Το καλύτερο καλώδιο ηχείων

S

sk4t4

Guest
Οταν ψηνω σουβλες το καλωδιο που παει στο μοτερ ειναι 7 μετρα.Δεν εμεινα νηστικος ως τωρα :D
Θα αου δωσω ενα καλωδιο ρευματος για την ψησταρια με το οποιο οχι μονο θα ψηνει στο μισο χρονο,αλλα θα ψηνεις χοιρινη μπριζολα "κοντρα" και θα τρως ψαρονεφρι!Αυτο θα πει τελειο φιλτραρισμα του ρευματος!:rofl:

cosmarpan

Underground
Reaction score
7.487
Το λέν οι καλωδιάδες , πιο κάτω έχει αρνητικά ή καθόλου αποτελέματα.
Γιωργοσοδα και Sihtats εχει να κάνει με την επαγωγή (νόμος Faraday)

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Ηλεκτρομαγνητική_επαγωγή

Βεβαια αν αρχίσεις να ακους την διαφορα πεδίου στον αγωγό απο τα ηχεια σου, δυο πραγματα μπορούν να συμβαίνουν. Η ειςαι νεκρός και ταξιδεύεις προς το Κτήνος η ειςαι ζωντανός αλλα πρεπει να επισκεφτείς αμεςα ψυχίατρο. Δεν ξερω καν αν το δευτερο ειναι εφικτό, μιας και προσπαθώ να σκεφτώ την αντίδραση του ψυχιάτρου οταν θα του πεις οτι ακους απο τα ηχεια σου την διαφορα δυναμικού απο το κοντό καλώδιο ρεύματος του συστήματος σου. :rolleyes::lolsign::roflmao::lol:

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Reaction score
1.204
Το θέμα που τίθεται με τα καλώδια ρεύματος είναι θέμα πριζών στις θέσεις αυτές (αν απέχουν μακριά ) όσον αφορά το καλώδιο γείωσης (τα μονομπλόκ να παίρνουν απ’ την πρίζα τη σωστή γείωση ).
Μια διαφορά στο δυναμικό της γης μπορεί να κάνει τους ενισχυτές να ‘’ακούγονται’’ διαφορετικά (όσον αφορά βόμβο των 50Hz από τη ΔΕΗ).
Η διαφορά τάσης μεταξύ ουδετέρου και γείωσης θα πρέπει να είναι ΠΑΝΤΑ ΜΗΔΕΝ και ούτε mv να μην υπάρχει ειδικά όταν τα φορτία είναι OFF.
Πάντως ανάλογα με το πόσα πολλά φορτία είναι συνδεδεμένα σε κάθε πρίζα (στην ίδια ασφάλεια) και ειδικά αν αυτά είναι επαγωγικά (μοτέρ νερού, ψυγεία, πλυντήριο…) και δουλεύουν ταυτόχρονα υπάρχει περίπτωση να μετρηθεί διαφορά τάσης 1-2 volts. Τότε ηλεκτρονικές συσκευές στην εν λόγω πρίζα θα παράγουν θόρυβο

stathis

Ultra Home Theater
Reaction score
36.424
Γιωργοσοδα και Sihtats εχει να κάνει με την επαγωγή (νόμος Faraday)

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Ηλεκτρομαγνητική_επαγωγή

Βεβαια αν αρχίσεις να ακους την διαφορα πεδίου στον αγωγό απο τα ηχεια σου, δυο πραγματα μπορούν να συμβαίνουν. Η ειςαι νεκρός και ταξιδεύεις προς το Κτήνος η ειςαι ζωντανός αλλα πρεπει να επισκεφτείς αμεςα ψυχίατρο. Δεν ξερω καν αν το δευτερο ειναι εφικτό, μιας και προσπαθώ να σκεφτώ την αντίδραση του ψυχιάτρου οταν θα του πεις οτι ακους απο τα ηχεια σου την διαφορα δυναμικού απο το κοντό καλώδιο ρεύματος του συστήματος σου. :rolleyes::lolsign::roflmao::lol:
Καλά ολα αυτά ,αλλά έχω μία απορία ..τι γυρεύουμε εμείς εδώ με τα καλώδια :D:lol::lolsign:

