ROTEL RA-980BX


Μηνύματα
27.751
Reaction score
26.086
Απάντηση: Re: ROTEL RA-980BX

Γιατί ψάχνεσαι τόσο πολύ ρε μήτσο?
Θα ανοίξεις επισκευαστικό κέντρο?
Να το ξέρουμε αμα είναι να μην σε προτιμάμε.:114:
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.241
Reaction score
1.108
Καλο θα ηταν οι πληροφοριες που δινουμε στα μελη που δεν εχουν και τις απεραντες γνωσεις να εχουν καποια λογικη και να μην ειναι βασισμενες σε γνωμες και αποψεις μονον. Η λογικη του εγω το ακουσα και ειναι καλο δεν ειναι τεκμηριωση. Βρισκομαστε σε εναν αμιγως τεχνικο χωρο και εχουμε υποχρεωση να σταθουμε στο επιπεδο του χωρου .

Ορισμενα απλα δεδομενα
---Δεν υπαρχει καταναλωτης ο οποιος με την ενεργεια που καταναλωνει δεν παραγει καποιο εργο ...Θερμοτητα ...κινηση ισως ... η οτιδηποτε αλλο .

---Αν για καποιο λογο αυτο που λες περι αντιστασεων θελεις να πεις οτι ανεβαινει η εσωτερικη τους αντισταση με τον χρονο ειναι σωστο αλλα αυτο δεν σημαινει καμμια απολυτως καταναλωση .

---Πραγματι οι μεγαλοι ηλεκτρολυτικοι στατιστικα ( μια και στην εταιρια μου αλλαζουμε κατα μεσο ορο 5,000-6,000 τον χρονο ) δεν χαλανε τοσο ευκολα οσο οι μικροι ...Εκει ειναι και το ουσιωδες διοτι ενας πυκνωτης γελοιος στην αναδραση μπορει να σταματησει η να υποβαθμισει την ποιοτητα ενος μηχανηματος ενω οι μεγαλοι εαν εχουν πτωση η φθορα θα το καταλαβουμε μονο οταν ζητηθει το 100% της ισχυος του μηχανηματος .

Τελος οι προσεγγισεις τυπου αλλαζω τρανσιστορ εξοδου και πυκνωτες τροφοδοτικου για να αναβαθμισω ενα μηχανημα το οποιο ειναι μολις 10 και κατι χρονων μονο και μονο επειδη ειναι ""παλια "" ειναι κατα την αποψη μου παιδαριωδες και αλογιστο τεχνικα .

Σημερα υπαρχουν δεκαδες οργανα που εχουν και οι πιο απλοι τεχνικοι με αστειο κοστος τυπου 100-150 ευρω τα οποια επιβεβαιωνουν την κατασταση ενος πυκνωτη . Σαφως οι φρεσκοι και ισως λιγο μεγαλυτεροι μπορουν να προσφερουν ενα τσικ στην ποιοτητα ενος μηχανηματος .

--------------------------------------------------------------------------------------------

Για να αφησουμε την κακη κριτικη στην ακρη και για να γινουμε ανθρωποι της πεπατημενης η της στατιστικης αλλα και επι της ουσιας χρησιμοι στο συγκεκριμενο μηχανημα .

--- ειναι πιθανον να υπαρχουν φθορες στους μικρους πυκνωτες σε ενα η δυο σημεια μεσα σε αυτο το μηχανημα .

---τους μεγαλους κατα την αποψη μου θα τους εχεις κοντα σου για αλλα 10 χρονια ευκολα

---Σημαντικο ειναι να γινει ενας ελεγχος σε οτι αφορα τα ρευματα του μηχανηματος μια απλη επιβεβαιωση οτι καποιος Γιαννης δεν το εχει πειραξει

---τελος η πεπατημενη δειχνει οτι τα μηχανηματα αυτα δεν εχουν παθει τιποτα μεχρι σημερα και ουτε καν παρουσιαζουν ιχνη φθορας εκτος απο τις γεφυρες του τροφοδοτικου οπου ειναι μαλλον οριακα υπολογισμενες η απλα η Rotel ψωνισε απο λαθος μαγαζι ...

