8-bay NAS ή pc με 8 σκληρούς σε RAID-5;

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
103.167
Επειδή των φρονίμων τα παιδιά κλπ, και υπάρχουν και κάτι ψιλά που πρέπει στο μεταξύ να μαζευτούν, ορίστε τα δεδομένα:
- Με τους NAS έχω βρει την υγειά μου. Εύκολο στήσιμο, απρόσκοπτη λειτουργία, ποτέ δεν με πρόδωσαν στο διαμοιρασμό βαρέων αρχείων σε 2 media players
- Για να ξεμπερδέψω για μερικά χρόνια, σκέφτομαι έναν 8-bay NAS με 8 WD red pro 6TB σε RAID 5
- Αυτός που λιγουρεύομαι είναι ένας QNAP TS-853A 8G, που ούτε λίγο ούτε πολύ φτάνει τα 900€

Μου ήρθε λοιπόν η σκέψη μήπως θα μπορούσα να στήσω ένα pc που να εκτελεί χρέη NAS. Μόνο που θα πρέπει:
- Να μπορεί να υποστηρίξει RAID 5 για τους 8 σκληρούς που προανέφερα
- Να είναι αρκετά φτηνότερος από 900€
- Nα έχει καλύτερο επεξεργαστή από τον Intel® Celeron® N3150/N3160 quad-core 1.6GHz
- Μνήμη τουλάχιστον 8Gb
- Να μπορεί να λειτουργεί 24/7

Γίνεται; Μπορείτε να προτείνετε μια σύνθεση μαζί με το λειτουργικό;

Sugah

Ζαχαρούλης
Reaction score
3.326
Προσωπικά, μετά απο 8 χρόνια χρήσης Qnap ως αποθηκευτικό χώρο, δε θα πήγαινα σε κάτι λιγότερο από δαύτα και βέβαια όχι σε συναρμολογούμενο PC.

Για να μπορέσει κάποιο από τα συναρμολογούμενα να έχει τις ίδιες αντοχές για απρόσκοπτη λειτουργία 24 ώρες 365 ημέρες, θα πρέπει να είναι server grade εξαρτήματα. Μητρική σέρβερ, μνήμες ECC, Hardware raid controller. Δε συζητώ στήσιμο NAS με Atom ή αντίστοιχες Celeron onboard λύσεις γιατί θα πέσει μαύρο δάκρυ.

Στη συνέχεια έρχεται η καμπύλη εκμάθησης του λειτουργικού που θα τρέχει το PC, για παράδειγμα Xpenology ή FreeNAS.

Σίγουρα θα είναι φθηνότερο το στήσιμο ενός τέτοιου σερβερ αλλά πάντα υπάρχει ο φόβος μετά από κάποια αναβάθμιση του λειτουργικού, να πάρεις τους δίσκους στο χέρι. Με τα Qnap, 4 έχουν περάσει από τα χέρια μου, δεν έχει τύχει καμία φορά κάτι, ούτε μετά από αναβαθμίσεις σε νέες γενιές λειτουργικών.

Reaction score
1.738
Μου ήρθε λοιπόν η σκέψη μήπως θα μπορούσα να στήσω ένα pc που να εκτελεί χρέη NAS. Μόνο που θα πρέπει:
- Nα έχει καλύτερο επεξεργαστή από τον Intel® Celeron® N3150/N3160 quad-core 1.6GHz
- Μνήμη τουλάχιστον 8Gb

Καλημέρα.

Δεν υπάρχει τέτοιο πράμα κατω απο 900 ευρω.
Μόνο το κουτι για 8 δισκους, θα χει 300-400 ευρω.

Καλημέρα.