cosmarpan

Underground
Reaction score
7.487
HiFiPause4Ever! ενα τελευταίο καλώδιο και τέλος,δεν ξανασχολούμαι λέμε. :lol:
Ετσιιιιι!!!!!! Οποτε Γιωργοσοδα, μια χαρα ειςαι, αφου τα εχεις 1,5 μέτρο :lol: και δεν ακους την διαφορα δυναμικού, μια χαρα ζωντανός ειςαι. :lolsign::roflmao: Μείνε όπως ειςαι. :angel:

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Πάντως, επειδή στην Κύπρο έχουμε αγγλικού τύπου πρίζες και βύσματα, θεωρώ ότι δεν υπάρχουν θέματα γείωσης. Ας με επιβεβαιώσει ή διαψεύσει ο PURETONE.

Πότε είπαμε ότι θα έρθω για δοκιμή;:D
Ναι οντως ειναι ενα απο τα καλα του Αγγλικου συστηματος οπως και η σωστη επιλογη της φασης.

Οσο για την δοκιμη του "σουβλα power cord" οποτε θελεις θα το κανονισουμε.Καιρος δεν ειναι ?

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
...εγω παιδια εκανα το εξης: "τραβηξα" τρεις γραμμες, μια για καθε συσκευη, ενισχυτης, πικ απ, phono, κατ'ευθειαν απο τον μετρητη της ΔΕΗ, και, προσεξτε εδω, τις τερματισα με iec τα οποια τροφοδοτουν την καθε συσκευη ξεχωριστα.
Αυτο, οπως καταλαβαινετε, εχει σαν αποτελεσμα να μην χρησιμοποιω καθολου καλωδια τροφοδοσιας και πολυμπριζα.
Πως το βλεπετε αυτο; ειναι σωστο σαν σκεψη και σαν υλοποιηση;
Επιπροσθετως σας γνωριζω οτι εκανα ξεχωριστη γειωση για αυτη την εγκατασταση....

Reaction score
4.327
Ετσιιιιι!!!!!! Οποτε Γιωργοσοδα, μια χαρα ειςαι, αφου τα εχεις 1,5 μέτρο :lol: και δεν ακους την διαφορα δυναμικού, μια χαρα ζωντανός ειςαι. :lolsign::roflmao: Μείνε όπως ειςαι. :angel:
Α τώρα που μου τα πες όλα αυτά θα πάρω άλλα 30 εκατοστά από το ίδιο ή και άλλο καλώδιο :p και θα τα ενώσω χααχχχαχ για να 'μαι μέσα στις προδιαγραφές. Και στο άμεσο μέλλον έχω στο μυαλό μου και ένα κλουβί faraday για μα απομονώνομαι από τα εξωτερικά μαγνητικά πεδία......

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
...και για να γίνω ποιο κατανοητός, η εγκατάσταση έγινε από ηλεκτρολόγο, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτο...
Φυσικά και χρησιμοποίησα ασφάλειες!!

Attachments

stathis

Ultra Home Theater
Reaction score
36.424
Α τώρα που μου τα πες όλα αυτά θα πάρω άλλα 30 εκατοστά από το ίδιο ή και άλλο καλώδιο :p και θα τα ενώσω χααχχχαχ για να 'μαι μέσα στις προδιαγραφές. Και στο άμεσο μέλλον έχω στο μυαλό μου και ένα κλουβί faraday για μα απομονώνομαι από τα εξωτερικά μαγνητικά πεδία......
Φιλαράκι 30cm δεν πουλάμε αν θές απο 1.80 και πάνω.:p

Reaction score
11.573
Εγώ το βρίσκω πολύ καλό. Δεν ξέρω αν έχει αποτέλεσμα, αλλά σαν ιδέα είναι σωστή.

