Discreet amps in av receiver

Reaction score
5
Χαιρετώ,

είμαι μπερδεμένος...πριν από χρόνια έτυχε και ασχολήθηκα λίγο με av pre-τελικών όταν με έναν φίλο (τρελαμένο) πήραμε Tag Mclaren kit, av processor (pre), discreet amps etc. Τώρα που δεν έχω πλέον τίποτα από αυτά, ψάχνω για σχετικά 'budget' receiver και επειδή δεν έχω παρακολουθήσει την αγορά 'νορμάλ' av receivers, μου έχει δημιουργηθεί η εξής απορία.
Κατ'αρχήν, θεωρώ τα specs που δίνουν οι κατασκευαστές των διάφορων μοντέλων, ως σχετικά παραπλανητικά για τον μέσο χρήστη. 120W, 200W per channel κλπ, δεν λένε τίποτα. Η ερώτησή μου είναι: Από τι μοντέλο και πάνω, ή τι τιμή και πάνω συζητάμε για discreet amps μέσα σε receiver? Δηλαδή, όταν λέει 7 κανάλια, να εννοεί 7 amps! Οποιαδήποτε μάρκας.

Εκτός της απόδοσης σε stereo που σίγουρα δίνουν καλύτερα οι ξεχωριστοί amps, το τελικό σύστημα θα έχει 5 ηχεία 8 Ohms, και 2 των 4 Ohms, οπότε οι ξεχωριστοί amps βολεύουν.

Αν έχω μπλέξει κάτι, παρακαλώ διαφωτίστε με...:)

Thanx! :D

Reaction score
7
Χαιρετώ,

είμαι μπερδεμένος...πριν από χρόνια έτυχε και ασχολήθηκα λίγο με av pre-τελικών όταν με έναν φίλο (τρελαμένο) πήραμε Tag Mclaren kit, av processor (pre), discreet amps etc. Τώρα που δεν έχω πλέον τίποτα από αυτά, ψάχνω για σχετικά 'budget' receiver και επειδή δεν έχω παρακολουθήσει την αγορά 'νορμάλ' av receivers, μου έχει δημιουργηθεί η εξής απορία.
Κατ'αρχήν, θεωρώ τα specs που δίνουν οι κατασκευαστές των διάφορων μοντέλων, ως σχετικά παραπλανητικά για τον μέσο χρήστη. 120W, 200W per channel κλπ, δεν λένε τίποτα. Η ερώτησή μου είναι: Από τι μοντέλο και πάνω, ή τι τιμή και πάνω συζητάμε για discreet amps μέσα σε receiver? Δηλαδή, όταν λέει 7 κανάλια, να εννοεί 7 amps! Οποιαδήποτε μάρκας.

Εκτός της απόδοσης σε stereo που σίγουρα δίνουν καλύτερα οι ξεχωριστοί amps, το τελικό σύστημα θα έχει 5 ηχεία 8 Ohms, και 2 των 4 Ohms, οπότε οι ξεχωριστοί amps βολεύουν.

Αν έχω μπλέξει κάτι, παρακαλώ διαφωτίστε με...:)

Thanx! :D

Τα specs που δίνουν οι κατασκευαστές είναι 100% αληθινά, νόμιμα, κλπ κλπ.
ΔΕΝ τίθεται θέμα παραπλάνησης. Τα έχουν μετρήσει και τα watt που δίνει στα ηχεία, και τα watt που καταναλώνει κλπ. Βέβαια η μέτρηση γίνεται με βάση κάποιο-α πρότυπα (κάτι σαν ISO). Και επειδή γίνεται με βάση αυτά τα πρότυπα (ανάλογα τον κατασκευαστή χρησιμοποιείται και άλλο) δεν είναι υποχρεωμένος να αναφέρει στον καταναλωτή πού και πώς κατάφερε να μετρήσει τα 200W.

Υποθέτω ότι η παραπλάνηση οφείλεται στον καταναλωτή και στην άγνοια του ή στο ότι έχει μάθει να κοιτάει τα γράμματα και όχι τα γράμματα

Δηλαδή, π.χ. σου λέει ο κατασκευαστής ότι ο ενισχυτής του βγάζει 200W, 10%T.H.D.....
βγάζει 200W, αλλά κάτσε εσύ να τα ακούσεις με 10% παραμόρφωση....

Επίσης ο AV βγάζει 7x200W... Το κάθε κανάλι μπορεί να βγάλει 200W και το κάθε ενισχυτακι του καναλιού έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο AV ενισχυτής όμως δεν κάνει αυτή τη δουλεία, να έχουμε 7 ηχεία και να τους ρίχνουμε 200W στο καθένα. Δεν είναι έτσι οι ταινίες! Δουλεύουν 2-3 κανάλια στο ''full'' και τα υπόλοιπα συνοδεύουν...
Αλλιώς θα έπρεπε να έχει ένα τροφοδοτικό τουλάχιστο 1500W....

Μην το κάνουμε σαν κάποιες καφετέριες που παίρνουν έναν AV (home, όχι επαγγελματικό) με 6-7 κανάλια και του ρίχνουν επάνω τα ηχεία τους και παίζουν όλη μέρα... για ένα μήνα, επειδή μετά καίγεται!

Όσο για τους διακριτούς ενισχυτές ισχύει σε όλους τους κατασκευαστές, αρκεί να το αναφέρει. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε κανάλι έχει δικό του τρανζίστορ, 1 ζευγάρι τρανζίστορ συμπληρωματικά μεταξύ τους, τις πιο πολλές φορές, όποτε ένας 7καναλος έχει 14 τρανζίστορ. Το κάθε ένα με τις δικές του εξωτερικές αντιστάσεις, πυκνωτές, διόδους για την πόλωση του, και κάποιο κύκλωμα εξωτερικό για την προστασία του τρανζίστορ ή των ηχείων (καλύτερα, μιας και δεν προστατεύεται και τόσο πολύ το τρανζίστορ... αν κάτι παιχτεί με την πόλωση του ή υπερθερμανθεί για κάποιο λόγο, μέχρι να το πάρει χαμπάρι το κύκλωμα προστασίας…)
Αυτό είναι το διακριτό....

Η άλλη λύση θα ήταν να έχει κάποιους ενισχυτές που είναι ''πακεταρισμένοι'' σε μια υλοποίηση

Σε αυτές τις πακεταρισμένες υλοποιήσεις το τσιπακι :shock: Αυτό οι ενισχυτές που περιλαμβάνει έχουν κοινή τροφοδοσία (εσωτερικά, με τις πολώσεις να ρυθμίζονται εσωτερικά και αυτόματα) κλπ όλα ίδια. Βέβαια αυτά (τα STK, είναι τα πιο διαδεδομένα) ΔΕΝ καίγονται εύκολα, επειδή είναι πακέτο και έχει ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΑ κυκλώματα προστασίας και έλεγχου. :wink:

Δεν ξέρω γιατί προτιμούμε διακριτή ενίσχυση (ίσως για ποιότητα, αλλά δεν ξέρω….).

Σε κάλυψα καθόλου?

Reaction score
7
Αααα.... Ο κάθε ενισχυτής (transistor) έχει ΜΙΑ είσοδο και ΜΙΑ (ίδια) έξοδο, είτε είναι διακριτός είτε σε πακέτο, οπότε δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη φόρμα που να ''βολευει'', όπως λες :) .

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.740
Members
38.490
Νεότερο μέλος
Nikos88