας τις γέφυρες) στη low level input του sub και μετά από την low level έξοδο του sub στην pre-in του yamaha
Τα ηχεία έτσι παραμένουν κανονικά συνδεμένα στον yamaha
οπως φενεται κ στο σχεδιο ποιο πανω(ποστ 8) η συνδεση που προτεινα ειναι απο τις 2 υποδοχες του pre out να φυγει 2πλο rca και να παει κατευθειαν στο input του sub.(μπορεις να συνδεσεις κ δευτερο sub στο pre out αλλα με μονα rca)
δεν χρειαζετε κατι αλλο(pre in πχ.)
ετσι τουλαχιστον το εχω συνδεμενο εγω
η αλλη επιλογη ειναι για ενισχυτες που δεν εχουν pre out

το subsonic ειναι ενα ειδος προστασιας για τα ηχεια(καλο ειναι να το εχεις στο on)
αν παρατηρησεις σε πολυ ψηλες εντασεις θα σου στην ριχνει για λιγο

το ρυθμιστικο των χαμηλων στον ενισχυτη θα εξακολουθει να δουλευει

Reaction score
6
Για να βοηθήσουμε λίγο το φίλο wizzy να πούμε εδώ ότι υπάρχουν γέφυρες που ενώνουν τα προενισχυτικά στάδια με τα τελικά. Χρειάζεται λοιπόν εάν αυτές βγούν να επιστρέψει το σήμα και να γίνει γέφυρα το ίδιο το υπογούφερ που θα παρεμβάλεται.

Ως εκ τούτου, στον συγκεκριμένο ενισχυτή δεν αρκεί να φύγει το σήμα από τις pre-out αλλά χρειάζεται και να επιστρέψει.

indikos001

Games
Editor
Reaction score
4.450
Απάντηση: Re: ηχεία δαπέδου ή βάσης + sub ?

Ως εκ τούτου, στον συγκεκριμένο ενισχυτή δεν αρκεί να φύγει το σήμα από τις pre-out αλλά χρειάζεται και να επιστρέψει.
αν δεν γινει ετσι οπως λες δεν θα δουλεψει το sub?
μιλαω για τον συγκεκριμενο ενισχυτη.

Reaction score
6
Re: Απάντηση: Re: ηχεία δαπέδου ή βάσης + sub ?

αν δεν γινει ετσι οπως λες δεν θα δουλεψει το sub?
μιλαω για τον συγκεκριμενο ενισχυτη.
Θα δουλέψει το sub, ο ενισχυτής δε θα δουλέψει. Απ' ό,τι είδα στο manual έχει μία έξοδο προενίσχυσης γεφυρωμένη με μία main in.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.866
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef