EL34 Push-Pull

Reaction score
0
Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα.
Είμαι νέος στο κλαμπ αλλά παλιός στο θέμα λυχνίας. Με αυτές ξεκίνησα τα ηλεκτρονικά και μεγάλωσα.
Ανοίγω αυτό το topic για μια ιδιοκατασκευή με δυο EL34 σε διάταξη Push-Pull με ισχύ εξόδου τα 14 “ταπεινά” Watt. Για μένα βέβαια είναι αρκετά καλή ισχύς να ακούω μουσικούλα. (Κυρίως παλιά ροκ και μερικές φορές κλασική )
Το όλο project το έχω ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες και περιμένω να έρθουν και κάποια υλικά ακόμα να το τελειώσω. Ελπίζω να τελειώσει μέχρι τις 10-15 Απριλίου και να τον έχω έτοιμο στη γιορτή μου.
Όλα τα υλικά είναι η πλέον δυνατή καλύτερη ποιότητα από αντιστάσεις και πυκνωτές μέχρι Μ/Τ εξόδου (Hammond) και λυχνίες ( Svetlana/SED).
Σχέδιο και υλικά θα τα ανεβάσω σε αυτό το topic μόλις τα τελειώσω μερικές μετατροπές.

Reaction score
0
Εδω μια πρωτη φωτο απο το σχεδιο που ειναι υπο κατασκευη.
Δεν εχω τα υλικα γιατι δεν εχω τελειωσει ακομη οποτε στην αναμονη και θα τα βαλω και αυτα.
Η ολη κατασκευη γινετε σε ενα κουτι απο ενα παλιο MD της SONY αφου του εχω ξηλωση ολα τα μεσα του.

Reaction score
0
Και εδω μερικες φωτο απο την κατασκευη που εχει αρχισει να κατασκευαζετε. Ειναι βεβαια και η κορη μεσα γιατι μου λεει συνεχεια .....μπαμπα δικο μου ειναι αυτο ?

Attachments

Reaction score
0
Πολύ ωραία και πανέμορφη δουλειά, φίλε Λάζαρε!!!!

Περιμένουμε κι άλλες φωτό, και νέα....

Μήπως έχεις να μας δώσεις τους τύπους των υλικών σου????
πχ.: Πόσα μF είναι ο κάθε πυκνωτής, Πόσα Ωhm είναι η κάθε αντίσταση κλπ. (κάτι σαν parts list).

Ευχαριστούμε,

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reaction score
13
Λαζαρε καλωσηρθες στην παρεα μας.

Συγχαρητηρια για την χαριτωμενη απογονο !

Πολυ εξυπνη ιδεα να χρησιμοποιησης το κουτι εκεινο. Ελπιζω να φροντισες για επαρκη εξαερισμο-φυσικο ρευμα αερα κυριως για τις EL34 (τρυπες στην επανω και την κατω μερια του σασσι)

Μετα απο προχειρη εξεταση του σχεδιου του Ενισχυτη, με βαση τα στοιχεια που δινονται, και απουσια των τιμων των εξαρτηματων, μπορω να πω οτι θα δουλεψει μεν ΑΛΛΑ υπαρχουν 2-3 σημεια που μπορουν να γινουν καλυτερα. Θα εξηγησω τι εννοω μιας και μας διαβαζουν αρκετοι φιλοι, και προφανως εσυ κανεις οτι νομιζεις πανω σ’ αυτα.

1) Οι ηλεκτρολυτικοι πυκνωτες στις καθοδους των EL34 προκειμενου να κανουν αποζευξη του AC σηματος που αναπτυσεται εκει μολις δωσουμε οδηγηση στον Ενισχυτη, πρεπει να καταληγουν στην γη, οπως ακριβως συμβαινει και με τις αντιστασεις καθοδου. Οπως ειναι τωρα, αυτο που κανουν ειναι να μεταφερουν σημα του ενος μπρατσου του Push Pull (πχ θετικη ημιπεριοδο) σαν πολωση στο αλλο μπρατσο του Push Pull, λειτουργοντας ετσι σαν ισχυρη ΤΟΠΙΚΗ αρνητικη αναδραση, με οτι αυτο συνεπαγεται. Ενα παντως πραγμα που συνεπαγεται ειναι η σοβαρη μειωση της Ενισχυσης της βαθμιδας εξοδου.

