Bass Tuning

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.543
Ηχεια πολλα, σχεδιασεις επισης.

Διαφορετικα ομως χαμηλα απο ηχεια, που δεν εχουν να κανουν τοσο με το μεγεθος των γουφερ τους, οσο με τη σχεδίαση και το συντονισμο του κουτιου.

Αφορμη απο την συζητηση του JBL M2, εδω....... http://www.audioheritage.org/vbulle...-Master-Reference-Monitor&p=348134#post348134

και συγκεκριμενα απο αυτο........

"" I am interested to know how they can get the 2216Nd down to 20Hz
I read in the tech info at the 2216Nd have fs around 36 - 39Hz

there have to be much of eque in the lowest frequency ""

Απαντηση αυτη..........

"" From inspection, it appears they are using a quasi-sixth order bottom end, 4.7 dB boost at 21.5 Hz with a Q of 1.77. The box should be tuned right around that frequency.

It follows Keele's research into taking a quasi-third order or fourth order box (air load) and reducing the tuning frequency by 1.4 and applying the boost. In this instance, the box would normally be tuned to around 30 Hz without boost. For reference, the S4700 is tuned to 32 Hz (I didn't realize the S4700 box was a whopping 4.8 cu ft). 42.375 x 18.75 x 14.625 compared to 49.5 x 20 x 14 for the M2. ""

Τοσα χρονια να πω την αληθεια, απο ελαχιστα (2-3) ηχεια ακουσα γ@ματο χαμηλο.
Θα ηθελα να το συζητησουμε αντικειμενικα,................ κατ'αρχην αφηνοντας τον χωρο (αν μπορουμε) εξω και κατοπιν βλεπουμε.

Μπορουν οντως καποιες σχεδιασεις εκτος απο τις κλασικες/εκολες, να μας δωσουν αυτο το κατι διαφορετικο/παραπανω?

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Απάντηση: Bass Tuning

Δυστυχώς ο χώρος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέμα χαμηλό.

Η δική μου προτεραιότητα είναι η σωστή περιγραφή και λιγότερο η έκταση του χαμηλού. Θεωρώ λοιπόν "γ@ματο χαμηλο" αυτό που έχει την καλύτερη περιγραφή και ας μην κατεβένει στους 20Hz, συμβιβάζομαι και με 30-40hz.

Από την δική μου εμπειρία σε χώρους 25-30τμ και σύμφωνα με τα παραπάνω, το καλύτερο χαμηλό το έχουν (με σειρά προτεραιότητας) ηχεία:

1) Ανοιχτής Μπάφλας.
2) Transmition line.
3) Κλειστή καμπίνα.
4) Bass reflex.

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.543

Συνφωνω απολυτα σε οσα λες, και μαλιστα αυτα ειχα στο μυαλο μου.

Ειχα παλιοτερα ηχειο jbl, και ενω στα χαρτια ειχε -3/40ΗΖ περιπου, δεν μου ελειπε το μπασο, αντιθετως θα ελεγα.

Για τις ανοιχτες μπαφλες.............με τρωει καιρο τωρα.....................αλλα υπαρχουν θεματα, κυριως κοστους.
Επισης σκεφτομαι και συνδιασμο ΟΒ και κλειστο (ή TL), και μαλιστα με καρδιοειδη αντινοβολια.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

Για τις ανοιχτες μπαφλες.............με τρωει καιρο τωρα.....................αλλα υπαρχουν θεματα, κυριως κοστους.
Δεν νομίζω πως είναι πιο ακριβή λύση ίσα ίσα, απλά δεν υπάρχει έτοιμη λύση, θα πρέπει να βάλεις και εσύ το χεράκι σου για την κατασκευή.

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.543

Πιστευω οτι, ακομα και δυο 15ιντσα στο καναλι δεν θα με καλυψουν, γι 'αυτο ειπα οτι ειναι θεμα κοστους.
Τα εχω δει και του MJK και το ORION. Ομως επειδη εχω (απο 200ΗΖ και πανω) 101 ντιμπι στις κορνες, θελω και ισχυ
και "επιφανεια".
Κατι σαν του StigErik....που απο αυτο (ποστ 53)............. http://www.diyaudio.com/forums/planars-exotics/193618-b-g-rd-75-dipole-baffle-waveguide-6.html

εφτασε εδω (post 1177)..... http://www.diyaudio.com/forums/multi-way/142015-my-open-baffle-dipole-beyma-tpl-150-a-118.html

Mε το τελευταιο σετ να εχει 16 γουφερ των 21'' και φυσικα ΕQ, ενεργά κ.λ.π. kai to RD-75 να εχει 86-88db.
Γι' αυτο λεω οτι ισως και τα δυο δεν φτασουν.........

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.876

όταν μιλάς για χαμηλό, μιλάς αποκλειστικά και μόνο για το χώρο, τη συμπεριφορά του και τον όγκο του.

δεν ακούς σε καμιά περίπτωση το ηχείο, ακούς μόνο το χώρο.

άρα, ξεκινάς από κει, και αναλόγως επιλέγεις αυτό που χρειάζεται.