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
Πετρο βοηθησε πολυ ολο αυτο που εκανα, μη φανταστεις ομως οτι το πηγε απο π.χ. το 10 στο 50. Κρινω ομως οτι καλως το εκανα, η διαφορα που ακουω ειναι πολυ παραπανω απο αυτο που ακουγα πριν.
Χωρις να θελω επηρεασω κανεναν, εαν καποιος με ρωταγε, να κανω το ιδιο; , θα του ελεγα απιφυλακτα ναι.....
Αυτο που δεν εκανα ειναι αυτο που ανεφερε ο Κος Σκιαθιτης, δεν μετρησα εαν υπαρχει ταση ( mv) στη γειωση, παντως ειναι απολυτως ησυχο ολο το συστημα...με το αυτι κρινοντας παντα..

Reaction score
11.573
Είναι κάπως σαν αυτό που κάνω εγώ τώρα: Φτιάχνω έναν ενισχυτή ακουστικών, με πλήρως διαχωρισμένα κανάλια L-R. Ξέρω όμως ότι στο τέλος θα το βραχυκυκλώσω είτε από τη μεριά του βύσματος των ακουστικών (αν και μπορώ να το αποφύγω εκεί) είτε από τη μεριά της εισόδου του σήματος, Παρ' όλα αυτά ο κάνω.

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Reaction score
1.204
...και για να γίνω ποιο κατανοητός, η εγκατάσταση έγινε από ηλεκτρολόγο, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτο...
Φυσικά και χρησιμοποίησα ασφάλειες!!
Κατ’ αρχάς δεν έχεις κάνει επέμβαση στο μετρητή (απαγορεύεται αυστηρά ,με τσουχτερό πρόστιμο ,ειδικά τελευταία, με τις κλοπές ρεύματος με παράκαμψη του μετρητή, ακόμα και από ηλεκτρολόγο χωρίς την επίβλεψη συνεργείου ΔΕΗ).

Αυτό που έκανε ο ηλεκτρολόγος σου είναι ότι έθεσε off τον διακόπτη στο μετρητή (επιτρέπεται) και έκοψε το καλώδιο που οδηγείτο στον πίνακα του σπιτιού σου και τοποθέτησε νέο πίνακα δίπλα στο ρολόι με ασφάλειες για τις πρίζες που ζήτησες και φυσικά τον κόκκινο ΓΕΝΙΚΟ ασφαλειοδιακόπτη για τον πίνακα του σπιτιού σου.

Το μόνο που παρέκαμψε είναι ο γενικός του πίνακα , οι επί μέρους ασφαλειοδιακόπτες και οι τυχόν διασυνδέσεις στα ΄΄μπουάτ / τα στρογγυλά κουτιά στον τοίχο’’ . Τα έχεις όμως τα ίδια δίπλα στο μετρητή.

Ειλικρινά δεν βλέπω τεχνικά καμιά διαφορά ίσως εκτός του πρασινοκίτρινου αγωγού γειώσεως που θα είναι τώρα μονοκόμματος χωρίς διασυνδέσεις μέχρι τις πρίζες σου (τέτοιον όμως μπορείς ανά πάσα στιγμή να πάρεις από τη μπάρα γειώσεως και να την οδηγήσεις σε όποια πρίζα θέλεις για να κάνεις το πείραμα και μάλιστα τότε θα μειώσεις την αντίσταση της γείωσης).

Δηλαδή αν έπαιρνες απ ευθείας από την 1η κολώνα της ΔΕΗ θα ήταν καλύτερα;!! Από τη 2η κολώνα ακόμα καλύτερα….!!! από το εργοστάσιο!!

