GT by Citroen !!!

Reaction score
51
Απάντηση: Re: GT by Citroen !!!

Το C2 απ'ό,τι είδα βγαίνει και σε DSG (το οποίο προτιμώ) :126:
Μην μπερδεύεσαι.
Δεν είναι DSG (όπως πχ της VW ή του GT-R ή του EVOI X κλπ, δηλαδή δεν έχει διπλό συμπλέκτη)
Είναι ένα συνηθισμένο αυτόματο κιβώτιο που πιθανότατα να σε βολέψει ως προς την οδήγηση (αλλά δεν ξέρω τι παίζει ως προς την αξιοπιστία)

Υ.Γ. Το Clio είναι με leasing. Ακόμα. :137:
Χε,χε.....Καλά θυμάμαι ακόμα :138:

Reaction score
51
Απάντηση: GT by Citroen !!!

DSG (VW), PDK (Porsche), DualTronic (FIAT), M-Dual Clutch Transmission (BMW), Sport Shift Transmission (Mitsubishi) κοκ είναι όλα τα νέου τύπου ημι-αυτόματα σασμάν διπλού συμπλέκτη.

Για πολλά χρόνια υπήρχαν ασφαλώς τα χειροκίνητα και η εναλλακτική τους μορφή τα αυτόματα τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν ήταν καλύτερα από τα αντίστοιχα χειροκίνητα και απλά είχαν λόγο ύπαρξης για την άνεση που προσφέρουν σε συνθήκες υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου εντός πόλεων.Μια άλλη διαμόρφωση είναι τα κιβώτια συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης CVT(Continuously Variable Transmission) τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα αυτοκίνητα γιατί δεν αντέχουν μεγάλες ροπές στρέψης τουλάχιστον προς το παρόν ωστόσο χρησιμοποιούνται ευρύτατα στα κάθε λογής scooters που κυκλοφορούν στους δρόμους

Μια πραγματικά εναλλακτική λύση του χειροκίνητου η οποία να αφορούσε και τους λάτρεις της οδήγησης δεν υπήρχε μέχρι που η VW έφερε σε μαζική παραγωγή ένα αυτοματοποιημένο χειροκίνητο κιβώτιο με την περίεργη ονομασία DSG (Direct shift Gearbox).

Το συγκεκριμένο κιβώτιο έχει θεμελιώδεις διαφορές σε σχέση με τα αμιγώς αυτόματα οι σημαντικότερες των οποίων είναι 2.Η πρώτη διαφορά είναι ότι δεν έχει μετατροπέα ροπής γεγονός πολυ θετικό για το βαθμό απόδοσης,και για την κατανάλωση ενώ η δεύτερη είναι η ύπαρξη δυο συμπλεκτών.

Σε τι εξυπηρετούν όμως οι 2 συμπλέκτες?Στην πραγματικότητα ο ένας συμπλέκτης είναι επιφορτισμένος με τις μονές σχέσεις μετάδοσης 1,3,5 και ο δεύτερος με τις άρτιες σχέσεις μετάδοσης 2,4,6.Επί του πρακτέου όταν εμείς κινούμαστε με 1η ταχυτητα και επιταχύνουμε η ηλεκτρονική μονάδα του κιβωτίου αντιλαμβάνεται ότι θα αλλάξουμε σχέση και ο δεύτερος συμπλέκτης την έχει ήδη προεπιλέξει και όταν τελικά την πραγματοποιούμε η αλλαγή γίνεται ταχύτατα σε περίπου 8 χιλιοστά του δευτερολέπτου διάστημα αδιανόητο για οποιοδήποτε χειροκίνητο κιβώτιο όσο ικανό χέρι και αν το χειρίζεται.

Η αλήθεια είναι ότι η VW δεν ήταν η πρώτη που κατασκεύασε σειριακό κιβώτιο αφού η πρώτη διδάξασα στον τομέα ήταν η FERRARI με το γνωστό στον πολύ κόσμο F1.Ωστόσο η αρχική του υλοποίηση ήταν αρκετά προβληματική τουλάχιστον στην FERRARI 360 MODENA που χρησιμοποιήθηκε κυρίως λόγω του γεγονότος ότι διέθετε έναν μόνο συμπλέκτη και η συγκεκριμένη τεχνολογία ήταν τότε ακόμη στα σπάργανα.

