Poll περί δικάναλου - πολυκάναλου ήχου

Δικάναλος ή πολυκαναλος;

• Total voters
    199
Reaction score
4.228
Δεν καταλαβαινω πως μπορει να ειναι το χωροταξικο και να μπορεις να βαλεις πισω στο κεντρο ηχειο και να μην μπορεις να βαλεις αντ αυτου πισω αριστερα και δεξια.
Τωρα διαβαζω το μηνυμα του Αντωνη (μαλλον ειδικη περιπτωση στο προβλημα που εχει).
Αυτο που θα πω οτι στην επτακαναλη μουσικη και ταινιες για να μη χανεται το 7, θα πρεπει να δωσεις τα δυο πισω (6-7) στο ενα. Αλλα ρε γμτ παντα δεν θα λες, τι ψυχη εχει να βαλεις κι αλλο ενα και να το τερματισεις? Εφαγες το γαιδουρι στην ουρα θα μεινεις?

Last edited:

Reaction score
3.213
Δεν καταλαβαινω πως μπορει να ειναι το χωροταξικο και να μπορεις να βαλεις πισω στο κεντρο ηχειο και να μην μπορεις να βαλεις αντ αυτου πισω αριστερα και δεξια.
Τωρα διαβαζω το μηνυμα του Αντωνη (μαλλον ειδικη περιπτωση στο προβλημα που εχει).
Αυτο που θα πω οτι στην επτακαναλη μουσικη και ταινιες για να μη χανεται το 7, θα πρεπει να δωσεις τα δυο πισω (6-7) στο ενα. Αλλα ρε γμτ παντα δεν θα λες, τι ψυχη εχει να βαλεις κι αλλο ενα και να το τερματισεις? Εφαγες το γαιδουρι στην ουρα θα μεινεις?
Αν δεις το χώρο μου θα καταλάβεις γιατί...;)
Όχι ότι δε μπορώ να βάλω αν θελήσω 7 ηχεία, αλλά για καθαρά πρακτικούς λόγους θα με βόλευαν 6 μιας και το πίσω δεξιά θα ήταν πολύ κοντά στην πλαϊνή πόρτα η οποία ανοίγει προς τα μέσα με όποιους κινδύνους συνεπάγεται αυτό...
Κατά τ' άλλα συμφωνώ μαζί σου στην τελευταία παράγραφο...:thumbsup:
Από την άλλη, το 95% των πολυκάναλων εγγραφών μουσικής είναι 5.1, το 7.1 απευθύνεται κυρίως σε ταινίες, εκεί δε νομίζω ότι χάνεις και τίποτα ουσιαστικό με ένα ηχείο λιγότερο πίσω.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.051
Όσον αφορά τα είδη των σεταπ, η γνώμη μου είναι η εξής:

(X= ο αριθμός των σαμπ που επιτυγχάνει επαρκείς στάθμες και ομαλή απόκριση στο χωρο)

Για την στερεοφωνία και γενικότερα την δικάναλη αναπαραγωγή, το 2.x είναι η βάση.

Το απολύτως καλύτερο δυνατό σεταπ για την στερεοφωνία, είναι το 3.x για οποιοδήποτε χώρο.

Τόσο απλά, τόσο εύκολα. ;)

Πάμε τώρα στα δύσκολα:

Για τον πολυκάναλο ήχο, το 5.x είναι η βάση σε 2D και το 7.x.4 η βάση σε 3D.

Το απολύτως καλύτερο δυνατό σεταπ για πολυκάναλο ήχο, εξαρτάται κυρίως από τις διαστάσεις του δωματίου, δηλαδή όσο μεγαλύτερος χώρος, τόσο περισσότερα ηχεία απαιτούνται. Προφανώς σε ένα μεγάλο σινεμά, 200 και 300 τμ, δε τη βγάζεις καθαρή με 7.x.4 σεταπ, είναι ευκόλως εννοούμενο..

Ταυτόχρονα όμως, σε οποιοδήποτε χώρο, όσο μικρός κι αν είναι αυτός, είναι δεδομένο ότι τα περισσότερα ηχεία θα δώσουν καλύτερο αποτέλεσμα (περισσότερο ομοιογενή ηχόσφαιρα με αντικατάσταση των φάντομ με πραγματικά ηχεία).

Σε δωμάτια έως 40τμ το 7.x.4 είναι υπεραρκετό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι το καλύτερο δυνατό, δυστυχώς ή ευτυχώς, η τεχνολογία υπάρχει και μπορεί να προσφέρει και 9.x.6 και 11.x.6, και άνω κεντρικό και vog και ότι σκατά θες, και σας το υπογράφω, όσο περισσότεροι δορυφόροι μπουν, τόσο καλύτερο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Να έχετε υπ'οψιν αυτή την βασική αρχή, που είναι ένας ακόμα πολύ σημαντικός παράγοντας για να επιλέξετε τους οικονομικότερους δορυφόρους που σας καλύπτουν σε προδιαγραφές (απόσταση ακρόασης και max spl κυρίως), αλλά και όσο το δυνατόν πιο συμμαζεμένους σε μέγεθος, για την αναγκαία απόσταση ακρόασης, ώστε να έχετε την σχετική άνεση να μπορείτε σε βάθος χρόνου να αυξήσετε τον αριθμό τους, για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. (ουσιαστική αναβάθμιση, όχι κοροϊδίες)

Η δε μετάβαση από 7.x.x σε 9.x.x που σημαίνει έναν επιπρόσθετο δορυφόρο μεταξύ κυρίως ηχείων και πλαϊνών σαραουντ, μας δίνει ένα δορυφόρο ανά 30 μοίρες στο εμπρός ημικύκλιο του χώρου ακρόασης, με αποτέλεσμα πραγματικά πολύ ομοιογενή μουσική σκηνή με αντικατάσταση του εμπρός πλαϊνού φάντομ με πραγματικό ηχείο, και ελαχιστοποίηση της κόπωσης των εμπρός κυρίως ηχείων ακόμα περισσότερο.

Δηλαδή έχουμε το κεντρικό στις 0 μοίρες, τα μέιν στις +-30°, τα εμπρός σαραουντ στις +-60° και τα πλαϊνά σαραουντ στις +-90°.

Ηχείο ανά 30° και τρομερή ομοιογένεια σε όλη την πρόσθια άμεση ακτινοβολία που θα προσλάβουμε.

Last edited:

Reaction score
2.803
Κώστα, έχω δικό μου χώρο που ακούω και δεν με ενοχλεί κανείς μόνο που είναι αρκετά μικρός 3.30x4.20, 5.1 set up και σύντομα 5.2, πιστεύεις πως αν βάλω και surround back θα ακούω καλύτερα;;
Από θέση ακρόασης ο πίσω τοίχος απέχει 120-130cm ενώ τα πλαϊνά surrounds τα έχω το ένα 135cm και το άλλο 150cm γιατί δεν γινόταν αλλιώς....
Thanksss!!!

Reaction score
2.803
Κοίτα πώς το βλέπω εγώ... τα ηχεία είναι σαν στρατιωτάκια :prankster: που τα έχεις τριγύρω σου και σε υποστηρίζουν - όσο περισσότερα τόσο καλύτερα - οπότε και για το καθαρά ψυχολογικό άλλα δύο ηχεία να καλύπτουν τα νώτα σου δεν είναι καθόλου κακή ιδέα ίσα-ίσα, ή αν δεν έχει κάποιος αρκετό χώρο θα μπορούσε να τα βάλει στο μπροστινό τοίχο σαν ύψους (τελικά θα το κάνεις κάποτε Γιάννη; )κι αν δεν του αρέσει το αποτέλεσμα τα βγάζει, τι.. βλακεία είπα;;

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.905
Κοίτα πώς το βλέπω εγώ... τα ηχεία είναι σαν στρατιωτάκια :prankster: που τα έχεις τριγύρω σου και σε υποστηρίζουν - όσο περισσότερα τόσο καλύτερα - οπότε και για το καθαρά ψυχολογικό άλλα δύο ηχεία να καλύπτουν τα νώτα σου δεν είναι καθόλου κακή ιδέα ίσα-ίσα, ή αν δεν έχει κάποιος αρκετό χώρο θα μπορούσε να τα βάλει στο μπροστινό τοίχο σαν ύψους (τελικά θα το κάνεις κάποτε Γιάννη; )κι αν δεν του αρέσει το αποτέλεσμα τα βγάζει, τι.. βλακεία είπα;;
Το έκανα ήδη.

Reaction score
968
μουσικό (όχι κινηματογραφικό) περιεχόμενο γνήσιου πολυκάναλου ήχου .... από που λαμβάνουμε?

συγκεκριμένα

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.999
μουσικό (όχι κινηματογραφικό) περιεχόμενο γνήσιου πολυκάναλου ήχου .... από που λαμβάνουμε?

συγκεκριμένα

Βρίσκεις το άλμπουμ στο search, και δίνει λινκς καταστήματα για να το αγοράσεις.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.051

συγκεκριμένα
Καταρχήν από πολυκαναλα SACD, στα οποία υπάρχει άπειρη ποικιλία.
Είναι ατελείωτα.
Όλα είναι 5.1 (δεν έχω βρει νομίζω κανένα 7.1)

Επίσης υπάρχει τρομερή ποικιλία σε DVDA, μιλάμε για πάρα πολλούς τίτλους.
Αυτά είναι είτε σε ασυμπιεστα pcm steams υψηλής δειγματοληψίας, είτε σε διάφορα Dolby φορμά, κυρίως true HD. Τα διαθέσιμα κανάλια είναι κυρίως 5.1, αλλά έχω βρει και μερικά 7.1 σε τέτοια φορμά.