Αυτό λοιπόν που παίζει ρόλο στην ποιότητα είναι η σωστή μπάρα γείωσης ,η σωστή διασύνδεση της με το καλώδιο γείωσης, το καλό σφίξιμο της και στη ράβδο και στο ρολόι και στις μπάρες του πίνακα και κυρίως στις πρίζες , τα δύο ελάσματα της πρίζας να είναι καθαρά από πουρί , συχνά μ’ ένα γυαλόχαρτο λίγος καθαρισμός , όπως και στα φις των συσκευών.

Χωρίς φορτίο και μάλιστα μεγάλο και επαγωγικό δεν θα μετρήσεις αυτή τη μικρή τάση μεταξύ ουδετέρου – Γείωσης.

Ένα έλεγχος και ακίνδυνος (απλά με λίγη προσοχή και στεγνά χέρια) είναι ακουμπώντας τα 2 καλώδια ενός ντουϊ με ένα λαμπτήρα ,γυμνά στα άκρα , στις οπές πρώτα φάσης - ουδετέρου και μετά φάσης – γείωσης θα πρέπει να αποδίδει ο λαμπτήρας τον ίδιο φωτισμό. Αλλιώς άμεσο έλεγχο από ηλεκτρολόγο.

Αφού όμως υποκειμενικά έχεις την εντύπωση καλύτερης ποιότητας τότε δεν είναι δικό μας πρόβλημα.

Θα δώσω ένα παράδειγμα σε προεκλογικές συγκεντρώσεις με τα vans να απλώνουν δεκάδες μέχρι και εκατοντάδες μέτρα καλώδια τροφοδοσίας με Τ διακλάδωσης κάθε τόσο… ……..θα έπρεπε το σύστημα να μη δουλεύει λόγω θορύβων ή το ρολόι του υπογείου διαμερίσματος με το ρολόι του 15ου ορόφου...

Όταν λέμε ποιότητα από καλώδια εννοούμε τα ανωτέρω που ανέφερα για τη γείωση και πτώση ποιότητας είναι εισαγωγή hum 50Hz .

Στον ΟΤΕ στους μικροκυματικούς σταθμούς που εργάσθηκα η γείωση τους ήταν τεράστιες μπάρες συμπαγούς χαλκού σε σχήμα άγκυρας με πλακέ χάλκινη διασύνδεση περίπου 5CmX 2mm σε γούρνες 4Χ4Χ4 γεμισμένες με καρβουνόσκονη και κοσκινισμένο κοκκινόχωμα ώστε τα νερά της βροχής να απορροφώνται εύκολα και κάθε χρόνο εκτελείτο η μέτρηση της γείωση με τη μέθοδο ''Τρίγωνο γειώσεως'' για συνέχεια της η αύξηση της αντίστασης της (λόγω χαλαρής διασύνδεσης με τον σφιγκτήρα ή πιάσιμο σκουριάς στο σημείο διασύνδεσης....

Τα προβλήματα θορύβων που είχαμε ήταν λόγω βρόγχων γειώσεως και μη καθαρών επαφών

Last edited:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.245
Βασικά έκανα τον απλοϊκό παραλληλισμό ότι και τα δύο είδη καλωδίων (ηχείων και ρεύματος) μεταφέρουν ηλεκτρική ισχύ, οπότε η απορία μου αφορούσε το εάν ακολουθείται η ίδια λογική. Εκτός εάν ο αρχικός παραλληλισμός ήταν λανθασμένος.