Tο δρόμο του DSG(S-TRONIC στη γλώσσα της AUDI) ακολούθησαν στη συνέχεια οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές.H BMW με τις διάφορες εκδόσεις του SMG(Sequential Manual Gearbox) που χρησιμοποιήθηκε στην προηγούμενη Μ3 καθώς και στις M5-M6 μια παραλλαγή με 7 σχέσεις μετάδοσης (η καινούργια Μ3 πλέον διαθέτει το M-Dual Clutch Transmission) η PORSCHE ιδιαιτέρως πρόσφατα υιοθέτησε τη συγκεκριμένη τεχνολογία τοποθετώντας αρχικά στις facelift εκδόσεις της 997 το λεγόμενο Porsche DoppelKuplung Η MITSUBISHI με το Sport Shift Transmission στην δέκατη έκδοση του LANCER EVOLUTION και η ΝISSAN με τη δική της υλοποίηση στο supercar της το GT-R.

Η MERCEDES-BENZ έλαμπε διά της απουσίας της μέχρι πρόσφατα από τα κιβώτια διπλού συμπλέκτη.Το πιο κοντινό που διέθετε σε αυτά ήταν το 7G-TRONIC το οποίο είναι ένα κλασικό αυτόματο 7+1 σχέσεων με μετατροπέα ροπής που όμως υποστηρίζει τη σειριακή λειτουργία ωστόσο δε μπορούσε να αντιπαρατεθεί άμεσα με αυτά.Τελικά η AMG ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των καιρών το τροποποίησε ελαφρώς προσθέτοντας έναν ακόμη συμπλέκτη και αφαίρεσε το μετατροπέα ροπής ωστε να αντιπαρατεθεί άμεσα με τον ανταγωνισμό.Το αυτοκίνητο που κατ'αρχήν το υϊοθέτησε ήταν η MERCEDES SL 63 AMG με καταπληκτικά αποτελέσματα στον τομέα της ταχύτητας των αλλαγών των σχέσεων.

Τα σειριακά κιβώτια ήρθαν για να μείνουν.Ήδη οι κατασκευαστές έχουν προχωρήσει στις δεύτερες και στις τρίτες γενιές αυτών και τα περιθώρια περαιτέρω εξέλιξης είναι ακόμα υπαρκτά.Δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότεροι κατασκευαστές που δεν έχουν ακόμα κάποιο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη προς διάθεση ήδη εξελίσσουν κάποιο.

Reaction score
50
Τώρα αυτή είναι μια άλλη κουβέντα, αλλά ρε συ Γιάννη, θα προτιμούσες DSG έναντι χειροκίνητου κιβωτίου σε γρήγορη οδήγηση; Δεν αμφισβητώ την ταχύτητα των αλλαγών, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα αλλοιώνεται η αίσθηση σε στροφές. Θα μου πεις καλύτερα να έχεις τα χέρια στο τιμόνι απ' το ν' αλλάζεις ταχύτητες, άσε που ήδη χρησιμοποιείται σε κορυφαία μοντέλα (Μ3, 911 κτλ.), αλλά ξέρω γω...

Reaction score
5
Στα πολύ ωραία που έγραψε ο Γιάννης να προσθέσουμε ότι:

1. Τα πρώτα κιβώτια διπλού συμπλέκτη χρησιμοποιήθηκαν στο Porsche 956 Gruppe C και Audi quattro S1 rally car το 1985.
2. Το DSG της VW (και το S-tronic της Audi) είναι design της BorgWarner που το έδωσε αποκλειστική άδεια για λίγα χρόνια στην VW. Τώρα πλέον η άδεια πουλιέται παντού (Fiat, Alfa Romeo)
3. Το DCT της Nissan είναι κι αυτό design της BorgWarner.
4. Η Honda σκέφτεται να βάλει τέτοιο κιβώτιο στην επερχόμενη VFR μηχανή!!
5. H Getrag έχει σχεδιάσει τα αντίστοιχα κιβώτια της BMW και Ford.
6. Η Porsche έχει σχεδιάσει το δικό της σε συνεργασία με την ZF. Είναι 2 κιβώτια σε 1.
7. Η Bugatti Veyron έχει τέτοιο κιβώτιο ειδικά φτιαγμένο από την αγγλική Ricardo.