Δεν ξερω εαν αυτο ειναι συνειδητη επιλογη του σχεδιασμου, ή παραληψη του σχεδιου. Εαν παντως ειναι σχεδιασμενο ετσι, αντι των δυο Ηλεκτρολυτικων μπορει να χρησιμοποιηθει Ενας, χωρις πολικοτητα σαν αυτους που υπαρχουν για κροσοβερ.

2) H Long tail phase splitter ( E88CC = 6922 = 6DJ8 ) συμφωνα με το σχεδιο βρισκεται υπο ταση Ανοδου-Kαθοδου 240 - 90 = 150 Volt που ειναι παρα πολλα για αυτην την λαμπα ακομη και εαν βαλεις εκει μια Philips. Η μεγιστη ταση ανοδου αυτης της λαμπας ειναι συμφωνα με τις προδιαγραφες της 130 V και στην πραξη καλο ειναι να μην υπερβαινουμε τα 120 V.
Εαν θελει κανεις να διορθωσει αυτο, ο καλυτερος τροπος που βλεπω εγω, ειναι να μειωσει την ταση ανοδου ( 240 V) παρα να αυξησει την ταση στις καθοδους (90 V) καθως ετσι κι αλλοιως, η ταση Καθοδου ειναι οριακα μεγαλη, εαν θελουμε να σεβαστουμε την μεγιστη επιτρεπομενη διαφορα δυναμικου, μεταξυ Καθοδου - Νηματων (V kathode–heater), για να μην χρειαστει να «σηκωσουμε» τα νηματα της E88CC σε καποιο DC δυναμικο ως προς την γη.

Παραπερα, για να μειωσουμε εκει την ταση ανοδου αρκει να αυξησουμε την οποια τιμη της Αντιστασης που παραλαμβανει την ταση τροφοδοσιας 425V και την ριχνει (με βαση το σχεδιο) στα 400 V. Μια τιμη τασεως περι τα 360V σε εκεινο το σημειο θα ηταν σωστοτερη, και για αλλον λογο : Την αποφυγη πιθανου φαινομενου Motorboating, λογω ανεπαρκους χρονικης σταθερας στο φιλτρο R-C που τροφοδοτει τις προενισχυτριες. Η σαν επακολουθο μειωση της τασης για την πρωτη προενισχυτρια τασεως V1, μπορει να ρυθμιστει με μειωση της τιμης της αντιστασης που εξασφαλιζει (βασει του σχεδιου) τα 222 V, ωστε αυτα να εξακολουθουν να υπαρχουν. Αν και αυτο μπορει τελικα να μην χρειαστει. Δες παρακατω ....

