High Fidelity και κλασική μουσική...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.077
Αν το μέγεθος του σαλονιού σου είναι αντίστοιχο με club ή μπουζουκλερί τότε πάω πάσο. Επιπλέον δε νομίζω ο σπιτικός χώρος να είναι γεμάτος κόσμο καθημερινά (για την απορρόφηση της ενέργειας μιλάω).
Μήπως αυτά που λες δεν έχουν σχέση με αυτά που λέω? Εξ'άλλου μόνο με συνάθροιση ανθρώπων απορροφάται η ακουστική ενέργεια? Άλλες λύσεις δεν υπάρχουν? Τότε μόνο σε χαμηλές στάθμες μπορούμε να ακούμε, ενώ ταυτόχρονα κανένα μουσικό όργανο δε μπορεί να παίξει στο σαλόνι μας....

Πολύ θα ήθελα να μου αναφέρεις ένα μεγάφωνο για οικιακή χρήση που να ανακοινώνει ο κατασκευαστής του ισχύ μεγαλύτερη από 300 watts RMS.
Μεγάφωνο θες ή ηχείο? Απ'όλα έχει ο μπαχτσές, και απορώ γιατί θες εμένα να σου τα αναφέρω, λες και δε μπορείς να τα βρείς μόνος σου!
Εδώ μέχρι και το Jamo παίζει με 800 βατ!
http://jamo.com/Default.aspx?ID=6358&M=Shop&PID=15707&ProductID=17862

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
ΤΟΛΜΩ! :135:

χαχαχαχαχα, στρώσου στο διάβασμα βρε γεροξεκούτη!:137:

Τι μπερδεύεις ψαλιδισμούς με room correction? Βρε γεροπαράξενε, μη πετάς μια ξυνή, σε στυλ amstel, "γιατί έτσι μας αρέσει"! Πιες την (μια amstel) καλύτερα!

Αυτά που λες μου ακούγονται πάντως εντελώς γραφικά, είναι αυτά που αποκαλώ χα(λ)ιεντάδικη παραφιλολογία... Να προσέχεις....
Μόνον αν ακούσεις πραγματική μουσική θα καταλάβεις τι πλαστικούρα ακούς και δε πα να 'χεις 10KW (βάλτα καλύτερα στο ασανσερ...)

Αφού το υλικό σου είναι ήδη συμπιεσμένο και κομμένο σε κομμάτια βρε χαζοβιόλη... ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΕΣΥ ΤΟ ΕΝΙΣΧΥΕΙΣ...

Αλλά ξέχασα το θέμα είναι τεχνικό και οχι ακουστικο κι ας έχεις και κουδουνίστρες 5KW!!!
ΤΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΒΡΕ ΑΦΟΥ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ Κ@ΛΟΥ.

Σε φανταζομαι να κάθεσαι στο sweet spot και αντί να βάλεις το σύστημα να παίξει, διαβάζεις τις προδιαγραφές ΦΩΝΑΧΤΑ:

ΕΙΜΑΙ ΣΤΑ 140 DB KAI ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΧΟΜΠΥ ΤΟ ΒΑΦΤΙΣΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΑΚΟΥΩ ΠΑΠΑΔΕΣ - ΔΟΞΑΣΤΕ ΜΕ!!! :142:

και όταν νευριάζεις μωρό μου αυτό φαίνεται... γιατί αν πραγματικά άκουγες μουσική, απλά θα με 'γραφες στα π@π@ρια σου.

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Τι να τα κάνεις τα 5 KW και τα 140 dB μανα 'μ όταν εκτός από την άθλια πηγή που περνάει το σήμα από 40 κύμματα έχεις και τα ηχεία σε αυτή τη θέση:

Και ΤΟΛΜΑΣ να μιλάς για ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ (για να μην ξεχνάμε και το θέμα μας κιόλας...)

(αυτή η τηλεορασούλα πολύ σικ!!! σου αυξάνει και τα dB στις υψηλές συχνότητες... Και από στήριξη καλά πάμε δε λέω ειδικά όταν έχεις 5 KW ισχύ και 140 dB...)

Και ΤΟΛΜΑΣ να μιλάς για ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ!!!
(εσύ ο γιατρός μιλάς σε μένα τον μηχανικό του Μετσοβείου!!!)

