FTTx

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
FTTx...

Όπου x βάλτε H, B, C...

Δηλαδή Fiber To The Home, ή Fiber To The Building ή Fiber To The Cafao (Ελληνιστή...)

Αλήθεια πόσο ουτοπικά σας ακούγονται όλα αυτά;;;

Μπορεί ποτέ στην Ελλάδα να αποκτήσουμε Fiber To The Home? Μήπως είναι πολύ ουτοπικό;;;

Μήπως είναι πιο ρεαλιστικό να ζητάμε Fiber To The Cafao?

Με το FTTH έχουμε ταχύτητες μέχρι 100 Mbps ΑΝΕΤΑ! Τι σημαίνει αυτό; Από Cable TV μέχρι ότι μπορούμε να φανταστούμε! Αλλά δυστυχώς κοστίζει...

Από την άλλη το FTTC είναι πιο φθηνό και μειώνοντας το μήκος του χαλκού που χρησιμοποιείται, φτάνουμε μάλλον άνετα τα 20 Μbps...

Όμως και πριν 3 χρόνια τα 2 Mbps φαινόντουσαν υπερ-αρκετά... τα 20 σε 5 χρόνια μήπως είναι λίγα;;; Να θυμίσω μόνο ότι για HDTV κανάλι χρειάζονται
9 -12 Mbps σε h.264 κωδικοποίηση...

Εσείς τι λέτε;;;

Υ.Γ. Κρίσιμη η αυριανή ημέρα... πολύ κρίσιμη... όμως όσο ζω ελπίζω...

panosop

Συστημικός
Reaction score
668
Απάντηση: FTTx

ρίξτε οπτική ινα να δούμε ...ΦΩΣ...!!!

Απο την άλλη βεβαια και τώρα με την TELLAS έχω 12 Mbit σταθερά στον router, αλλά το download άλλα λέει.. Δεν ξεπέρασα τα 800 Kbps ποτέ.

Περιμένω βέβαια και την ΟΝ-Telecoms να έρθει για να δούμε τί παίζει και εκεί.

Τι θέλω να πώ? ότι καλές οι ταχύτητες last mile (όποτε είναι εφικτές) είτε μέσω οπτικής είτε καλωδίου, μεταξύ τελικού χρήστη και κέντρο παρόχου, αλλά απο κεί τί γίνεται όταν επάνω σε ένα DSLAM πέφτουν πολλοί και περιορίζεται η ταχύτητα ?

Reaction score
4
Η Tellas μετά την πρόσφατη αναβάθμιση σε 12Mbps εχει μπουκώσει...
θα κάνουν αναβάθμιση σύντομα...

Εγώ πάντως όταν κατεβάζω απο τα "καλά" τορεντάδικα, ειμαι καρφωμένος στο 1.1ΜΒ... αλλά κατεβάζω πάντα το ΣΚ....

FTTx ..... μόνο να σας πώ ότι στο εξωτικό Riyadh της εξωτικής Σαουδικής Αραβίας, σε περίπου 1 χρόνο θα έχουν FTTx (και Home και Building) για 750000 συνδρομητές. Λίγους ίσως για μια πόλη 20 εκατομυρίων, αλλά μην ξεχνάτε που.... μέσα στην έρημο!!!!
Οπότε ελπίζουμε και εμείς... το κόστος είναι τεράστιο (δεν μπορώ να μιλήσω για ποσά, θα ανακοινωθούν σύντομα)......

Reaction score
14
Χρήστο για εμένα νομίζω ότι το σωστό θα είναι να γίνουν κινήσεις που θα μπορούν όλοι να τις εκμεταλευτούν.

Αν π.χ. ο ΟΤΕ πάει και βάλει mini-DSLAM σε περιοχές σαν την δική μου (Κηφισιά) για να μειώσει τις αποστάσεις και αυτά τα μινι dslam δεχθούν οπτική απο τον καταναμητή και τα τοπικά BRAS αυτό θα τους κάνει πάλι να είναι μονοπώλιο, καθώς αν ο εναλλακτικός πάροχος δεν μπορεί να εχει συστέγαση η υπενοικίαση των mini-DSLAM τότε η μόνη λύση για τον καταναλωτή θα είναι ο ΟΤΕ όπως παλιά.