Μια σημαντική επίσης ποικιλία υπάρχει και σε BDA, δηλαδή σε blue ray χωρίς βίντεο, μόνο με stream μουσικής.
Συχνά 7.1, κάποια σε 5.1 και ολίγα σε immersive φορμά. Πολύ υψηλή ποιότητα ήχου.

Τέλος, είναι τερατώδης η ποικιλία σε blue ray μουσικού περιεχομένου με βίντεο, που αφορούν από όπερες και συναυλίες κλασσικής μουσικής, με υπότιτλους όπου χρειάζεται, μέχρι τρομερά έργα όπως η τριλογία των quatsi του Φίλιπ Γκλας, και βεβαίως ποπ ροκ τζαζ συναυλίες με εξαιρετικό ήχο.

Φυσικά χρειάζεται και εικόνα για να τα απολαύσεις αυτά στο μάξιμουμ. Θα μπορούσες κάλλιστα να κλείσεις την εικόνα και να έχεις μόνο τον ήχο, που είναι όντως εκπληκτικός, αλλά γιατί να μη βλέπεις τον bb king ή τον eric Clapton όταν παίζουν μουσική, ή τις γκόμενες που τραγουδάνε σε μια όπερα, να βλέπεις τα κοστούμια στο γάμο του Καραγκιόζη Φιγκαρό, να βλέπεις και να χαίρεσαι τόσο όμορφες και περιποιημένες παραστάσεις, μπαλέτα, οτιδήποτε...

Η ποικιλία εδώ είναι χαοτική....
Μπόλικοι τίτλοι σε dolby Atmos..

Ακόμα και 5 ζωές να είχες, δε θα προλαβαινες να τα δεις όλα από μια φορά..

Reaction score
15.543
Αν δεις το χώρο μου θα καταλάβεις γιατί...;)
Όχι ότι δε μπορώ να βάλω αν θελήσω 7 ηχεία, αλλά για καθαρά πρακτικούς λόγους θα με βόλευαν 6 μιας και το πίσω δεξιά θα ήταν πολύ κοντά στην πλαϊνή πόρτα η οποία ανοίγει προς τα μέσα με όποιους κινδύνους συνεπάγεται αυτό...
Κατά τ' άλλα συμφωνώ μαζί σου στην τελευταία παράγραφο...:thumbsup:
Από την άλλη, το 95% των πολυκάναλων εγγραφών μουσικής είναι 5.1, το 7.1 απευθύνεται κυρίως σε ταινίες, εκεί δε νομίζω ότι χάνεις και τίποτα ουσιαστικό με ένα ηχείο λιγότερο πίσω.
5.x εισαι μια χαρα αν μπορουν να μπουν και τα πλαινα σωστα....
....απανω τραβα μετα ;)

συγκεκριμένα

Reaction score
4.228
Κωστα παρα πολύ σκέφτομαι το κατά ποσο ένα συνολο πολλων μικρων ηχειων εντοιχισμένων εντος γυψοσανίδας (και τετοια υπαρχουν εν αφθονεια σε πολλες εταιριας) μπρος πισω πανω κατω ΠΑΝΤΟΥ, θα είναι μια καλη εναλλακτικη λυση. Εχεις την ανεση να βαλεις 20-30!
Ενταξει το τριγωνο Πανοράματος παει περιπατο.
Ένα ζητημα είναι ότι σπανια τετοια ηχεια βρίσκεις ενεργα.
Ενα δευτερο είναι ο προενισχυτης εδώ πλεον ειμαστε σε βουρκο, δεν κουνιεται φυλο. Πρεπει να υπαρξουν προσιτες λυσεις.
Αν πρόκειται να πουλησω το πικαπ μου και να παρω προενισχυτη χεσε με!

Reaction score
2.803
Κώστα, έχω δικό μου χώρο που ακούω και δεν με ενοχλεί κανείς μόνο που είναι αρκετά μικρός 3.30x4.20, 5.1 set up και σύντομα 5.2, πιστεύεις πως αν βάλω και surround back θα ακούω καλύτερα;;
Από θέση ακρόασης ο πίσω τοίχος απέχει 120-130cm ενώ τα πλαϊνά surrounds τα έχω το ένα 135cm και το άλλο 150cm γιατί δεν γινόταν αλλιώς....
Thanksss!!!
Εδώ γιατί δεν μου απάντησε ο @costas EAR;
Μήπως πρέπει να προκαταβάλω τα 50€;; 🤔
Γιάννη έχει καναλια ύψους ο denon οι yamaha δεν τα έχουν αυτά;
Και οι Yamaha έχουν. ;)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.869
Members
38.252
Νεότερο μέλος
Der Pharao