3) H V2 (1/2 5687) συνδεσμολογημενη σαν Current source για την Phase Splitter ειναι μια καλη ιδεα καθως εκει χρειαζεται μια λαμπα με χαμηλη αντισταση Ανοδου (Rp = 2000 Ohm) και δυνατοτητα διαχειρισης υψηλου ρευματος. Το αλλο μισο ομως της ιδιας λαμπας στην θεση V1, σαν προενισχυτρια τασεως δεν ειναι η καλυτερη επιλογη, λογω χαμηλης ενισχυσης της 5687 ( τυπικα mu=17 ). Εαν συνυπολογισουμε την επισης χαμηλη ενισχυση της Βαθμιδας Εξοδου που δουλευει Ψευδοτριοδικα, σαν V1 θα δουλευε καλυτερα μια λαμπα με υψηλοτερη Ενισχυση, πχ αλλη μια Ε88CC / 6922.
Η προταση μου λοιπον ειναι να χρησιμοποιηθουν τα δυο τριοδικα της 5687 σαν Current sourve στην θεση V2, ΕΝΑ ΤΡΙΟΔΙΚΟ ΑΝΑ ΚΑΝΑΛΙ. Το ιδιο (ενα τριοδικο ανα καναλι) να γινει για μια 6922 (με τυπικο mu=30) στην θεση της V1, που εχει μεσα και θωρακιση μεταξυ των 2 τριοδικων, (γειωνουμε το pin 9) ωστε να μην εχουμε διαπηδηση του σηματος του ενος καναλιου μεσα στο αλλο. Στην τελευταια αυτην περιπτωση, ισως να μην χρειαστει διορθωση της τιμης της αντιστασης που εξασφαλιζει τα 222 V, καθως αυτα για 6922 στην θεση της V1 θα ειναι ηδη πολλα και με μειωση της τιμης της πρωτης αντιστασης στον κλαδο της τροφοδοσιας, θα «κατσει» εκει που χρειαζεται ως εχει. Τελος παντων, εαν υπηρχαν τιμες στα εξαρτηματα θα μπορουσαμε να δουμε τι ακριβως χρειαζεται εκει για χρηση της 6922.

Εαν τα 222 V στο σημειο +2 αλλαξουν, τα 20,5 V στο οδηγο πλεγμα της V2 - 5687 μπορουν να εξασφαλιστουν ευκολα με καταλληλη ρυθμιση του συγκεκριμενου διαιρετη τασεως που υπαρχει εκει ηδη.

Τελος να πω οτι σαν μετασχηματιστες Εξοδου αντι για Hammond θα προτεινα Toroidal απο την σειρα του VanderVeen (Amplimo) που θεωρω οτι, χωρις να ειναι ακριβοτεροι ειναι ΠΟΛΥ καλυτεροι. Και συγκεκριμενα μιλαω για τον τυπο 3Α524 με ή χωρις Ultralinear taps, που ( παροτι τωρα θα κατηγορηθω απο μερικους φιλους ) συμβαινει να διαθετω ετοιμοπαραδοτους στην Audio Craftworks.
http://www.audiocraftworks.gr/gr/pages/specs/trafos/pp/pp3A524.pdf
και
http://www.audiocraftworks.gr/gr/pages/prods/Vdv/toroidals.htm

Τα παραπανω τα βαζω υπο συζητηση καθως και οτιδηποτε αλλο μπορει να απασχολει.

Reaction score
13
Μια δευτερη σκεψη για το θεμα της Υψηλης τασεως στην E88CC, ειναι εκει να χρησιμοποιηθει χωρις αναγκη για κυκλωματικες αλλαγες, μια 6Ν1Ρ (Ρωσικη 6Η1Π) που ειναι η ιδια λαμπα αλλα αποδεδειγμενα αντεχει Ταρζανιες για πολυ περισσοτερα βολτ απο τα 150 που εχεις τωρα.

Το μονο θεμα με αυτην την λαμπα ειναι οτι στα νηματα τραβαει διπλασιο ρευμα απο οποιαδηποτε 6922 - E88CC.

Reaction score
0
Φιλε Μιχαλη
Απο οτι θυμαμε η ECC88 ειναι αυτη που εχει μεγιστη ταση ανοδου 130 V ενω η E88CC εχει 150 V.
Ναι σωστα δεν το ειχα προσεξει οποτε απο οτι φαινετε χρειαζομε καποιες αλλαγες.Για αυτο το λογο δεν εχω βαλει ακομα και τις τιμες των υλικων.
Τωρα οσο αφορα τους Μ/Τ εξοδου ειμαι κλασικος τυπος και κατα δευτερο δεν ειμαι και πολυ σιγουρος για Toroidal σε εξοδου για ηχο.
Οι ηλεκτρολυτικοι στις καθοδους των εξοδου ειναι στην γη κανονικα....απλα το ξεχασα να το διορθοσω στο σχεδιο.
Στο κουτι εχουν γινει ολες οι απαραιτητες εργασιες για εξαερισμο.
Ελπιζω να δουλεψει στο τελος και να τον χαρω.......γιατι μετα με περιμενει ενας φιλος να του φτιαξω ενα 2Χ100 με 4 ΚΤ88 ανα καναλι......

Reaction score
0
Το σχεδιο ειναι αυτο με τις τιμες των υλικων.......ο Μ/Τ εξοδου ειναι 6Κ6/4-8-16 Ω στα 20 Watt.
Προσοχη δεν ειναι το τελικο.

Reaction score
13
Φιλε Μιχαλη
Απο οτι θυμαμε η ECC88 ειναι αυτη που εχει μεγιστη ταση ανοδου 130 V ενω η E88CC εχει 150 V.

Ενδεχομενως ναι. Σε 4-5 διαφορετικα data sheet που αναφερονται στην 6922 / E88CC / 6DJ8 υπαρχουν 2-3 διαφορετικες τιμες της μεγιστης τασης ανοδου -καθοδου αναλογως κατασκευαστη. Οπως ειπα ομως, ακομη και αν ειναι να μπει αρχικα Philips, εγω θα το μαζευα λιγο, γιατι ειναι οριακο και δεν ξερεις και στο μελλον τι λαμπα μπορει να χρειαστει να βαλεις εκει. Σαφως και δεν μου πεφτει λογος εμενα σε αυτο το θεμα.

Ναι σωστα δεν το ειχα προσεξει οποτε απο οτι φαινετε χρειαζομε καποιες αλλαγες.Για αυτο το λογο δεν εχω βαλει ακομα και τις τιμες των υλικων.
Τωρα οσο αφορα τους Μ/Τ εξοδου ειμαι κλασικος τυπος και κατα δευτερο δεν ειμαι και πολυ σιγουρος για Toroidal σε εξοδου για ηχο.

Ειναι λεπτη η θεση μου γιαυτο δεν λεω τιποτε παραπανω.

Οι ηλεκτρολυτικοι στις καθοδους των εξοδου ειναι στην γη κανονικα....απλα το ξεχασα να το διορθοσω στο σχεδιο.
Στο κουτι εχουν γινει ολες οι απαραιτητες εργασιες για εξαερισμο.
Ελπιζω να δουλεψει στο τελος και να τον χαρω.......

Ειναι σιγουρο οτι θα δουλεψει μια χαρα, πραγμα που και εγω στο ευχομαι και το πιστευω, καθως
ακουγεσαι αρκετα εμπειρος σε αυτα.

γιατι μετα με περιμενει ενας φιλος να του φτιαξω ενα 2Χ100 με 4 ΚΤ88 ανα καναλι......

Κρατα μας ενημερους και δωσε και τα φωτα και στους αλλους.
Παντως τελειως προχειρα βλεπω οτι η αντισταση του 1ΚΩ στο rail της τροφοδοσιας που περνει τα 400V και τα ριχνει σε 222V, απλα δεν μπορει να ειναι τοση (1ΚΩ).
Για να συμφωνουν τα νουμερα θα επρεπε απο αυτην να περνανε 180 mA.
Κατι σε 22 ΚΩ ισως ειναι πιο κοντα στο ζητουμενο.
Οπως ειπες βεβαια το σχεδιο δεν ειναι το τελικο.

Δεν ξερω εαν θεωρεις θετικη τετοιου ειδους αντιμετωπιση του thread σου.
Εαν υπαρχει κατι που σε ενοχλει δεν εχεις παρα να το επισημανεις.