πονηρή λύση το καρδιοειδές που πουλάει η γκέϊθέιν.

σαφώς τα OB είναι η κορυφή στο παγόβουνο, αλλά όπως είδες από το κυνήγι του ΟΒ ο στιγκέρικ έχει φτάσει σε επίπεδα που ούτε εκκεντρικά δε μπορούν να χαρακτηριστούν...

Νομίζω πως η πιο ενδεδειγμένη κατασκευαστικά και "ανθρώπινη" λύση για πληθώρα χώρων (χωρίς φυσικά να είναι μονόδρομος λόγω ποικιλίας χώρων) είναι το καμπινάτο δίπολο. Αλλιώς, χαίρω πολύ χαιρόπουλος, δίπολο αρέι με ΟΒ. Πρόσεξες; το "δίπολο" εμπεριέχεται σε όλες τις προτάσεις...

Τώρα βέβαια, αν έχεις υπόγα και μπορείς, ναι, παίζει και κόρνα. σαφώς. Απλά τα μεγέθη είναι εξωφρενικά.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.876

πάντως, η πιο φτηνή επιλογή που ξέρω, είναι ακριβές αντίγραφο του σαμπ της άνταμ, με το γνωστό κτήνος.

το "ακριβές" δε το υπογραμμίζω τζάμπα κι άδικα...

Σε πολύ λογικό κοστολόγιο βγαίνει και το μεγάλο κλάιν-χάμελ, αλλά είναι ολίγον τι τέρας.

Reaction score
298

Υπαρχουν, ομως, εντος συνορων μαστορες που να μπορουν να φτιαξουν ακριβες αντιγραφο της καμπινας του Adam? Ή και κεινης του ολλανδου που εφτιαξε δυο sealed με το pd2150

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

Για τί χώρο μιλάμε? και πόσο απέχει η θέση ακρόασης από τα ηχεία?

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.543

Απο το τελος............χωρος (panic room) που κανουμε οτι θελουμε..........τη σκισαμε τη γατα....... χαχαχαχα.
Διαστ. 4 χ 6,5 χ 2,5 το κακο ειναι το ξυλινο δαπεδο (με κενο απο κατω) που μας "ρουφαει" χαμηλο.
Θεση ακροασης οπου γουσταρουμε :):).........προς το παρον στα 2,80-3,00μ.

Το χαμηλο που θελω γιατρε μου, ειναι συνδυασμος μεμβρανης (τεραστιας ομως) και κωνου.
Σαφως και ειμαστε "εξαρτημενα ατομα" .............λογω χωρου, αλλα θα το παλεψουμε.
Θυμαμαι οτι καπου στο φορουμ ειχες ξαναπει για το Ανταμ. Φοραει το PD2150 αλλα εχω ηδη ενα 18'' σε ριφλέξ (ξερεις εσυ) και δεν θελω να προσθεσω κι αλλο, ποσο μαλλον 21''. Δεν το ακουω αλλωστε αφου ειχε αποκλειστικα χρηση σινεμα, που ειναι ανενεργο εδω και κατι χρονια.

Εδω συνδυασμος σαμπ για καρδιοειδη ακτινοβολια.
http://www.prosoundweb.com/article/setting_up_a_cardioid_subwoofer_system_example_2/

Καμπινατο διπολο εννοεις το Η frame? Kai διπολο array του Στιγκερικ ε?

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

το κούφιο πάτωμα προσθέτει χαμηλό και μάλιστα άσχημο χαμηλό μπουμαριστό.

Κάνε μια μέτρηση να δει τι γίνεται. Σε 26 τ.μ. μου φαίνεται υπερβολή να μην σου αρκεί το 18'' που είδη έχεις.

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.543

Εχω κανει μετρηση, θα την ανεβασω το βραδυ.

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.543

Το 18'' δεν παιζει στο δικαναλο, δεν παιζει γενικως............ειναι σε "χειμερια ναρκη" μονιμα.
Παιζω με ενα 15'' στο καναλι.
Αλλα το θεμα δεν ειναι μονο το "πολυ", ειναι κυριως το "πως".............

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.876

το ξύλινο δάπεδο αποτελεί μια δευτερεύουσα πηγή ακτινοβολίας στη συχνότητα συντονισμού του και όχι "ρουφήχτρα χαμηλού", ασχέτως πως το αντιλαμβάνεσαι με το αφτί. Σαφώς μπορεί να προκαλεί πτώση πλάτους στη συχνότητα συντονισμού, λόγω ακύρωσης (διαφοράς φάσης) με την πρωτογενή ακτινοβολία. Γι'αυτό πονηρή λύση παραμένει το καρδιοειδές μπάσσο, δι φακτς οφ λάιφ.

Επιπρόσθετα, η χρήση μπασοπαγίδων (συντονισμένων συνηχητών) ασχέτως αν παραπέμπει σε "ρουφήχτρα μπάσσου" έχει ως αντιληπτό ακουστό αποτέλεσμα πολύ περισσότερο και καθαρότερο χαμηλό.

