Barista Corner


Μηνύματα
3.361
Reaction score
3.513
Μα πάντα έπαιρνα κιλό. Τον τελευταίο καφε Lavazza Rosso κιλό τον πήρα και προχτές τελείωσε. Γιατί να τον χαρίσω; Εχω ήδη μύλο.
 

minas

Πισιά
Μηνύματα
4.197
Reaction score
4.180
Μα πάντα έπαιρνα κιλό. Τον τελευταίο καφε Lavazza Rosso κιλό τον πήρα και προχτές τελείωσε. Γιατί να τον χαρίσω; Εχω ήδη μύλο.
Εγώ μεταξύ των Lavazza προτιμώ τον Oro, τον έχεις δοκιμάσει;
 

Μηνύματα
3.361
Reaction score
3.513
Ναι τον έχω δοκιμάσει είναι σαφώς καλύτερος απο τον Rosso αλλά και οι δύο δεν με κάλυψαν σε γεύση για freddo esspreso σε αντίθεση με ζεστό espresso που ο Oro είναι ανώτερος απο τον Rosso. Τον Rosso τον είχα πάρει σε προσφορά απο το σουπερ μαρκετ.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
57.956
Reaction score
143.234
Κοίτα, ο "καλός" ο καφές, πρέπει να είναι φρεσκοκαβουρδισμένος.

Δηλαδή, εάν αγοράζεις μονοποικιλιακούς καφέδες πολύ καλού γευστικού προφίλ, κοιτάς ημερομηνία καβουρδίσματος.

Το ιδανικό σενάριο, είναι να αρχίσεις να καταναλώνεις τον καφέ 8-10 μέρες μετά την ημερομηνία καβουρδίσματος, ώστε να απελευθερωθεί η μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που βγάζει αυτές τις πρώτες ημέρες.

Από τη στιγμή που θα πάρεις τον φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ σου, θα πρέπει ιδανικά μέσα σε 2 βδομάδες να τον έχεις καταναλώσει. Μετά αρχίζει να ξεθυμαινει η γεύση του.

Το εύρος 10η-20η ημέρα μετά την ημέρα καβουρδίσματος είναι αυτό με τη μέγιστη δυνατή γεύση του καφέ.

Όσο έχεις τον καφέ εσύ, θα πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένος, διότι οξειδώνεται με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και χάνει γεύση.

Δηλαδή, δεν τον αφήνουμε τον καφέ να κάθεται για μέρες (ούτε καν για ώρες) μέσα στη θήκη του μύλου.

Βγάζουμε μόνο την ποσότητα που θα αλέσουμε, τα πχ 20γρ, και το υπόλοιπο παραμένει κλειστό στη συσκευασία του, την οποία πιέζουμε ώστε να διώξουμε και τον αέρα.

Από τη στιγμή που θα αλέσεις τους κόκκους, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κάνεις τον καφέ, αν είναι δυνατόν μέσα στο πρώτο λεπτό.

Ο χρόνος που μένει αλεσμένος ο καφές είναι χρόνος οξείδωσης, και χάνεται πάλι η γεύση του.

Δηλαδή, όταν βλέπεις σε ένα καφέ να έχει αλεσμένο μισό κιλό καφέ να περιμένει μέσα στο μύλο για να φτιάξουν καφέδες, έχει ήδη οξειδωθεί.

Οι συσκευασίες του κιλού του εμπορίου, έχουν ημερομηνία άλεσης πριν κάνα χρόνο, είναι ήδη παλιός ο καφές.

Τους καλούς μονοποικιλιακούς καφέδες που παίρνουμε, τους παίρνουμε σε συσκευασίες των 250 γρ και σπανίως σε συσκευασίες των 500γρ, τέλος πάντων τέτοια ποσότητα, ώστε να μας κρατήσει για 2 βδομάδες ιδανικά, άντε 3 βδομάδες. Στο μήνα, έχει ήδη "ξεθυμάνει" η έντονη ωραία αρχική του γεύση.
 

Μηνύματα
3.361
Reaction score
3.513
Κοίτα, ο "καλός" ο καφές, πρέπει να είναι φρεσκοκαβουρδισμένος.

Δηλαδή, εάν αγοράζεις μονοποικιλιακούς καφέδες πολύ καλού γευστικού προφίλ, κοιτάς ημερομηνία καβουρδίσματος.

Το ιδανικό σενάριο, είναι να αρχίσεις να καταναλώνεις τον καφέ 8-10 μέρες μετά την ημερομηνία καβουρδίσματος, ώστε να απελευθερωθεί η μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που βγάζει αυτές τις πρώτες ημέρες.

