Apple Silicon

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.020
Το Μ1 το έχω περίπου 4 χρόνια. Δεν το σβήνω σχεδόν ποτέ. Δεν βλέπω πτώση της μπαταρίας.

View attachment 349009
Το τι λένε αυτά, είναι μικρής σημασίας και πολύ χαμηλής ακριβείας.

Βασικά λένε μπούρδες, και μια ωραίαν πρωΐαν, δείχνουν σημαντική πτώση χωρητικότητας, σα να έγινε σε 1 μέρα. Αλλά δεν γίνεται τίποτα σε μια μέρα, είναι μια μακροχρόνια σταδιακή μείωση.

Οποιαδήποτε μπαταρία, ανεξαρτήτως εάν προέρχεται από "apple" ή άλλης μάρκας λάπτοπ/τάμπλετ/κινητό κλπ, υπόκειται στις ίδιες αρχές.

Σαν αυτές των αυτοκινήτων.

Το σοφτγουερ ελέγχου των κελιών, παίζει σπουδαίο ρόλο.

Η φθορά της μπαταρίας είναι δεδομένη, για τους γνωστούς λόγους.

Στο πρώτο έτος ή διετία, εάν διαθέτει άριστους ελεγκτές (σοβαρό σοφτγουερ) θα έχει μια πτώση χωρητικότητας περί το 10%, και οι όποιες διακυμάνσεις πτώσης θα εξαρτώνται από τους κύκλους φόρτισης (πόσους; Με τι εύρος SOC έκαστος κλπ), την θερμοκρασία περιβάλλοντος, τον Ρυθμό φόρτισης, και τις οριακές τιμές SOC που χρησιμοποιήθηκε και πόσο.

Με το πέρασμα του χρόνου, μειώνεται περαιτέρω, είτε χρησιμοποιείται είτε όχι, ο χρόνος δε χαρίζεται.

Η κατασκευή κάθε μπαταρίας, προδιαγράφεται για συγκεκριμένους κύκλους φόρτισης, θαύματα δεν γίνονται.

Η βέλτιστη φόρτιση της μπαταρίας για μακρόχρονη παραμονή εφόσον δεν χρειάζεται, είναι χαμηλά, 20-30% SOC, έως 50% Μαξ.

Όταν η μπαταρία έχει χάσει πάνω από 30% της αρχικής της χωρητικότητας, είναι πλέον άχρηστη. Δε το ξέρεις, αλλά είναι.
Και άχρηστη, και επικίνδυνη.
Πλέον έφτασε στο τέλος της ζωής της.

melina

Cargo 200
Reaction score
42.777
M1, 12/21, τα ίδια και εδώ.

View attachment 349010

Να πω βέβαια ότι εκτός του ότι δεν το σβήνω είναι μόνιμα συνδεδεμένο στην εξωτερική οθόνη από την οποία παίρνει και τροφοδοσία (one cable USB-C).
Την οποία οθόνη κλείνω κάθε βράδυ από το κουμπάκι της.
Από τα options που έχει στα settings της μπαταρίας βλέπω ότι είναι επελεγμένο να μην μπαίνει σε sleeping mode όταν είναι συνδεδεμένο σε power adapter και η οθόνη είναι off (προφανώς θα εννοεί τη δική του οθόνη).
Τι σημαίνει όμως αυτό για μένα που η οθόνη είναι και ο power adapter του macbook. Τι κάνει όταν κλείνει η οθόνη;
Εχω την εντύπωση ότι μπαίνει σε sleeping mode γιατί το πρωί που ανοίγω οθόνη "σκουντάω" το ποντίκι για να ξυπνήσει ο υπολογιστής.
Δεν είμαι και σίγουρος για το τι κάνει να πω την αμαρτία μου. Ούτε και με ενδιέφερε και δεν είχα ασχοληθεί μέχρι τώρα που γίνεται η κουβέντα. Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστα το χρησιμοποιώ ως laptop στην μπαταρία του.

Screenshot 2024-11-12 at 14.25.26.png

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
90.267
Εχω την εντύπωση ότι μπαίνει σε sleeping mode γιατί το πρωί που ανοίγω οθόνη "σκουντάω" το ποντίκι για να ξυπνήσει ο υπολογιστής.
Αυτό.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
83.816
Ας το κάνουμε πιο περιγραφικό: το φορτίζω μέχρι 80%, όπως το αυτοκίνητο. Το ανοίγω από sleep στο γραφείο το πρωί, 9και, μένει ανοιχτός μέχρι τις 3και και γράφω, βλέπω mail, ακτινογραφίες, αξονικές κτλ. Και safari.
Και κάνα δίωρο το απόγευμα.
Επιστρέφω σπίτι το βράδυ με 30-40%.
Δεν έχω παρατηρήσει πτώση μέχρι τώρα.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.374
Members
38.177
Νεότερο μέλος
ziki