High Fidelity και κλασική μουσική...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Αρκετοί από εμάς αγαπούν την κλασική μουσική.
Το κακό είναι ότι οι δυσκολίες στην αναπαραγωγή της είναι μερικές φορές αξεπέραστες. Προσπαθώντας να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένο θέτω ευθέως το ερώτημα:

- Τι χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένα σύστημα για να αποδώσει σωστά μια μεγάλη ορχήστρα;

...

Reaction score
8
Απάντηση: High Fidelity και κλασική μουσική...

Μια και ανοιξε εδω τετοιο θεμα, μεταφερω και εδω την αποψη μου επι του θεματος.
Παιζοντας κλασσικη κιθαρα απο μικρο παιδι και ηλεκτρικη αργοτερα σε διαφορα συγκροτηματα, μαλλον αποτυχημενα και εχοντας ακουσει διαφορες κλασσικες ορχηστρες, σε κλειστους, ανοιχτους χωρους, αρχαια θεατρα, ακομα και σε πλατειες τα προσωπικα μου συμπερασματα ειναι οτι δυστυχως με τιποτα δεν μπορει να αναπαραχθει ο ηχος της κλασσικης ορχηστρας, ακομα και αν μπορεσουμε να δημιουργησουμε αυτους τους απειρους χωρους που λαμβανουν μερος τα μουσικα δρωμενα, εστω και αν στην καθε πραγματικη θεση του καθε μουσικου βαλουμε απο ενα ηχειο αληθοφανους αποδοσης.
Αντιθετα οταν τα ατομα επι σκηνης γινονται ελαχιστα και τα οργανα ηλεκτρικα, το ποσοστο επι της αληθοφανειας αυξανεται και μαλιστα ειδικα στην περιπτωση των συναυλιων μπαντων με ηλεκτρικα οργανα, οπως οι ροκ συναυλιες, η αληθοφανεια της αναπαραγωγης απο το προσωπικο μας συστημα να ξεπερναει το πρωτοτυπο, λογω καλυτερης ηχογραφησης και επεξεργασιας στο στουντιο απο την μια και των κακων ηχητικων εγκαταστασεων και της κακης θεσης ακροασης που συνηθως βρισκομαστε σε ενα τετοιο μουσικο γεγονος.
Δεν μιλαω βεβαια για την ψυχικη ευχαριστιση της ζωντανης παρακολουθησης ενος τετοιου γεγονοτος, αλλα στην καθεαυτο ηχητικη αναπαραγωγη του.

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Μπορεί να ξεχνώ και κάτι αλλά IMHO προαπαιτούμενα είναι τα παρακάτω:

- Αναλογική πηγή με κεφαλή μεγάλου δυναμικού εύρους (για τους μη γνωρίζοντες, ήδη υπάρχουν στην αγορά κεφαλές με 100 dB δυναμικό εύρος οι οποίες ούτε κατά διάνοια δεν πλησιάζονται από οιαδήποτε ψηφιακό μέσον)

- Πλατώ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΑΖΑΣ για να φτουρίσει έτσι μία κεφαλή τέτοιου δυναμικού εύρους. (Αν κανείς θέλει περαιτέρω εξήγηση πολύ ευχαρίστως)

- Άριστη ρύθμιση του καταλλήλου ζεύγους κεφαλή - βραχίονας.

- Πολύ καλή στήριξη, ιδίων της πηγης.

- Μινιμαλιστικής σχεδίασης phono stage και γενικά εφαρμογή της φιλοσοφίας the simpler the better ιδιαίτατα στα χαμηλά σήματα από κεφαλή έως προενισχυτή.

- Ταχύτατα και όσο γίνεται μικρότερου μήκους καλώδια σήματος με καθαρούς αγωγούς (και όχι μίγματα...) κατά προτίμηση καθαρού ασημιού και balanced.

- Όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ισχύς σε ενισχυτικά με αποκλεισμό ενισχυτών με λυχνίες λόγω έλλειψης της απαιτούμενης ταχύτητας.

- Χρήση ισχυρών και ταχύτατων τροφοδοτικών και στο προενισχυτικό και το ενισχυτικό στάδιο.

- ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ!!! μεγάλες επιφάνειες εκπομπής των μονάδων των ηχείων για επίτευξη μικρότερων διαδρομών και έτσι περιορισμό της αδράνειας και των παραμορφώσεων των κινουμένων μονάδων εκπομπής.

- Σωστή τοποθέτηση των (κατάλληλων) ηχείων στο συγκεκριμένο χώρο ακροάσεως.

- Room Treatment, όπου και αν χρειάζεται...

- ΕΚΛΕΚΤΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ... ΚΑΙ ΣΥΧΝΕΣ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ LIVE UNPLUGGED.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.489
Re: Απάντηση: High Fidelity και κλασική μουσική...

Ένα δωμάτιο να την χωρέσει.
... δηλαδή, ένα δωμάτιο διαστάσεων επαρκώς μεγάλων, ώστε να προσδίδουν την αντίληψη της ευρυχωρίας.

Reaction score
0
Είχες πει κάποτε Κώστα το εξής:
Έχει τεράστια σημασία η απόσταση ακρόασης.

Και άντε στήσαμε το σύστημα σε μεγάλο χώρο. Αν όμως δεν καθόμαστε αρκετά μακριά από τα ηχεία...

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Είχες πει κάποτε Κώστα το εξής:
Έχει τεράστια σημασία η απόσταση ακρόασης.

Και άντε στήσαμε το σύστημα σε μεγάλο χώρο. Αν όμως δεν καθόμαστε αρκετά μακριά από τα ηχεία...
Για να σε βοηθήσει, καλό θα ήταν να του έλεγες (του Κώστα) τι είδους ηχεία και τον χώρο σου...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.489
Κοίταξε, αποκλείοντας τις δύο ακραίες περιπτώσεις, πολύ κοντά και πολύ μακριά, το «αρκετά μακριά» είναι σχετικό και απαραίτητο, υπό την έννοιαν ότι ένα μεγάλο δωμάτιο προσφέρει κάποια επαρκή ποσότητα αντήχησης, ώστε να δίνει την εντύπωση της ευρυχωρίας, χωρίς να καθιστά απαραίτητη τη μεγάλη απόσταση ακρόασης. Στο μέτρο που μπορώ να κατανοήσω κάποια βασικά πράγματα περί ακουστικής, όπως αυτά τα έχω αντιληφθεί σε διαφόρους χώρους οικιακούς χώρους ακρόασης, η ικανή έως και αρκετά μεγάλη απόσταση των ηχείων από τον πίσω τοίχο ωφελεί την ψευδαίσθηση του βάθους της σκηνής, ενώ η απόσταση του ακροατή από τον τοίχο πίσω από την πλάτη του πρέπει κι αυτή να είναι σχετικά επαρκής. Κι όλα αυτά, χωρίς να παραβλέπεται το πλάτος του χώρου ακρόασης, που πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να αφήνει έναν αέρα κάπου 1 μέτρο μεταξύ ηχείου και πλευρικού τοίχου.

Το πρόβλημα είναι, πως όλα αυτά μαζί οδηγούν σε μια –θα έλεγα- χωροτακτική ηγεμονία του συστήματος, η οποία εν πολλοίς αποβαίνει και καθοριστική της τοποθέτησης όλων των άλλων επίπλων στο χώρο, κάτι που ενδεχομένως να είναι αφ’ ενός αντιεργονομικό, οδηγώντας σε σπατάλη του χώρου, αλλά και ανεπιθύμητο από όλα τα άλλα μέλη της οικογένειας. Βέβαια, κάποιοι λίγοι ευκατάστατοι, αλλά και κάποιοι περισσότεροι, που η γυναίκα τους είναι cool άτομο, απολαμβάνουν έναν τέτοιο χώρο, γνωρίζοντας ότι αυτό είναι προνόμιο που στερείται η πλειοψηφία. Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που προσδίδουν στο σύστημά τους μια μάλλον υπερβάλλουσα αξία, εις βάρος των συχνών επισκέψεων στο γκισέ των συναυλιακών χώρων. Δηλαδή, πώς να το πω, σου λέει ο άλλος, «το πλήρωσα, το έφτιαξα, κουράστηκα, ε, να μην το χαρώ; Παράτα με τώρα, πού να τρέχω στα μέγαρα»…

Reaction score
0
Κοίταξε να δεις τι γίνεται τώρα.
Φαντάσου ένα δωμάτιο 7 μέτρα μήκος.

Στο 1 μέτρο, ίσως και λίγο παραπάνω, είναι τα ηχεία μου από τον πίσω τοίχο.
Στα 3 μέτρα περίπου, είναι η θέση ακρόασης.
Οπότε έχουμε πίσω από εμένα, άλλα 3 μέτρα κενό.

Δυστυχώς η χωροταξία του δωματίου δεν αλλάζει, αφού εξυπηρετεί ως υπνοδωμάτιο-γραφείο (ο αγουδέας σας ξέρει).

