Soft start και ήχος

Reaction score
130
Καλησπερα σας ελπιζω να εχω ποσταρει στο σωστο thread και να μη σπαμαρω.
Διαβασα διαφορα κ στο site αλλα κ εκτος και δε μπορω να πω πως εβγαλα ακρη!
Προσφατα εκανα καποιες σημαντικες αναβαθμισεις στο ηχοσυστημα μου!
Αντικατεστησα τα παλια μου ηχεια sony carbocon ss5050 με τα beyma s3212 κ επειτα τα ενισχυτικα μου..
Στην κατοχη μου ηρθε ενας bryston 4b μοντελο του 79-80 (καθοτι και λατρης του vintage)
Το προβλημα με τον συγκεκριμενο ενισχυτη λοιπον ειναι πως καθε φορα που παταω το power μου ριχνει την ασφαλεια του δωματιου στον πινακα..
Διαβασα παρα πολλα και δεν εβγαλα ακρη..η ασφαλεια ειναι 10Α αργη..ο μονος τροπος ΚΑΠΟΙΕΣ φορες να μην τη ριξει ειναι να παταω παρα πολυ αργα το power .. αλλαξα και την ασφαλεια με καινουρια ιδιων χαρακτηριστικων καλου κακου.Ολα τα μηχανηματα ειναι σε 2 πολυπριζα το ενα 12θεσεων και το αλλο 6..(εχω και πολλα παναθεμα με) οποτε το δωματιο ειναι λιγο φορτωμενο..
Ειδα λοιπον με λιγα λογια πως ο συγκεκριμενος ενισχυτης δεν εχει σoft start και πως μαλλον τελικα χρειαζεται να του βαλω.
Το ερωτημα λοιπον ειναι.. Θα εχω απωλεια και μειωση στην αποδοση του ηχου και στην ποιοτητα? Επισης τι αλλο θα μου προτεινατε?

Reaction score
431
Το σοφτ σταρτ μπορεις να το βάλεις και μόνος σου.Η πλακέτα απο το e-bay ή την κλασική δοκιμασμένη κατασκευή του ελεκτορ.
Ανοιγεις το κουτί και απλά το παρεμβάλεις ανάμεσα στον ρευματοδότη και τον μετασχηματιστή, στην είσοδο του.
Αν το ρελέ είναι ικανών επαφών 10Α για παράδειγμα δεν θα κάνει καμία διαφορά στον ήχο.Απο το ρελέ θα περνούν 2200 watt -10 Α εναλασόμενου ρευματος.Εγω βέβαια εχω τετράγωνη λογική και πιστευω οτι καλύτερα ένα σοφτ σταρτ παρά καμένος ενισχυτής απο τις συνεχείς ρήψης της ασφαλειας.

Reaction score
130
Το σοφτ σταρτ μπορεις να το βάλεις και μόνος σου.Η πλακέτα απο το e-bay ή την κλασική δοκιμασμένη κατασκευή του ελεκτορ.
Ανοιγεις το κουτί και απλά το παρεμβάλεις ανάμεσα στον ρευματοδότη και τον μετασχηματιστή, στην είσοδο του.
Αν το ρελέ είναι ικανών επαφών 10Α για παράδειγμα δεν θα κάνει καμία διαφορά στον ήχο.Απο το ρελέ θα περνούν 2200 watt -10 Α εναλασόμενου ρευματος.Εγω βέβαια εχω τετράγωνη λογική και πιστευω οτι καλύτερα ένα σοφτ σταρτ παρά καμένος ενισχυτής απο τις συνεχείς ρήψης της ασφαλειας.

Καλα εννοειται..δεν ειμαι για να καιω ενισχυτη και μετα να πηγαινω για service τον bryston γιατι θα πρεπει να δουλευω κανα μηνα μετα, απλα λιγο με την ηχητικη αποδοση με προβληματησε γιατι διαβασα διαφορα και δε βγαζω ακρη

Reaction score
130
και καποιο λινκ αν υπαρχει για αγορα σοφτ σταρτ που να αξιζει ευπροσδεκτο!

Reaction score
1.147
Βάλε ένα cl-60 θερμίστορ σε σειρά με την τροφοδοσία .Ο- one and only -Pass το χρησιμοποιεί κατά κόρον .

Reaction score
112
Καλησπέρα ! Είχα κι'εγώ το ίδιο πρόβλημα,παρόλο που ο ενισχυτής μου έχει soft start, η ασφάλεια της γραμμής που ήταν 10 Α έπεφτε 1 στις 3 φορες. Το σπίτι είναι της δεκαετίας του 80'. Αλλαξα πρόσφατα όλον τον πίνακα και ο ηλεκτρολόγος μου ανικατέστησε όλες τις 10 με 16 και το πρόβλημα λύθηκε. Πιθανολογώ πως μια 16A τύπου C θα λύσει το προβλημά σου
Ολα τα μηχανηματα ειναι σε 2 πολυπριζα το ενα 12θεσεων και το αλλο 6..(εχω και πολλα παναθεμα με) οποτε το δωματιο ειναι λιγο φορτωμενο..
Συνολικά δηλαδή πόσα watt τραβάει η γραμμή ? Μια εναλλακτική ακόμη ειναι να βάλεις παλι 10Α αλλά τύπου D αντί για C.

Reaction score
431
Προσοχή για να μην παρεξηγηθώ. Αν δεν έχεις ασχοληθεί με DIY ,
επειδή το κάθε κύκλωμα έχει διαφορετικο τρόπο λειτουργίας
επειδή δεν γνωρίζω το σχηματικό του Bryston
επειδή οι σοβαροί ενισχυτές συνδέουν το ρελέ της εξόδου μετα απο χ δευτερόλεπτα για αποφύγουν τα κλικ στα ηχεία
ειναι σημαντικό να ελεγχθεί ο χρόνος καθυστέρησης σύνδεσης οπότε αν δεν εχεις εμπειρία πρέπει να το αναλάβει γνώστης η τεχνικός δεν χρειάζεται να είναι η επισημη αντιπροσωπεία, ολοι οι τεχνικοί που ασχολούνται με τον ηχο μπορούν να το τοποθετήσουν ευκολα.

Reaction score
659
Τα Ampere εκκίνησης είναι πάνω απο 10 στιγμιαία , είχα και γω το ίδιο πρόβλημα με τελικό και έβαλα 16A τα οποία δε τα τραβάει συνέχεια οπότε και 3χ1.5 να έχεις γραμμή δεν έχεις πρόβλημα υπερθέρμανσης της καλωδίωσης . Η γνώμη μου είναι να μη κάνεις αλχημείες μέσα στον ενισχυτή .

Reaction score
130
Η ασφαλεια του πινακα ειναι για 2 υπνοδωματια ενα διαδρομο και 2 μπανια(οπου σε αυτα τα μπανια δεν υπαρχει πλυντηριο)...να επισημανω πως εχω και τριφασικο στο σπιτι. στο ενα υπνοδωματιο υπαρχει μια μικρη τηλεοραση και ενα air condition... στο δωματιο με τα μηχανηματα υπαρχει το ηχοσυστημα μια τηλεοραση και ενα air condition φυσικα και ολα αυτα δε λειτουργουν ταυτοχρονα.
Ρωτησα ενα φιλο ηλεκτρολογο μου ειπε πως αρχικα το τριφασικο ειναι περιττο γιατι δεν ειμαι εργοστασιο και πως αν βαλω 16Α ασφαλεια πιθανον να παρει φωτια η γραμμη και το σπιτι και να εχουμε αλλα μετα.. Για αρχη αλλαξα την ασφαλεια με 10Α αργη μπας και, αλλα δεν εγινε κατι παλι πεφτει.. απο την αλλη διαβαζω πως με ασφαλεια 16Α μπορω να κανω τη δουλεια μου γιατι δεν τα τραβαει συνεχεια οποτε δε θα εχω προβλημα.
Η αλλη μερια μου λεει να βαλω soft start sτον ενισχυτη... και να μην πειραξω τον πινακα.. αλλοι μου λενε πειραξε τον πινακα και οχι τον ενισχυτη.. καποιοι αλλοι μου λενε παλι πως με το soft start θα υποβαθμισω την ποιοτητα του ηχου... συνεπως με ολα αυτα εχω μπερδευτει..και θα ελεγα πως εχω ψιλοκλειδωσει και λιγο καθως δεν ξερω απο που να αρχισω...
Απο τη μια σε καμμια μα καμμια περιπτωση δε θελω να βαλω φωτια στο σπιτι εννοειται..και απο την αλλη δεν θα επιθυμουσα να καψω τον ενισχυτη...