Edit: να τονίσω ότι ουδόλως με απασχολεί η εικόνα/παρουσιαστικό των καλωδίων.
Ο παραλληλισμός σου είναι εύστοχος. Αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι, πως η πηγή ισχύος, η πηγή ρεύματος από την οποίαν τροφοδοτούνται οι ενισχυτές σου δεν είναι η πρίζα, αλλά η ηλεκτρογεννήτρια, η οποία, στη δική σου συγκεκριμένη περίπτωση, απέχει από το σπίτι σου κάπου 50 -70 χιλιόμετρα, ενώ εδώ στην Ελλάδα, η απόσταση αυτή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό δεν είναι επιθυμητό, αλλά εφαρμόζεται κατ' ανάγκην, αφού δεν γίνεται αλλιώς. Η ισχύς μεταφέρεται με υψηλή τάση, η οποία μετατρέπεται σε χαμηλή όσο γίνεται πιο κοντά στον καταναλωτή, και επειδή είναι πάλι πολύ δαπανηρό να έχει κάθε σπίτι ή πολυκατοικία ή βιοτεχνία το δικό του ΜΤΣ διανομής έξω από την πόρτα τους, εφαρμόζεται η λύση της χρυσής τομής μεταξύ γειτνίασης και κόστους. Εξαίρεση αποτελούν οι μεγάλοι πελάτες, όπως ένα μεγάλο μέγαρο ή κάποιο νοσοκομείο, όπου εγκαθίσταται dedicated μετασχηματιστής διανομής εντός της εγκατάστασης, ενώ σε πολύ μεγάλους πελάτες, όπως ένα χαλυβουργείο που λιώνει μέταλλο με ηλ. ρεύμα, η γραμμή υψηλής τάσης (150KV) φθάνει μέσα στην εγκατάσταση, όσο γίνεται πιο κοντά στο φορτίο, και εκεί μετατρέπεται σε χαμηλή τάση, ώστε, σε κάθε περίπτωση, οι αγωγοί που μεταφέρουν ρεύμα να είναι κατά το δυνατόν βραχείς, (αφού στην πράξη μεταφέρουν ρεύμα της τάξης των 2000Α).

Δηλαδή, δεν εφαρμόζεται κάτι διαφορετικό από αυτό που υποστηρίζω για τα ηχεία, εφαρμογή στην οποία, αξίζει να επισημανθεί, πως η τάση είναι πολύ χαμηλή, έως 55V για ενισχυτή 400W, ενώ το ρεύμα εκτείνεται έως και 15 - 16KHz, πράγματα που επιβάλλουν ακόμη περισσότερο τη χρήση κοντού καλωδίου. Τα υπόλοιπα περί "σωστού" μήκους καλωδίων είναι μαλακοχαϊεντιές ή φούμαρα επιτηδείων ή ασχέτων, απευθυνόμενα σε ανυπόπτους με παχύ πορτοφόλι, έτοιμους για άρμεγμα.

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
Κε Σκιαθιτη καλημερα. Ειλικρινα μπερδευτικα, σκοπος μου ηταν να παρακαμψω τελειως την ηλεκτρολογικη εγκατασταση του σπιτιου μου για να αποφυγω τελειως τις διακοπες των εσωτερικων καλωδιων που φτανουν στις πριζες με τις οποιες τροφοδοτουσα πριν τα μηχ/τα. Οτι εκανα ειναι μετα τον μετρητη, και οχι πριν απο αυτον.
Πιστευετε οτι δεν επηρεαζεται η αποδοση των μηχ/των με την απ"ευθειας τροφοδοτηση τους; πιστευτε δηλαδη οτι η διαφορες που ακουω δεν υπαρχουν, αλλα πειθω τον εαυτο μου οτι υπαρχουν;

Reaction score
1.535
Γνώμη μου είναι ότι έκανες καλή δουλειά αλλά φλέρταρες με την υπερβολή. Αν το ίδιο πράγμα γινόταν από τον πάνω υφιστάμενο πίνακα θα είχες την ίδια πάνω κάτω βελτίωση. Απλά, με τόσα έξοδα που έκανες θα ήταν πιο σκόπιμο να είχες αλλάξει μετρητή και παροχικό καλώδιο ώστε να βάλεις τριφασικό και να έχεις το σύστημα σε ανεξάρτητη φάση.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.660
Members
38.357
Νεότερο μέλος
PTin