Barista Corner

Reaction score
4.327
Rancilio Sylvia V4
Gaggia MDF Grinder
Στο 1ο βίντεο θα δείτε τις 10 τροποποιήσεις που έκανα ο ίδιος στη μηχανή μετά από overhaul.
Και στο 2ο βίντεο την εκχύλιση και το αφρόγαλο με απλό φρέσκο παστεριωμένο γάλα.
Kώστα την τερμάτησες την sylvia χίλια μπράβο :drinks:. Είδες διαφορά στην σταθερότητα της θερμοκρασίας με την μόνωση; Γιατί προτίμησες τέτοιο γιγάντιο pid ?
Πως θα γίνει να σε στείλω και την δικιά μου να την μοντάρεις; :roflmao:

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.396
Παιδιά αυτό το θέμα ομολογώ ότι δεν το παρακολουθώ καθόλου, διότι πίνω απλώς νεσκαφε φραπέ και αν παραγγείλω από έξω μ' αρέσει ο φρέντο καπουτσίνο με κρέμα και κανέλλα.
Δεν είμαι ο τύπος που θα κάτσει να ασχοληθεί με μηχανές, φίλτρα, εξαρτήματα, ποικιλίες, αρώματα κ.λ.π.
Άσε που δεν θέλω να ακούω για συντήρηση και καθαρίσματα μηχανών.

Όμως ρε παιδιά βλέπω πολλή ανάπτυξη και τεράστια έπαρση στον καφέ γενικώς.
Τα μαγαζιά που πουλάνε καφέδες είναι κάθε 100 μέτρα.
Λες και οι μισοί Έλληνες, πουλάνε καφέ στους άλλους μισούς.
Διαφημίσεις στην TV για καφέδες, με μια σοβαρότητα, ένα τουπέ, κάτι διαφημιστικές υπερπαραγωγές, κάτι ατάκες, λες και ξαφνικά όλος ο νταλκάς μας και το βασικό μας πρόβλημα, είναι ο καφές.
Και λες και αν πιούμε καλό καφέ θα έρθει η λύτρωση.

Μ' αρέσει ο καφές δε λέω και ειδικά το πρωί αν δεν πιώ, δεν μπορώ να λειτουργήσω, κυριολεκτικά.
Αλλά τόση σημασία πια στον καφέ;

Το μήνυμα αυτό το έγραψα με αφορμή μια συζήτηση με έναν φίλο ετών 34, που θέλει να ανοίξει καφέ και σκέφτεται αν θα κάνει μαγαζί Todaylicious ή τα πιο γκλάμουρ Mikel.
Εγώ του είπα τη γνώμη μου, να μην το κάνει και να διαθέσει τα λεφτά του, που με τόσο κόπο μάζεψε δουλεύοντας χρόνια, σε κάτι άλλο πιο παραγωγικό και όχι τόσο εφήμερο, έως τυχοδιωκτικό θα έλεγα, όπως ένα franchise μαγαζί καφέ .
Θα ήθελα και την δική σας γνώμη ώστε να του την μεταφέρω.
Μάλλον θα του είναι χρήσιμη.

Reaction score
523
Αν ειναι καλος σου φιλος, πες του στην ελλαδα στις μερες μας δε ριχνεις λεφτα...σε επιχειριση....θα δουλευει σαν υπαλληλος για αλλους....(κρατος, υπαλληλους του, εταιρεια francise κλπ)
Αν δεν ειναι καλος φιλος....ασε το παιδι να επιχειρισει...να γυρισει και λιγο το χρημα...

stampol

Οι θυσίες...
Reaction score
5.410
Παιδιά αυτό το θέμα ομολογώ ότι δεν το παρακολουθώ καθόλου, διότι πίνω απλώς νεσκαφε φραπέ και αν παραγγείλω από έξω μ' αρέσει ο φρέντο καπουτσίνο με κρέμα και κανέλλα.
Δεν είμαι ο τύπος που θα κάτσει να ασχοληθεί με μηχανές, φίλτρα, εξαρτήματα, ποικιλίες, αρώματα κ.λ.π.