Λόγω δαπέδου, θα πρότεινα λύσεις ταχύτητας και όχι πίεσης, καθώς η πίεση είναι που κάνει το δάπεδο να δονείται. Κόμβοι πίεσης, κόμβοι ταχύτητας, τα γνωστά τζιμπράγκαλα...

Όσο μεγαλύτερη η παλλόμενη επιφάνεια, τόσο μεγαλύτερη η ταχύτητα και μικρότερη η πίεση, και το ανάστροφο.

Η μεμβράνη που λες, δρα σχεδόν αποκλειστικά με ταχύτητα και καθόλου με πίεση, όπως και τα ΟΒ. Όσο μεγαλώνει η επιφάνεια, εμφανίζεται η ικανότητα πίεσης.

Δυστυχώς, στη μουσική χρειάζονται και τα δύο, και ταχύτητα και πίεση, αναλόγως μουσικού περιεχομένου. Εξ'ου και οι προτάσεις μου...

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.543

Παιδια εχω προβλημα.........δεν μου ανεβαινουν οι ψωτογραφιες.
παει να τς φορτωσει και μετα μου βγαζει............. invalid file.

ειναι ευκολο να μου στειλει καποιος π.μ. με το μειλ του, να του τις στειλω
και να τις ανεβασει εκεινος??

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.543

Το "ρουφηχτρα χαμηλου" το ενιωσα οταν αλλαξα χωρο, που απο τα 15τετραγωνικα με πλακακι κατω και κανονικους
τοιχους πηγα σε 26 τετραγ. (αυτος που ειμαι τωρα) με πλαινους τοιχους γυψοσανιδας και mdf στο πατωμα.
Χρειαστηκε να ανεβασω το gain στα ενεργα γουφερ 3-4 κλικ πανω (στο καθε καναλι), και να μην παρω ποτε τον "σεισμο" που ειχα πριν.

Σωστος ομως εισαι, καθοτι στις μπασιες νιωθω το πατωμα να τρεμει στα ποδια μου, οχι ομως το χτυπημα στα "εντοσθια",
ακομα και οταν παιζει το 18''. Ειναι σαν να μην "γεμιζει" με τιποτα.......

Υπαρχει μπασοπαγιδα μεγαλη (ευγενικη χορηγια του back) που δεν εχω βαλει ακομα στον χωρο.

Προτεινεις μεμβρανη (αλα Maggie)?? ή διπολα σε ΟΒ?? (δεν θα παω σε ετοιμο, DIY θα γινει)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.876

προτείνω "ακριβές αντίγραφο του σαμπ της άνταμ". Είναι η φτηνότερη λύση που ξέρω.

Οι τοίχοι γυψοσανίδας είναι πιο "ρουφήχτρες" απ'όσο φαντάζεσαι, αλλά δεν είναι κακό αυτό, ίσα ίσα!

Απλά νομίζω πως σε σένα λείπει το μεσαίο να ορίσει το "χτύπημα" του μπάσου, κι όχι το μπάσο αυτό καθ'αυτό. Το μεσαίο ρούφηξαν οι τοίχοι, εκεί μάλλον έχεις θέμα, ασχέτως του πως το αντιλαμβάνεσαι. Έτσι νομίζω, μπορεί να είναι κι αλλιώς, τι να πω...

Μπασοπαγίδα μεγάλη, είναι όση το δωμάτιο, πρόσεξε! χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.543

προτείνω "ακριβές αντίγραφο του σαμπ της άνταμ". Είναι η φτηνότερη λύση που ξέρω.

αυτο λες δηλαδη.... http://www.adam-audio.com/en/pro-audio/products/sub2100/description
αλλα ειναι ριφλεξ........

Οι τοίχοι γυψοσανίδας είναι πιο "ρουφήχτρες" απ'όσο φαντάζεσαι, αλλά δεν είναι κακό αυτό, ίσα ίσα!

σωστος κι εδω........οταν ακουσα το χωρο για πρωτη φορα νομιζα οτι μπηκα σε ανηχοικο θαλαμο.....

Απλά νομίζω πως σε σένα λείπει το μεσαίο να ορίσει το "χτύπημα" του μπάσου, κι όχι το μπάσο αυτό καθ'αυτό. Το μεσαίο ρούφηξαν οι τοίχοι, εκεί μάλλον έχεις θέμα, ασχέτως του πως το αντιλαμβάνεσαι. Έτσι νομίζω, μπορεί να είναι κι αλλιώς, τι να πω...

οχι δεν ειναι το μεσαιο........το κροσαρισμα ειναι αρκετα ψηλα (220ΗΖ).
Α
πλα ψαχνω για καθαρο γουφερ, οχι για σαμπ.
Να σου πω την αληθεια, δεν μ' ενδιαφερει να κατεβαινει πολυ κατω.
Ας κατεβει καλα, (μαλλον οπως θελω), μεχρι τα 35-40 και ειμαι ο.κ.

Μπασοπαγίδα μεγάλη, είναι όση το δωμάτιο, πρόσεξε! χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
καλα...........κοψε κατι, 2μετρη ειναι........

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.860
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef