Coincident super eclipse iii (κοπια)

Reaction score
27
Καλησπερα σε ολους.
Ειπα να προσπαθησω να κανω μια αντιγραφη των ηχειων του τιτλου τα οποια βλεπετε και στην φωτο.
Ειναι ηχεια τριων δρομων ,πεντε μοναδων με διπλο γουφερ 8 ιντσων πλαινης κατευθυνσης και στην μπροστινη μπαφλα δυο midwoofer 5.25" ιντσων και ενα tweeter revelator εξωτερικης διαμετρου 5"ιντσων.Ειμαι πολυ ευχαριστημενος με τον εαυτο μου απο την κατασκευη των καμπινων.
Ολα εχουν γινει στο χερι με μια σεγα χειρος και εναν μικρο τροχο-τριβειο και παρολο που δεν υπαρχουν σχεδια και πληροφοριες για τα συγκεκριμενα ηχεια το αποτελεσμα μου αρεσει πολυ.
Τα τοιχωματα ειναι απο mdf παχους 25mm και οι εσωτερικες ενισχυσεις απο κοντρα πλακε θαλασσης παχους 20mm.
Τα εχω βρει λιγο σκουρα με την κατασκευη του crossover.
Δεν υπαρχουν παρα ελαχιστες πληροφοριες για αυτα τα κροσσοβερ και παλευω να τα φτιαξω με τις λιγες πληροφοριες που συγκεντρωσα.
Απ οτι διαβασα τo kροσοβερ ειναι πρωτης ταξεως με πολυ καλα εξαρτηματα επιπεδου Hi end.

Ta 8 ιντσα woofer που εχω για να πειραματιστω ειναι 8ohm και με παραλληλη συνδεση θα πεσουν στα 4ohm
Τα δυο midwoofer που θα χρησιμοποιησω ειναι 16 ohm και με παραλληλη συνδεση θα γινουν 8 ohm
Το tweeter που θα χρησιμοποιησω ειναι 8ohm.
Tο πρωτο μου ερωτημα ειναι¨να ψαξω να βρω 16 ωμα γουφερ η να προχωρησω με τα 8ωμα που ηδη εχω?"
Και δευτερο ερωτημα που προκυπτει ειναι το που μπορω να βρω πηνιο 12 mH με διαμετρο συρματος τουλαχιστον 1 mm για να κοψω τα 8 ωμα γουφερ στα 100 hrz.
Υπαρχει καποιος που μπορει να μου το φτιαξει?
Μπορω να αγορασω τοσα πολλα μετρα ρολο συρμα χαλκου και να προσπαθησω να το τυλιξω μονος μου?
Αν ναι τι συρμα να παρω?
Προσπαθω να βρω μια λυση καπως πιο οικονομικη γιατι ψαχνοντας επεσα σε κατι τιμες ανατριχιαστικες και μαλιστα για πηνια μικροτερα απο αυτα που χρειαζομαι.(6.8 mH,8.2 mH κλπ)

Αν εχετε να μου προτεινετε καποιο διαφορετικο κροσσοβερ ,καποια αλλη διαταξη, ολες οι συμβουλες καλοδεχουμενες.
Ευχαριστω.
ΥΓ: Επισυναπτω και μια φωτογραφια των coincident super eclipse iii που προσπαθω να φτιαξω.
Θα ακολουθησουν και φωτογραφιες των δικων μου.

Attachments

Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
43.161
...η καμπινα ειναι το ευκολο σε ενα ηχειο.. και ακομα πιο ευκολο να μην ασχοληθεις καν. 🐒
αλλα αφου το εχεις ξεκινησει, περαστικα :angel:

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.470
Δυσκολη κατασκευη και μπραβο που το τολμησες.
Τα απολυτως βασικα ειναι οτι αναλογα τα μεγαφωνα, βγαινουν τα λιτρα που χρειαζονται.
Το δευτερο βασικο ειναι οτι, επισης αναλογα τα χαρακτηριστικα των μεγαφωνων σχεδιαζεται το κρος.
Επειδη μαλλον δεν ειναι κιτ, πας στα τυφλα για το κρος, οποτε καλο κουραγιο.

Ωραιο ηχειο παντως.........

Reaction score
27
...η καμπινα ειναι το ευκολο σε ενα ηχειο.. και ακομα πιο ευκολο να μην ασχοληθεις καν. 🐒
Χαχα κι εγω καμια φορα ανησυχω με τις αποφασεις μου.
Ιδου μια εικονα της εσωτερικης ενισχυσης της καμπινας.
Την εχω ακολουθησει πιστα.
Τα απολυτως βασικα ειναι οτι αναλογα τα μεγαφωνα, βγαινουν τα λιτρα που χρειαζονται.
Το δευτερο βασικο ειναι οτι, επισης αναλογα τα χαρακτηριστικα των μεγαφωνων σχεδιαζεται το κρος.

Ευχαριστω.

Attachments

Reaction score
27

Τραβηξα μια φωτογραφια για να παρετε μια ιδεα.Σε αυτο το σταδιο βρισκονται.

Ακομα δεν εχω περασει ουτε ενα χερι βερνικι η καποιο αλλο υλικο.
Ειναι φτιαγμενα με επενδυση φυσικου καπλαμα.Παλισσανδρος Ινδιων.

Θα επανελθω με καλυτερες φωτογραφιες.

Attachments

Last edited:

Reaction score
1.254
Καλησπερα σε ολους.
Ειπα να προσπαθησω να κανω μια αντιγραφη των ηχειων του τιτλου τα οποια βλεπετε και στην φωτο.
Ειναι ηχεια τριων δρομων ,πεντε μοναδων με διπλο γουφερ 8 ιντσων πλαινης κατευθυνσης και στην μπροστινη μπαφλα δυο midwoofer 5.25" ιντσων και ενα tweeter revelator εξωτερικης διαμετρου 5"ιντσων.Ειμαι πολυ ευχαριστημενος με τον εαυτο μου απο την κατασκευη των καμπινων.
Ολα εχουν γινει στο χερι με μια σεγα χειρος και εναν μικρο τροχο-τριβειο και παρολο που δεν υπαρχουν σχεδια και πληροφοριες για τα συγκεκριμενα ηχεια το αποτελεσμα μου αρεσει πολυ.
Τα τοιχωματα ειναι απο mdf παχους 25mm και οι εσωτερικες ενισχυσεις απο κοντρα πλακε θαλασσης παχους 20mm.
Τα εχω βρει λιγο σκουρα με την κατασκευη του crossover.
Δεν υπαρχουν παρα ελαχιστες πληροφοριες για αυτα τα κροσσοβερ και παλευω να τα φτιαξω με τις λιγες πληροφοριες που συγκεντρωσα.
Απ οτι διαβασα τo kροσοβερ ειναι πρωτης ταξεως με πολυ καλα εξαρτηματα επιπεδου Hi end.

Ta 8 ιντσα woofer που εχω για να πειραματιστω ειναι 8ohm και με παραλληλη συνδεση θα πεσουν στα 4ohm
Τα δυο midwoofer που θα χρησιμοποιησω ειναι 16 ohm και με παραλληλη συνδεση θα γινουν 8 ohm
Το tweeter που θα χρησιμοποιησω ειναι 8ohm.
Tο πρωτο μου ερωτημα ειναι¨να ψαξω να βρω 16 ωμα γουφερ η να προχωρησω με τα 8ωμα που ηδη εχω?"
Και δευτερο ερωτημα που προκυπτει ειναι το που μπορω να βρω πηνιο 12 mH με διαμετρο συρματος τουλαχιστον 1 mm για να κοψω τα 8 ωμα γουφερ στα 100 hrz.
Υπαρχει καποιος που μπορει να μου το φτιαξει?
Μπορω να αγορασω τοσα πολλα μετρα ρολο συρμα χαλκου και να προσπαθησω να το τυλιξω μονος μου?
Αν ναι τι συρμα να παρω?
Προσπαθω να βρω μια λυση καπως πιο οικονομικη γιατι ψαχνοντας επεσα σε κατι τιμες ανατριχιαστικες και μαλιστα για πηνια μικροτερα απο αυτα που χρειαζομαι.(6.8 mH,8.2 mH κλπ)

Αν εχετε να μου προτεινετε καποιο διαφορετικο κροσσοβερ ,καποια αλλη διαταξη, ολες οι συμβουλες καλοδεχουμενες.
Ευχαριστω.
ΥΓ: Επισυναπτω και μια φωτογραφια των coincident super eclipse iii που προσπαθω να φτιαξω.
Θα ακολουθησουν και φωτογραφιες των δικων μου.
Η VISATON έχει ένα κιτ με παρόμοια επιλογή μεγαφώνων. Η διάταξη της καμπίνας απέχει βέβαια, αλλά η μελέτη της σχεδίασης είναι ένα καλό σημαίο για να ξεκινήσετε το δικό σας κροσόβερ. Στη θέση σας θα κατέβαζα, απλά, τη χαμηλή συχν. κρος στα 200Hz !