Διαφημίσεις στην TV για καφέδες, με μια σοβαρότητα, ένα τουπέ, κάτι διαφημιστικές υπερπαραγωγές, κάτι ατάκες, λες και ξαφνικά όλος ο νταλκάς μας και το βασικό μας πρόβλημα, είναι ο καφές.

Μ' αρέσει ο καφές δε λέω και ειδικά το πρωί αν δεν πιώ, δεν μπορώ να λειτουργήσω, κυριολεκτικά.

Το μήνυμα αυτό το έγραψα με αφορμή μια συζήτηση με έναν φίλο ετών 34, που θέλει να ανοίξει καφέ και σκέφτεται αν θα κάνει μαγαζί Todaylicious ή τα πιο γκλάμουρ Mikel.
Εγώ του είπα τη γνώμη μου, να μην το κάνει και να διαθέσει τα λεφτά του, που με τόσο κόπο μάζεψε δουλεύοντας χρόνια, σε κάτι άλλο πιο παραγωγικό και όχι τόσο εφήμερο, έως τυχοδιωκτικό θα έλεγα, όπως ένα franchise μαγαζί καφέ .
o καφες το φαγητο οπως και πολλα αλλα ειναι καθαρα υποκειμενικα.

υπαρχουν αλλοι που τρωνε ενα σαντουιτς ως μεσημεριανο πχ. και ειναι οκ. εγω θα προτιμήσω ενα κανονικο γευμα. το ιδιο ισχυει και με το καφε. εσυ πινεις νεσκαφε και εισαι οκ. εγω θελω/ψαχνω παντα για κατι καλυτερο/καινούργιο (ποικιλιες εσπρεσσο) που δεν εχω δοκιμασει καθως ''καθεμια απ αυτες'' ειναι διαφορετικες. Προσωπικα εχω μια μηχανη αυτοματη που η μονη συντηρηση που κανω 2-3 φορες το χρονο ειναι αφαλατωση με ταμπλετες. διαδικασια 5 λεπτων.

οσον αφορα το αλλο που λες συμφωνω να μη κοιταξει για καφε αλλα για κατι αλλο μη δοκιμασμένο. τωρα τελευταια βλεπω στην Αθηνα μια ανθιση στα τυροκομικα/γαλατα/γιαουρτια.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
96.561

Η επένδυση σε καφέ δεν είναι πια η καλύτερη επιλογή γιατί ο χώρος έχει κορεστεί. Ειδικά αν δεν είσαι ήδη "στον χώρο", θα βρεθείς αντιμέτωπος με εμπόδια και προβλήματα που δεν έχεις υπολογίσει.
Το franchise είναι μία λύση που ακούγεται πιο βατή αλλά έχει τρεις σημαντικούς αρνητικούς παράγοντες:

1. Το ποσό που απαιτούν για έναρξη και το ποσοστό του τζίρου που πρέπει να δίνεις.
2. Τα brands που υπάρχουν δεν είναι (πλέον) τόσο σπουδαία όσο προσπαθούν να περάσουν οι ιδιοκτήτες τους.
3. Ο χρόνος διάρκειας του συμβολαίου είναι μεγάλος ενώ η μόδα του brand περνάει γρήγορα. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα υπάρχουν καν τα γνωστά ονόματα σε π.χ. 5 χρόνια.

Επειδή έχω δύο καλούς φίλους στη χονδρική του premium καφέ, ακούω σχεδόν καθημερινά για την πορεία του χώρου. Τα μαγαζιά που επιβιώνουν είναι αυτά που ο ιδιοκτήτης έχει μεράκι και αγαπάει τον καφέ, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα και εναλλακτικές προτάσεις στις ποιότητες. Μικρά σε μέγεθος και σωστά οργανωμένα, με γνώστες υπαλλήλους που ενημερώνονται συνεχώς για τις παγκόσμιες τάσεις και ξέρουν να προσεγγίσουν τον κάθε πελάτη. Να ικανοποιήσουν τον ψαγμένο και να μυήσουν τον άσχετο.

