ChatGPT και διόρθωση απόκρισης ηχείων μέσω EQ

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Reaction score
3.348
Καλησπέρα σε όλους. Στο γραφείο έχω το wiim ultra το οποίο έχει το δικό του room correction. Για τεστ χρησιμοποίησα το JBL xtreme 3 που έχω που δεν είναι και ότι καλύτερο για πιστότητα ήχου. Οταν το τελείωσα έδωσα σαν print screen απο την mobile εφαρμογή του Wiim στο chatGPT να μου κάνει προτάσεις διόρθωσης του αποτελέσματος. Οι διορθώσεις δημιούργησαν απλά ένα άλλο ηχείο πιο προσγειωμένο με ικανοποιητικά τονισμένα πρίμα, γεμάτα μεσαία και χωρίς να μπουμάρει το χαμηλο (passive radiators). Μπορώ να πώ ότι έκανε πολύ καλή δουλειά καμία σχέση με την τυπική απόκριση του JBL. Έχει δοκιμάσει κανείς να το συμβουλευτεί μετά απο μετρήσεις ακόμα και πολύ ικανων συστημάτων όπως το dirac π.χ.;

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
81.622
Καλησπέρα σε όλους. Στο γραφείο έχω το wiim ultra το οποίο έχει το δικό του room correction. Για τεστ χρησιμοποίησα το JBL xtreme 3 που έχω που δεν είναι και ότι καλύτερο για πιστότητα ήχου. Οταν το τελείωσα έδωσα σαν print screen απο την mobile εφαρμογή του Wiim στο chatGPT να μου κάνει προτάσεις διόρθωσης του αποτελέσματος. Οι διορθώσεις δημιούργησαν απλά ένα άλλο ηχείο πιο προσγειωμένο με ικανοποιητικά τονισμένα πρίμα, γεμάτα μεσαία και χωρίς να μπουμάρει το χαμηλο (passive radiators). Μπορώ να πώ ότι έκανε πολύ καλή δουλειά καμία σχέση με την τυπική απόκριση του JBL. Έχει δοκιμάσει κανείς να το συμβουλευτεί μετά απο μετρήσεις ακόμα και πολύ ικανων συστημάτων όπως το dirac π.χ.;
άρα τέρμα οι ντιμιφούτηδες...τέρμα οι αφτιάδες να σου πρήζουν τα π@πάρια στα νήματα :laugh:

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Reaction score
3.348
άρα τέρμα οι ντιμιφούτηδες...τέρμα οι αφτιάδες να σου πρήζουν τα π@πάρια στα νήματα :laugh:
Ποιους νομίζεις πάει και διαβάζει το διαολεμένο και προτείνει.......
Your current PEQ settings show some heavy boosts and cuts, likely trying to compensate for room modes and speaker response. Since you're using a JBL Xtreme 3 via Bluetooth, there are a few things to consider for refining your EQ:

Key Observations:

1. Strong bass boosts at 40Hz (+6.3dB) and 51Hz (+8.9dB) – This might be trying to add weight to the sound, but the JBL Xtreme 3 already has a pronounced bass response, so it might make it muddy.

2. Deep cut at 123Hz (-6.3dB) – This is likely compensating for a boomy area, but it might thin out the lower mids too much.

3. Several mid and high-mid adjustments (247Hz, 480Hz, 583Hz, 893Hz, 1.35kHz, 1.66kHz, 3.25kHz) – This suggests an attempt to balance clarity, but some peaks (like +9.4dB at 1.66kHz) might make vocals harsh.

---

Suggested Refinements:

1. Reduce the extreme bass boost

Try lowering 40Hz to +4dB and 51Hz to +6dB instead of the current aggressive boosts. The JBL Xtreme 3 already has strong bass, and this will prevent muddiness.

2. Smooth out the 123Hz dip

Instead of a -6.3dB cut, try a -3dB cut with a slightly higher Q to control boominess without making the sound too thin.

1000016808.jpg

3. Tame the high-mid peak at 1.66kHz

The +9.4dB boost is likely making vocals and certain instruments too sharp. Reduce this to around +4 to +5dB.

4. Check the 583Hz cut

If vocals sound hollow or distant, soften the -6.3dB cut to around -3dB.

5. Reduce the 3.25kHz cut

A -2.2dB cut here might dull clarity. Try setting it closer to -1dB or even neutral.

Last edited:

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
36.444
οταν λες εκανε δουλεια, στην ουσια τι εγινε? περασες αυτα που σου γραψε σαν αποτελεσμα στο wiim στην εφαρμογη του και αλλαξε την καμπυλη?
η κατι θεωρητικο?

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Reaction score
3.348
1000016809.jpg

οταν λες εκανε δουλεια, στην ουσια τι εγινε? περασες αυτα που σου γραψε σαν αποτελεσμα στο wiim στην εφαρμογη του και αλλαξε την καμπυλη?
η κατι θεωρητικο?
Πέρασα αυτα που έγραψε και ηχητικά διορθώθηκε το αποτέλεσμα σε πιο ουδέτερα χρωματισμένο. Δεν τονίζει όπως πριν. Το ρώτησα απλά τι θα διόρθωνε για να γίνει πιο neutral ο ήχος.

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
81.622
η κατι θεωρητικο?
ωχ ωχ ωχ
και άλλος που θέλει να γλιτώσει :biggrin:

Staff online

• spylab
    Shalom
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.624
Members