Paradigm Founder 120H

Reaction score
1.030
Part 1: Παρουσίαση

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα θα έχετε δεί το συγκεκριμένο ηχείο στην παρουσίαση του Home Theater μου: To Home Cinema του KOSTAS999 | AVsite προ κάτι μηνών. Ωστόσο, δεν ήθελα να γράψω εντυπώσεις πριν το ηχείο παίξει μερικές εκατοντάδες ώρες και στρώσουν κυρίως οι μονάδες μπάσων που είναι ενεργές.

Για να πω την αλήθεια, δυσκολεύτηκα για πρώτη φορά να επιλέξω τι πρέπει να ξέρει ένας αναγνώστης για αυτό το ιδιαίτερο ηχείο που κέρδισε με κλειστά μάτια το βραβείο EISA 2022-2023 ως το καλύτερο προϊόν που παρουσιάστηκε. Από τη μία πλευρά έχουμε τις δεκάδες καινοτομίες που φέρει τόσο το ηχείο ως κατασκευή, όσο και οι επιμέρους μονάδες του, από την άλλη έχουμε την ηχητική του ταυτότητα η οποία είναι κυριολεκτικά μοναδική.

Διαβάζοντας το site της Paradigm Paradigm® | Founder 120H σίγουρα όλοι θα μπερδευτείτε με τα αμέτρητα ακρωνύμια και ορολογίες που ακολουθούν την παρουσίαση του ηχείου: OSW, PPA, Cascade Fusion Bracing, Advanced Shock Mount System, Al-Mac Drivers, Carbon-X Bass drivers, ARC.

Το ηχείο έχει ήδη δεκάδες, μη πω εκατοντάδες Reviews στο Internet, μεταξύ αυτών και ένα Ελληνικό Paradigm Founder 120H Review | TEST ΗΧΕΙΑ ΔΑΠΕΔΟΥ – hxosplus , όπου θα βρείτε ανάλυση όλων των παραπάνω. Το δικό μου Review θα είναι λοιπόν διαφορετικό καθώς θα προσπαθήσω να επικεντρωθώ σε αυτά που μόνο ένας κάτοχος μπορεί να διακρίνει.

Ξεκινώ από τη συσκευασία του ηχείου καθώς για πρώτη φορά η συναρμολόγηση της βάσης γίνεται απλά γυρνώντας και ανοίγοντας το κουτί του ανάποδα. Το ηχείο είναι αρκετά βαρύ και θα χρειαστούν 2 άτομα. Καλό είναι να τοποθετήσετε σε αυτό το στάδιο και τις ποιοτικές ακίδες στήριξης καθώς δεν είναι βιδωτές και η ευθυγράμμισή τους γίνεται αργότερα από την πάνω πλευρά του ηχείου με περιστρεφόμενο κοχλία. Οι ακίδες είναι μέρος ενός πατενταρισμένου συστήματος απόσβεσης κραδασμών, οπότε θεωρείστε δεδομένο ότι υποχρεωτικά θα τοποθετηθούν.

Αντί για τα «σπαστικά» προστατευτικά δαπέδου κάτω από κάθε ακίδα, έχω τοποθετήσει γρανιτένιες βάσεις. Το τελικό αποτέλεσμα όσο αφορά κραδασμούς είναι εντυπωσιακό! Το πρώτο μπράβο στην εταιρεία που με ένα ευφυές σύστημα μας απαλλάσσει από το κλασικό σήκωμα του ηχείου και το βίδωσε, ξεβίδωσε ενώ παράλληλα μας γλυτώνει από αρκετά χρήματα για αγορά πανάκριβων αντικραδασμικών βάσεων.

Από ένα ηχείο σε αυτή την κατηγορία τιμής σίγουρα περιμένει κανείς υψηλή ποιότητα κατασκευής. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχω δει δεκάδες υλοποιήσεις απλά αποδεκτές και σε κάποιες, λίγες ευτυχώς περιπτώσεις, «απαράδεκτες». Η Paradigm συνεχίζει την παράδοση των προηγούμενων κορυφαίων μοντέλων δίνοντας ένα ηχείο που προσωπικά θα συμφωνήσω με τους ξένους reviewers, είναι από τα ομορφότερα της αγοράς, ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Εκπληκτικό design καμπίνας-φινίρισμα, πρόσοψη δίχως εμφανείς βίδες, μαγνητικά προστατευτικά και μπόρνες ηχείων που συναντούμε σε ηχεία 6ψήφιας τιμής. Το ηχείο διαθέτει ενισχυτή max 2.000W στα τρία 8ιντσα μεγάφωνα χαμηλών, οπότε η διπλοενίσχυση δεν έχει νόημα αλλά η διπλοκαλωδίωση ίσως δώσει κάτι καλύτερο. Θεωρητικά παίζει και με ένα ενισχυτή 50W, ωστόσο ένας ενισχυτής καλύτερος το απογειώνει. Σε μένα συνδέθηκε με τον εκπληκτικό Musical Fidelity M6x 250.7 που επίσης είχα κάνει Review: H Musical Fidelity goes Multichannel | Page 2 | AVsite

Για μένα, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ηχείου σε δικάναλη ακρόαση είναι το ARC που έρχεται μαζί με το ηχείο. Θα έχετε διαβάσει αναλυτική του παρουσίαση στο review του Anthem 70/90 : Anthem AVM 70 / 90 Review (Long version) | AVsite Είναι ένας από τους 2 λόγους που έχει τόσο μεγάλη διαφορά τιμής από το λίγο μικρότερο, Founder 100.

Για τους πολλούς που θα αγοράσουν ένα ηχείο έχοντας ένα κλασικό δικάναλο setup, η δυνατότητα Room Correction φάνταζε μακρινό όνειρο! Το Founder 120H είναι η απάντηση. Δε θα αναλύσω πάλι εδώ τι κερδίζει κάποιος με το ARC, απλά θα σας πω ότι ασχέτως χώρου θα ξεχάσετε τις προσπάθειες να φέρετε την εικόνα ακριβώς στο κέντρο μετακινώντας αμέτρητες φορές το ηχείο και τα μπάσα που απλώνουν ανεξέλεγκτα παντού συντονίζοντας έπιπλα, ψευδοροφές, μπιμπελό.

Η χρήση του ARC περιορίζεται στη δυναμική περιοχή 15-300Hz και καλό είναι να τρέξει σύμφωνα με την εταιρεία πριν την εγκατάσταση άλλου συστήματος διόρθωσης χώρου όπως ARC, Dirac, κτλ. από κάποιον πολυκάναλο προ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ρυθμίσεις του ARC του ηχείου αποθηκεύονται σε αυτό, οπότε αν τρέξετε μετέπειτα πχ το ARC του Anthem 70/90 δεν θα μπορείτε να το απενεργοποιήσετε από το αντίστοιχο μενού του προ για τα 120H. Αν αφήσετε τον προ να ρυθμίσει και τα 120H, τότε μπορείτε να δείτε τη διαφορά στο χώρο απενεργοποιώντας το ARC σε όλα τα ηχεία.

Ο δεύτερος λόγος που το Founder 120H είναι πολύ ακριβότερο του 100, είναι ο ενσωματωμένος ενισχυτής. Για τους πολλούς που δεν έχουν ακούσει ποτέ αντίστοιχη υλοποίηση, η ακρόαση είναι ένα πραγματικό σοκ. Το μπάσο του ηχείου είναι Σ Υ Γ Κ Λ Ο Ν Ι Σ Τ Ι Κ Ο. Σε ακροάσεις στο χώρο μου σχεδόν όλοι οι επισκέπτες ψάχνουν να βρουν ποια από τα sub παίζουν. Ξέρετε τη γνώμη μου περί sub, πιστεύω ότι καμία υλοποίηση δορυφόρου-Sub δε μπορεί να συγκριθεί με ένα ηχείο πλήρως φάσματος. Πόσο μάλλον όταν εδώ μιλάμε για ηχείο που για πλάκα πιάνει συχνότητες κάτω από 30 Hz. Περισσότερα σε λίγο στις ακροάσεις.

Άλλο ένα τεράστιο πλεονέκτημα του ηχείου είναι η εύκολη τοποθέτηση σε σχέση με τοίχους καθώς η οπή εκτόνωσης βρίσκεται στο κάτω μέρος !

Με τη βοήθεια των μετρήσεων και γραφημάτων του ARC το ηχείο τοποθετήθηκε σε ισοσκελές τρίγωνο σε λόγο 2/3 η μικρή πλευρά και με μια κλίση 4 μοίρες προς τα εμπρός γιατί οι βάσεις μου είναι 10 cm ύψος.

συνεχίζεται

Reaction score
1.030
Part 2: Ακροάσεις

Υπάρχουν συγκεκριμένα κομμάτια στο Tidal τα οποία έχουμε ακούσει όλοι μας δεκάδες φορές σε πολλές εκθέσεις. Τόσες φορές που πλέον ξέρουμε πως ακούγονται από διαφορετικά ηχεία. Το Keep Believing (Christel Alsos) είναι ένα από αυτά. Η τελευταία φορά που το άκουσα ήταν από τα Focal Stela στην έκθεση.

Με το χέρι στην καρδιά, ποτέ δεν το έχω ακούσει τόσο καθαρά! Το ηχείο έχει ένα μαγικό τρόπο να αποδίδει τη φωνή και να δημιουργεί μία τεράστια εικόνα. Καρφώνει την τραγουδίστρια ακριβώς εκεί που πρέπει στη σκηνή με ένα αέρα που κερδίζει και τον πιο απαιτητικό/σπαστικό/γκρινιάρη ακροατή. Ακριβώς το ίδιο συναίσθημα με το Liberty (Anette Askvik), υπέροχη η φωνή, καθαρότητα, ούτε ίχνος σκληράδας.

Ένα από τα πιο απαιτητικά κομμάτια με μπάσα που αγγίζουν το όριο της κάτω οκτάβας και εφιάλτης για κάθε ηχείο, είναι το Make Us Stronger (Ghost Rider). Εναλλαγές μπάσου, ρυθμού, έντασης. Αν ήμουν πωλητής θα πουλούσα το ηχείο μόνο με ακρόαση αυτού του κομματιού! Απίστευτη ένταση, υποδειγματικός έλεγχος, ασύλληπτη ταχύτητα. Η επιλογή της Paradigm να τοποθετήσει 3 μονάδες 8ρες αντί λιγότερων μεγαλύτερων, μόνο τυχαία δεν είναι.

Η διαφορά από οτιδήποτε είχα ακούσει ήταν τόσο χαώδης που γύρισα σε ενεργά sub και το ξανάκουσα για να καταλάβω τι γίνεται. Σε καμία στιγμή τα Sub δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν τα 120H, όχι μόνο σε εναλλαγές αλλά και σε ένταση/ατάκα , σα να είχαν χρονοκαθυστέρηση. Είμαι σίγουρος ότι ακόμη και τo Paradigm RX13 παρά τα 2000W και το servo έλεγχο, δύσκολα θα ακολουθήσει λόγω μεγέθους κώνου.

Για να ηρεμήσουμε λίγο βάζω Tulipani (Fausto Mesolella), η κιθάρα πεντακάθαρη, εστίαση σε όλα τα όργανα και μία φωνή τόσο καθαρή που ακούς τον αέρα να σβήνει στα πνευμόνια του. Το ίδιο στο I Remember You (Keb’Mo’) και Whiskey Lullaby (Brad Paisley, Alison Krauss). Διακριτές όλες οι εναλλαγές δεξιά-αριστερά, υπέροχο μπάσο στη φωνή και οι κιθάρες απολύτως αληθοφανείς.

Επόμενα κομμάτια Volver,Volver (Buika) & Vanishing Act (Lou Reed), κομμάτια που ακούς μόνο τη φωνή τους και κάποια ελάχιστη κιθάρα. Πεντακάθαρα όλα, ακούς τον ψίθυρο, την ανάσα, την απόσταση από το μικρόφωνο.

Κλασική Rachmaninoff (Yuja Wang), La campanella (Lang Lang), σα να παίζω εγώ στο πιάνο μου. Υπέροχη αναπαραγωγή. Τα ίδια σε οτιδήποτε τζαζίστικο έβαλα, After Midnight (Hanne Boel), Birds (Dominique Fils), δύσκολα κομμάτια, ολοζόντανη απόδοση και τεράστια σκηνή στα πάντα.

Δοκιμάζω Χάρις Αλεξίου που λατρεύω, απογοήτευση. Τσαλιγοπούλου, τα ίδια. ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ. Το ηχείο δεν ωραιοποιεί, δε συγχωρεί, ξεσκεπάζει κακές ηχογραφήσεις!

Βάζω εμπορικά κομμάτια για να δω τη διαφορά, Never Enough (Kelly Clarkson), You and your Friends (Dire Straits), Easy on Me (Adele), White Dress (Lana Del Rey), Σε όλα, τα Founder 120H λάμπουν! Τρομερή απόδοση, μοναδική εμπειρία κάθε άκουσμα!

Όταν ακούω διάφορες τεχνολογίες είμαι πολύ επιφυλακτικός γιατί γνωρίζω τον κόσμο του Marketing πολύ καλά. Δεν συγκινούμαι με τα τρελά ονόματα, τις υποσχέσεις των εταιρειών, τα μεγάλα λόγια των σχεδιαστών. Όλα αυτά μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση όπου το High End αργοπεθαίνει ή ψιλο-συντηρείται χάρις σε ορισμένους βαρεμένους που τα χώνουν χοντρά , συνήθως μη καταλαβαίνοντας τη μουσική διαφορά αλλά για επίδειξη.

Βλέπουμε ηχεία σε εξαψήφια νούμερα με τεχνολογίες περασμένων 20ετιών, τιμές στα άστρα για δήθεν καινοτόμες υλοποιήσεις που ολοκλήρωσαν το όραμα κάποιου, αστείες υλοποιήσεις που θέλουν δωμάτια όπερες, ηχεία που ζητούν 2000W ενισχυτικά, ηχεία 1000 κιλά κτλ.

Μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα, ξεχωρίζουν ορισμένες εταιρείες που χρόνια τώρα έχουν τον πελάτη μπροστά από οτιδήποτε άλλο. Μία από αυτές είναι η Paradigm, μία εταιρεία θρύλος πλέον όχι γιατί υλοποίησε κάτι εξωφρενικό σε τιμή ή όγκο, αλλά γιατί κάθε σειρά της είναι ο δρομέας που όλοι οι υπόλοιποι προσπαθούν να φτάσουν.

Η σειρά Founder σε καμία περίπτωση δεν είναι φθηνή. Και σίγουρα απαιτεί και καλά συνοδά μηχανήματα. Αλλά είναι το απόλυτο value for money συγκρινόμενη με τον ανταγωνισμό και ο εφιάλτης ηχείων τριπλής ή πολλαπλής τιμής. Το Founder 120H είναι η επιτομή του «κάνω τα πάντα, απολύτως σωστά σε λογικά πλαίσια και κόστος». Απευθύνεται σε πολύ κόσμο που δεν του αρέσει ο χειρουργικός χαρακτήρας του Βηρυλλίου, ο μεγάλος όγκος, η εξωφρενική τιμή, η παραποίηση του ήχου, η λάθος σκηνική παρουσία.

Είναι ένα ηχείο που σωστά στημένο με ARC μπορεί να γίνει το όνειρο ή ο εφιάλτης κάποιων.

Υ.Γ. Δεν ανέφερα καθόλου πολυκάναλο ήχο γιατί θεωρώ ότι το μεγάλο κεντρικό της σειράς, το 90C, με υποχρεώνει σε ένα ακόμη review, μιλάμε για ηχείο αναφοράς σε διαλόγους.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.709
H Paradigm είναι κορυφαία εταιρεία. Και τώρα που ανέλαβαν πάλι οι ιδρυτές της θα επιστρέψουμε σε εποχές Studio v5 & Signature Series. Τι ηχειάρες ήταν αυτές. Παίζανε στην έκθεση τα Studio 100 και σχεδόν όλοι έψαχναν μέσα στο δωμάτιο και κάτω από τραπέζια που είναι το Sub. Όταν καταλάβαιναν ότι δεν υπάρχει Sub έμεναν με το στόμα ανοιχτό. Κανένα τυπικό Ελληνικό σπίτι δεν χρειαζόταν κάτι παραπάνω από τα Studio 60. Άσε που ήταν και πανέμορφα, όλη η σειρά.

Edit: Τι μαλέας που δεν άλλαξα τότε όλα μου τα ηχεία σε Studio.

Last edited:

Reaction score
1.030
H Paradigm είναι κορυφαία εταιρεία. Και τώρα που ανέλαβαν πάλι οι ιδρυτές της θα επιστρέψουμε σε εποχές Studio v5 & Signature Series. Τι ηχειάρες ήταν αυτές. Παίζανε στην έκθεση τα Studio 100 και σχεδόν όλοι έψαχναν μέσα στο δωμάτιο και κάτω από τραπέζια που είναι το Sub. Όταν καταλάβαιναν ότι δεν υπάρχει Sub έμεναν με το στόμα ανοιχτό. Κανένα τυπικό Ελληνικό σπίτι δεν χρειαζόταν κάτι παραπάνω από τα Studio 60. Άσε που ήταν και πανέμορφα, όλη η σειρά.

Edit: Τι μαλέας που δεν άλλαξα τότε όλα μου τα ηχεία σε Studio.
Ta Founder 120H είναι τελείως διαφορετική κατηγορία Alex, για μένα πολύ καλύτερα των Studio.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.709
Ta Founder 120H είναι τελείως διαφορετική κατηγορία Alex, για μένα πολύ καλύτερα των Studio.
Σίγουρα θα είναι καλύτερα. Μετά από τόσα χρόνια, άσε που και τα δύο είναι κάτω από την "ομπρέλα" των ιδρυτών. Απλά λέω ότι από τότε, και ακόμα παραπίσω, έκανε ηχειάρες. Φιλαράκια με τον Toole, αφού. :)

Αναμένω με ενδιαφέρον τους αντικαταστάτες της εξαιρετικής σειράς Premier.

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.733
Members
38.488
Νεότερο μέλος
nikpapageo