TGD

Reaction score
9.566
Ωραία καμπίνα, αλλά ξεκίνησες ανάποδα.
Αν τα γουφερ σου δεν είναι τα ίδια με της coincident δεν θα είναι υπολογισμένη σωστά η φόρτιση για την απόκριση στο κάτω άκρο. Και ειδικά όταν βλέπω δύο port στο ηχείο, αρα δύο συχνότητες συντονισμού, τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ.

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.470
Βλεπω ομως οτι μιλαει για πρωτης ταξης κρος, το πιο ευκολο δηλαδη.

Crossover –

As with all Coincident speakers, first order crossovers (which are the purest and preserve phase coherency) are used with only the finest components, matched to within 1%, all hardwired with lead to lead construction (eschewing the use of unnecessary wires or connectors). The signal path contains only one capacitor (Mundorf – The most transparent cap for the purpose) and two inductors (proprietary 10 AWG OFC Litz - one for the midrange and one for the bass). That is it. Elegant simplicity but as Einstein remarked- not too simple. This crossover is the most transparent, unobtrusive in existence. In bypass tests, its presence is virtually undetectable.

TGD

Reaction score
9.566
Έχει λιγότερα εξαρτήματα, αλλά πρέπει να ταιριάζει ακριβώς στα μεγάφωνα. Δεν έχει περιθώριο να αγνοήσεις την ακτινοβολία εκτός της χρήσιμης ζώνης.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.288
<<Κόπια>> ηχείου σημαίνει ίδιες ακριβώς καμπίνες, ίδια μεγάφωνα, ίδια crossovers, ίδια μονωτικά και ίδιοι σωλήνες συντονισμού. Αν κατάλαβα καλά το ηχείο που επιχειρείς να φτιάξεις δεν έχει ούτε ένα από τα παραπάνω.

Παραδείγματα κάποιον λεπτομερειών, ίσως, που διαφοροποιούν αρκετά έως πολύ το ηχητικό αποτέλεσμα...
Τα φάλτσα της πρόσοψης του εμπορικού ηχείου δεν υπάρχουν στο δικό σου, όπως επίσης δεν υπάρχουν και πατούρες για τα μεγάφωνα.
Τα μεγάφωνα που συνεργάζονται με crossovers πρώτης τάξης έχουν πολύ συγκεκριμένη φυσική αποκοπή και καθόλου <<σπασίματα>> (break) του κώνου. Οτιδήποτε διαφορετικό θα αλλάξει εντελώς την απόκριση συχνότητας.

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.470
Ναι φυσικα, αν "επιτρεπουν" τα μεγαφωνα και off axis δηλαδη.
Έχει λιγότερα εξαρτήματα, αλλά πρέπει να ταιριάζει ακριβώς στα μεγάφωνα. Δεν έχει περιθώριο να αγνοήσεις την ακτινοβολία εκτός της χρήσιμης ζώνης.
Ναι φυσικα, αν επιτρεπουν τα μεγαφωνα και off axis.

Reaction score
27
<<Κόπια>> ηχείου σημαίνει ίδιες ακριβώς καμπίνες, ίδια μεγάφωνα, ίδια crossovers, ίδια μονωτικά και ίδιοι σωλήνες συντονισμού. Αν κατάλαβα καλά το ηχείο που επιχειρείς να φτιάξεις δεν έχει ούτε ένα από τα παραπάνω.

