- Μηνύματα
- 13.963
- Reaction score
- 11.649
Έχω πετύχει να τον αλέθουν επί τόπου, αλλά παίρνω σπάνια καφέ απέξω και δε θυμάμαι ποιο κατάστημα ήταν.
Είναι αδύνατον να βγει universal χρονικό παράθυρο γιατί κάθε ποικιλία ή χαρμάνι έχει άλλη συμπεριφορά. Ένας γενικός μπούσουλας λέει ότι όσο πιο ιδιαίτερος είναι ο καφές, τόσο πιο γρήγορα "χαλάει" όταν τον αλέσουμε. Οι ποιότητες που χρησιμοποιούν οι καφετέριες που πάει το 99% των πελατών, είναι τόσο αδιάφορες γευστικά που δεν μετράει αν ο χρόνος αυτός είναι 5 λεπτά ή 5 ώρες.50" διάβασα.
Λένε ότι οξειδώνεται σε ντετε και χάνονται γεύσεις και αρώματα..
Μπορεί να είναι υπερβολικό, αλλά έτσι έχω διαβάσει και γω.
Έτσι οφείλει να κάνει όποιο κατάστημα θέλει να θεωρείται ποιοτικό.Δεν έχω συναντήσει κανένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη που να μην έχει αλεσμένο τον καφέ να κάθεται μέσα στο δοχείο του μύλου.
Θεωρητικά, πρέπει να τον αλέσει επί τόπου.
Παλιότερα είχα περισσότερη όρεξη για πειράματα και δοκίμαζα κάθε τρόπο παρασκευής καφέ. Έτσι για τη φάση. Όμως, για μένα, ο μόνος καφές που αξίζει είναι ο εσπρέσο. Όλοι οι άλλοι μου είναι αδιάφοροι, όσο καλοί ποιοτικά κι αν είναι. Η μέθοδος cold brew δίνει ένα αποτέλεσμα πολύ ήπιο για το γούστο μου. Όλα τα θετικά στοιχεία που δίνει η θερμοκρασία απουσιάζουν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει σωστά κρύα απόσταξη. Το ότι ενθουσιάστηκες είναι αρκετό και σημαίνει ότι κάτι καλό κάνει ο τύπος.Παίρνω τελευταία cold drip καφε από έναν όπως φεύγεις από τη Δυτική Έξοδο της Θεσσαλονίκης. Καταπληκτικός.
Κάνει κανείς από εδώ στο σπίτι του να πει εντυπώσεις;
Ένας cold drip καφές έχει έλλειψη οξύτητας και λιπιδίων που χρειάζονται υψηλή θερμοκρασία για να "περάσουν" στο φλιτζάνι. Για μένα, η οξύτητα είναι απαραίτητη στην τελική γεύση.Κι όμως είχε όλα τα αρώματα ίσως και πιο έντονα. Και πολύ λιγότερη πικράδα. Βέβαια φαντάζομαι ότι έβαλε το μονοποικιλιακό του χαρμάνι.
τι να μας κλασουν μωρε οι μακαροναδες στον καφε.Για παράδειγμα, στην Ιταλία δεν ευχαριστιέμαι καφέ γιατί χρησιμοποιούν dark roasts σε συνδυασμό με robusta και η πίκρα πάει σύννεφο. Οι πελάτες εκεί απαιτούν γρήγορα φιξάκια καφεΐνης. Αυτή είναι η κουλτούρα τους.
Μπορεί να το λες ειρωνικά αλλά η Ιταλική Σχολή δεν έχει καμία σχέση με τη σύγχρονη σκηνή του specialty coffee. Κανείς δεν αμφισβητεί την ιστορική συμβολή τους. Έχουν όμως μείνει στο παραδοσιακό μοντέλο (και καλά κάνουν) τη στιγμή που άλλες χώρες έχουν ξεφύγει. Κάτι σαν αναλογικός/ψηφιακός ήχος.τι να μας κλασουν μωρε οι μακαροναδες στον καφε.
Μόλις γύρισα από τον χώρο του Cafeistas, το εξειδικευμένο παρακλάδι της Coffee Republic. Πρόκειται για ένα μαγαζί που μπορείς να απολαύσεις ό,τι βγάζει η εταιρεία. Δεν είναι καφετέρια για ν' αράξεις. Ο barista είναι φίλος και αρχίσαμε τις δοκιμές. Έπινα μία γουλιά από κάθε εσπρέσο. Ήταν όμως τόσο πολλοί που στο σύνολο οι γουλιές έφτιαχναν μία σεβαστή ποσότητα. Αφρική, Ινδονησία, Κεντρική Αμερική.
View attachment 137628 View attachment 137629