Costas Coyias

Ημίθεος
Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.178
Να μπορεί να υποστηρίξει RAID 5 για τους 8 σκληρούς που προανέφερα
Οι δίσκοι υπάρχουν ήδη, ή θα αγορασθούν; Γιατί raid-5; Είναι απαραίτητα 40TB;

LM

Reaction score
4
Το hardware είναι μόνο μία παράμετρος. Έχεις δουλέψει Freenas για παράδειγμα; Επίσης το Xpenology θέλει και αυτό τη δουλειά του σε θέματα συμβατότητας σε υλικό. Επίσης 48 tb raid θα θέλει redundancies. Σε κάθε περίπτωση προσωπικά θα επέλεγα QNAP εάν θέλεις τέτοιο raid σε οικιακό περιβάλλον.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
103.167

minas

Πισιά
Reaction score
4.309
Για αρχή, δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης του λειτουργικού συστήματος σε "φτιαχτά" NAS, όπως FreeNAS, OpenMediaVault, κλπ. Εάν επιλέξεις κάποιο ώριμο σύστημα και δεν κάνεις κάποιο λάθος, μπορείς να πάρεις τους δίσκους από το δικό σου και να τους δεις σχεδόν οπουδήποτε αλλού (για recovery, αναβάθμιση, κλπ). Για τα χαρακτηριστικά που ψάχνεις, δύσκολα θα βρεις κάτι σημαντικά φτηνότερο από τα έτοιμα. Παρ' όλα αυτά, με τα έτοιμα (Synology, Qnap, κλπ) γλιτώνεις πολύ χρόνο και ψάξιμο.
Μία δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι ότι το RAID 5 δεν είναι το πιο κατάλληλο για 8 δίσκους των 6TB. Κατ' ελάχιστο θα πρότεινα RAID 6 (με 2 δίσκους parity). Διαφορετικά είναι σημαντικός ο κίνδυνος όταν κάνεις rebuild έναν δίσκο να χτυπήσει και δεύτερος και να χάσεις τα πάντα.

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
78.988
Γιάννη, αφού το ένα (τουλάχιστον, βαρέθηκα να ψάξω) NAS σου παίρνει τους δίσκους που θέλεις, γιατί να το αλλάξεις;

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
103.167
Γιάννη, αφού το ένα (τουλάχιστον, βαρέθηκα να ψάξω) NAS σου παίρνει τους δίσκους που θέλεις, γιατί να το αλλάξεις;
Αν εννοείς αυτό με τα 8 bays, πού θα μεταφέρω τα 12+ ΤΒ αρχείων που έχω εκεί, ώστε να βάλω τους καινούριους;
Δεν θέλω να το αλλάξω, να προσθέσω θέλω.

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.952
Επειδή των φρονίμων τα παιδιά κλπ, και υπάρχουν και κάτι ψιλά που πρέπει στο μεταξύ να μαζευτούν, ορίστε τα δεδομένα:
- Με τους NAS έχω βρει την υγειά μου. Εύκολο στήσιμο, απρόσκοπτη λειτουργία, ποτέ δεν με πρόδωσαν στο διαμοιρασμό βαρέων αρχείων σε 2 media players
- Για να ξεμπερδέψω για μερικά χρόνια, σκέφτομαι έναν 8-bay NAS με 8 WD red pro 6TB σε RAID 5
- Αυτός που λιγουρεύομαι είναι ένας QNAP TS-853A 8G, που ούτε λίγο ούτε πολύ φτάνει τα 900€

- Μνήμη τουλάχιστον 8Gb

Από την ώρα που εκτελούν μόνο χρέη διαμοιρασμού αρχείων και μόνο... δεν σου χρειάζεται pc που να εκτελεί χρέη file server..δεν κερδίζεις ΤΙΠΟΤΑ!
οπότε μη τον σκέφτεσαι καν
εξάλλου το NAS...είναι file server...και εφόσον έχεις κατασταλάξει και σε εταιρία(qnap) και γνωρίζεις και τα ''κουσούρια'' της...τσάμπα θα χαλάσεις την εργονομία σου;)

επειδή σε βλέπω αχόρταγο...γιατί δεν κοιτάζεις σιγά σιγα τις ρακάτες σειρές για να μην γεμίζεις κουτιά?

