- Μηνύματα
- 17.557
- Reaction score
- 25.200
Χμ το γύρισες στο σκέτο , κοιτάς για μύλο και πήρες συσκευασία κιλού hausbrandt;
Τον μισό θα τον χαρίσεις λογικά
Τον μισό θα τον χαρίσεις λογικά
Εγώ μεταξύ των Lavazza προτιμώ τον Oro, τον έχεις δοκιμάσει;Μα πάντα έπαιρνα κιλό. Τον τελευταίο καφε Lavazza Rosso κιλό τον πήρα και προχτές τελείωσε. Γιατί να τον χαρίσω; Εχω ήδη μύλο.
Πάντα αλέθω τον καφέ που θέλω να πιώ. Δεν αλέθω απο πρίν όλη την ποσότητα. Ο λόγος που πήρα 1 κιλό κόκους είναι γιατί στο χωρίο δεν έχω την πολυτέλεια να αγοράζω λιγο λιγο. Τώρα να μου πεις γιατί δεν πήρα 4 250αρια. Ηταν πιο φθηνός στο 1 κιλόΚοίτα, ο "καλός" ο καφές, πρέπει να είναι φρεσκοκαβουρδισμένος.
Δηλαδή, εάν αγοράζεις μονοποικιλιακούς καφέδες πολύ καλού γευστικού προφίλ, κοιτάς ημερομηνία καβουρδίσματος.
Το ιδανικό σενάριο, είναι να αρχίσεις να καταναλώνεις τον καφέ 8-10 μέρες μετά την ημερομηνία καβουρδίσματος, ώστε να απελευθερωθεί η μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που βγάζει αυτές τις πρώτες ημέρες.
Από τη στιγμή που θα πάρεις τον φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ σου, θα πρέπει ιδανικά μέσα σε 2 βδομάδες να τον έχεις καταναλώσει. Μετά αρχίζει να ξεθυμαινει η γεύση του.
Το εύρος 10η-20η ημέρα μετά την ημέρα καβουρδίσματος είναι αυτό με τη μέγιστη δυνατή γεύση του καφέ.
Όσο έχεις τον καφέ εσύ, θα πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένος, διότι οξειδώνεται με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και χάνει γεύση.
Δηλαδή, δεν τον αφήνουμε τον καφέ να κάθεται για μέρες (ούτε καν για ώρες) μέσα στη θήκη του μύλου.
Βγάζουμε μόνο την ποσότητα που θα αλέσουμε, τα πχ 20γρ, και το υπόλοιπο παραμένει κλειστό στη συσκευασία του, την οποία πιέζουμε ώστε να διώξουμε και τον αέρα.
Από τη στιγμή που θα αλέσεις τους κόκκους, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κάνεις τον καφέ, αν είναι δυνατόν μέσα στο πρώτο λεπτό.
Ο χρόνος που μένει αλεσμένος ο καφές είναι χρόνος οξείδωσης, και χάνεται πάλι η γεύση του.
Δηλαδή, όταν βλέπεις σε ένα καφέ να έχει αλεσμένο μισό κιλό καφέ να περιμένει μέσα στο μύλο για να φτιάξουν καφέδες, έχει ήδη οξειδωθεί.
Οι συσκευασίες του κιλού του εμπορίου, έχουν ημερομηνία άλεσης πριν κάνα χρόνο, είναι ήδη παλιός ο καφές.
Τους καλούς μονοποικιλιακούς καφέδες που παίρνουμε, τους παίρνουμε σε συσκευασίες των 250 γρ και σπανίως σε συσκευασίες των 500γρ, τέλος πάντων τέτοια ποσότητα, ώστε να μας κρατήσει για 2 βδομάδες ιδανικά, άντε 3 βδομάδες. Στο μήνα, έχει ήδη "ξεθυμάνει" η έντονη ωραία αρχική του γεύση.
Δεν αντιλέγω. Θα δω πως θα πάει και θα ανέβω κατηγορία στην συνέχεια. Πάντως Hausbrandt που έχω δοκιμάσει στο παρελθόν μου άρεσε αλλά όχι στην δική μου μηχανή η οποία πάει για αντικατάσταση σε λίγο καιρό λόγω ότι έχει ρίξει πολλά χιλιόμετρα.Οκ πάσο για το θέμα της εγγύτητας στην αγορά, ωστόσο οι καφέδες που αναφέρεις είναι κατηγορία σουπερμάρκετ γευστικά και από τη στιγμή που δεν βάζεις ζάχαρη είναι θέμα χρόνου να μην ξαναγορασεις κάτι τέτοιο
εμενα μου "εκατσε" τοΤο εύρος 10η-20η ημέρα μετά την ημέρα καβουρδίσματος είναι αυτό με τη μέγιστη δυνατή γεύση του καφέ.