ENEΡΓΑ; και γιατι;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.979
Απάντηση: ENEΡΓΑ; και γιατι;

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχουν δύο τουλάχιστον σοβαροί λόγοι για να χρησιμοποιεί κανείς καλής ποιότητας ενεργά ηχεία.
Πρώτον έχει 6dB μεγαλύτερη στάθμη
Αυτό πως εξηγείται;
Δεν υπάρχει τυποποιημένη και σταθερή σχέση. Δεν σημαίνει ότι ένα ενεργό ηχείο θα παίζει 6dB πιο δυνατά. Απλά, ο Polley εννοεί ότι για δεδομένα μεγάφωνα και δεδομένη στάθμη, αν παίξουν ενεργά, θα χρειαστούν ενισχυτές ισχύος έως και υποτετραπλάσιας (6dB, τη μισή τάση δηλαδή), λόγω απωλειών στο παθητικό κρος. Αυτές οι απώλειες μπορεί να είναι, είτε ένας οικονομοτεχνικός συμβιβασμός, είτε απαραίτητες. Για παράδειγμα, ένα γούφερ ευαισθησίας 86dB συνδεδεμένο ως παθητικό, θα χάσει χαλαρά 2dB στάθμη λόγω της αντίστασης σειράς του πηνίου του πηνίου του κρος (συμβιβασμός), ενώ αν συνδυασθεί με ένα 93άρι τουήτερ, το τελευταίο πρέπει να κατέβει 8-9 dB, για να εξισορροπηθεί η απόκριση (απαραίτητη επέμβαση).

Αυτό βέβαια είχε έννοια στο παρελθόν, που η ισχύς ήταν ακριβή και δύσκολη. Σήμερα δεν έχει και τόση σημασία, καθώς μπορεί να οδηγήσει κανείς ένα ηχείο με φθηνή και κορυφαίας ποιότητας ισχύ, που είναι άφθονη, ακόμα και 3 ή 4 κιλοβάτ. Αλλά βεβαίως, στα παθητικά ηχεία παραμένουν οι αλλοιώσεις που εισάγουν τα παθητικά στοιχεία του κροσόβερ, λόγω θέρμανσης, κάτι που δεν συμβαίνει στα ενεργά, καθώς εκεί το κρος διαχειρίζεται σήμα (περίπου 0,5 - 1V), και όχι ισχύ.

Βέβαια, για να δώσει κανείς σημασία σ' αυτά, δηλαδή για να καταλάβει τη σημασία τους, πρέπει να τα κατανοήσει. Αν είναι ούφο του στυλ "άλλαξα το καλώδιο ρεύματος του πικάπ και αμέσως μίλησα με τον Άγιο Κηρουλάριο", τότε πάσχει από χροιώδες σύνδρομο της βοροσιλικάτης ντιμπιετίτιδας, και επομένως κάθεται εκεί που είναι για πάντα.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.979

Όμως, για να είμαι σωστός δηλαδή, οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον καταλαβαίνουν τα πλεονεκτήματα των ενεργών, αλλά ενδιαφέρονται κυρίως για άλλα πράγματα, όπως η σύμπλευση με την παρέα και η μεταπώληση, ε, και δεν τους πειράζει και τόσο βρε αδερφέ να κάνουν και κάποιους συμβιβασμούς, οπότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα διαλέξουν παθητικά ηχεία. Εάν, δε, συνυπολογίσουμε και τους γυαλιστερούς ακροδέκτες, τη χρήση ακριβού εξωτερικού καλωδίου σύνδεσης δίκην μούρης, και άλλων σχετικών ματζουνιών, η καλλιέργεια των οποίων γίνεται απροσχημάτιστα από τον κάθε επιτήδειο ασχετο-έμπορα και συντηρείται από τους ηλίθιους αυλικούς του, ε, πολύ θέλει ο άνθρωπος;

Ίσως εκεί να αιτιάται και το γεγονός της αποχής των γυναικών από το "high end". Οι άντρες έχουν τα μηχανήματα για προέκταση του πουλιού τους, ε, και τέλος πάντων οι άνθρωποι πορεύονται. Οι γυναίκες, που δεν έχουν, τί να προεκτείνουν; Οπότε το ρίχνουν στα ρούχα και τα παπούτσια...

Reaction score
11

Όμως, για να είμαι σωστός δηλαδή, οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον καταλαβαίνουν τα πλεονεκτήματα των ενεργών, αλλά ενδιαφέρονται κυρίως για άλλα πράγματα, όπως η σύμπλευση με την παρέα και η μεταπώληση, ε, και δεν τους πειράζει και τόσο βρε αδερφέ να κάνουν και κάποιους συμβιβασμούς, οπότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα διαλέξουν παθητικά ηχεία. Εάν, δε, συνυπολογίσουμε και τους γυαλιστερούς ακροδέκτες, τη χρήση ακριβού εξωτερικού καλωδίου σύνδεσης δίκην μούρης, και άλλων σχετικών ματζουνιών, η καλλιέργεια των οποίων γίνεται απροσχημάτιστα από τον κάθε επιτήδειο ασχετο-έμπορα και συντηρείται από τους ηλίθιους αυλικούς του, ε, πολύ θέλει ο άνθρωπος;

Ίσως εκεί να αιτιάται και το γεγονός της αποχής των γυναικών από το "high end". Οι άντρες έχουν τα μηχανήματα για προέκταση του πουλιού τους, ε, και τέλος πάντων οι άνθρωποι πορεύονται. Οι γυναίκες, που δεν έχουν, τί να προεκτείνουν; Οπότε το ρίχνουν στα ρούχα και τα παπούτσια...

:142:

Reaction score
968
Re: Απάντηση: ENEΡΓΑ; και γιατι;

Πρωτον, ενα ενεργο βασης ειναι αρκετο για ενα σαλονι 30 τ.μ. ?
Δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση. Εξαρτάται από το ηχείο και το σαλόνι, αλλά και τι θεωρεί κάποιος "αρκετό".

Δευτερον θεμα γουστου. Ενα ενεργο ερχεται πιο κοντα στο πραγματικο μουσικο γεγονος. Το μουσικο γεγονος ειναι η ιδια η ηχογραφηση. Και η ιδια η ηχογραφηση δυστυχως δεν ειναι οτι καλυτερο. Δηλαδη αν παραδεχτουμε οτι το 50% των ηχογραφησεων ειναι χαλια, τοτε και χαλια θα τις ακους απο ενα σωστο ενεργο ηχειο.
Για το γούστο δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα. Όμως, το πραγματικό μουσικό γεγονός και η ηχογράφηση δεν είναι ποτέ το ίδιο πράγμα. Ο ηχολήπτης έχει υπόψη ότι το προϊόν του δεν προορίζεται να ακούγεται από ενεργά μόνιτορ, αλλά κυρίως από καταναλωτικά συστήματα που παίζουν στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, κτλ, οπότε προβαίνει πάντα στις "επεμβάσεις" που θεωρεί απαραίτητες. Βλέπε πχ τη δυναμική συμπίεση όλων σχεδόν των ψηφιακών εγγραφών μοντέρνας μουσικής, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Με λίγα λόγια, αν ψάχνεις το αντικειμενικά σωστό μέσα στην ηχογράφηση, .... απλά σώθηκες!

Ενα παθητικο ηχειο παιζοντας λανθασμενα (τα προβληματα του παθητικου φιλτρου), δημιουργει μια πιο ξεκουραστη και ανετη ακροαση. Σου δινει την ψευδαισθηση οτι η χαλια ηχογραφηση ισως δεν ειναι και τοσο χαλια.
Ο χαρακτηρισμός "λανθασμένα" είναι λίγο βαρύγδουπος. "Πειραγμένα" θα έλεγα περιγράφει ακριβέστερα αυτό που συμβαίνει, όχι μόνο στην ηχογράφηση, αλλά και στους κατασκευαστές ηχείων (βλέπε voicing) και άλλων ηχοσυστημάτων γενικότερα (βλέπε analogue warmth). Μία από τις παρενέργειες τελικά, είναι ότι μετράει καλά μπορεί και να μην ικανοποιεί στο άκουσμα! (και το αντίθετο φυσικά)

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427

Όμως, για να είμαι σωστός δηλαδή, οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον καταλαβαίνουν τα πλεονεκτήματα των ενεργών, αλλά ενδιαφέρονται κυρίως για άλλα πράγματα, όπως η σύμπλευση με την παρέα και η μεταπώληση, ε, και δεν τους πειράζει και τόσο βρε αδερφέ να κάνουν και κάποιους συμβιβασμούς, οπότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα διαλέξουν παθητικά ηχεία.
Mην ξεχνας και το οικονομικο σκελος "οσων θελουν αλλα δεν δυνανται" και που δεν αλλαζουν καθε τοσο μηχανηματα. Ποσο παει ενα καλο ενεργο; μαλλον πολλαπλασια απο ενα "παθητικο" περιπου ισαξιο - αρα;

Reaction score
1.831

Mην ξεχνας και το οικονομικο σκελος "οσων θελουν αλλα δεν δυνανται" και που δεν αλλαζουν καθε τοσο μηχανηματα. Ποσο παει ενα καλο ενεργο; μαλλον πολλαπλασια απο ενα "παθητικο" περιπου ισαξιο - αρα;
έχει όμως και ενισχυτή μέσα και σε ακόμα καλύτερη περίφτωση, και dac.

Οπότε μάλλον είναι bargain.

Σκέψου πόσες τράμπες θα πρέπει να κάνεις μέχρι να βρεις τον ενισχυτή των ονείρων σου.... μεγάλο κόστος.... άσε που δε βλέπω κανέναν να κοστολογεί και τον χαμένο χρόνο...

τα βάζουμε όλα στην εξίσωση και αποφασίζουμε....

Reaction score
4.250

....Βασιλη, οπως τα ειπαμε, ο συνολικος χωρος ειναι 30τμ αλλα ο "ακροασεως" ο μισος
Εχω την εντυπωση οτι αυτο δεν εχει σημασια. Δηλαδη αν εσυ καθεσαι στα 2 η 3 μετρα δεν μετρας απο κει για να πεις αυτος ειναι ο χωρος που ακουω μουσικη, αλλα απο τον ογκο του συνολικου χωρου που διαχεεται η μουσικη.

Στην ουσια μετραει εκτος απο μηκος και πλατος του δωματιου και το υψος. Αν ειναι ψηλοταβανο δηλαδη, χεσε μεσα!

Reaction score
1.772

Εχω την εντυπωση οτι αυτο δεν εχει σημασια. Δηλαδη αν εσυ καθεσαι στα 2 η 3 μετρα δεν μετρας απο κει για να πεις αυτος ειναι ο χωρος που ακουω μουσικη, αλλα απο τον ογκο του συνολικου χωρου που διαχεεται η μουσικη.

Στην ουσια μετραει εκτος απο μηκος και πλατος του δωματιου και το υψος. Αν ειναι ψηλοταβανο δηλαδη, χεσε μεσα!
ετσι ειναι δυστυχως.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.871

άλλαξα το καλώδιο ρεύματος του πικάπ και αμέσως μίλησα με τον Άγιο Κηρουλάριο", τότε πάσχει από χροιώδες σύνδρομο της βοροσιλικάτης ντιμπιετίτιδας, και επομένως κάθεται εκεί που είναι για πάντα.
ετσι ειναι δυστυχως.
χεσε μεσα!
:143::135::143::135:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.979

Δύσκολο ερώτημα. Πάντως, το ότι είναι ενεργό ένα ηχείο, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έχει και καλά μεγάφωνα. Δηλαδή, υπάρχει το ενδεχόμενο, ένα ηχείο να είναι ενεργό και να χωλαίνει εξ αιτίας των μεγαφώνων του, με αποτέλεσμα να παίζει χειρότερα από κάποιο άλλο, παθητικό, που έχει όμως καλύτερα μεγάφωνα.

Reaction score
791
Γιατί σχεδόν όλοι οι ενεργοί και περισσότερο οι επαγγελματίες δεν χρησιμοποιούν μεγάφωνα του εμπορίου αλλά δικά τους ή ΟΕΜ;

Reaction score
0
Απάντηση: Re: ENEΡΓΑ; και γιατι;

Γεια σας και απο εμενα. Μαλλον εγω ειμαι η αφορμη αυτης της αναζητησης του φιλου μας. Παρακολουθω αρκετο καιρο τις συζητησεις για τα ενεργα ηχεια και γενικοτερα αλλα συνηθως δεν εχω κατι να προσθεσω στα πολυ καλα ενημερωμενα μελη του Forum. Αν και εμπλεκομαι λογω πιθανης πωλησης θα ηθελα να αναφερω τις προσωπικες μου αποψεις στο θεμα χωρις να μεροληπτω.
Ο Houston προτεινε λαμπατο προ για να γλυκανει τον υπεραναλυτικο χαρακτηρα του μονιτορ. Ειναι πιθανως μια καλη προταση για ψαξιμο.
Για να αξιοποιησεις ενα καλο ενεργο πρεπει να εχεις καλη προενισχυση. Εγω χρησιμοποιησα εναν πολυκαναλο προ ,τον Sunfire TGP-5 (με XLR συνδεσεις), και ειχα πολυ καλο αποτελεσμα.
Θελω να αναφερω οτι δεν εχω και παρα πολλες συγκριτικες εμπειριες με αλλα συστηματα αλλα θεωρω οτι εχω παρατηρητικο αυτι.
Ως προς τον χωρο που μπορουν να γεμισουν αναφερω οτι ο χωρος ακροασης ειναι περιπου 20 τμ. σε εννιαιο 60 τμ. και κατα την αποψη μου τον καλυπτουν ανετα.
Η καλη αποδοση διατηρειται (χωρις παραμορφωσεις) σε υψηλες εντασεις ,κατι που ειναι δυσκολο να συναντησεις σε αντιστοιχου κοστους παθητικες υλοποιησεις.
Για το θεμα το κακων ηχογραφησεων θα συμφωνησω οτι ακουγονται ολες οι ατελειες.
Ως προς την αισθητικη δεν ηταν αρχικα μεσα στον σχεδιασμο τους αλλα τα καινουργια μοντελα εχουν βελτιωθει αισθητα.
Επισης πρεπει να υπαρχει παροχη ρευματος για καθε ηχειο κατι που δημιουργει σχετικο προβλημα σε πολυκαναλες υλοποιησεις.
Αυτα προς το παρον.