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.295
Μήπως αυτά που λες δεν έχουν σχέση με αυτά που λέω? Εξ'άλλου μόνο με συνάθροιση ανθρώπων απορροφάται η ακουστική ενέργεια? Άλλες λύσεις δεν υπάρχουν? Τότε μόνο σε χαμηλές στάθμες μπορούμε να ακούμε, ενώ ταυτόχρονα κανένα μουσικό όργανο δε μπορεί να παίξει στο σαλόνι μας....

Μεγάφωνο θες ή ηχείο? Απ'όλα έχει ο μπαχτσές, και απορώ γιατί θες εμένα να σου τα αναφέρω, λες και δε μπορείς να τα βρείς μόνος σου!
Εδώ μέχρι και το Jamo παίζει με 800 βατ!
http://jamo.com/Default.aspx?ID=6358&M=Shop&PID=15707&ProductID=17862
Θα περιμένω να μου βρεις μεγάφωνο υψηλής πιστότητας που να αντέχει σύμφωνα με το κατασκευαστή του πάνω από 300 watts. Ένα επαγγελματικό 18 ιντσο με Fs 45 Ηz δεν είναι τέτοιο.

Σχετικά με την απορρόφηση ενέργειας έχουμε...
απορρόφηση λόγω αλληλεπίδρασης ήχου και ύλης
απορρόφηση-εξασθένηση λόγω απόστασης
απορρόφηση λόγω διέλευσης και
απορρόφηση λόγω ανάκλασης για να τα πούμε όλα.
Δες σε παρακαλώ ποια από τα παραπάνω συμβαίνουν και σε τι βαθμό σε ένα οικιακό χώρο και ποια σε ένα μεγάλο χώρο όπως τα clubs ή οι αίθουσες συναυλιών και βγάλε συμπεράσματα.

Καλό θα ήταν όταν μιλάμε για Δυναμική Περιοχή και για θέμα συνεννόησης να μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Αν ο καθένας δίνει αυθαίρετα μια δική του εκδοχή άκρη δε θα βρούμε.

Όταν μιλάμε για Δυναμική Περιοχή μιας συσκευής ήχου αναφερόμαστε στο λόγο του μέγιστου σε σχέση με το ελάχιστο σήμα που μπορεί αυτή να παράξει στην έξοδο της.

Όταν δε αυτή η έξοδος δοθεί για περαιτέρω ενίσχυση και επεξεργασία σε κάποιο άλλο στάδιο θα πρέπει και αυτό να έχει την ίδια ή και μεγαλύτερη Δυναμική Περιοχή ώστε να είναι πλήρως εκμεταλλεύσιμο το προηγούμενο στάδιο. Ειλικρινά δε καταλαβαίνω που υπάρχει διαφωνία.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.486
Θα περιμένω να μου βρεις μεγάφωνο υψηλής πιστότητας που να αντέχει σύμφωνα με το κατασκευαστή του πάνω από 300 watts. Ένα επαγγελματικό 18 ιντσο με Fs 45 Ηz δεν είναι τέτοιο.
Πφφφφ, μηδενιστικοί αφορισμοί. Το καλό το high end, (όχι το entry level), ξεκινάει από τις 5 χιλιάδες ευρώ το κομμάτι και σταματάει στα 5 βατ! Και προς Θεού, μη ξεχνάμε και τα καλώδια! (Άμα δε με πιστεύετε, ρωτήστε και τον Μπλάτσιο).

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.295
Πφφφφ, μηδενιστικοί αφορισμοί. Το καλό το high end, (όχι το entry level), ξεκινάει από τις 5 χιλιάδες ευρώ το κομμάτι και σταματάει στα 5 βατ! Και προς Θεού, μη ξεχνάμε και τα καλώδια! (Άμα δε με πιστεύετε, ρωτήστε και τον Μπλάτσιο).
Έχεις μείνει λίγο πίσω...
Το high-end ξεκινάει από τις 5 χιλιάδες για τους υπόλοιπους. Εμείς, επειδή είμαστε καλοί άνθρωποι, κάνουμε δώρα και προσφορές σε μηχανήματα high-end που ξεκινάνε από τις 2500 ευρώ.

υ.γ.
Πάντως αν βρεις μηχανάκι με 5 βατ που να δουλεύει γραμμικά σε όλο το φάσμα και να <<κουνάει>> τα ηχεία που γουστάρεις αγόρασε το...

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Και επειδή το θέμα μας εδώ δεν είναι ο πόλεμος μεταξύ βινυλίου και CD (μόνον...) αλλά...

η αναπαραγωγή της κλασσικής Ορχήστρας ΌΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΑΚΡΌΑΣΗΣ και για να μην νομίζεις Κωστάκη μ' ότι στα χώνω μόνο εσένα, κοίτα μερικά πανάκριβα ηχεία (πιστεύω μερικοί να τα αναγνωρίζουν) σε τι θέσεις τα έχουν τοποθετημένα οι ιδιοκτήτες τους να ΦΡΙΚΑΡΕΤΕ!!!

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Τι ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ να σου βγάλουν αυτά τα ηχεία τα οποια είναι ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΑ σ' αυτον τον τομέα, έτσι ΠΝΙΓΜΕΝΑ που είναι τοποθετημένα???!!!

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.486
Λοιπόν, ξεμπερδέψαμε με τα "δυναμικά", να πάμε παρακάτω; Αποφασίσατε πόση είναι αυτή η ρημάδα η δυναμική περιοχή μιας αίθουσας συναυλιών, και του ακουστικού αισθητηρίου, κατά την έναρξη και κατά το πέρας της συναυλίας; Γιατί αν σας πω, δεν θα το παραδεχτείτε, οπότε λέω να σας πάω λαλακέ, (λάου-λάου κι έτσι)...

Reaction score
1.844
Απάντηση: Re: High Fidelity και κλασική μουσική...

.... Αποφασίσατε πόση είναι αυτή η ρημάδα η δυναμική περιοχή μιας αίθουσας συναυλιών ...
Μονοψήφιο νούμερο, περίπου 97-98 dB, στις κορυφώσεις.

Καλό είναι μάστορη, να τ' αφήκω; :144:
Για τον ακουστικό πόρο να μας πει ο γιατρός! :119:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.295
Λοιπόν, ξεμπερδέψαμε με τα "δυναμικά", να πάμε παρακάτω; Αποφασίσατε πόση είναι αυτή η ρημάδα η δυναμική περιοχή μιας αίθουσας συναυλιών, και του ακουστικού αισθητηρίου, κατά την έναρξη και κατά το πέρας της συναυλίας; Γιατί αν σας πω, δεν θα το παραδεχτείτε, οπότε λέω να σας πάω λαλακέ, (λάου-λάου κι έτσι)...
Προσδιόρισε ντε και τι είδους συναυλία...
Οι μουσικοί είναι κουστουμαρισμένοι ή μαλλιάδες με δερμάτινα μαύρα ρούχα?:123::123::123:

Άντε και μετά να κάνουμε και καμιά αναφορά στη διακριτική ικανότητα του αυτιού όσον αφορά την ένταση και τη συχνότητα έτσι για να δέσει το γλυκό.

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
... Άντε και μετά να κάνουμε και καμιά αναφορά στη διακριτική ικανότητα του αυτιού όσον αφορά την ένταση και τη συχνότητα έτσι για να δέσει το γλυκό.
Μην τα απλοποιούμε τα πράγματα Πέτρο.

Το αυτί (η καλύτερα η προσληπτική ικανότητα του εγκεφάλου) ακούει πολυ περισσότερα από ένα απλό ακουόγραμμα συχνοτήτων.

Αλλιώς ολοι θα ακούγαμε από MP3 και θα είμασταν κι ευχαριστημένοι...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.486
Προσδιόρισε ντε και τι είδους συναυλία...
Οι μουσικοί είναι κουστουμαρισμένοι ή μαλλιάδες με δερμάτινα μαύρα ρούχα?:123::123::123:
High end με μαλλιάδες δεν γίνεται. Εννοώ συναυλία του κλασικού ρεπερτορίου.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.077
Από μεγάφωνα, έτσι στα πρόχειρα, το 12' της βίζατον θέλει 600 βατ και η περιγραφή του αρχίζει με Hi-End γούφερ! ΈΛα, μη μου πεις ότι δε βρίσκεις....
ΑΠό ηχεία, το 802 αντέχει 1000 βατ.
Βέβαια από ηχεία δες τα wisdom audio και τα ξαναλέμε...
Το μεγάφωνο χαμηλών τους αντέχει πολλά κιλοβάτ, και δεν είναι ΡΑ.
Γιατί όμως επιμένεις? Αλλιώς δε θα υπήρχε ενισχυτής πάνω από 300 βατ! Δε κατάλαβα πάντως αυτό με την ισχύ που το πας, αλήθεια...

Για τα δυναμικά που λες δε διαφωνούμε πουθενά, και για την απορρόφησή τους το ίδιο. Με χρήση συνηχητών, διαχυτών και σωλήνων παγίδευσης μπορείς να ακούς νορμάλ χωρίς να χρειάζεσαι πλήθος για να ρουφήξει την ενέργεια. Είπαμε, η περιποίηση του χώρου είναι υποχρεωτική. Αυτό βέβαια ισχύει για κάθε στάθμη ακρόασης, απλά στις χαμηλές στάθμες δεν είναι πολύ ενοχλητικό, αυτό δε σημαίνει όμως πως δεν υπάρχει σα πρόβλημα ούτε ότι δεν είναι ακουστό. Τι να τα κάνεις τα καλά ηλεκτρονικά αν ο χώρος δεν μπορεί να παίζει....

Σκαλούμπαξ τι ωραία φωτό από το παλιό μου σπίτι! Τι μου θύμισες! Το στερεοφωνικό μου πριν 10 χρόνια, με τους EAR 509 (100 watt) το micromega transport, το goldmund dac και το μόλις τότε φτιαγμένο από τα χεράκια μου νέο κρος! Νά'σαι καλά βρε, γεροπαράξενε! :135:

Σ'αυτήν την ηλικία πάντως να επιδίδεσαι σε κοκορομαχίες του στύλ "το δικό μου είναι καλύτερο" και "κοίτα πως είναι το δικό του" είναι παλιμπεδισμός... χε χε χε

Reaction score
1.844
Απάντηση: High Fidelity και κλασική μουσική...

Μετά από έρευνα για το τι εννοείς δυναμική περιοχή αίθουσας συναυλιών, βρήκα πως εννοείς τον λόγο του χαμηλότερου "ακουστού" ήχου, με αυτόν του υψηλότερου (σε ένταση) που μπορεί να επιτευχθεί.
Άρα αυτό που έγραψα πιο πάνω είναι λάθος, το νούμερο είναι πολύ μικρότερο, γύρω στα 70 dB υπολογίζω.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.077
Μαν πραγματικά άκουγες μουσική, απλά θα με 'γραφες στα π@π@ρια σου.
Βρε γεροξεκούτη (σου πάει ο χαρακτηρισμός, δε νομίζεις?) πως εκφράζεσαι έτσι? Ίχνος ντροπής.... πω πω πω, με κούφανες βρε παιδάκι μου, που να ακούσω μουσική τώρα!:135:

Αλήθεια, αποφεύγεις να πεις πόσο κοστίζει το πικαπ σου με όλα τα τζιμπράγκαλά του και πόσο κοστίζει το cd σου... Ούτε λες πόσο παιδεύτηκες με το πικαπάκι σου και πόσο το ντάντεψες, ενώ το καημένο το cd σου τό'χεις παρατημένο, ίσα ίσα υπάρχει για να κάνεις μια δήθεν κόντρα για να δείχνεις στους άσχετους ποιό παίζει καλύτερα! :144:

Μην συνεχίζεις πάντως τις θεωρίες συμπίεσης του υλικού και πόσο κομμένο σε κομμάτια είναι, διότι τζάμπα τα πτυχεία σου! Γραφικότητες....

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.486
Re: Απάντηση: High Fidelity και κλασική μουσική...

Μετά από έρευνα για το τι εννοείς δυναμική περιοχή αίθουσας συναυλιών, βρήκα πως εννοείς τον λόγο του χαμηλότερου "ακουστού" ήχου, με αυτόν του υψηλότερου (σε ένταση) που μπορεί να επιτευχθεί.
Άρα αυτό που έγραψα πιο πάνω είναι λάθος, το νούμερο είναι πολύ μικρότερο, γύρω στα 70 dB υπολογίζω.
Ωραία! Και σε ερωτώ: ας πούμε ότι είσαι από τους προνομιούχους, καθ' ότι προνοητικός, και έβγαλες εισητήριο 7 μήνες πριν τη συναυλία, και είσαι στο μέσο της 5ης σειράς, (το φιλέτο της πλατείας). Αν η αίθουσα είναι γεμάτη, τότε μέσα της θα ανασαίνουν γύρω στα 1000 άτομα, άντε 800, μιας και έχουμε εκπτώσεις, και εκτός αυτού, θα είναι σε λειτουργία και το σύστημα κλιματισμού - εξαερισμού. Όλες αυτές οι λειτουργίες, έχουν πάει το κατώφλι ακουστότητας χαλαρά -να μη σου πω 50- στα 45dB. Επίσης, καθήμενος στην 5η σειρά, η απόστασή σου από το πόντιουμ είναι γύρω στα 10 με 15 μέτρα. Αφ' ης στιγμής ο μαέστρος ακούει κορυφώσεις 115-118 dB, ο ήχος της ορχήστρας φτάνει σε σένα με κορυφώσεις της τάξης των 105dB. Επομένως, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η δυναμική περιοχή μιας ζωντανής συναυλίας του κλασικού ρεπερτορίου είναι όχι άνω των 55-60dB.

Περνώντας σε μια συναυλία με ηλεκτρικά όργανα, ειδικά στην Ελλάδα, όπου ο ρόλος του ηχολήπτη συνίσταται στη φράση "βάλτο δυνατά να ακούν καλά τα μαλακιστήρια", και εν αντιθέσει προς το κλασικό ρεπερτόριο, όπου μέση στάθμη είναι γύρω στα 80-95dB, στην ηλεκτρική συναυλία η μέση στάθμη είναι καρφωτή στα 115dB. Μετά από 5 λεπτά αρχίζεις να παρουσιάζεις εμβοές, καταλήγοντας στο τέλος με ένα κεφάλι κουδούνι, με προσωρινή και μερικώς απωλεθείσα ακοή, καθ' όσον στα αυτιά σου θα κατοικούν περίπου 50000 μέλισσες, για τα επόμενα 3-4 24ωρα. Σε αυτήν την κατάσταση, η δυναμική περιοχή της ακοής σου έχει πάει χαλαρά στα 25dB, και πολλά λέω.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.295
Από μεγάφωνα, έτσι στα πρόχειρα, το 12' της βίζατον θέλει 600 βατ και η περιγραφή του αρχίζει με Hi-End γούφερ! ΈΛα, μη μου πεις ότι δε βρίσκεις....
ΑΠό ηχεία, το 802 αντέχει 1000 βατ.
Βέβαια από ηχεία δες τα wisdom audio και τα ξαναλέμε...
Το μεγάφωνο χαμηλών τους αντέχει πολλά κιλοβάτ, και δεν είναι ΡΑ.
Γιατί όμως επιμένεις? Αλλιώς δε θα υπήρχε ενισχυτής πάνω από 300 βατ! Δε κατάλαβα πάντως αυτό με την ισχύ που το πας, αλήθεια...
Αγαπητέ τα μεγάφωνα 12 ιντσών της Visaton αντέχουν 300 Watts το μεγαλύτερο και 150 το μικρότερο. Rated power 300 Watts γράφει το έρμο.
Μη μου μιλάς για μουσική ισχύ ή ισχύ κορυφής και τέτοια. Άντε και έβαλες δύο παράλληλα και πας στα 600 watts RMS αλλά στα 4 Ω οπότε έχεις και διπλασιασμό (σε ιδανικές συνθήκες) της ισχύος του ενισχυτή. Οι εταιρίες υπολογίζουν και την αντίσταση του κυκλώματος διαχωρισμού και σου γράφουν ότι θέλουν.

Για να μη παιδεύεσαι τσάμπα ακόμα και τα Woofers της Dynaudio που ήταν τέρατα ισχύος αν θυμάμαι καλά 350 watts τα έδινε η εταιρία.

Ακριβώς εκεί το πάω. Ουσιαστική ανάγκη για ενισχυτικό μεγαλύτερο από 300 watts RMS δεν υπάρχει τη στιγμή που δεν υπάρχουν μεγάφωνα.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.486
Καλά. Βάζουμε δηλαδής δύο 12ιντσα των 300 = 600, συν μια κεφαλή με δύο 5άρια ή 7άρια μαζί με ένα γαϊδουροτουίτερ των 150 βατ, τσουπ το χιλιαρικάκι...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.172
Members
38.420
Νεότερο μέλος
Iliashifi