Amper : Σε τι χρειάζονται;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.137
Σπύρο, επειδή δεν θυμάμαι και πολλά από φυσική, θα μου επιτρέψεις να ρωτήσω κάποια πράγματα.
Όταν το άρθρο λέει ότι ο ενισχυτής δίνει 34A συνολικά, δεν εννοεί ότι τα δίνει στα π.χ. 70 ή 100 βολτ που τροφοδοτεί τα ηχεία; Το σπίτι που δέχεται παροχή 40Α-50Α τα δέχεται στα 220 βολτ. Άρα τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα. Π.χ. για να πάρω 100 αμπερ στα 22 βολτ από μια συσκευή με βαθμό απόδοσης 50%, αυτή θα καταναλώσει 20 αμπερ στα 220 βολτ. Έτσι δεν είναι; Άρα ο ενισχυτής θα μπορούσε να δώσει 34Α στα ηχεία, όταν θα έπαιζε τροφοδοτώντας αυτά με π.χ. 70-80 βολτ.
Κάπως έτσι είναι τα πράγματα άσχετα με τη πλάκα που κάναμε για να δείξουμε την υπερβολή των κατασκευαστών. Αν ένα σπίτι με τάση δικτύου 230 Volts έχει ικανότητα παροχής 40 Amperes τότε η συνολική του, μέγιστη, κατανάλωση θα είναι το γινόμενο τους δηλαδή 9,3 κιλοβάτ.
Αυτό που αναφέρει ο Σπύρος είναι σωστό αλλά οι κατασκευαστές, θέλοντας να εντυπωσιάσουν, παίρνουν μια ακραία περίπτωση παροχής ρεύματος (είτε μέσω του τροφοδοτικού είτε μέσω τον τρανζίστορ εξόδου) και την αναφέρουν σαν δεδομένη κατάσταση. Τώρα αν την επόμενη χρονική στιγμή ο ενισχυτής, από τα 1000 στιγμιαία βατ μπορεί να παράξει μόλις 10 ή αν έχει καμένο στάδιο εξόδου δεν έχει και πολύ σημασία.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304
Απάντηση: Amper : Σε τι χρειάζονται;

Λοιπόν, ας τα πάρουμε από την αρχή...

Η κάθε συσκεύη που έχουμε σπίτι μας καταναλώνει συνεχές ρεύμα. Το δίκτυο όμως μεταφέρει εναλλασόμενο ρεύμα. Σαν αποτέλεσμα, κάθε συσκευή έχει ένα στάδιο μετατροπής του εναλλασόμενου σε συνεχές και επίσης και υποβιβασμού τάσης. Αυτό το στάδιο θεωρητικά απομονώνει την συσκευή από το δίκτυο. Μέσα σε αυτό το στάδιο υπάρχουν κάποιοι μεγάλης χωρητικότητας πυκνωτές που λειτουργούν ως "ρεζερβουάρ" φορτίων. Το ρεύμα που θα χρειαστεί η συσκευή θα αντληθεί από αυτούς. Όταν αυτοί αδειάσουν η συσκευή δεν μπορεί να δώσει άλλα φορτία αν αυτοί δεν επαναφορτιστούν...

cbk

Reaction score
5
Re: Απάντηση: Amper : Σε τι χρειάζονται;

Απλά μαθηματικά...

Λύνοντας την παραπάνω εξίσωση ως προς τον χρόνο έχουμε αποτέλεσμα t= 0,176/34 άρα t=0,0051s.
Προσπαθώντας να υπερασπιστώ :120: τα δεδομένα του ενισχυτή:

Αν αντί για 34 αμπέρ βάλουμε 17 (που λέει πως είναι ανά κανάλι) και υπολογίσουμε τον χρόνο για 4 πυκνωτές (88.000μf ανά κανάλι /4 = 22.000μF) το t=0,0051s γίνεται t=0,0408s. Μας κάνει κάτι καλύτερο ή είμαστε πάλι (πρακτικά) στα ίδια;

