Ρυθμιση σταθμης με ντεσιμπελομετρο

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
Ωραια βρηκαμε ντεσιμπελομετρο, το βαλαμε στα 75 db να μετρησει, εμεις ομως ακουμε σε αυτη την ενταση? ή ακουμε σε μεγαλυτερες σταθμες?
Δοκιμασαμε ποτε να μετρησουμε σε υψηλοτερη σταθμη , ωστε να δουμε τι συμπεριφορα εχουν πλεον τα ηχεια μας στο χωρο, και τι db απαιτουν πλεον ωστε να παιζουν ολα στην ιδια ενταση?

Καντε μια δοκιμη και τα ξαναλεμε,,,για το πως μπορει να μας ξεγελασει ενα ντεσιμπελομετρο θα το δουμε καποια αλλη στιγμη....
 

Μηνύματα
4.543
Reaction score
3.085
Ρύθμιση στάθμης με ντεσιμπελόμετρο. Με ποιό, όμως;

Καλημέρα, Αργύρη. Καλημέρα σε όλους.

Η χρήση του dB-μετρου για τη μέτρηση της (ηχητικής) στάθμης υπόκειται σε ορισμένους κανόνες:

1. Ακρίβεια οργάνου.

Αν μιλάμε για κάτι σαν αυτό:



τότε πρέπει να δεχθούμε κάποιους συμβιβασμούς, σε σχέση με αυτό που θα προκύψει.

Αν μιλάμε όμως για κάτι σαν αυτό:



τότε, ακόμη και με μετρήσεις σε διάφορες στάθμες, το αποτέλεσμα των ρυθμίσεων θα είναι διαφορετικό.

2. Πέραν του θέματος της ακρίβειας του οργάνου, έχει σημασία πόσο καλά επεξεργάζεται τα αποτελέσματα το σύστημα AV, εν προκειμένω ο προενισχυτής ή ενισχυτής AV. Οι περισσότεροι, πάντως, ολοκληρωμένοι AV, ζητούν από τον χρήστη να σετάρει το σύστημα με αναφορά στα 75 dB. Αναρωτιέμαι αν σημαίνει κάτι αυτό. Απάντηση στάνταρντ δεν έχω βρει πάντως σε αυτή μου την ερωτηση.

3. Πολλές φορές υπάρχει σύγχιση στο πώς ακριβώς πρέπει να τοποθετείται το ντεσιμπελόμετρο απέναντι στο ηχείο. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι τα κοινά ντεσιμπελόμετρα, όπως αυτό της εικόνας (από Radio Shack) έχουν κατά κανόνα κατευθυντικά μικρόφωνα, οπότε η στάθμη του ηχείου μετριέται καλύτερα αν στρέψεις το όργανο να "κοιτάει" φάτσα το ηχείο. Οι περισσότεροι κατασκευαστές ενισχυτών ζητούν από τον χρήστη αυτό ακριβώς. Έχω διαπιστώσει πως καλύτερο σετάπ κάνεις αν παραβλέψεις αυτόν τον κανόνα. Αν δηλαδή, τοποθετήσεις το όργανο σε τρίποδο και το βάλεις να κοιτάει το ταβάνι, δηλαδή το μικρόφωνο σε 90 μοίρες από την δέσμη του ηχείου, και χαμηλώσεις την στάθμη ρύθμισης κατά 3 έως 6 dB, τότε πετυχαίνεις καλύτερα αποτελέσματα overall. Είναι φανερό, βέβαια, ότι σε τέτοια θέση δεν χρειάζεται να μετακινείς κάθε τόσο το όργανο. Το αφήνεις σταθερό και παίρνεις τις μετρήσεις από όλα τα ηχεία στην ίδια θέση.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν βέβαια για ρύθμιση "με το χέρι". Αν αφήσουμε την ρύθμιση στο αυτόματο σύστημα (Audyssey ή MCACC ή YPAO ή όποιο άλλο) και μετά προσπαθήσουμε να επέμβουμε "διορθωτικά", πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αρκετές δοκιμές, μέχρι να μας ικανοποιεί το τελικό αποτέλεσμα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πάντα.
-
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
Απάντηση: Ρυθμιση σταθμης με ντεσιμπελομετρο

Καλημερες
Το ποσο καλα μπορει να μετρησει ενα ντεσιμπελομετρο εγκειται στο ποσο καλο ειναι το ντεσιμπελομετρο.κανοντας μια βολτα γυρω γυρω μαζεψα καμποσα, μεταξυ αυτων και της δουλειας μου(δεν ειναι δικο μου εννοηται) αξιας 15000 ευρω.Αν δεις τι αποτελεσμα εχει το καθενα θα καταλαβεις πολλα.Απο εκει και μετα η θεση του ντεσιμπελομετρου ως προς το μηκος κυματος και το πως ειναι σχεδιασμενο να μετρα ενα τετοιο μετριτικο οργανο, καθως επισης τα παιχνιδια που μπορει να παιξει ο χωρος εις βαρος του ειναι καμποσα.Το θεμα που αναφερω ειναι αν εχετε δει τι db ζητουν τα ηχεια σας στα 75 db και τι στα 85 π.χ
 

Μηνύματα
2.274
Reaction score
968
Argi, νομίζω ότι δεν γίνεσαι κατανοητός (τουλάχιστον σε μένα) τι ακριβώς ρωτάς.
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
Απάντηση: Ρυθμιση σταθμης με ντεσιμπελομετρο

Aν εχεις μετρησει τα ηχεια σου π.χ. σε 75 db και 85 db, τι διαφορα εχουν τα ηχεια σου (εννοηται στις ιδιες θεσεις).
Δηλαδη στα 75 αν τους δινεις με σειρα LRC
5db-6db-5db και τι σταθμη τους δινει στα 85 db παλι στα ιδια ηχεια.
 

Μηνύματα
2.274
Reaction score
968
Εάν εννοείς ότι δύο ίδια ηχεία (ένα ζευγάρι του ίδιου κατασκευαστή) δεν παίζουν ποτέ με την ίδια ηχητική ένταση (dB) όταν τροφοδοτούνται με την ίδια ακριβώς ισχύ, αυτό είναι βέβαιο.
 

Μηνύματα
3.385
Reaction score
10
Το πως ρυθμιζεται σωστα ενα home cinema, ειναι δουλεια επαγγελματιων γιαυτο δεν θα μπω σε λεπτομερειες...

Τα 75 η 85dB εχουν να κανουν με το Reference level.

Τι ειναι αυτο με απλα Ελληνικα : Το Reference level, ειναι η σταθμη που γινεται το καλιμπραρισμα και ειναι περιπου 85dB.
Τα οποια ειναι -20dB του peak level.

Επειδη ομως αυτη η σταθμη ειναι πολυ μεγαλη για οικιακη χρηση, οσον αφορα τα test tones, οι κατασκευαστες καθως επισης και η Dolby και η THX, αποφασισαν τη σταθμη αυτη να την κανουν 75dB. ( -30dB του peak level ).

Reference Level = 1.85v line level = 0dB VU meter = 85db playback level
85dB Average Level = -20dB (Full Scale)
105dB Peak level = 0dB (Full Scale)
115dB LFE peak level (Full Scale)
75dB Average Reference Level = -30dB (Full Scale)

Καταλαβαινετε λοιπον γιατι τα 105dB normal / 115dB LFE, αναγκασαν την μειωση του reference level στα 75.

Ολοι λοιπον οι ενισχυτες που εχουν ενσωματωμενο ροζ θορυβο, οταν μπουν στη διαδικασια calibration / test tone, ανεβαζουν μονοι τους το volume στα 75dB.
Οι δισκοι ομως τυπου, DVE, Avia κλπ εχουν τα test tones στα 85dB.

Η ουσια του calibration ειναι να ρυθμισουμε τα ηχεια μας στο ιδιο level και για τα περισσοτερα οικιακα συστηματα δεν παρουσιαζουν διαφορες, η μετρηση στα 75 η 85dB.

Σημειωτεον ειναι οτι σε ενα μικρο συστημα, το καλιμπραρισμα στα 85dB μπορει να καψει ηχεια η ακομα να πονεσουν και καποια αυτια αν προκειται για μεγαλο συστημα. Μιλαω παντα για την ενταση των test tones και οχι για την ταινια.

Ενα μικρο συμπερασμα, αν μου επιτραπει , ειναι οτι οντως υπαρχουν δυο ειδη καλιμπραρισματος. Το απλο στα 75dB με τη βοηθεια του ενισχυτη και το expert, με τα δισκακια στα 85dB και δεν ειναι expert μονο και μονο για τη σταθμη, αλλα και για τις πολλες παραπανω ρυθμισεις που προσφερει, που οπως λενε οι ειδικοι....use it at your own risk........

Αντε και 2 tip για τους επιδοξους calibrators :
1. το ντεσιμπελομετρο τοποθετημενο σε τριποδο να κοιταει τη γωνια ταβανιου-τοιχου ( το γυψινο που βρισκεται στο ταβανι ).
2. το ηχειο που πρεπει να ρυθμισουμε πρωτο, σαν reference ως προς τα υπολοιπα ειναι το κεντρικο. Αυτο ισχυει για την expert κατηγορια, που θα αναβασουμε εμεις το volume και οχι ο ενισχυτης απο μονος του.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.843
Reaction score
141.006
Απάντηση: Ρυθμιση σταθμης με ντεσιμπελομετρο

σε χομ-σίνεμα, έχετε 1 πολυκάναλο ενισχυτή και 5 ή 7 ηχεία, συνήθως διαφορετικά μεταξύ τους.

σε οποιοδήποτε ηχείο, ο διπλασιασμός της παρεχόμενης ηλεκτρικής ισχύος από τον ενισχυτή, προσδίδει +3db ηχητικής στάθμης.

Άρα: όσο ανόμοια και διαφορετικά ηχεία κι αν έχετε, αν μετρηθούν σωστά στα 75db, τότε και στα 100db θα παίζουν στην ίδια στάθμη.

εκτος κι αν ο ενισχυτής σας δε μπορεί να δώσει την απαιτούμενη ισχύ ή εκτός κι αν το ηχείο δε μπορει να βγάλει τέτοια στάθμη.

αυτά.
 

Μηνύματα
3.385
Reaction score
10
Re: Απάντηση: Ρυθμιση σταθμης με ντεσιμπελομετρο

σε χομ-σίνεμα, έχετε 1 πολυκάναλο ενισχυτή και 5 ή 7 ηχεία, συνήθως διαφορετικά μεταξύ τους.
Αυτο που ο πιο πολυς κοσμος δεν καταλαβαινει ειναι οτι ολα τα ηχεια στο home-cinema πρεπει να ειναι οχι μονο της ιδιας μαρκας αλλα και της ιδιας σειρας. Με δυο λογια, ηχητικα ματσαρισμενα.

Σε αυτη τη περιπτωση, το αποτελεσμα θα ειναι πολυ καλυτερο απο ενα αλλο συστημα που αποτελειται απο τα καλυτερα μπροστινα, με το καλυτερο κεντρικο αλλης μαρκας και τα καλυτερα περιφερειακα μιας τριτης μαρκας.
Στη περιπτωση ενος ηχητικα ματσαρισμενου συστηματος, εχουμε ηχεια που εχουν τους ιδιους drivers, με μονη διαφορα τη σχεδιαση της καμπινας και τη θεση των drivers αναλογα με τη θεση που προκειται να παιξει το καθενα τους.

Ειναι ( περιπου, οχι ακριβως ) σαν να εχουμε σε ενα στερεο συστημα αλλο ηχειο σαν δεξι και αλλη μαρκα σαν αριστερο και να περιμενουμε αποτελεσμα. Το περιπου , οχι ακριβως παει στην ταινια που δυσκολα το κοινο αυτι θα καταλαβει τις διαφορες στη χροια των ηχειων. Οταν ομως ενα τετοιο συστημα κλειθει να παιξει μουσικη, μια συναυλια πχ, τοτε τα πραγματα αλλαζουν.
 

Μηνύματα
4.543
Reaction score
3.085
"Ματσαρισμένα" Ηχεία

Αυτο που ο πιο πολυς κοσμος δεν καταλαβαινει ειναι οτι ολα τα ηχεια στο home-cinema πρεπει να ειναι οχι μονο της ιδιας μαρκας αλλα και της ιδιας σειρας. Με δυο λογια, ηχητικα ματσαρισμενα.

Σε αυτη τη περιπτωση, το αποτελεσμα θα ειναι πολυ καλυτερο απο ενα αλλο συστημα που αποτελειται απο τα καλυτερα μπροστινα, με το καλυτερο κεντρικο αλλης μαρκας και τα καλυτερα περιφερειακα μιας τριτης μαρκας.
Συμφωνώ απόλύτως και επαυξάνω. Θα έλεγα μάλιστα ότι ηχεία διαφορετικού κατασκευαστή δίνουν απλά απαράδεκτο αποτέλεσμα, ειδικά για την μπροστινή τριάδα.

Στη περιπτωση ενος ηχητικα ματσαρισμενου συστηματος, εχουμε ηχεια που εχουν τους ιδιους drivers, με μονη διαφορα τη σχεδιαση της καμπινας και τη θεση των drivers αναλογα με τη θεση που προκειται να παιξει το καθενα τους.
Χμμμ..... κάπως έτσι, αλλά όχι ακριβώς. Η πρώτη παράγραφος, που μιλάει για ηχεία της ίδιας σειράς εκφράζει ακριβώς την έννοια του "ματσαρίσματος" (σημ.: Καλά, εδώ από ορολογία δίνουμε ρέστα!! Χάθηκε δηλαδή η ελληνική λέξη "Ακριβής Συνδυασμός" ή απλά "Ταίριασμα"; Λέω τώρα, δηλαδή). Και όταν λέμε για ταίριασμα, εννοούμε φυσικά ταίριασμα στις χροιές. Αλλιώς τραγουδάει ο Μπιθικώτσης το "Νάτανε το 21" κι αλλιώς ο Νταλάρας, έστω κι αν και οι δύο δεν φαλτσάρουν και έστω κι αν και οι δύο τραγουδούν στην ίδια οκτάβα.

Γι αυτό, απλά η ύπαρξη ίδιων οδηγητικών μονάδων (tweeters, midranges, woofers) είναι απαραίτητη αλλά όχι αρκετή. Η όλη σχεδίαση του ηχείου, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών του, αλλά και της ίδιας της καμπίνας, πρέπει να συμβάλλουν στην αναπαραγωγή ήχων με τις ίδιες χροιές.

Τρανό - προσωπικό μου - παράδειγμα το κεντρικό (Mirage OM-C2) που είχα μέχρι πρότινος στο σύστημα και το οποίο κατάφερα να το αντικαταστήσω με το πρέπον (Mirage MC-si). Έχω ήδη αναφερθεί σε αυτό εδώ, περιγράφοντας πως τελικά το απέκτησα και ταίριαξε απόλυτα με τα μπροστινά μου. Ειρήσθω εν παρόδω, τόσο το MC-si όσο και το OM-C2 χρησιμοποιούν το ίδιο midrange, αλλά έχουν μακράν διαφορετική σχεδίαση.

Ειναι (περιπου, οχι ακριβως) σαν να εχουμε σε ενα στερεο συστημα αλλο ηχειο σαν δεξι και αλλη μαρκα σαν αριστερο και να περιμενουμε αποτελεσμα. Το περιπου, οχι ακριβως παει στην ταινια που δυσκολα το κοινο αυτι θα καταλαβει τις διαφορες στη χροια των ηχειων. Οταν ομως ενα τετοιο συστημα κλειθει να παιξει μουσικη, μια συναυλια πχ, τοτε τα πραγματα αλλαζουν.
Ακόμα και στις ταινίες, όταν οι διάλογοι απλώνονται σε όλο το μπροστινό πεδίο, μπορεί κάποιος να το καταλάβει. Με λίγο εξάσκηση, βέβαια. Αλλά ναι, στην μουσική συμφωνώ, πως τα πράγματα είναι πιο ζόρικα.
-
 

Μηνύματα
2.488
Reaction score
383
Απάντηση: Ρυθμιση σταθμης με ντεσιμπελομετρο

Και με ενα φτηνο εργαλειακι κανει κανεις τη δουλιτσα σου για τα ηχεια. Μονο το σαμπ αποτελει προβλημα γιατι μετραμε 2 οκταβες (20-80 Hz), ενω στα υπολοιπα ηχεια μετραμε 8 (80-20.000 Hz). Αρα οταν το σαμπ ειναι στην ιδια ενταση με τα υπολοιπα ηχεια, το ντεσιμπελομετρο θα πρεπει να δειχνει 12dB λιγοτερο. Συν το γεγονος οτι το ντεσιμπελομετρο θα μετραει τις κορυφωσεις λογω room modes. Εδω ειναι που χρειαζομαστε τους Real Time Analysers (RΤΑ) και προφανως τη χρηση EQ.

Οποιος θελει, μπορουμε να αγορασουμε το Systune https://www.renkus-heinz.com/systune/index.html και να παρουμε 2-4 user keys και να μοιρασουμε τα εξοδα. Εχω το EASE https://www.renkus-heinz.com/ease/ease_intro/ray_tracing/rt_basicRT.html της εταιρειας το οποιο χρησιμοποιω για σχεδιασμους δωματιων (και για χαβαλε καμια φορα). :137:
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
Απάντηση: Ρυθμιση σταθμης με ντεσιμπελομετρο

που εισαι εσυ να σου στειλω κατι για δοκιμες?:113:
 

Μηνύματα
2.488
Reaction score
383
Απάντηση: Ρυθμιση σταθμης με ντεσιμπελομετρο

Σε 2 εβδομαδες θα πινω καφε στην Αθηνα.
Καλωδιο ειναι? :137:
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
Απάντηση: Ρυθμιση σταθμης με ντεσιμπελομετρο

το καλωδιο δεν πινεται,
ο καφες που φτιαχνεται για τον μαξιμο λιντερ ομως πινεται.
Ο ΚΑΦΕΣ !!!
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.668
Μηνύματα
2.987.338
Members
38.359
Νεότερο μέλος
Γιαννα
Top