Παραδείγματα κάποιον λεπτομερειών, ίσως, που διαφοροποιούν αρκετά έως πολύ το ηχητικό αποτέλεσμα...
Τα φάλτσα της πρόσοψης του εμπορικού ηχείου δεν υπάρχουν στο δικό σου, όπως επίσης δεν υπάρχουν και πατούρες για τα μεγάφωνα.
Τα μεγάφωνα που συνεργάζονται με crossovers πρώτης τάξης έχουν πολύ συγκεκριμένη φυσική αποκοπή και καθόλου <<σπασίματα>> (break) του κώνου. Οτιδήποτε διαφορετικό θα αλλάξει εντελώς την απόκριση συχνότητας.
Ναι σωστες οι επισημανσεις σας,πιο σωστο θα ηταν να πω οτι η κατασκευη μου αντιγραφει τα coincident στις εξωτερικες διαστασεις και στην κατασκευη του εσωτερικου της καμπινας.
Δεν μου αρεσουν τα φαλτσα τους και γι αυτο δεν υιοθετησα τις γραμμες τους οσο κι αν αυτο με κανει να παρεκλινω (δεν νομιζω οτι ακουγονται οι διαφορες απ οτι εχω διαβασει)απο την αρχικη σχεδιαση.
Νομιζω οτι το ηχειο μας πρεπει να το βρισκουμε ομορφο τοσο ακουστικα οσο και οπτικα.
Οι πατουρες μπορουνε να γινουν οταν κατασταλαξω στα μεγαφωνα που θα χρησιμοποιησω.
Κατα την διαρκεια των ηχητικων πειραματισμων ειμαι υποχρεωμενος να τα βιδωνω στον καπλαμα.
Βεβαια θα υπαρξουν καποιες μικροδιαφορες στον ογκο της καμπινας οσο τα μεγαφωνα πατανε στον καπλαμα αλλα το εχω λαβει υπ οψιν μου.
Επισης σκοπευω να κατευθυνω το bass reflex port προς τα κατω και οχι προς τα πισω οπως ειναι στα coincident.

O λογος ειναι η ευελιξια στην τοποθετηση καθ οτι στα coincident η πιο πετυχημενη θεση ειναι τουλαχιστον 1 μετρο απο τον πισω τοιχο.(αν θυμαμαι καλα γυρω στο 1,5 μετρο θεωρησαν οτι βρηκαν την πιο σωστη θεση και με τα γουφερ να κοιταζουν προς τα εξω,δηλαδη προς τους πλαινους τοιχους)

Θα ηθελα να ακουσω την γνωμη σας σχετικα μ αυτην την αποφαση.

Ευχαριστω για την συμμετοχη.
Η VISATON έχει ένα κιτ με παρόμοια επιλογή μεγαφώνων. Η διάταξη της καμπίνας απέχει βέβαια, αλλά η μελέτη της σχεδίασης είναι ένα καλό σημαίο για να ξεκινήσετε το δικό σας κροσόβερ. Στη θέση σας θα κατέβαζα, απλά, τη χαμηλή συχν. κρος στα 200Hz !
Ευχαριστω θα το κοιταξω.
Βλεπω ομως οτι μιλαει για πρωτης ταξης κρος, το πιο ευκολο δηλαδη.

Crossover –

As with all Coincident speakers, first order crossovers (which are the purest and preserve phase coherency) are used with only the finest components, matched to within 1%, all hardwired with lead to lead construction (eschewing the use of unnecessary wires or connectors). The signal path contains only one capacitor (Mundorf – The most transparent cap for the purpose) and two inductors (proprietary 10 AWG OFC Litz - one for the midrange and one for the bass). That is it. Elegant simplicity but as Einstein remarked- not too simple. This crossover is the most transparent, unobtrusive in existence. In bypass tests, its presence is virtually undetectable.
Ευχαριστω.

jpaudio

Επαγγελματίας
Reaction score
1.677
Δεν είναι κακή μια προσπάθεια, μην τον αποπαίρνουμε! Ίσα ίσα, αν δεν δοκιμάσει δεν θα μάθει (αν αυτός είναι ο σκοπός...) Το κακό με αυτή την "δοκιμή" είναι το κόστος και το ρίσκο. Δεν το λες και φτηνό το εγχείρημα. Θέλει πολλά χρήματα σε υλικά και πολύωρη ενασχόληση, χωρίς το αποτέλεσμα να είναι εγγυημένο.
Η βασική μου απορία είναι άλλη, γιατί ξεκινάει κάποιος ένα τόσο δύσκολο και ακριβό project χωρίς να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα και χωρίς να έχει συλλέξει όλες (ή σχεδόν όλες) τις απαραίτητες πληροφορίες και σχέδια; Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, η κόπια είναι "κόπια" όχι κάτι που μοιάζει. Παρασύρεται από την όρεξή του για ξυλο-κατασκευές (γιατί δεν φτιάχνει ένα έπιπλο...) χωρίς να τον νοιάζει ο βασικός σκοπός; Στην προκειμένη περίπτωση το πως θα ακούγεται; Θέλει να φτιάξει για να φτιάξει ή για να ακούσει (δεν έχει άλλα ηχεία); Γιατί δεν διαλέγει μια πιο εύκολη και εγγυημένη κατασκευή, ένα δίδρομο ας πούμε;
Αν και πιστεύω ότι κάτι εύηχο μπορεί να είναι και όμορφο, στην περίπτωση των ηχείων οι τελικοί κριτές είναι τα αυτιά και όχι τα μάτια...εκτός αν τα ηχεία απλά βρίσκονται στον χώρο σαν έπιπλα...
Επί του θέματος τώρα, το πρόβλημά σου δεν είναι μόνο η αντίσταση των μεγαφώνων (αυτό διορθώνεται σχετικά με το crossover) αλλά τα ίδια τα μεγάφωνα. Που τα βρήκες, τι προδιαγραφές τα συνοδεύουν (φαντάζομαι έχεις διαβάσει για τα μεγάφωνα που χρησιμοποιεί η Coincident), τι αποκρίσεις και ευαισθησίες έχουν και πάει λέγοντας. Πως ξέρεις ότι τα λίτρα της καμπίνας φτάνουν ή δεν είναι λίγα ή περισσεύουν, πως θα συντονίσεις τα reflex, πως θα βρεις τα υλικά, πως θα τα μετρήσεις τα ηχεία όταν είναι έτοιμα και που (να ρωτήσω και άλλα; )
Αλλά μην σε παίρνω από τα μούτρα...καλή τύχη!