Reaction score
11.267

Προσπαθώντας να υπερασπιστώ :120: τα δεδομένα του ενισχυτή:

Αν αντί για 34 αμπέρ βάλουμε 17 (που λέει πως είναι ανά κανάλι) και υπολογίσουμε τον χρόνο για 4 πυκνωτές (88.000μf ανά κανάλι /4 = 22.000μF) το t=0,0051s γίνεται t=0,0408s. Μας κάνει κάτι καλύτερο ή είμαστε πάλι (πρακτικά) στα ίδια;
Και εγώ θέλω να υπερασπιστώ τον ενισχυτή, αλλά και έτσι όπως λες να το κάνουμε, η διαίρεση βγαίνει πάλι 0,0051. Εσύ το 0,04080 πώς το βρήκες;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.137
Καλό θα έκανε να ρίχναμε και μια ματιά στα χαρακτηριστικά των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών του τροφοδοτικού για να δούμε τι στιγμιαία ρεύματα μπορούν να παρέχουν στο κύκλωμα.
Μάλλον με τίποτα δεν βγαίνουν οι αναφερθείσας από τον κατασκευαστή τιμές.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304
Απάντηση: Re: Amper : Σε τι χρειάζονται;

Καλό θα έκανε να ρίχναμε και μια ματιά στα χαρακτηριστικά των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών του τροφοδοτικού για να δούμε τι στιγμιαία ρεύματα μπορούν να παρέχουν στο κύκλωμα.
Και φυσικά αυτός δεν είναι ο μόνος ενισχυτής...

Οι περισσότεροι κατασκευαστές άρχισαν να παίζουν το παιχνίδι του φθηνού εντυπωσιασμού με τα νούμερα στις προδιαγραφές εδώ και αρκετό καιρό, και έχουν κάνει λάστιχο τα manual και τις μετρήσεις...

cbk

Reaction score
5

Και εγώ θέλω να υπερασπιστώ τον ενισχυτή, αλλά και έτσι όπως λες να το κάνουμε, η διαίρεση βγαίνει πάλι 0,0051. Εσύ το 0,04080 πώς το βρήκες;
Το σκεπτικό μου ήταν πως αντί για 0,176 θέλω 0,088 ανά κανάλι για να πάρουμε 17 Αμπέρ από 4 πυκνωτές (17Α/4=4,25Α). Άρα έχουμε : 0,088 / 4,25=0,020706s.
E, έκανα και ένα λαθάκι :120: και βγήκε το 0,04080…

cbk

Reaction score
5
Δηλαδή δε μπορούμε να εμπιστευθούμε ούτε τα στοιχεία μιας εταιρείας που βγάζει στην αγορά έναν ενισχυτή των 2.400 Ευρώ;

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304
Απάντηση: Re: Amper : Σε τι χρειάζονται;

Δηλαδή δε μπορούμε να εμπιστευθούμε ούτε τα στοιχεία μιας εταιρείας που βγάζει στην αγορά έναν ενισχυτή των 2.400 Ευρώ;
Ούτε εταιρίας που βγάζει ενισχυτές των 15000€ αγαπητέ μου. Αν δεν υπάρχει ανεξάρτητη μέτρηση μην εμπιστεύεσαι τίποτε...

cbk

Reaction score
5
Re: Απάντηση: Re: Amper : Σε τι χρειάζονται;

Ούτε εταιρίας που βγάζει ενισχυτές των 15000€ αγαπητέ μου. Αν δεν υπάρχει ανεξάρτητη μέτρηση μην εμπιστεύεσαι τίποτε...
Μάλλον έχεις δίκιο!

Και θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση :101: γενικότερα και όχι μόνο στο αντικείμενο που συζητάμε...:122:

Reaction score
1.842
Απάντηση: Amper : Σε τι χρειάζονται;

Ο συντελεστής ανόδου (dumping factor) δεν είναι ενδεικτικός της ικανότητας τάσεως, επομένως και ρεύματος, ενός ενισχυτή; :431:

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.092
Members
38.287
Νεότερο μέλος
tenten300