Αν πάλι μπορεί ο ΟΤΕ να φέρει οπτική ίνα μεχρι το σπίτι μας που το θεωρώ υπερβολή καθώς το Last mile χαλκού αν είναι της προκοπης μπόρεί να φέρει ακόμα και τα 24 ανετα, αυτό φυσικά ανοίγει πολύ μεγάλες πιθανές ταχύτητες και φυσικά είναι καλοδεχούμενο. Ομως επειδή είμαστε ρεαλιστές και θεωρώ ότι κάτι τέτοιο κοστίζει ενα μπράτσο και ενα πόδι (an arm and a leg) νομίζω οτι μας μένει η μία και μοναδική λυση

OPTICAL to the KAFATOS!!!!! (ΚΑΦΑΟ εννοώ!)

Αυτή η λύση είναι η οικονομικότερη εχει αρκετές οικονομίες κλίμακος μέσα, καθώς με μία οπτική ίνα εξυπηρετείς μεγάλο αριθμό συνδρομητών, και με το multiplexing μπορεί να εξυπηρετήσει και αρκετό αριθμό απο παρόχους απο την ίδια οπτική ίνα, ετσι δεν είναι????

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Όμως αν είναι να κάνει επιτέλους η χώρα κάτι άμεσα, μήπως να φτάσουμε και μέχρι τον τελικό χρήστη ώστε να δημιουργήσουμε υποδομές για πολλά χρόνια;

Reaction score
4
Χρήστο για εμένα νομίζω ότι το σωστό θα είναι να γίνουν κινήσεις που θα μπορούν όλοι να τις εκμεταλευτούν.

Αν π.χ. ο ΟΤΕ πάει και βάλει mini-DSLAM σε περιοχές σαν την δική μου (Κηφισιά) για να μειώσει τις αποστάσεις και αυτά τα μινι dslam δεχθούν οπτική απο τον καταναμητή και τα τοπικά BRAS αυτό θα τους κάνει πάλι να είναι μονοπώλιο, καθώς αν ο εναλλακτικός πάροχος δεν μπορεί να εχει συστέγαση η υπενοικίαση των mini-DSLAM τότε η μόνη λύση για τον καταναλωτή θα είναι ο ΟΤΕ όπως παλιά.
Γιάννη, μην ξεχνάς ότι και το ΚΑΦΑΩ είναι δημόσια περιουσία και όχι του OTE. Οπως και η γραμμή που θα συνδέει τα mini-DSLAM που βρίσκονται στο ΚΑΦΑΩ θα είναι και αυτή δημόσια περιουσία (Οπως είναι και τώρα οι γραμμές που ξεκινούν απο τα κέντρα του ΟΤΕ και καταλήγουν σπίτια μας).
Οπότε, όπως και πριν, ο εναλακτικός θα μπορεί να συν-εγκαταστήσει το mini-DSLAM του στο ΚΑΦΑΩ, να υπενοικιάσει bandwidth του uplink και να το χρησιμοποιήσει όπως πριν.

Το κόστος του έργου κάτω στο Riyadh πάντως είναι 10ψήφιο νούμερο...

Reaction score
620
Νομίζω ότι ο ΟΤΕ θα είναι ο πρώτος που θα ανακουφιστεί αν αναλάβει άλλος οργανισμός την συντήρηση, αναβάθμιση και διαχείριση αυτής της δημόσιας περιουσίας.

Ποιος όμως οργανισμός θα μπορέσει να το κάνει και κυρίως από που θα προέρχονται τα έσοδα του ώστε να έχει διαθέσιμο το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό για τόσα σημεία?

Η επίτροπος της Ε.Ε έχει αναφερθεί στο μοντέλο διαχωρισμού υποδομών και υπηρεσιών στους άλλοτε κρατικούς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς της Ευρώπης. Το θέμα είναι ποιος θα πληρώνει τα λειτουργικά έξοδα του οργανισμού που θα διαχειρίζεται και θα συντηρεί την υποδομή?