Reaction score
0
Μιχαλη δεν τιθετε θεμα για την αντιμετωπιση των σχολιων , τοσο των δικο σου οσο και αλλων , θετικες η αρνητικες ,για αυτο και ανοιξα αυτο το τοπικ για να λεμε ο καθενας την γνωμη του αλλα και τις συμβουλες του.
Το οτι θα δουλεψει θα το κανει θελει δεν θελει. Δεν ειναι στο χερι του:114:.
Επισεις θα ηθελα να σημειωσω και ενα ακομα σημειο που δεν εχω βαλει στο σχεδιο. Ο Μ/Τ εξοδου ειναι Ultralinear και ετσι τα Screen των EL34 περνουν απο αυτον μεσω μια αντιστασης 100Ω/6W ανθρακος για προστασια.....μην μου γινουν ξαφνικα λαμπες φωτισμου.
Στο τελος της κατασκευης θα δωσω τα σχεδια τα τελικα οπως επισεις και τα σχεδια για τις πλακετες για οποιον θελει , τοσο του ενισχυτη οσο και του τροφοδοτικου. Αν και αυτο χρειαζετε καποιες αλλαγες και στη σχεδιαση του σαν σχεδιο αλλα και στο τυπωμενο μιας και δεν εχω βαλει αντιστασεις προς την γη.

Reaction score
0
Ξεχασα να πω οτι μεσα στο κουτι θα υπαρχει και ενα ακομα κυκλωμα που θα κανει καθυστερηση στην τροφοδοσια τις υψηλης.......περιπου στα 30 δευτερα. Ακομα δεν το εχω φτιαξει αλλα ειναι στην ουρα και περιμενει :107:

Reaction score
0
Μιχαλη ελπιζω να τον εχω τελειωσει.....
Εχω κανει το μπαλκονι εργαστηριο και κοβω-ραβω το σασι να τελειωσει με τις τρυπες των Μ/Των και αυριο με το καλο θα παω στο μαγαζι ενος φιλου να ανοιξω τις τρυπες για τις βασεις γιατι δεν εχω σταθερο τρυπανι.
Μεχρι και κωνικο κοπτικο πηρα (72€) για τις τρυπες.
Και εχω να φτιαξω και κανα 2 πλακετες ακομα. Ευτυχως που πηραμε και μια ωρα απο σημερα και δεν θα νυχτωνει νωρις.

Reaction score
0
Καλημέρα σε όλους.
Τελικά χτες βράδυ ολοκληρώθηκε το project EL34 PP.
Και φυσικά το μωρό πήρε τη θέση που του αξίζει……

Άντε πάμε για άλλα τώρα μιας και τον είδε και τον άκουσε ένα φίλος και αποφάσισε πως πρέπει να γίνει δικός του. Όποτε μετά το Πάσχα ξεκινώ έναν νέο με 2 ΚΤ88 σε τάξη Α………..
Προς το παρόν για αύριο στη γιορτή μου θα παίζει ο ΛΑΜΠΑΤΟΣ και όχι ο YAMAHA…..

Reaction score
0
Νά τος ο λαμπάτος!!!!
Φαντάζομαι πως θα είναι ΚΑΙ γαμάτος....(μ' όλο το θάρρος πάντα)....!!!!!!

Λάζαρε, σου αξίζουν 100000000 μπράβο!!!!
Πολύ ωραίος ο ενισχυτής σου.... σε ζηλεύω πολύ....!!!!

Καλοφτιαγμένος, περιποιημένος, μια χαρά....

Φτου του, σκόρδα, βάλε κι ένα ματόχαντρο καλού κακού, μη τονε πάρει κανα μάτι....
Άντε καλόπαιχτος.... χρόνια σου πολλά, και καλές κατασκευές....

Περιμένουμε σχέδια....(όσα μπορείς....)

Reaction score
43
Μπράβο , μπράβο και χίλια μπράβο!
Αλλα..... Τί είναι αυτό κάτω απο τον λαμπάτο? "Advanced pulse D/A converter"?
Θέλω όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες!!!!

Reaction score
13
Πρωτα απ' ολα Χρονια Πολλα και δημιουργικα.
Οχι μονο ωραιος ο Λαζαρος αλλα και συνεπης στα χρονικα περιθωρια που εθεσε.

Μπραβο, και εις αλλα με υγειαν.
Δωσε και το τελικο σχεδιο με μετρημενες τις τασεις στα διαφορα σημεια.

Και δωσε χαιρετισματα στον παλιο μου φιλο και συναδελφο.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.250
Members
38.295
Νεότερο μέλος
Bill87