Φυσιμα στα tweeter, βόμβος στο sub

Reaction score
0
Αντιμετωπίζω το παραπάνω πρόβλημα. Τα ηχεία είναι ιδιοκατασκευής με κόρνες διαιρούμενες celestion και το φαινόμενο του φυσίματος είναι πολύ πιο έντονο στα πίσω ηχεία που δουλεύουν με παθητικό crossover.
Tο φύσιμα αυτό εμφανίζεται κυρίως όταν συνδέω αναλογικά τον προενισχυτή με το DVD. όταν τα συνδέω μέσω coaxial το φύσιμα αυτο σχεδόν εξαφανίζεται.
Όσο δε και να δυναμώσω την ένταση, η ένταση του φυσίματος παραμένει σταθερή.

Τώρα για το sub. Όταν το ανάβω βγάζει βόμβο. Αν του βγάλω το RCA δεν βγαζει καθόλου. Άρα προφανώς είναι το RCA. To θέμα είναι πως αν το αλλάξω θα εξαφανιστει ο βόμβος? Aν ναι ποιο RCA προτεινετε?

Και αν πάλι και στο φυσιμα οφείλονται τα RCA, ποια θα μου προτείνατε? :133: Τί άλλο μπορεί να φταίει?

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
Απάντηση: Φυσιμα στα tweeter, βόμβος στο sub

ground loop, απλο

Reaction score
3

Μάλλον πρόβλημα γείωσης.Δοκίμασε να συνδέσεις
με ένα καλώδιο τα σασί προ και dvd.

Reaction score
1.842

Βρόγχος γείωσης σημαίνει αλλά η επεξήγηση είναι κουραστική και δεν θα βοηθήσει. Σημασία έχει πως υπάρχουν ρεύματα dc που περνούν από τον τελικό στα ηχεία. Αλήθεια πως και πότε παρουσιάστηκε το πρόβλημα; :115:

Reaction score
0
ο βόμβος στο sub μια ολακερη ζωη!! Το φυσιμα μολις εφτιαξα τα ηχεια. τι να κανω γαμωτο βρογχο μου?? τα καλωδια δεν παιζουν ρολο? Γιατι μολις το βαζψ σε coaxial δεν φυσαει??

Reaction score
1.842

Αν εννοείς τη σύνδεση του Dvd, φταίει μάλλον το ενισχυτικό - αναλογικό κύκλωμά του. Δοκίμασε να δανειστείς κάποιο άλλο για δοκιμή. Επίσης ένα δανεικό φίλτρο ρεύματος θα δώσει ευκαιρίες για συμπεράσματα.

Δυστυχώς η "τηλεβοήθεια" σ' αυτές τις περιπτώσεις δύσκολα αποδίδει. :203:

Reaction score
0
Λοιπόν...
Έκανα ότι μπορούσα:
1) Γείωσα τους δύο τελικούς με το DVD, και το DVD με τον pro. όλα δηλαδή γειωμένα μεταξύ τους.
2) Έπαιξα με τα RCA του 2ου τελικού (τα ηχεια του οποίου οδηγουνται με παθητικο cross, και αυτα ειναι που παρουσιάζουν το φυσιμα)

Δεν άλλαξε τίποτα. Το φυσιμα δίνει ρεσιτάλ!
Παρατηρήσεις:
1) Όταν τα έχω όλα τα μηχανήματα ανοιχτά, και κλείνω τον πρώτο τελικό (αυτον που οδηγει τα μπροστά ηχεία με παρομετρικό, και τα οποία βγάζουν ελάχιστο έως μηδενικό φυσιμα), το φύσιμα των ηχείων του 2ου τελικού μειώνεται. Όταν κλίσω και το DVD μειώνεται ακόμα λιγο. Όταν κλείσω και τον προενισχυτή, το φύσιμα εξαφανίζεται!!

Δηλαδή, στο φύσιμα των ηχείων του δεύτερου τελικού οφείλονται τα εξής:
α) Ο προενισχυτής κατά 50%
β) Ο τελικός των front ηχείων κατά 25%
γ) Το DVD κατά 25%.

Και όλα αυτά γειωμένα μεταξύ τους!!!

Α!! Και αν ανάψω τα 12V σποτάκια που έχω στην ίδια φάση....??? Άστο! Δεν ακούς τίποτα πέρα απο ένα zzzzzzzzzzz στα ηχεία!!!!!

Φίλοι μου, το πρόβλημα είναι σοβαρό και χρειάζομαι τις γνωσεις σας! Οτιδήποτε πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει πείτε τό μου και θα το κάνω!
:134::134:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.660

αν ο προ σου μπαίνει στην μπρίζα με σούκο (παίρνει δηλαδή γη από την μπρίζα), βάλε μονωτική ταινία πάνω στη γείωση των τελικών ώστε να μη παίρνουν γη οι τελικοί σου από την μπρίζα, και άκου.