Reaction score
47
από το 2012, παίζω 24/7 με τον εξής server :
Core 2 duo e8400,
ECS G45t-M2
8GB DDR2

μαζί με Crosair τροφοδοτικό και UPS MGE Pulsar M 2200VA (online rack)
Το UPS στην 10ετία μου έκανε 2 service, το PC ούτε 1 απώλεια ! Παίζει άριστα μέχρι σήμερα με windows server πάνω και controllάρει το δίκτυο, συν vmware που τρέχω άλλη διανομή παράλληλα.
Έχω στον Server δίσκους 4tb.
Δεν χρειάστηκε ποτέ να κοιτάξω NAS λύσεις, ακόμη και αν τα τινάξει, θα τον αντικαταστήσω με έναν άλλο server με xeon που έχω στην άκρη.
Αν επιλέξεις καλά κομμάτια δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα, σε nas/server πάντως για να μην έχεις προβλήματα είναι σίγουρο ότι πρέπει να υπάρχει ένα καλό online ups που να το προστατεύει.

Sugah

Ζαχαρούλης
Reaction score
3.326
130 watt κατανάλωση μόνο η CPU, πολυ άνετα στα 200 το πακέτο. Αλήθεια ο Xeon πόσο παραπάνω θα καταναλώνει, εάν χαλάσει βέβαια αυτός.
Στα NAS μιλάμε για κατανάλωση 35 watt με δίσκους.
Ίσως να φαίνεται φθηνότερο το PC, αλλα ειναι πολυ ακριβότερο δυστυχώς

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.952
Για πες...
επειδή σε βλέπω έχεις μεγάλο ''ταβάνι'' :p
η qnap έχει λύσεις...όπως και άλλες εταιρίες και φυσικά να ξέρεις οτιδήποτε προορίζεται για rack είναι πάντα πιο τσιμπημένο...αλλά αν ξεκινήσεις σιγά σιγά να χτίζεις rack θα σου βγει σε βάθος χρόνου(όπως ανέφερες ότι το κοιτάς) πολύ πιο πρακτικό και ευέλικτο..;)

αν προλάβω θα δω το απόγευμα...διαφορετικά το βράδυ

Reaction score
47
130 watt κατανάλωση μόνο η CPU, πολυ άνετα στα 200 το πακέτο. Αλήθεια ο Xeon πόσο παραπάνω θα καταναλώνει, εάν χαλάσει βέβαια αυτός.
Στα NAS μιλάμε για κατανάλωση 35 watt με δίσκους.
Ίσως να φαίνεται φθηνότερο το PC, αλλα ειναι πολυ ακριβότερο δυστυχώς
Μετρημένο στο τοίχο, μόλις 65W όλο το serverάκι, με speedstep ανοικτό και idle ;)

Sugah

Ζαχαρούλης
Reaction score
3.326
Σωστά, idle.
Αυτο που ανέφερα για το Qnap ειναι Full throttle 110 MBytes/sec copy.
Σε idle ειναι ακόμα λιγότερο. Για να μην αναφέρω και το sleep mode όπου πέφτει κάτω απο 1watt.
Αλήθεια, ο windows server ξέρει τι ειναι το sleep; και αν το ξέρει μετά απο δαυτο ξυπνάει ή κλαίει η μάνα τα παιδιά και το δίκτυο τον controller.

Reaction score
47
Σωστά, idle.
Αυτο που ανέφερα για το Qnap ειναι Full throttle 110 MBytes/sec copy.
Σε idle ειναι ακόμα λιγότερο. Για να μην αναφέρω και το sleep mode όπου πέφτει κάτω απο 1watt.
Αλήθεια, ο windows server ξέρει τι ειναι το sleep; και αν το ξέρει μετά απο δαυτο ξυπνάει ή κλαίει η μάνα τα παιδιά και το δίκτυο τον controller.
Ναι αλλά το Qnap είναι αδύναμο σε όλα τα υπόλοιπα, δεν μπορώ π.χ. να σηκώνω VMs η να το χρησιμοποιώ ως compute cluster. Θα γονάτιζε ο cpu του :p ΑΝ το Qnap έχει VMs και σηκώνει τα services που τρέχω..
και εγώ 110MB σηκώνω read/write και έχει ελεύθερα αρκετά resources.

Last edited:

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.312
Members
38.538
Νεότερο μέλος
intergrale