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Νομίζω ότι ο ΟΤΕ θα είναι ο πρώτος που θα ανακουφιστεί αν αναλάβει άλλος οργανισμός την συντήρηση, αναβάθμιση και διαχείριση αυτής της δημόσιας περιουσίας.

Ποιος όμως οργανισμός θα μπορέσει να το κάνει και κυρίως από που θα προέρχονται τα έσοδα του ώστε να έχει διαθέσιμο το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό για τόσα σημεία?

Η επίτροπος της Ε.Ε έχει αναφερθεί στο μοντέλο διαχωρισμού υποδομών και υπηρεσιών στους άλλοτε κρατικούς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς της Ευρώπης. Το θέμα είναι ποιος θα πληρώνει τα λειτουργικά έξοδα του οργανισμού που θα διαχειρίζεται και θα συντηρεί την υποδομή?
H εμπειρία έχει δείξει ότι στο εξωτερικό (στις διεθνείς διασυνδέσεις...) υπάρχουν διάφορες κοινοπραξίες που διαχειρίζονται διάφορα δίκτυα διασύνδεσης...

Η ΟΤΕ GLOBE έχει δημιουργήσει το δικό της δίκτυο. Παράλληλα η MED NAUTILUS έχει και αυτή δίκτυο. Και οι 2 εταιρίες συνεχίζουν τις επενδύσεις και είναι κερδοφόρες...

Στην Ελλάδα οι εναλλακτικοί πάροχοι κυρίως αναπτύσσουν σήμερα δίκτυο σύνδεσης σε 75 πόλεις της Περιφέρειας. Ο κάθε ανάδοχος έχει πάρει ένα ποσοστό του έργου και όλοι θα χρησιμοποιούν το δικό του δίκτυο π.χ. στον Πύργο Ηλείας πληρώνοντας τα τέλη διέλευσης. Το Bussines Plan που έχει γίνει δείχνει ότι η επένδυση (που έγινε και με κρατική και Ευρωπαική ενίσχυση) είναι αποδοτική.

Τα ίδια μοντέλα μπορούν να εφαρμοστούν και στο FTTx...

Reaction score
620
Σε πόσα σημεία όμως έχει κόμβους που πρέπει να υποστηρίζει τεχνικά η OTE Globe και η MED Nautilus και σε πόσα σημεία θα έχει ΚΑΦΑΟ που θα πρέπει να υποστηρίζει τεχνικά ένας μελλοντικός τέτοιος οργανισμός? Για να μην αναφέρω και την διαφορά εσόδων μεταξύ των δύο.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι που αναπτύσσουν το δίκτυο στην περιφέρεια ως οφέλη είδαν την χρηματόδοτηση για την ανάπτυξη ενός δικτύου που θα εκμεταλλεύονται στο μέλλον αυτοί και για το οποίο θα παρέχεται χρηματοδότηση και σε επίπεδο υπηρεσιών για τους μελλοντικούς πελάτες τους.

Reaction score
0
Το πρώτο στην Ελλάδα δικτυο οπτικών ινών σε σπίτια, από την OPTRONICS στην Καρδίτσα

Θα ήταν πολύ καλό να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις προώθησης, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υλοποιήση των μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών στους δήμους της περιφέρειας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (δήμοι-ιδιωτικές εταιρίες ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών) και σε αυτά που έχουν αναλάβει οι Forthnet,HOL,Tellas και CYTA Hellas για τις υπόλοιπες περιοχές της περιφέρειας.
Έστω και αν δεν προβλέπονται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Ένα αρκετά ενημερωμένο και σχετικά πρόσφατο άρθρο της Ημερησίας για τις εξελίξεις και τα προβλήματα των δικτύων οπτικών ινών στην Ελλάδα:

Οπτικές ίνες

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.080
Members
38.286
Νεότερο μέλος
MichaelK