Βέβαια, δεν καίγομαι και τόσο προς το παρόν, αφού δεν ακούω πολλή κλασική (στο μέγαρο έχω πάει δυο φορές μοναχά - της Θεσσαλονίκης).

Υ.Γ. Κύριε Χρήστο, τα ηχεία μου είναι ένας παλιός σας γνώριμος: Audiostatic ES-100 (νομίζω είναι φανερό από πού τα πήρα:137:).

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.103
Μπορεί να ξεχνώ και κάτι αλλά IMHO προαπαιτούμενα είναι τα παρακάτω:

- Αναλογική πηγή με κεφαλή μεγάλου δυναμικού εύρους (για τους μη γνωρίζοντες, ήδη υπάρχουν στην αγορά κεφαλές με 100 dB δυναμικό εύρος οι οποίες ούτε κατά διάνοια δεν πλησιάζονται από οιαδήποτε ψηφιακό μέσον)

- Πλατώ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΑΖΑΣ για να φτουρίσει έτσι μία κεφαλή τέτοιου δυναμικού εύρους. (Αν κανείς θέλει περαιτέρω εξήγηση πολύ ευχαρίστως)

- Άριστη ρύθμιση του καταλλήλου ζεύγους κεφαλή - βραχίονας.

- Πολύ καλή στήριξη, ιδίων της πηγης.

- Μινιμαλιστικής σχεδίασης phono stage και γενικά εφαρμογή της φιλοσοφίας the simpler the better ιδιαίτατα στα χαμηλά σήματα από κεφαλή έως προενισχυτή.

- Ταχύτατα και όσο γίνεται μικρότερου μήκους καλώδια σήματος με καθαρούς αγωγούς (και όχι μίγματα...) κατά προτίμηση καθαρού ασημιού και balanced.
Με τα υπόλοιπα δεν έχω αντιρρήσεις, αλλά στα παραπάνω αντιπροτείνω μια Lynx AES SRC με δυναμικό εύρος 150db (για τους μη γνωρίζοντες ήδη υπάρχουν στην αγορά DAC με >140db δυναμικό εύρος, τα οποία ούτε κατά διάνοια δεν πλησιάζονται από οιοδήποτε αναλογικό μέσο) και υψηλής ανάλυσης υλικό, transport το PC, κανένα θέμα με κραδασμούς, δε χρειαζόμαστε προ-προ ούτε προ, ένα τελικό ενισχυτή μόνο, κι αυτόν ψηφιακό (πιο γρήγορος και πιο ισχυρός ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ).

Και λίγο ρουμ κορέκσιον δε βλάπτει, τόσα και τόσα μηχανάκια κυκλοφορούν, άντε και θα γίνει στάνταρ....

Φιλικά...

Reaction score
0
Εγώ μάλλον θα κάνω transport τον Mac που θα πάρω!

Το τωρινό καβουρντιστήρι κάνει πολλή φασαρία...

Reaction score
199
Απάντηση: High Fidelity και κλασική μουσική...

Υπαρχουν ηχεια που αναπαραγουν καλυτερα την κλασικη μουσικη;
Σε γηινες τιμες τα SPENDOR και τα HARBETH ειναι απο τα καλυτερα;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.295
Η δυναμική περιοχή των πηγών μας μάρανε?
Με ηχεία και ενισχυτικά το έχουμε λύση το πρόβλημα των δυναμικών?
Αλήθεια τι κεφαλή είναι αυτή που διαθέτει τέτοια δυναμική περιοχή?
Αν είναι κινητού πηνίου και η έξοδος της είναι της τάξης του μισού μιλιβόλτ θα πρέπει να ξεκινάει η χαμηλή της στάθμη από επίπεδα κοσμικής ακτινοβολίας, ούτε καν θορύβου.:136::136::136:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.489

Στο 1 μέτρο, ίσως και λίγο παραπάνω, είναι τα ηχεία μου από τον πίσω τοίχο.
Στα 3 μέτρα περίπου, είναι η θέση ακρόασης.
Οπότε έχουμε πίσω από εμένα, άλλα 3 μέτρα κενό.

Δυστυχώς η χωροταξία του δωματίου δεν αλλάζει, αφού εξυπηρετεί ως υπνοδωμάτιο-γραφείο (ο αγουδέας σας ξέρει).

Βέβαια, δεν καίγομαι και τόσο προς το παρόν, αφού δεν ακούω πολλή κλασική (στο μέγαρο έχω πάει δυο φορές μοναχά - της Θεσσαλονίκης).