Reaction score
27
Ωραία καμπίνα, αλλά ξεκίνησες ανάποδα.
Αν τα γουφερ σου δεν είναι τα ίδια με της coincident δεν θα είναι υπολογισμένη σωστά η φόρτιση για την απόκριση στο κάτω άκρο. Και ειδικά όταν βλέπω δύο port στο ηχείο, αρα δύο συχνότητες συντονισμού, τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ.

Ναι οντως το εχω ξεκινησει αναποδα και θα παιδευτω αρκετα.

Υπ οψιν οτι το μπροστινο port αφορα την ξεχωριστη καμπινα με διαταξη MTM (midwoofer,tweeter,midwoofer) που ειναι ενσωματωμενη μεσα στο ηχειο αλλα ειναι ανεξαρτητη.

Το bass reflex port sto στο πισω μερος αφορα στα γουφερ.

Reaction score
27
Δεν είναι κακή μια προσπάθεια, μην τον αποπαίρνουμε! Ίσα ίσα, αν δεν δοκιμάσει δεν θα μάθει (αν αυτός είναι ο σκοπός...) Το κακό με αυτή την "δοκιμή" είναι το κόστος και το ρίσκο. Δεν το λες και φτηνό το εγχείρημα. Θέλει πολλά χρήματα σε υλικά και πολύωρη ενασχόληση, χωρίς το αποτέλεσμα να είναι εγγυημένο.
Η βασική μου απορία είναι άλλη, γιατί ξεκινάει κάποιος ένα τόσο δύσκολο και ακριβό project χωρίς να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα και χωρίς να έχει συλλέξει όλες (ή σχεδόν όλες) τις απαραίτητες πληροφορίες και σχέδια; Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, η κόπια είναι "κόπια" όχι κάτι που μοιάζει. Παρασύρεται από την όρεξή του για ξυλο-κατασκευές (γιατί δεν φτιάχνει ένα έπιπλο...) χωρίς να τον νοιάζει ο βασικός σκοπός; Στην προκειμένη περίπτωση το πως θα ακούγεται; Θέλει να φτιάξει για να φτιάξει ή για να ακούσει (δεν έχει άλλα ηχεία); Γιατί δεν διαλέγει μια πιο εύκολη και εγγυημένη κατασκευή, ένα δίδρομο ας πούμε;
Αν και πιστεύω ότι κάτι εύηχο μπορεί να είναι και όμορφο, στην περίπτωση των ηχείων οι τελικοί κριτές είναι τα αυτιά και όχι τα μάτια...εκτός αν τα ηχεία απλά βρίσκονται στον χώρο σαν έπιπλα...
Επί του θέματος τώρα, το πρόβλημά σου δεν είναι μόνο η αντίσταση των μεγαφώνων (αυτό διορθώνεται σχετικά με το crossover) αλλά τα ίδια τα μεγάφωνα. Που τα βρήκες, τι προδιαγραφές τα συνοδεύουν (φαντάζομαι έχεις διαβάσει για τα μεγάφωνα που χρησιμοποιεί η Coincident), τι αποκρίσεις και ευαισθησίες έχουν και πάει λέγοντας. Πως ξέρεις ότι τα λίτρα της καμπίνας φτάνουν ή δεν είναι λίγα ή περισσεύουν, πως θα συντονίσεις τα reflex, πως θα βρεις τα υλικά, πως θα τα μετρήσεις τα ηχεία όταν είναι έτοιμα και που (να ρωτήσω και άλλα; )
Αλλά μην σε παίρνω από τα μούτρα...
Εχω ξαναφτιαξει ηχεια και εχω πειραματιστει αρκετα με backloaded horn και fullrange μεγαφωνα της fostex με επιτυχια.