Reaction score
130
Δεν ξερω αν βοηθαει αλλα εβλαγα και 2 φωτογραφιες την παλια και την καινουρια ασφαλεια για να μου πειτε κ εσεις τη γνωμη σας.. Η siemens ειναι η παλια και η Legrand η καινουρια
A1.jpg
A2.jpg

Reaction score
431
Καλημέρα
Η καινουργια ασφάλεια δεν είναι αυτή που χρειάζεσαι.Είναι ίδια με την παλιά.
Αρα βήμα πρώτο πας και αγοράζεις μια ασφάλεια που επιτρέπει επαγωγικά φορτία όπως μοτέρ να ξεκινούν χωρίς να πέφτει.
Θα πρέπει να γράφει C10 και όχι Β10.
Αν αυτό δεν λειτουργεί δοκίμασε μια C16 όπως σου είπε ο κώστας παραπάνω. Δεν θα πάρει φωτιά το σπίτι.Δηλαδή όταν βάζεις το aircodition στη θέρμανση μαζί με ενα πιστολάκι στο μπάνιο έχεις 4000W plus παίρνει φωτιά το σπίτι? Προφανώς οχι απο την ίδια ασφάλεια ξεκινούν περισότερα του ενός καλωδίου. Φώναξε ηλεκτρολόγο να το δεί αυτό αλλοιώς έχεις ήδη πρόβλημα με δυο δωμάτια και δυο μπάνια σε κοινό καλώδιο διατομής 1,5mm2.
Βήμα δευτερο το οποίο προσωπικά πιστεύω καλύτερο. Ο γομαρομετασχηματιστής και οι πυκνωτές εξομάλυνσης του ενισχυτή τραβάν τρελά ρεύματα στην εκκίνηση και πιθανόν ακούγεται - νιώθεται αυτό αν ακουμπάς το σασί του ενισχυτή στην έναρξη.
Βήμα τρίτο θα χρειαστεί να μετρηθούν οι πυκνωτές εξομάλυνσης και αν δεν έχουν αλλαχθεί χρειάζονται αντικατάσταση 30 χρόνια πυκνωτές δεν υπάρχουν.

Τώρα όσον αφορά την υποβάθμιση του ήχου απο το ρελέ του σοφτ σταρτ τι να πώ?
Χιλιάδες μέτρα απλού βρώμικου καλωδίου ατσαλιού απο την Μεγαλόπολη ή την Πτολεμαίδα ή την Βουλγαρία, εκατοντάδες ραδιοσήματα που ενίοτε περνούν στις γραμμές τροφοδοσίας, άθλιοι μετασχηματιστές κάθε 200 μέτρα στην πόλη απλός βρώμικος με προσμίξεις χαλκός στην εγκατάσταση της οικοδομής, γενικός διακόπτης πίνακα, ρελέ διαφυγής πίνακα, ασφάλεια δωματίων κτλ......
Και ένα ρελεδάκι θα χαλάσει υποβαθμίσει το ρεύμα. Αυτοί που ακούν αυτές τις διαφορές μάλλον ακούν και άλλα πράγματα που για τους κοινούς θνητούς είναι άγνωστα.
Ελπίζω να βοήθησα.

Last edited:

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Reaction score
8.064
Last edited:

Reaction score
4.235
το ιδιο προβλημα ειχα και εγω παρολο που εδινα απο μπριζα που εβγαινε απευθειας απο τον πινακα, το προβλημα ηταν στην ασφαλεια παρολο τα 16Α ηταν παλια την αλλαξα με καινουργια τυπου C και ολα ενταξει.

και ριξε και καμια ματια σε αλλης εταιρειας ασφαλειες πχ ΑΒΒ ή Hager

Last edited:

Reaction score
130
Παιδια σας υπερ ευχαριστω για τις απαντησεις και το χρονο σας!!! Ναι προσεξα πως η καινουρια ασφαλεια ειναι ιδια με την παλια... κατοπιν εορτης βεβαια οσο για τους Πυκνωτες το σερβις εγινε απο τον Κυριο Κωστα Τροβα στα Μελισσια αν γνωριζετε γιατι οταν πηρα τον ενισχυτη ειχε και αλλα θεματα,οποτε ο προηγουμενος ιδιοκτητης τον εστειλε εκει για επισκευη..

Οταν μιλησα με τον Κ.Τροβα μου ειπε πως λογω του οτι ο ενισχυτης δεν εχει σοφτ σταρτ ριχνει την ασφαλεια και πως ετσι κ αλλιως πρεπει να την αντικαταστησω με μια καινουρια αργη γιατι λογικα την υπαρχουσα σιγουρα την εχει χαλασει...Για τους πυκνωτες μου ειπε πως δε χρειαζονται αλλαγη ειναι σουπερ...του ειχα επισημανει το θεμα των πυκνωτων καθως ειναι και το πρωτο που κοιταζω γενικοτερα..

Απο εκει και περα αρχισε το μπερδεμα...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.166
Αν ο ενισχυτής σου είναι ο παλιός 4Β, με τους κλασικούς μετασχηματιστές και όχι τους τοροειδής, φταίνε οι πυκνωτές εξομάλυνσης για το πρόβλημα.
Έχουν <<στεγνώσει>> και, ιδίως, όταν έχει καιρό να χρησιμοποιηθεί ο ενισχυτής, τραβάνε αρκετά μεγαλύτερο ρεύμα από το προβλεπόμενο κατά την εκκίνηση του μηχανήματος.
Ασφάλεια πίνακα χωρίς ανάλογης διατομής καλώδια ΔΕΝ πειράζεις.

Το να βάλεις ένα ποιοτικό κύκλωμα <<Ομαλής Έναρξης>> όχι μόνο δεν επηρεάζει τον ήχο, αλλά βοηθάει στην μακροβιότητα των πυκνωτών, αφού το αρχικό ρεύμα φόρτισης περιορίζεται.

Reaction score
130
Nαι τον παλιο εχω με τους κανονικους μετασχηματιστες..οχι με τους τοροειδης... αλλα απο οσο μου ειπε και ο κυριος Τροβας που εκανε το σερβις οι πυκνωτες ειναι μια χαρα..τι να πω τωρα δεν ξερω κ εγω... αρχικα σκεφτομουν να τον παω σε εναν τεχνικο να μου τοποθετησει ενα σοφτ σταρτ,απο την αλλη σκεφτομουν και το οικονομικο γιατι οι χρεωσεις ειναι ποικιλες απο την αλλη εψαχνα να βρω και καποια αλλη λυση χωρις να παρω φωτια η να καψω τον ενισχυτη..

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Είχα παλιά τον 3B, θα τον απολαύσεις τον παππούλη. Τώρα έχω τον 4BST ο οποίος έκανε αυτό που περιγράφεις, ενώ έχει soft start κύκλωμα ( απο τη μαμά Bryston ). Στη δική μου περίπτωση λύθηκε όταν ήρθε ηλεκτρολόγος και πέρασε εξωτερική γραμμή αποκλειστικά για το σύστημα με 16άρα ασφάλεια, αλλά όπως καταλαβαίνεις, θα δείχνει άσχημα. Κοίτα μήπως κάποιος ηλεκτρολόγος μπορεί να σου περάσει νέα γραμμή, οπότε με τη κατάλληλη καλωδίωση να έχεις 16άρα ασφάλεια, εγώ έλυσα το πρόβλημα κατά την ανακαίνιση οπότε και όλες οι γραμμές αλλάχτηκαν και η γραμμή του συστήματος μπήκε εσωτερικά στον τοίχο πια.

Reaction score
130
Είχα παλιά τον 3B, θα τον απολαύσεις τον παππούλη. Τώρα έχω τον 4BST ο οποίος έκανε αυτό που περιγράφεις, ενώ έχει soft start κύκλωμα ( απο τη μαμά Bryston ). Στη δική μου περίπτωση λύθηκε όταν ήρθε ηλεκτρολόγος και πέρασε εξωτερική γραμμή αποκλειστικά για το σύστημα με 16άρα ασφάλεια, αλλά όπως καταλαβαίνεις, θα δείχνει άσχημα. Κοίτα μήπως κάποιος ηλεκτρολόγος μπορεί να σου περάσει νέα γραμμή, οπότε με τη κατάλληλη καλωδίωση να έχεις 16άρα ασφάλεια, εγώ έλυσα το πρόβλημα κατά την ανακαίνιση οπότε και όλες οι γραμμές αλλάχτηκαν και η γραμμή του συστήματος μπήκε εσωτερικά στον τοίχο πια.
Καταλαβα σε τετοια περιπτωση αλλαζω σιγουρα ενισχυτικα...δεν ειμαι ουτε να περναω στον τοιχο τερατουργηματα ουτε ομως και να σκαβω τοιχους..δεν ειναι και το σπιτι δικο μου..για την ωρα μολις πηρα μια ασφαλεια 10αρα καμπυλης D .. ελπιζω να λυθει το θεμα χωρις παρατραγουδα...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.350
Members
38.301
Νεότερο μέλος
antavent