Reaction score
5.614
Re: Απάντηση: Re: ENEΡΓΑ; και γιατι;

Επισης πρεπει να υπαρχει παροχη ρευματος για καθε ηχειο κατι που δημιουργει σχετικο προβλημα σε πολυκαναλες υλοποιησεις.
Αυτα προς το παρον.
Δεν είναι πρόβλημα αυτό, όλο και υπάρχει κάποιο μπουάτ να κλέψεις ρεύμα για τα περιφερειακά.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ENEΡΓΑ; και γιατι;

Βλεπω οτι εχεις βρει μια ομορφη λυση. Αν βλεπω καλα τα καλωδια της προενισχυσης βρισκονται στα ιδια λουκια με της τροφοδοσιας ρευματος. Δεν εχεις προβλημα παρεμβολων; Μηπως χρησιμοποιεις καλωδια XLR;

Reaction score
5.614
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ENEΡΓΑ; και γιατι;

Βλεπω οτι εχεις βρει μια ομορφη λυση. Αν βλεπω καλα τα καλωδια της προενισχυσης βρισκονται στα ιδια λουκια με της τροφοδοσιας ρευματος. Δεν εχεις προβλημα παρεμβολων; Μηπως χρησιμοποιεις καλωδια XLR;
XLR ναι. Δεν υπήρχε πρόβλημα παρεμβολών και γι' αυτό τα άφησα στο ίδιο κανάλι.

Αυτά ήταν τα surround back σε πλήρες ενεργό σύστημα αποτελούμενο από 5 x Tannoy Precision 8d + αυτά τα 2 Precision 6d.

Πολύ ουδέτερος ήχος για home cinema όμως. Σε υψηλές εντάσεις έως και κουραστικός. Τα έδωσα και τώρα παίζω με Klipsch THX Ultra2. Τρελά γκάζια χωρίς να κουράζουν, "ντυμένος" ήχος σαν να είσαι στο σινεμά, όχι ξεβράκωτος όπως στα μόνιτορ.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ENEΡΓΑ; και γιατι;

Flash βλεποντας οτι εχεις ασχοληθει με ενεργα ηχεια εχεις πειραματιστει σε στερεοφωνικη ακροαση με λαμπατη προενισχυση;

Reaction score
2

Αν έπαιρνα τώρα ηχείο-κουτί θα ήταν ενεργό.

Παλιά μου άρεσε η διαφορετικότητα των πειραματισμών. Άλλο καλώδιο, άλλη μπόρνα, άλλος ενισχυτής, άλλο player.
Κάθε φορά άλλος ήχος.

Τώρα θέλω να ακούω μουσική απερίσπαστα.

Θέλω το ηχείο που θα επιλέξω να έχει μέσα του τον κατάλληλο ενισχυτή και όχι να πρέπει να τον βρω εγώ.
Γιατί δε θα τον βρω ποτέ, υπάρχουν πολλές και καλές επιλογές, ποτέ δε θα είμαι σίγουρος ότι βρήκα τον κατάλληλο. Δε θέλω άλλα what ifs στη ζωή μου.
Να μη σου πω ότι θέλω και dac μέσα έτοιμο με usb για να το ταϊσω κατευθείαν από το pc...

Το μόνο πρόβλημα που "βλέπω" στα ενεργά είναι ότι λόγω της επαγγελματικής τους καταβολής κανένας δεν έχει ασχοληθεί με το design. Μιλάμε για απλά πράγματα. Τα περισσότερα είναι κακάσχημα, δε μπαίνουν σε χώρο γενικής χρήσης όπως ένα σαλόνι σπιτιού.

Η καλύτερη ηχητική σκηνή που έχω ακούσει ποτέ ήταν από τα Dynaudio BM15A οδηγούμενα από έναν mark levinson No38s.
Μιλάμε για άλλο πράγμα...
.....sorry, αλλα εχω τα meridian dsp5200 εδω και κατι μηνες, δεν μπορω να αναφερω διεξοδικα το τι ακουω, λογω μη εμπειριαςμε το αντικειμενο ΑΛΛΑ απο μουρη στο σαλονι!!!!!!!!!!!!! και στα δικα μου αυτια απλα ΜΑΓΙΚΑ.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.857
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef