New Desktop PC

Μηνύματα
19.514
Reaction score
13.663
H 4k γίνεται QHD ανάλυση (με παραπάνω λεπτομέρεια). Η QHD δεν γίνεται 4κ.

View attachment 326749

Εδώ φαίνεται το scale που κάνει σε mac ώστε να είναι τα γράμματα μεγάλα όπως την QHD αλλά με λεπτομέρεια 4κ. Αντίστοιχη ρύθμιση υπάρχει σε windows.

Αυτό που εννοώ είναι ότι έχω 4κ μονιτορ και χρησιμοποιώ 2560 ανάλυση. Λόγω του ότι όμως η 4κ είναι στα 3840 πιξελς τα γράμματα και οι εικόνες είναι με πιο πολύ λεπτομέρεια χωρίς να βλέπεις pixels. Είναι σαν να βλέπεις γράμματα σε καλοτυπωμένο περιοδικό.

Στην QHD θα βλέπεις το pixel φαντάρο.

Edit: Και αν είσαι πολύ μερακλής μπορείς πάντα να πας σε 5Κ!!! (δουλεύει κανονικά σε windows PC)
https://www.istorm.gr/studio-display-standard-glass-with-tilt-adjustable-stand.html
To scaling στα Apple δουλεύει πολύ καλά από όσο έχω διαβάσει (δεν έχω προσωπική εμπειρία), και έτσι αυτό που λες παίζει (από 4K σε qhd), και είναι και αυτό που δείχνεις στο μήνυμα. Δεν νομίζω ότι αυτό ισχύει στα Windows (δυστυχώς) το scaling τους σε άλλη ανάλυση από αυτήν της οθόνης, δεν είναι καλό, συνήθως θολό, χωρίς το σωστό sharpening και καλό είναι να αποφεύγεται...
 



costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.445
Reaction score
125.864
Οι οθονες ειναι σαν τα σαμπ.
Μία, ίσον καμία.
Σωστά!

Έχω μια 27" και μια 32", θα προτιμούσα να είχα πάρει δύο ίδιες, στις 32".
 



minas

Πισιά
Μηνύματα
3.936
Reaction score
3.747
Ψέμα φίλε μου. Έχω και 4κ και QHD και δεν συγκρίνεται. Μην συγκρίνεις 8εκ pixels με 3,5.

@Sotos65 Μην λέτε κοτσάνες για το ότι δεν δουλεύει το scaling σε windows. Έχω και windows PC (laptop ολότελα) στην ίδια οθόνη και δουλεύει τέλεια χωρίς performance penalty.
Αλήθεια είναι. Έχω δοκιμάσει ό,τι οθόνη υπάρχει: 5K, 4K, OLED, VA, κλπ και σε όλες τις διαστάσεις και λέω την εμπειρία μου, όπως εσύ λες τη δικιά σου, για όποια αξία έχει του καθενός μας.

Ξεφεύγουμε από το θέμα, αλλά έχει μεγάλη διαφορά το hardware scaling (δηλαδή κλειδώνω την ανάλυση και αφήνω τα ηλεκτρονικά και το πάνελ να χειριστούν την αλλαγή) από το software scaling (στέλνω την πραγματική ανάλυση στην οθόνη και μεγαλώνω τα πράγματα που δείχνει ώστε να καταλαμβάνουν περισσότερα πίξελς).
Το πρώτο είναι πάντα κακό. Το δεύτερο δουλεύει λιγότερο έως περισσότερο καλά, με τα Windows να το κάνουν ακόμα λίγο χειρότερα απ' ότι το MacOS. Και στις δύο περιπτώσεις είναι μπάλωμα.
Πλέον αρχίζουν να κυκλοφορούν και dual mode οθόνες που είναι native 4Κ ή FHD, απλά πατώντας ένα κουμπί. Εκεί δεν γίνεται πραγματικό scaling, γιατί απλά τα 4 pixels γίνονται 1, όπως και στο supersampling των καμερών.
Επίσης παίζει ρόλο και το sub-pixel layout, με τις OLED να έχουν εν γένει χειρότερο για την απεικόνιση γραμμάτων απ' ότι πιο παραδοσιακές τενολογίες.

Μεγαλύτερο νούμερο σε κάτι δεν σημαίνει πάντα καλύτερο. Για όλες τις εφαρμογές υπάρχει ένα "sweet spot" που εξαρτάται από τις απαιτήσεις και την αναμενόμενη χρήση. Που θέλω να καταλήξω για να μην το υπεραναλύω:
27" QHD IPS.
 

Μηνύματα
19.514
Reaction score
13.663
Ούτε εγώ λέω κοτσάνες, γιατί είχα 32αρα Dell και μια Benq, και 27αρα επίσης Dell 4K (που μου τις έβγαλε νοκ άουτ και τις δύο ένας γάτος που είχα) και σε μικρότερη ανάλυση από ta 4K ήταν εμφανής η διαφορά στην λεπτομέρεια και στην ποιότητα των font. Δεν λέω ότι ήταν άσχημη, ή δεν ήταν καλό, αλλά δεν πλησίαζε την ποιότητα της ανάλυσης-μαμά των οθονών. Άσε που υπάρχει θέμα και με αρκετές εφαρμογές στα Windows με το scaling σε άλλη ανάλυση από τη native...

Εδώ και 3 χρόνια έχω 27 qhd (πάλι Dell), και έχω βρει την... υγειά μου! (ο γάτος δεν υπάρχει πια...) :geek:
 

kalitsouni

Ακουστικά
Μηνύματα
2.838
Reaction score
8.199
Έχω δοκιμάσει ό,τι οθόνη υπάρχει: 5K
Έχεις δοκιμάσει 5Κ και προτείνεις QHD?

Σώτο, για πια εποχή μιλάμε. Γιατί εν έτει 2024 και σε windows 11 αυτά τα προβλήματα έχουν λυθεί.

Εγώ πάλι προτείνω στον νηματοθέτη να πάει μια βόλτα στα μαγαζιά να δει με τα μάτια του τη διαφορά.
 

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Μηνύματα
77.733
Reaction score
94.871
Οθόνες, οθονίτσες, οθονάρες κ.λ.π.

Ε να για να μάθετε! :biggrin:

Σαν σήμερα, το 1981, κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την  IBM | News 24/7
 


Μηνύματα
19.514
Reaction score
13.663
Έχεις δοκιμάσει 5Κ και προτείνεις QHD?

Σώτο, για πια εποχή μιλάμε. Γιατί εν έτει 2024 και σε windows 11 αυτά τα προβλήματα έχουν λυθεί.

Εγώ πάλι προτείνω στον νηματοθέτη να πάει μια βόλτα στα μαγαζιά να δει με τα μάτια του τη διαφορά.
Μέχρι πριν 3 χρόνια, πρίν πάρω δηλαδή αυτήν που έχω! Μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια άλλαξα όλες αυτές τις οθόνες, δεν τις χάρηκα καθόλου! Ήταν όλες νομίζω με windows 10, τα 11 αν δεν κάνω λάθος κυκλοφόρησαν λίγους μήνες μετά την αγορά της 27 qhd. Δεν έχω δοκιμάσει δηλαδή σε 11 32αρα οθόνη και scaling, μπορεί να έχει βελτιωθεί σοβαρά.
Ρε 666, κανονικά οι αριστεροί πρέπει να έχουν μέχρι 14'' συμφωνείς; :biggrin:
Την έχουν... μεγάλη! :p :lolsign: :roflmao:
 

bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
13.443
Reaction score
42.400
Με μια voltaren δίπλα για το σβέρκο; :roflmao:
Εγώ είμαι με μια 55" oled curved στο 1,5 μέτρο απόσταση όταν κάνω δλειές και στα 2 μέτρα για θέαση, κανένα πρόβλημα και πάσχω και με αυχενικό
 

Μηνύματα
19.514
Reaction score
13.663
Ναι, στο 1,5 και 2 μέτρα μια χαρά είναι, αυτό που πρέπει! Αλλά αν μιλάμε για τις συνηθισμένες αποστάσεις που κάθεται κάποιος σε μια οθόνη, λιγότερο από ένα μέτρο, πιο κοντά στο μισό, υπάρχει θεματάκι με τις πολύ μεγάλες οθόνες! Το είχα δοκιμάσει με 40αρα τηλεόραση, που την έβαλα για λίγο ως μόνιτορ! Μου βγήκε ο λαιμός να κοιτάω από την μια άκρη στην άλλη! :lolsign: :party:
 






Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
18.635
Reaction score
30.961
Πάντως για σχεδόν 2χιλιαρο μπάτζετ θα λέγαμε από την αρχή πάρε ενα 24ρι μακ και ξεμπέρδεψες. Και βάζεις και 2η οθόνη εάν λείπει πια το real estate
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.641
Μηνύματα
2.870.507
Members
37.926
Νεότερο μέλος
Demetriiosk71
Top