Υ.Γ. Κύριε Χρήστο, τα ηχεία μου είναι ένας παλιός σας γνώριμος: Audiostatic ES-100 (νομίζω είναι φανερό από πού τα πήρα:137:).

Αν θυμάμαι καλά, τα ES-100 είναι δίπολα, οπότε καλά είναι εκεί που είναι, (και όχι μακρύτερα από τον πίσω τοίχο).

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Για τα περί αναλογικής πηγής το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι οι φθηνές αναλογικές πηγές δεν αγγίζουν τις φθηνές ψηφιακές πηγές, δεδομένης μιας σωστής ηχογράφησης. Σε hardcore καταστάσεις τα 100dB που αναφέρει ο Χρήστος, εφόσον πραγματικά υπάρχουν είναι αρκετά, όμως δεν πλησιάζουν τα 140dB και πάνω, που είναι οι δυνατότητες των ψηφιακών μέσων.

Μεγαλύτερο θέμα όμως είναι η εκμετάλλευση του όποιου δυναμικού εύρους από το υπόλοιπο σύστημα...

Μιας και συζητάμε για δυναμικό εύρος... μέσα σε όλα, θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση την ικανότητα του συστήματος (κυρίως του ηχείου) να αποδίδει αβίαστα και σωστά, πρόγραμμα γραμμένο σε χαμηλή στάθμη. Εν ολίγοις πρέπει να μπορείς να ακούς 60 βιολιά μαζί αλλά την αμέσως επόμενη στιγμή να ακούς σωστά και ένα βιολί μόνο του. Δεν ξέρω αν με εννοείτε...

Αυτό, προσωπικά το έχω βρει μόνο σε πανελοκατάσταση... δεν ξέρω αν διαφωνείτε. :121:

...

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Στο 2 μέτρα, είναι τα ηχεία μου από τον πίσω τοίχο.
Στα 2,5 μέτρα περίπου, είναι η θέση ακρόασης.
Οπότε έχουμε πίσω από εμένα, άλλα 2,5 μέτρα κενό.

Υ.Γ. Κύριε Χρήστο, τα ηχεία μου είναι ένας παλιός σας γνώριμος: Audiostatic ES-100 (νομίζω είναι φανερό από πού τα πήρα).
Δοκίμασε αν γίνεται έτσι όπως στα έκανα με bold. Αν πάλι δεν γίνεται, μην στενοχωρηθείς κιόλας...

Πάντως μεγάλες εντάσεις δεν σηκώνουν τα ES-100, χτυπάνε οι μεμβράνες (εκτος αν είναι αυτά με το sub) αλλά είναι ισορροπημένα ηχεία

Νίκο, γιατί διερωτάσαι αν υπάρχει κεφαλή 100 db? Ψέμματα θα πω? (Η δική μου...)

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Με τα υπόλοιπα δεν έχω αντιρρήσεις, αλλά στα παραπάνω αντιπροτείνω μια Lynx AES SRC με δυναμικό εύρος 150db (για τους μη γνωρίζοντες ήδη υπάρχουν στην αγορά DAC με >140db δυναμικό εύρος, τα οποία ούτε κατά διάνοια δεν πλησιάζονται από οιοδήποτε αναλογικό μέσο) και υψηλής ανάλυσης υλικό, transport το PC, κανένα θέμα με κραδασμούς, δε χρειαζόμαστε προ-προ ούτε προ, ένα τελικό ενισχυτή μόνο, κι αυτόν ψηφιακό (πιο γρήγορος και πιο ισχυρός ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ).

Και λίγο ρουμ κορέκσιον δε βλάπτει, τόσα και τόσα μηχανάκια κυκλοφορούν, άντε και θα γίνει στάνταρ....

Φιλικά...
Πότε θα το φέρεις μανα μ' να το συγκρίνουμε???

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Νίκο, γιατί διερωτάσαι αν υπάρχει κεφαλή 100 db? Ψέμματα θα πω? (Η δική μου...)
Όχι παρεξήγησις. Δεν το έχω δει πουθενά, δεν το έχω διαβάσει πουθενά, δεν ξέρω δεν απαντώ. Δώσε data να μάθω δηλαδή.

...

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Η καταγωγή μου δεν μου επιτρέπει να βάλω link...:142:

Πήγαινε στην Greek Audio και δες το θέμα "upgrading arm & cartridge..."

(den exei mana m sxesi me to ti akouses prin 3 xronia...)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.173
Members
38.420
Νεότερο μέλος
Iliashifi