Από τη στιγμή που θα πάρεις τον φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ σου, θα πρέπει ιδανικά μέσα σε 2 βδομάδες να τον έχεις καταναλώσει. Μετά αρχίζει να ξεθυμαινει η γεύση του.

Το εύρος 10η-20η ημέρα μετά την ημέρα καβουρδίσματος είναι αυτό με τη μέγιστη δυνατή γεύση του καφέ.

Όσο έχεις τον καφέ εσύ, θα πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένος, διότι οξειδώνεται με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και χάνει γεύση.

Δηλαδή, δεν τον αφήνουμε τον καφέ να κάθεται για μέρες (ούτε καν για ώρες) μέσα στη θήκη του μύλου.

Βγάζουμε μόνο την ποσότητα που θα αλέσουμε, τα πχ 20γρ, και το υπόλοιπο παραμένει κλειστό στη συσκευασία του, την οποία πιέζουμε ώστε να διώξουμε και τον αέρα.

Από τη στιγμή που θα αλέσεις τους κόκκους, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κάνεις τον καφέ, αν είναι δυνατόν μέσα στο πρώτο λεπτό.

Ο χρόνος που μένει αλεσμένος ο καφές είναι χρόνος οξείδωσης, και χάνεται πάλι η γεύση του.

Δηλαδή, όταν βλέπεις σε ένα καφέ να έχει αλεσμένο μισό κιλό καφέ να περιμένει μέσα στο μύλο για να φτιάξουν καφέδες, έχει ήδη οξειδωθεί.

Οι συσκευασίες του κιλού του εμπορίου, έχουν ημερομηνία άλεσης πριν κάνα χρόνο, είναι ήδη παλιός ο καφές.

Τους καλούς μονοποικιλιακούς καφέδες που παίρνουμε, τους παίρνουμε σε συσκευασίες των 250 γρ και σπανίως σε συσκευασίες των 500γρ, τέλος πάντων τέτοια ποσότητα, ώστε να μας κρατήσει για 2 βδομάδες ιδανικά, άντε 3 βδομάδες. Στο μήνα, έχει ήδη "ξεθυμάνει" η έντονη ωραία αρχική του γεύση.
Πάντα αλέθω τον καφέ που θέλω να πιώ. Δεν αλέθω απο πρίν όλη την ποσότητα. Ο λόγος που πήρα 1 κιλό κόκους είναι γιατί στο χωρίο δεν έχω την πολυτέλεια να αγοράζω λιγο λιγο. Τώρα να μου πεις γιατί δεν πήρα 4 250αρια. Ηταν πιο φθηνός στο 1 κιλό :) . Την επόμενη θα πάρω 250αρια. Όσων αφορά την διατήρηση των κόκκων που είναι καλύτερα να διατηρούνται μετά το άνοιγμα; Εγώ τους βάζω στο ψυγείο. Θεωρείται καλή τακτική αυτή ή όχι?
 

Μηνύματα
17.557
Reaction score
25.200
Οκ πάσο για το θέμα της εγγύτητας στην αγορά, ωστόσο οι καφέδες που αναφέρεις είναι κατηγορία σουπερμάρκετ γευστικά και από τη στιγμή που δεν βάζεις ζάχαρη είναι θέμα χρόνου να μην ξαναγορασεις κάτι τέτοιο
 

Μηνύματα
3.361
Reaction score
3.513
Οκ πάσο για το θέμα της εγγύτητας στην αγορά, ωστόσο οι καφέδες που αναφέρεις είναι κατηγορία σουπερμάρκετ γευστικά και από τη στιγμή που δεν βάζεις ζάχαρη είναι θέμα χρόνου να μην ξαναγορασεις κάτι τέτοιο
Δεν αντιλέγω. Θα δω πως θα πάει και θα ανέβω κατηγορία στην συνέχεια. Πάντως Hausbrandt που έχω δοκιμάσει στο παρελθόν μου άρεσε αλλά όχι στην δική μου μηχανή η οποία πάει για αντικατάσταση σε λίγο καιρό λόγω ότι έχει ρίξει πολλά χιλιόμετρα.
 

Μηνύματα
2.091
Reaction score
578
Το εύρος 10η-20η ημέρα μετά την ημέρα καβουρδίσματος είναι αυτό με τη μέγιστη δυνατή γεύση του καφέ.
εμενα μου "εκατσε" το
7 μερες ο σκουρος
10-12 ο μετριος
15-18 ο ανοιχτός
αν και σκουρο παιρνω σπάνια
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.669
Μηνύματα
3.022.037
Members
38.475
Νεότερο μέλος
Nikits44
Top