επίσης, κόψε τη γη του DVD σου.

Όλα τα μηχανήματα συνδέονται μεταξύ τους με τα RCA και μεταφέρουν με αυτά γη το ένα στο άλλο. Κανονικά, μόνο ένα από όλα τα μηχανήματά σου πρέπει να συνδέεται στη γη της ΔΕΗ.

Πιθανά να μην έχεις καλή γη στο σπίτι σου, οπότε να χρειαστεί να φωνάξεις ηλεκτρολόγο για να το φτιάξει (τραβάει ένα χοντρό καλώδιο από την ουδετερογείωση της κεντρικής σου παροχής μέχρι τους σωλήνες νερού).

Reaction score
968
Το φύσημα που βγάζουν οι κόρνες δεν πρέπει να οφείλεται σε βρόχο (και όχι βρόγχο) γείωσης!

Όλες οι κόρνες υψηλών συχνοτήτων έχουν κάποιο φύσημα, λόγω υψηλής ευαισθησίας, συγκρινόμενες με άλλους τύπους μεγαφώνων.

Reaction score
968
Σαν πρώτο βήμα θα έλεγα, αποσυνέδεσε τα πάντα από τον (τους) τελικούς ενισχυτές σου και άσε συνδεδεμένα πάνω τους μόνο τα ηχεία. Μετά βάλε ON τον (τους) τελικούς ενισχυτές και παρατήρησε προσεκτικά τι ακούς (συγκριτικά με προηγουμένως).

Εάν ακούς βόμβο (όχι φύσημα), τότε έχεις βρόχο γείωσης. Πειραματίζεσε με τα καλώδια.

Αν δεν ακούς κάτι ενοχλητικό, κλείνεις τους ενισχυτές και συνδέεις πάνω τους τον προενισχυτή (μόνο του, χωρίς πηγές). Βάζεις ON προενισχυτή και τελικούς. Ακούς πάλι προσεκτικά για θορύβους.

Εάν ακούς βόμβο, τότε έχεις βρόχο γείωσης στον προενισχυτή.

Προχωράς τη διαδικασία με τις πηγές (μία κάθε φορά και μία σύνδεση κάθε φορά), με τον ίδιο τρόπο ......

Reaction score
968
Όταν διαπιστώσεις ότι ο βόμβος οφείλεται σε μία συγκεκριμένη συσκευή ή σε μία συγκεκριμένη σύνδεση, αυτό σημαίνει ότι με κάποιο τρόπο σχηματίζεται βρόχος γείωσης, ο οποίος θα πρέπει να διακοπεί.

Οι βρόχοι γείωσης έχουν πολλές μορφές.

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Φυσιμα στα tweeter, βόμβος στο sub

αν ο προ σου μπαίνει στην μπρίζα με σούκο (παίρνει δηλαδή γη από την μπρίζα), βάλε μονωτική ταινία πάνω στη γείωση των τελικών ώστε να μη παίρνουν γη οι τελικοί σου από την μπρίζα, και άκου.

επίσης, κόψε τη γη του DVD σου.

Όλα τα μηχανήματα συνδέονται μεταξύ τους με τα RCA και μεταφέρουν με αυτά γη το ένα στο άλλο. Κανονικά, μόνο ένα από όλα τα μηχανήματά σου πρέπει να συνδέεται στη γη της ΔΕΗ.

Πιθανά να μην έχεις καλή γη στο σπίτι σου, οπότε να χρειαστεί να φωνάξεις ηλεκτρολόγο για να το φτιάξει (τραβάει ένα χοντρό καλώδιο από την ουδετερογείωση της κεντρικής σου παροχής μέχρι τους σωλήνες νερού).
Λοιπόν.
Βελτίωσα την γείωση του σπιτιου μου (όντας ηλεκτρολόγος) αν και δεν περιμενα να δω αποτελεσματα με αυτό (για πολλούς λόγους), και όντως και πάλι τα ίδια. Ότι γινόταν γίνεται...
Τώρα αυτό που λες φιλε μου οτι ενα απο τα μηχανήματα πρεπει μονο να συνδέεται στην γείωση δεν μπορώ ούτε να τα καταλάβω, και με όλο τον σεβασμό ούτε να το δεχτώ. Δεν ειναι της παρουσης να το αναλύσω αλλά νομίζω πως δεν εχεις δίκιο. Αν κάνω λάθος θα ήθελα κάποια τεκμηρίωση.:121: Βασικά θα με διευκόληνε μια τεκμηρίωση....
Όσο για το DVD μου, διπολικό φις έχει. Δεν έχει γείωση.

Τι να πω... Περιμένω την γνώμη σου!

Reaction score
0
Το φύσημα που βγάζουν οι κόρνες δεν πρέπει να οφείλεται σε βρόχο (και όχι βρόγχο) γείωσης!

Όλες οι κόρνες υψηλών συχνοτήτων έχουν κάποιο φύσημα, λόγω υψηλής ευαισθησίας, συγκρινόμενες με άλλους τύπους μεγαφώνων.
Φιλε μου το normal φυσιμα που ακούω απο τις κόρνες το δέχομαι. Αλλά δεν μιλάω για αυτό. Μιλάω για φύσιμα που μου σπάει τα νεύρα! Εδώ φυσάνε και τα ηχεία μόλις εκτός απο τον τελικό ανάψω και τον προ!! Το νορμάλ φύσιμα απο τις κόρνες ακούγεται όταν αναψω μονο τον τελικό.

Reaction score
0
Σαν πρώτο βήμα θα έλεγα, αποσυνέδεσε τα πάντα από τον (τους) τελικούς ενισχυτές σου και άσε συνδεδεμένα πάνω τους μόνο τα ηχεία. Μετά βάλε ON τον (τους) τελικούς ενισχυτές και παρατήρησε προσεκτικά τι ακούς (συγκριτικά με προηγουμένως).

Εάν ακούς βόμβο (όχι φύσημα), τότε έχεις βρόχο γείωσης. Πειραματίζεσε με τα καλώδια.

Αν δεν ακούς κάτι ενοχλητικό, κλείνεις τους ενισχυτές και συνδέεις πάνω τους τον προενισχυτή (μόνο του, χωρίς πηγές). Βάζεις ON προενισχυτή και τελικούς. Ακούς πάλι προσεκτικά για θορύβους.

Εάν ακούς βόμβο, τότε έχεις βρόχο γείωσης στον προενισχυτή.

Προχωράς τη διαδικασία με τις πηγές (μία κάθε φορά και μία σύνδεση κάθε φορά), με τον ίδιο τρόπο ......
Αυτο ακόμα δεν το έχω κάνει. Έχω κάνει όμως και έχω παρατηρησει με την σειρά τα εξής:

Ανάβω τον τελικό για τα ηχεια που φυσάνε (πίσω ηχεία και κεντρικό). Ακούω το φυσιολογικό φυσιμα της κορνας που δεν με ενοχλεί.

Στην συνέχεια ανάβω και τον τελικό των μπροστά ηχείων. Τα μπροστά ηχεία φυσάνε φυσιολογικά (ελάχιστα) και απο τα πίσω ακούγεται ο πρώτος αμυδρός βρόγχος. Αμυδρός όμως και όχι ενοχλητικός.

Ανοίγω το DVD ενω ο προ παραμένει κλειστός (στον προ καταλήγουν όλα τα καλώδια RCA kai Coaxial απο το DVD). Ο θόρυβος όλων των ηχείων δεν μεταβάλλεται καθόλου!

Ανοίγω και το τελευταίο, τον προ. Ε.... Γαμ@σε τα...

Κλείνω τώρα το DVD. Σχεδόν καμία διαφορά. Το φύσιμα παραμένει κατα 95-99% ίδιο.

Κλείνω τον τελικό των μπροστά. Μειώνεται λίγο ο βρόγχος!

Κλείνω τον προ, εξαφανίζεται ο βρόγχος και μένει το ανεπέσθητο φυσιμα της κόρνας.

Ζαλίστηκα!

Reaction score
1.842

Ο προ έχει κι' αυτός διπολικό καλώδιο ρεύματος; Μπορείς, αφού είσαι ηλεκτρολόγος, να αγοράσεις κάποιο IEC Inlet Filter και να το τοποθετήσεις, κάνοντας μια διαμόρφωση στο σασσί.
Π.χ. το FN 9244E:

Reaction score
0
Όχι ο προ εχει τριπολικό.
Πολυ καλη η ιδέα σου μου φαινεται!
Μπορεις να δώσεις ένα site για άμεση αγορά του συγκεκριμμένου απο internet??

χίλια ευχαριστώ!

Reaction score
968
Αν χρησιμοποιείς πολλές πρίζες, δοκίμασε προς στιγμή να τις λειτουργήσεις όλες τις συσκευές σου από μία πρίζα και παρατήρησε τι συμβαίνει.

Reaction score
0
Τι εννοεις? Απο μια πριζα παιρνουν όλα, μεσω ενός πολυμπριζου. Τι εννοεις να καταργησω το πολυμπριζο και να ενωσω ολες τις ληψεις σε ενα φις?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.095
Members
38.287
Νεότερο μέλος
tenten300