Αν τώρα κάποιος θέλει να ανοίξει καφετέρια μεγάλου μεγέθους με πολλά τραπέζια, τότε, το στήσιμο, πέραν του προϊόντος, προϋποθέτει τους κατάλληλους ανθρώπους για ΡR, μέσο στον δήμο και στις διάφορες αρχές για άδειες, ελέγχους και καταγγελίες ανταγωνιστών, πολλά χρήματα για αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή κτλ.

Τα 9 στα 10 καφέ που υπάρχουν πουλούν τη φτηνότερη δυνατή ποιότητα, έχουν μηχανές που δεν συντηρούνται, δουλεύουν με υπαλλήλους που δεν έχουν ιδέα πώς φτιάχνεται ο σωστός καφές.
Μην ξεχνάμε ότι κάθε νέα καφετέρια που ανοίγει μπορεί να δουλέψει παίρνοντας πελάτες από τις ήδη υπάρχουσες λόγω κορεσμού του επαγγέλματος. Αν είσαι μία από τα ίδια, πολύ απλά θα χάσεις τα λεφτά σου.

Reaction score
999
Είδες διαφορά στην σταθερότητα της θερμοκρασίας με την μόνωση; Γιατί προτίμησες τέτοιο γιγάντιο pid ?
Ναι φίλε, έχει διαφορά με την μόνωση και φυσικά τεράστια θερμοκρασιακή ισοροπία με το PID.
Εγώ έχω 2.
Ένα για την εκχύλιση κι ένα για τον ατμό.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
96.561
Σήμερα είχα καθαρισμό του μύλου άλεσης από τα υπολείμματα και τα έλαια. Χρησιμοποιώ το Grindz της Urnex και κάθε τέταρτο καθάρισμα λύνω τον μύλο και καθαρίζω κάθε εξάρτημα χωριστά.
Ο μύλος μου είναι ο Gaggia Mdf. Τον έχω αρκετά χρόνια και συνεχίζει να δουλεύει χωρίς πρόβλημα δίνοντας πολύ καλό αποτέλεσμα για την κατηγορία του.

Μετά το Grindz σκέφτηκα να προσθέσω άλλο ένα βήμα στη διαδικασία. Επιστράτευσα το blower της Bulle που έχω, έβγαλα όλα τα καπάκια του μύλου και έριξα αέρα στις οπές. Το τι βγήκε δεν λέγεται!!!
Το βήμα αυτό καθιερώνεται ως απαραίτητο. :)

20170913131719_bulle_63486.jpeg

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.396
Λοιπόν παιδιά ο φίλος μου αποφάσισε τελικά να μην ανοίξει καφέ.
Σήμερα μου το είπε.
Τον ρώτησα τι σκέφτεται τελικά να κάνει.
Και μου είπε ότι με αφορμή την κατάργηση των πλαστικών καλαμακίων, σκέφτεται να φτιάχνει καλαμάκια για τον φραπέ από ανοξείδωτα σωληνάκια.
Δεν σπάνε, δεν χαλάνε, πλένονται και ξανα χρησιμοποιούνται.
Ζήτησε και την δική μου βοήθεια πάνω σε αυτό το αντικείμενο.
Αλλά δεν ξέρω αν το είπε σοβαρά.
Δεν μπόρεσα να τον καταλάβω.

Reaction score
4.327
Συνήθως sweet blue έπαιρνα. Όταν είχα πάρει μηχανή και μύλο (silvia & vario) κάπου 2011 οι τιμές του ήταν πολύ καλές και τους είχα δοκιμάσει σχεδόν όλους τους καφέδες του. Πλέον έχουν ξεφύγει. Πάντως μ' αυτόν που είχα πάθει πλάκα ήταν ένας βραζιλιάνικος ο
FAZENDA do sortao από ένα μαγαζί εδώ λάρισα. Του είχε κάτσει με το "ψήσιμο" καθώς τον ξαναδοκίμασα τον καφέ από tailor made και δεν ήταν ίδιος.....

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.598
Members
38.469
Νεότερο μέλος
niktasoulas