Θεωρω οτι σιγουρα θα ακουγεται καλα αυτο που φτιαχνω αλλιως δεν θα το ξεκινουσα.

Η προκληση ειναι στο ποσο καλο θα το κανω.

Εχω ηδη αρκετα ηχεια εδω στο σπιτι αλλα οχι αυτου του επιπεδου.Η κατασκευη ενος DIY μεγαλου ποιοτικου ηχειου μπορει να σου προσφερει μεγαλη ικανοποιηση και να αποφυγεις και μια κοστοβορα μελλοντικη αγορα.

Εχω αρκετα ζευγαρια 8 ιντσα γουφερ και αν δεν ικανοποιηθω με καποιο απ αυτα θα ανaγκαστω να παρω αυτα που χρησιμοποιει η coincident (scanspeak,vifa)

Eπειδη τα κοβει αρκετα χαμηλα στα 100 hrz περιπου σκεφτηκα οτι σε πρωτη φαση ισως παρω αξιοπρεπες αποτελεσμα απ τα ηδη υπαρχοντα.

Τα λιτρα της καμπινας και η διαμετρος και το μηκος του bass reflex υπολογιζονται με βαση την επιφανεια του κωνου του μεγαφωνου οποτε σε αυτο δεν μπορει να πεσεις πολυ εξω αν ακολουθησεις τις διαστασεις.
Ευτυχως οι διαστασεις του ηχειου ειναι γραμμενες στα τεστ.

Το μεγαλο προβλημα μου ειναι οτι δεν αναφερονται πουθενα τα μονωτικα υλικα που εχουν χρησιμοποιηθει.

Και εκει θα πειραματιστω αρκετα.

Ευχαριστω για την συμμετοχη και αν σκεφτειτε και κατι ακομα πειτε μου.

Reaction score
27
Αλλά μην σε παίρνω από τα μούτρα...καλή τύχη!
A!ξεχασα να σας αναφερω οτι το κοστος εχει κυμανθει σε χαμηλα επιπεδα μεχρι τωρα γιατι χρησιμοποιηθηκαν καποιες ηδη υπαρχουσες κατασκευες mdf οι οποιες τροποποιηθηκαν και ενισχυθηκαν ανaλογως για να φτασουν στο επιθυμητο παχος τοιχωματος (25mm).

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.470
Να πω μια-δυο γνωμες.
Αν μπορεις το εμπρος ριφλεξ των μιντγουφερ απεφυγε το, λιγοτερος μπελας.
Αφου δεν χρειαζεται να παιξουν πολυ χαμηλα καλυτερα κλειστο κουτι.
Ο ογκος των κουτιων οριζεται απο τα χαρακτηριστικα των μεγαφωνων, οχι απο την διαμετρο τους.
Υπαρχουν προγραμματα εξομειωσης για κουτια με πολυ καλη πιστοτητα.
Π.χ. http://www.linearteam.org/

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.288
Τα λιτρα της καμπινας και η διαμετρος και το μηκος του bass reflex υπολογιζονται με βαση την επιφανεια του κωνου του μεγαφωνου οποτε σε αυτο δεν μπορει να πεσεις πολυ εξω αν ακολουθησεις τις διαστασεις.
Τα λίτρα της καμπίνας υπολογίζονται από τα χαρακτηριστικά T/S (Thiele & Small) του μεγαφώνου.
Αυτά είναι ηλεκτρομηχανικά χαρακτηριστικά και όχι μια σκέτη επιφάνεια.
Βασικός υπολογισμός μπορεί να γίνει από το Fs (συχνότητα συντονισμού), Qts (συνολικός συντελεστής ποιότητας του μεγαφώνου) και το Fs (συχνότητα συντονισμού) της μονάδας.
Χρειάζεται επίσης να προσδιορίσεις την διάμετρο του σωλήνα, ώστε να βγει το κατάλληλο μήκος.
Στο τελευταίο όλα τα προγράμματα υπολογισμού πέφτουν ελαφρώς έξω και χρειάζεται προσαρμογή.
Πάντα βγάζουν ελαφρώς μεγαλύτερους σωλήνες, δηλαδή χαμηλότερη συχνότητα συντονισμού.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.882
Members
38.381
Νεότερο μέλος
panosmou