Και ένα πινακάκι που βρήκα για σειριακά κιβώτια μονού συμπλέκτη:

Κιβώτιο (Αυτοκίνητο) - Ελάχιστος χρόνος αλλαγής

BMW SMG II (M3 E46) - 80 ms
Ferrari F1 (Maserati 4200GT) - 80 ms
Ferrari F1 (360 F1) - 150 ms
Ferrari F1 (Enzo) - 150 ms
Ferrari F1 (575M) - 220 ms
BMW SMG (M3 E36) - 220 ms
Aston Martin Vanquish - 250 ms
Alfa Selespeed (156 Selespeed) (old) - 700 ms

Ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη μπορεί να κάνει και 8ms να ανεβάσει ταχύτητα (10 φορές γρηγορότερα από το SMGII) αλλά και 900ms να κατεβάσει ταχύτητα (στην χειρότερη περίπτωση), καθότι χρειάζεται να ματσάρει στροφές κιβωτίου με κινητήρα και να πάει από την π.χ. 6η στη 2α (που είναι στον ίδιο συμπλέκτη) μέσω 5ης (που είναι στον δεύτερο συμπλέκτη).

Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις...

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Μια χαρά είναι τα Clio. Δύο έχουμε (ένα του '99, 1.2/60hp κι ένα μεταγενέστερο 1.2/16V/76hp) και δεν έχουν κάνει "κιχ". Λάδια τους αλλάζουμε κι αυτά όχι τακτικά.
Το VW Polo του μωρού μου έχει πάει στο service περισσότερες φορές κι από τα δύο Clio μαζί (και είναι και νεώτερο!)...

Αρνητική εντύπωση μου έκανε στο νέο Clio η τεράστια διαφορά που έχει η ποιότητα των πλαστικών στις απλές εκδόσεις σε σχέση με τις πιο ανεβασμένες..

Καλά τα i της Hyundai στα χαρτιά, αλλά αν κρίνω από το i30 στο δρόμο είναι μακράν τα πιο βαρετά αυτοκίνητα [τολμώ να πω ότι και η Corolla του πατέρα μου είναι πιο ενδιαφέρουσα στο δρόμο!].
Ειδικά δε στις στροφές το i30 δε με πείθει καθόλου με το πάτημά του.
Δεν ξέρω αν στα μικρότερα είναι καλύτερα τα πράγματα.

Reaction score
5.354
Αρνητική εντύπωση μου έκανε στο νέο Clio η τεράστια διαφορά που έχει η ποιότητα των πλαστικών στις απλές εκδόσεις σε σχέση με τις πιο ανεβασμένες..

Εμφανισιακά όμως... :445:

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.602

Καλά τα i της Hyundai στα χαρτιά, αλλά αν κρίνω από το i30 στο δρόμο είναι μακράν τα πιο βαρετά αυτοκίνητα [τολμώ να πω ότι και η Corolla του πατέρα μου είναι πιο ενδιαφέρουσα στο δρόμο!].
Μια απ' τα ίδια...

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Εμφανισιακά όμως... :445:
Αυτό που λέω είναι ότι οι φθηνές εκδόσεις των Clio έχουν κάτι πολύ σκληρά πλαστικά, μέτριας ποιότητας (απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου για σύγχρονο αυτοκίνητο), ενώ αντίθετα οι εκδόσεις με τον πιο πλούσιο εξοπλισμό έχουν εσωτερική ποιότητα επιπέδου νέου Megane Coupe.