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 

Y

Yiannis_B

Guest
Απάντηση: Re: ROTEL RA-980BX

---Σημαντικο ειναι να γινει ενας ελεγχος σε οτι αφορα τα ρευματα του μηχανηματος μια απλη επιβεβαιωση οτι καποιος Γιαννης δεν το εχει πειραξει
Εγώ στην έφερα θερμή την ...40ρα και έτοιμη για όλα....και την πήρα πίσω χλιαρή και με πυτζάμες!...:116:
 

Y

Yiannis_B

Guest
Απάντηση: ROTEL RA-980BX

Επειδή δουλεύω όλη την ώρα με ac-drives, η Νο1 αιτία βλαβών μετά τα 9-12 χρόνια είναι οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές του DC.

Έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια προληπτικής συντήρησης στην μαμά εταιρεία (στο εργοστάσιο κατασκευής), και έχω μάθει το εξής:

Μέχρι τα 9 χρόνια, οποτεδήποτε γίνεται έλεγχος ή επισκευή, ελέγχονται οι πυκνωτές με ESR tester.

Μετά τα 9, δεν ασχολούμαστε με μετρήσεις, οι πυκνωτές πάνε για ανακύκλωση.

Μην πεταχτεί κανείς και δηλώσει ότι πάλι θέλουμε να τα πάρουμε από τον πελάτη.

Το θέμα είναι απλό, καμμιά μέτρηση δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι ο πυκνωτής θα δουλεύει και μετά από έναν χρόνο, όταν οι πυκνωτές έχουν περάσει την 12ετία ή 9ετία (ανάλογα την θερμοκρασία λειτουργίας).

Δεδομένου ότι τα IGBT είναι τρελά ακριβά, (και αντέχουν καμιά 30ρια χρόνια), γιατί να το ρισκάρεις?

Με το ίδιο σκεπτικό, αν δεν θέλεις να πάρεις στο χέρι και άλλα υλικά του ενισχυτή σου (που πιθανόν να μην είναι και εναλλάξιμα με σύγχρονα), άλλαξε όλους τους ηλεκτρολυτικούς στα 10-15 χρόνια.

Αλλιώς περίμενε την ώρα που δεν θα βρίσκεις υλικά για να τον επισκευάσεις (και να δουλεύει με τα εργοστασιακά specs)
 

Y

Yiannis_B

Guest
Απάντηση: Re: ROTEL RA-980BX

Την θέση του Σάκη την καταλαβαίνω, ίσως είναι πολύ δαπανηρό να αλλαχτούν όλοι οι πυκνωτές, και ο πελάτης πιθανόν να στραφεί άμα ακούσει την τιμή ...σε λιγότερο δραστικές λύσεις.

Επίσης ας μην ξεχνάμε....ότι πρόκειται για κανονική εγχείρηση, εξαρτάται από τον γιατρό....αλλά και από τον ασθενή. Μπορεί μόνο να του έχει εμπιστοσύνη, αλλά κάτι μπορεί να πάει και λάθος.

Ας μην ξεχνάμε ότι ένα υλικό έχει σημαντικές πιθανότητες να μην λειτουργήσει σωστά κατά την ....νηπιακή περίοδο....που σε περιπτώσεις καινούργιων μηχανημάτων, καλύπτονται από την εγγύηση του κατασκευαστή.

 


east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.241
Reaction score
1.108
Re: Απάντηση: Re: ROTEL RA-980BX

Τιποτα απο τα παραπανω δεν ισχυει στο αναλογικο audio και σε ταξη ΑΒ ... η ανορθωση εκει ειναι απο συμβατικο μετασχηματιστη και η συχνοτητα που ειναι πισω της ειναι μολις 50 ΗΖ

Η αναφορα σε εφαρμογες τετοιου τυπου δεν εχει απολυτως καμμια συγκριση με τα ηχητικα ...

Σε παλμοτροφοδοτικα οπου πολυ απλα η συχνοτητα λειτουργιας ειναι μερικες εκατονταδες ΚΗΖ πολυ απλα εχουν βαλει τους πυκνωτες να δουλευουν αντι για 50 φορες το δευετρολεπτο 150 .000 ( χιλιαδες ) φορες το δευτερολεπτο .

Ευνοητο ειναι οτι εκει οι συνθηκες ειναι στο οριο και αρα ο χρονος ζωης των εξαρτηματων θα μειωθει πολυ δραστικα .

Στα audia η χρηση ειναι πολυ πιο ηπια και απαλη ...εχουν πεσει στα χερια μου πυκνωτες 25 ετων που περασαν ολα τα τεστ με ολα τα υπαρχωντα οργανα στο εργαστηριο ( και δεν ειναι ουτε φτηνα ουτε λιγα ).

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 

Y

Yiannis_B

Guest
Απάντηση: ROTEL RA-980BX

The amplifier does not require any maintenance. While the design is conservative, this is a hard running amplifier, as single ended Class A operation is the least efficient operating mode. In fifteen years the electrolytic power supply capacitors will get old. Depending on usage, you will begin to have semiconductor and other failures between 10 and 50 years after date of manufacture. Later, the sun will cool to a white dwarf, and after that the universe will experience heat death.

Από το manual του Aleph 5....:116:
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.241
Reaction score
1.108
Re: Απάντηση: ROTEL RA-980BX

Sorry που γινομαι κουραστικος αλλα ουτε αυτο εχει σχεση ....Το καθηκον ενος πυκνωτη ειναι ευθεως αναλογο της συχνοτητας , του ρευματος , και της θερμοκρασιας .

σαφως σε ενα μηχανημα ταξης Α πολλα τα ρευματα αλλα και πολλες οι θερμοκρασιες ...οποτε και παλι δεν μιλαμε για το ιδιο πραγμα ....

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 

D

Deleted member 23222

Guest
Απάντηση: ROTEL RA-980BX

Nαι αλλά η αλλαγή των πυκνωτών μετά τόσα χρόνια,είναι τουλάχιστον...σοφή κίνηση.
Βέβαια δεν είμαι επαγγελματίας,αλλά συμφωνώ με τον Υiannis_B.
 

Μηνύματα
56
Reaction score
27
Απάντηση: ROTEL RA-980BX

οσον αφορα την αλλαγη των πυκνωτων μπορει να γινει και απο εμενα...μιας και ολους μου τους ενισχυτες 7 για την ακριβεια συνηθως παλιους τους εχω κανει recap,ελεγχο dc offset και bias με τη βοηθεια του manual(αλλα και του Σακη(vintage service)μεχρι εκει ομως μπορω!το recap δεν με πολυαπασχολει προς το παρον...εγω απλα ζητησα απο ατομα που τον ειχαν η που τον ξερουν να πουνε εντυπωσεις οπως μουσικοτητα,ικανοτητα οδηγησης δυσκολων ηχειων(που φανταζομαι εχει ρευματα αρκετα)θεωρω και θελω να πιστευω οτι ειναι καλο κομματι των middle 90's και οτι σημερα για να εχω στο ρακ μου ενα αντιστοιχο συγχρονο ενισχυτη χρειαζομαι τουλαχιστον 450-500ε να μην πω και παραπανω αρκει βεβαια ο ενισχυτης να ειναι σε τελεια κατασταση και ο συγκεκριμενος ειναι απο γνωστο μου και δεν ειναι ταλαιπωρημενος και προπαντων ειναι απειραχτος.ενα μεγαλο ευχαριστω σε ολους που συμμετεχουν στο νημα με τις αποψεις τους.
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.241
Reaction score
1.108
Ισως τα 200 ευρω να ειναι οριακα πολλα οπως ειπε και ο Δημητρης ..περα απο αυτο πιο τιμιο μηχανημα απο αυτο δεν θα βρεις

Σωστα τα ρευματα η καλη σχεδιαση η σωστη δομηση και η καθαροτητα ειναι τα φορτε του

Σαφως και θα εξαρτηθει και απο την συνολικη του κατασταση δλδ εαν ειναι """λειωμενος """ η οχι

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.199
Reaction score
20.891
Απάντηση: ROTEL RA-980BX

... το recap δεν με πολυαπασχολει προς το παρον...
Συμφωνώ, προς το παρόν. Όμως, όταν με το καλό τον αγοράσεις (η τιμή είναι πάρα πολύ καλή), πρέπει να σε απασχολήσει οπωσδήποτε. Το να μετρήσεις ένα καινούργιο πυκνωτή με τάση 9V που έχει το πολύμετρο, λέει κάποια πράγματα, αλλά η μέτρηση σε αυτή την τάση ενός ηλεκτρολυτικού 15 ετών δεν λέει τίποτε. Recap με εξαρτήματα με αξιοπρεπή ESR και διάρκεια ζωής...
 

Μηνύματα
930
Reaction score
65
Απάντηση: ROTEL RA-980BX

τον ειχα αγορασει το 1997,260 χιλ.δρχ.
οδηγουσε για κανα 6αρι χρονια τα b&w 603,πολυ σωστα και ανετα.μετα πουληθηκε.
πολυ μουσικος με αρκετα και ποιοτικα ρευματα.
 

Μηνύματα
56
Reaction score
27
Απάντηση: ROTEL RA-980BX

Νεα απο το μετωπο!!!τον ενισχυτη τον εκλεισα σε τιμη κατω απο 200 ευρω ειναι σε πραγματικα αριστη κατασταση και πεντακαθαρος,πραγματικα σαν να βγηκε μεσα απο το κουτι.ελπιζω να εκανα καλη αγορα...περισσοτερες εντυπωσεις οταν τον συνδεσω και τον ακουσω.
 


Μηνύματα
10
Reaction score
2
Καλησπερα σε ολους και καλη χρονια!

Με αναζητηση στο google επεσα σε αυτο το thread οποτε για να μην αρχιζω νεο thread θα ηθελα μια γρηγορη βοηθεια.
Βρηκα τον ROTEL RA-980BX σε ολοκαινουργια κατασταση και εχει φαει και προσφατο service. Ο πωλητης μου ειπε πως αλλαξε μια αντισταση που ειχε καει και πληρωσε για ολοκληρωμενο service σε γνωστο audiophile καταστημα 100€.

Μου ζηταει 300€ αλλα μιας και το 2012 ο φιλος πιο πανω τον πηρε 200€ ειναι αμαρτια να δωσω 300€...
Τι προτεινετε? Ποσα λετε να δωσω? Πρεπει να προσεξω κατι αλλο?

Ευχαριστω πολυ!
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.687
Reaction score
12.399
Σε σχέση με τις σημερινές τιμές και την ποιότητα των μηχανημάτων των 300 ευρώ θεωρώ απόλυτα λογική αυτή τη τιμή.
Το μηχανάκι το γνωρίζω πολύ καλά, μιας και το είχα προτείνει τότε σε κολλητό μου, και είναι αξιοπρεπέστατο.

