Barista Corner


Μηνύματα
1.521
Reaction score
1.258
Έβαλα Ζαγόρι και αύρα από γυάλινο μπουκάλι αλλά δε μαρεσει. Για πείτε τι βαζετε
 

Μηνύματα
16.999
Reaction score
24.227
σωστό καφέ αύριο το πρωί στη Θεσσαλονίκη κεντρικά που πίνουμε;
 

minas

Πισιά
Μηνύματα
4.112
Reaction score
4.028
Έβαλα Ζαγόρι και αύρα από γυάλινο μπουκάλι αλλά δε μαρεσει. Για πείτε τι βαζετε
Εγώ βάζω Ζαγόρι επειδή τέτοιο πίνω. Εάν θέλεις πιο ουδέτερη γεύση πάρε κάποιο επιτραπέζιο, όχι μεταλλικό.
 

Μηνύματα
1.521
Reaction score
1.258
Και γω γι'αυτό το έβαλα. Ζαγόρι πίνω και μαρεσει αλλά δεν είναι αυτό που έχω συνηθίσει όταν φτιάχνω καφέ Αθήνα με νερό βρύσης.
Θα δοκιμάσω
 





Μηνύματα
626
Reaction score
788
Πραγματικα διπλα στους αλλους 2 , ο illy ειναι τραγικος... View attachment 247431
Ο Illy είναι ο σταθερά αγαπημένος μου καφές, εδώ και 20 χρόνια. Όμως:
Για κάποιον λόγο που δεν γνωρίζω, το περιεχόμενο των συσκευασιών του super market (κόκκος ή σκόνη) μου φαίνεται ότι δεν έχει καμμία σχέση με το περιεχόμενο των - εμφανισιακά ίδιων, αλλά μεγαλύτερων σε μέγεθος - συσκευασιών οι οποίες χρησιμοποιούνται σε πιο εξειδικευμένα καταστήματα. Ανοίγοντας συσκευασία σαν αυτή στην φωτογραφία σου, η μυρωδιά του μου προκαλεί απέχθεια. Ανοίγοντας το σακκουλάκι Illy που αγοράζω με την ποσότητα που θέλω (σε κόκκο ή σκόνη) από τον
η μυρωδιά είναι χάρμα ...μύτης και ...προοίμιο αντίστοιχης γεύσης.
Αν είναι κανείς λάτρης των έντονων χαρακτηριστικών, ίσως ο Illy να μην του κάνει. Αν όμως επιζητά κάτι ήπιο και εκλεπτυσμένο, θεωρώ αξίζει να του δώσει δεύτερη ευκαιρία.
 

Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
14.233
Reaction score
36.361
νεα παραλαβη, Kolektiva, θεσσαλονικη, ωραιοι μου φανηκαν, δοκιμασα και κανα δυο καφεδες, ωραια πραματα νομιζω.

θ ανοιξω κι αυτα που πηρα καιθα επανελθω

A2196803-B1E3-4821-9984-786798BAED6A.jpeg
 

Μηνύματα
404
Reaction score
263
Θα μπορούσε κάποιος να πει, δοσολογία για americano? Δηλ, πόσα γρ καφέ, διάλυμμα καφέ και πόσα gr νερο?
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.723
Reaction score
93.867
Θα μπορούσε κάποιος να πει, δοσολογία για americano? Δηλ, πόσα γρ καφέ, διάλυμμα καφέ και πόσα gr νερο?
Δεν υπάρχει στάνταρ συνταγή για τον americano. Στην ουσία, προσπαθούμε να συνδυάσουμε την ποσότητα και την ένταση του καφέ φίλτρου με τη γεύση του εσπρέσο.

Ξεκινάμε από τα εύκολα. Διπλή δόση εσπρέσο. Με αριθμούς Barista 15-20gr καφές και 40-50gr στο φλιτζάνι.
Μετά προσθέτουμε ζεστό νερό 100-300ml.

Οι Αυστραλοί βάζουν πρώτα το νερό και μετά τον εσπρέσο, έτσι για να το παίξουν διαφορετικοί. :biggrin:

Αυτοί που αργούν να πιουν τον καφέ βάζουν βραστό νερό για να κρατήσει περισσότερη ώρα θερμοκρασία. Καίγονται στην αρχή και μετά δεν καταλαβαίνουν γεύση. :D
 

Μηνύματα
404
Reaction score
263
Δεν υπάρχει στάνταρ συνταγή για τον americano. Στην ουσία, προσπαθούμε να συνδυάσουμε την ποσότητα και την ένταση του καφέ φίλτρου με τη γεύση του εσπρέσο.

Ξεκινάμε από τα εύκολα. Διπλή δόση εσπρέσο. Με αριθμούς Barista 15-20gr καφές και 40-50gr στο φλιτζάνι.
Μετά προσθέτουμε ζεστό νερό 100-300ml.