Από εμφάνιση δε λέει πολλά το απλό.
Το GT με τα φουσκωματάκια του όμως είναι κούκλα:

Πάντως αν δεν καίγεσαι για μεταλλικό χρώμα (πχ σου αρέσει το λευκό) ίσως μπορείς να βρεις ακόμα το Leon Sport (1.4/125hp) στα ίδια χρήματα. :126:

Reaction score
5.354
Για καινούργιο πήγαινα αλλά σε μεταχειρισμένο θα καταλήξω. :140: Κάποια στιγμή. :138:

Άσε που για καινούργιο θα έδινα -το πολύ- 10.000

Reaction score
51

Μια χαρά είναι τα Clio. Δύο έχουμε (ένα του '99, 1.2/60hp κι ένα μεταγενέστερο 1.2/16V/76hp) και δεν έχουν κάνει "κιχ". Λάδια τους αλλάζουμε κι αυτά όχι τακτικά.
Κώστα δυστυχώς το θέμα με τα Renault είναι αρκετά πιο περίπλοκο....
Αφ' ενός γιατί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα σε όλη τη γκάμα των μοντέλων. Πάρα πολλά. Ακόμα και επικίνδυνα προβλήματα όπως φωτιά από τους καταλύτες σε μοντέλα 98-99.
Αφ' ετέρου είναι πολύ ακριβό το κόστος συντήρησης, ιδιαίτερα αν υποχρεωθείς να αλλάξεις κάτι εκτός εγγύησης.
Χώρια που δεν ξέρω τώρα με τους Αυστριακούς (οι νέοι αντιπρόσωποι στην Ελλάδα) τι παίζει (τι πολιτική θα ακολουθήσουν σε τιμές/ εγγυήσεις κοκ).

Το VW Polo του μωρού μου έχει πάει στο service περισσότερες φορές κι από τα δύο Clio μαζί (και είναι και νεώτερο!)...
Καλά το Polo έχει βγάλει βλάβες παντού.....
Και δεν μιλάω τόσο για τις πρώτες σύγχρονες φουρνιές 94-98 (αν και ήταν λογικό να μην χαλούν....Ούτε ηλεκτρικά παράθυρα δεν είχαν, ούτε υδραυλικό τιμόνι κοκ :138: ) αλλά από το 99 και μετά χάος.......

Όντως πολύ χαζή κίνηση της Renault.
Είχα οδηγήσει για αρκετά χιλιόμετρα ένα Clio 1.2 του 2006 (η προηγούμενη φουρνιά από αυτήν που μόλις κυκλοφόρησε) και δυστυχώς χάλια μαύρα. Και όχι μόνο στα πλαστικά (άθλια, πολύ σκληρά, άσχημα χρώματα) αλλά συνολικά. Σε προφυλακτήρες, μετώπη, χώρο αποσκευών.....
Και η πλάκα είναι πως όντως ήταν το φθηνότερο Clio αλλά στην κατηγορία του δεν ήταν φθηνό.....Ίσα - ίσα....

Κώστα πήγαινε να οδηγήσεις ένα Cee'd. Είναι το ίδιο πλαίσιο (και αναρτήσεις) αλλά με λίγο πιο ισχυρές αποσβέσεις στα αμορτισέρ (και ίσως και ένα 10-15% σκληρότερα ελατήρια). Το αυτοκίνητο στρίβει άριστα, ελάχιστα υποστροφικό, με ενεργό πίσω άξονα (βοηθάει στο παιχνίδι), καλή αίσθηση στο τιμόνι, άριστο μοτέρ (ιδιαίτερα το 1.4) και πολύ καλά φρένα. Το i30 είναι λίγο πιο μαλακό αλλά στρίβει εξίσου καλά. Εδώ δεν το βοηθούν οι 15άρες ζάντες της βασικής έκδοση. Με 16άρες είναι 20% καλύτερο.
Και δεν χωράει καν συζήτηση πως τόσο το Cee'd όσο και το i30 είναι σαφέστατα πιο ενδιαφέρον και σωστό στο δρόμο από το Corolla (φαντάζομαι εννοείς τις 2001-2005)

Για την κατηγορία του το i20 είναι πάρα πολύ καλό συνολικά. Το θεωρώ μάλλον TOP1 σε συνολική εικόνα και αρκετά ψηλά στην οδική συμπεριφορά αλλά όχι Top (Top είναι πχ το Fiesta, G.Punto, 207)

Staff online

• spylab
    TrumpoMusk
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.238
Members
38.671
Νεότερο μέλος
xkaragi