Και για να μην μένουμε στις θεωρίες και ότι ακούμε από εδώ και από εκεί...
Υπάρχει στην Ελλάδα όργανο ελέγχου εσωτερικής αντίστασης ανά συχνότητα και ρεύματος διαρροής πυκνωτή?
Το να μετράς απλώς έναν πυκνωτή με ανοχές -10% και +30% λέγοντας ότι είναι εντάξει θεωρώ πως δεν στέκει.
Άλλο το λειτουργεί ένα μηχάνημα, άλλο το είναι εντός προδιαγραφών και άλλο το παίζει καλά.
Όποιος ενδιαφέρεται για τη ποιότητα του ήχου στο σύστημα του και όχι απλώς για να βγάζει ήχο, στα 15, το πολύ, χρόνια πετάει όλους τους ηλεκτρολυτικούς και βάζει καινούριους.
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.241
Reaction score
1.108
Peter Meni Θα σε παρακαλουσα να μην απαξιωνεις τους Ελληνες Τεχνικους ... και οργανα εχουν και γνωριζουν πως να τα χρησιμοποιησουν . Η διαφορα ειναι οτι εαν ξεκινησεις να κανεις δουλεια τετοιου επιπεδου δεν θα πληρωθει ποτε .

Ο αναλυτης υπογραφων ΑΤΕ που εχουμε στην εταιρια κοστισε οταν αγοραστηκε σχεδον 6,000 ευρω και η δουλεια του ειναι να παρακολουθει ηλεκτρικα μεγεθη οπως ταση , ενταση , και θερμοκρασια σε 10 σημεια ανα καναλι ταυτοχρονα ...

--αρα για να διασυνδεσεις ενα ROTEL 980BX και στα δυο καναλια για να παρακολουθησεις την λειτουργια του θελεις περιπου δυο ωρες

--μετα πρεπει να το αφησεις σιγουρα 6 ωρες επανω ενω θα πρεπει εξωτερικα να παραμεινεις μαζι του αλλαζωντας πηγες /φορτια /σταθμες και σηματα εισοδου εξοδου κλπ +6 ωρες

---Ολα τα παραπανω αφορουν καθαρα και μονο την ""ηλεκτρικη" συμπεριφορα του μηχανηματος Αν θες να εισαι σωστος πρεπει μετα να παρεις και τις ηχτικες μετρησεις ξαναμανα με RTA spectrum analyzer ( επιπλεον 3500 ευρω μαζι με το PC) με τους αναλογους συνδυασμους : σταθμες πηγες φορτια βαλε πανω κατω 4 ωρες μαζι με την συλλογη και την αναγνωση αποτελεσματων . +4 ωρες

--Αν το μηχανημα εχει η θελει και phono stage αυτο απο μονο του θελει ενα 2ωρο για την ακριβεια τςη RIAA κλπ

Χοντρικα μιλαμε 2+6+4+2 = 14 ωρες εργασιας ακομα και με 10 ευρω την ωρα να χρεωσεις τα 140 ευρω για ελεγχο και μονο ειναι εξωφρενικο ποσο για να πληρωσει ενας πελατης αν σκεφτεις οτι πρεπει να τον χρεωσεις και την επισκευη η αναβαθμιση που μπορει να θελει το μηχανημα η ο πελατης οποτε το μηχανημα θα κοστισει στον πελατη ανετα 300 ευρω για να γινουν ολα αυτα .

Με εναν προχειρο υπολογισμο που θα μπορουσες να κανεις βγαλε ενα αποτελεσμα στους ποσους ενισχυτες θα μπορει να αποσβεστει καποιο κοστος απο αυτα τα οργανα που φυσικα δεν ειναι τα μονα .

Η πρακτικη των τεχνικων ειναι να μπαινουν σε τετοιες διαδικασιες οταν το μηχανημα εχει πραγματικα καποιο προβλημα η δινει δειγματα σε προβληματα σταθεροτητας ...θεωρει οτι ολη την παραπανω δουλεια την εχει κανει ηδη ο κατασκευαστης .συνηθως οι τεχνικοι παιρνουν ενδειξεις απο τα μηχανηματα και στην υποψια προβληματων ξεκινανε σε παραπανω διαδικασιες .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 


Staff online

  • xfader
    Segregation supporter
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.090
Μηνύματα
2.888.023
Members
37.984
Νεότερο μέλος
fchristos
Top