Οι Αυστραλοί βάζουν πρώτα το νερό και μετά τον εσπρέσο, έτσι για να το παίξουν διαφορετικοί. :biggrin:

Αυτοί που αργούν να πιουν τον καφέ βάζουν βραστό νερό για να κρατήσει περισσότερη ώρα θερμοκρασία. Καίγονται στην αρχή και μετά δεν καταλαβαίνουν γεύση. :D

Διαβάζω όμως και για 7gr καφέ, και 100ml νερό..
 

gstriftos

gilectronikos
Μηνύματα
17.679
Reaction score
4.312
Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.723
Reaction score
93.867
Διαβάζω όμως και για 7gr καφέ, και 100ml νερό..
Εφόσον δεν υπάρχει "επίσημη" συνταγή ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει.

Εννοείται ότι αυτός που πίνει americano θέλει ποσότητα. Τα 40-60ml του διπλού* εσπρέσο είναι δυο γουλιές. Αν θέλουμε περισσότερο (να πιούμε δηλαδή δύο διπλούς εσπρέσο) γίνεται ασύμφορος και η καφεΐνη ανεβαίνει επικίνδυνα.
Τώρα, αν φτιάξεις αραιωμένο εσπρέσο (americano) και είναι μόνο 100ml, θεωρώ ότι δεν κερδίζεις σε κανένα τομέα.
Εκτός κι αν είσαι ικανοποιημένος με καφέ της σειράς (γευστικά και οικονομικά).

* Στους σύγχρονους baristas δεν υφίσταται ο όρος "μονός εσπρέσο". Το κλασικό εσπρεσάκι των Ιταλών δηλαδή. Αυτό που φτιάχνουν λέγεται απλά "εσπρέσο". Γι' αυτούς που έχουν μείνει στα παλιά (στη δόση των 7gr) είναι διπλός ή τριπλός. Οι λόγοι για τη μετάβαση είναι κυρίως δύο: Καταρχάς, η εξέλιξη του καφέ (από την καλλιέργεια και την επεξεργασία, μέχρι το καβούρδισμα και την εκχύλιση) έχει θέσει διαφορετικά στάνταρ από αυτά που βγήκαν πριν 100 χρόνια με καμένους καφέδες της πλάκας (συγκριτικά). Δεύτερον, η μηχανική της εκχύλισης απαιτεί κάποιες διαστάσεις που δεν μπορούμε να πετύχουμε με 7gr καφέ.
 

Μηνύματα
2.153
Reaction score
5.616
Και γω γι'αυτό το έβαλα. Ζαγόρι πίνω και μαρεσει αλλά δεν είναι αυτό που έχω συνηθίσει όταν φτιάχνω καφέ Αθήνα με νερό βρύσης.
Θα δοκιμάσω
Το καλυτερο νερό για τέτοιες παρασκευές είναι το θεονη
Έφτασε και η ζυγαριά ακριβείας με χρονόμετρο

View attachment 246492
Μεγιες, εταιρία κατασκευής και κόστος;
Εφόσον δεν υπάρχει "επίσημη" συνταγή ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει.

Εννοείται ότι αυτός που πίνει americano θέλει ποσότητα. Τα 40-60ml του διπλού* εσπρέσο είναι δυο γουλιές. Αν θέλουμε περισσότερο (να πιούμε δηλαδή δύο διπλούς εσπρέσο) γίνεται ασύμφορος και η καφεΐνη ανεβαίνει επικίνδυνα.
Τώρα, αν φτιάξεις αραιωμένο εσπρέσο (americano) και είναι μόνο 100ml, θεωρώ ότι δεν κερδίζεις σε κανένα τομέα.
Εκτός κι αν είσαι ικανοποιημένος με καφέ της σειράς (γευστικά και οικονομικά).

* Στους σύγχρονους baristas δεν υφίσταται ο όρος "μονός εσπρέσο". Το κλασικό εσπρεσάκι των Ιταλών δηλαδή. Αυτό που φτιάχνουν λέγεται απλά "εσπρέσο". Γι' αυτούς που έχουν μείνει στα παλιά (στη δόση των 7gr) είναι διπλός ή τριπλός. Οι λόγοι για τη μετάβαση είναι κυρίως δύο: Καταρχάς, η εξέλιξη του καφέ (από την καλλιέργεια και την επεξεργασία, μέχρι το καβούρδισμα και την εκχύλιση) έχει θέσει διαφορετικά στάνταρ από αυτά που βγήκαν πριν 100 χρόνια με καμένους καφέδες της πλάκας (συγκριτικά). Δεύτερον, η μηχανική της εκχύλισης απαιτεί κάποιες διαστάσεις που δεν μπορούμε να πετύχουμε με 7gr καφέ.

Αυτά παθαίνεις όταν φεύγεις από τη Ρωσσία.
Μπαίνει ο χακερ, αλλάζει τα τιμολόγια παραγγελίας και αντί για καφεΐνη σου έρχεται η άλλη -ίνη.
:roflmao:
Ο λόγος που μεταφέρουν με αυτόν το τρόπο ναρκωτικές ουσίες είναι γιατί μπερδεύονται τα σκυλιά από την μυρωδιά του καφέ και δεν μπορούν να τις ανιχνεύσουν εύκολα.
 
Last edited:


Μηνύματα
674
Reaction score
563
Η καινούρια μου επιλογή
 



Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.369
Μηνύματα
2.973.984
Members
38.310
Νεότερο μέλος
Ewa
Top