8 HZ από ακουστικά, 15 ΗΖ από ηχεία, γίνεται;

Reaction score
11
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: 8 HZ από ακουστικά, 15 από ΗΖ ηχεία, γίνεται;

Μάλλον δέν γίνομαι κατανοητός.Το ημίτονο αυτό δέν είναι 1hz.έχει το 1hz σαν φέρουσα και πολλές αρμονικές.-

Δεύτερο και βασικό το μεγάφωνο ταλαντώνεται.Στο πίσω μέρος του δημιουργεί στάσιμα κύματα και λοιπές ανακλάσεις.Αυτά λειτουργούν σε πολλαπλάσιες συχνότητες της φέρουσας και τα ακούς.Το ίδιο ισχύει και μπροστά απο αυτό για ένα άλλο σέτ κυμάτων.
Άρα αυτό που βλέπει ένας spectrum είναι 1hz φέρουσα βασική συχνότητα και μία πλειάδα απο πολλαπλάσια της.
ΤΩΡΑ.
Τη φέρουσα το αυτί σου δέν την πιάνει.Τις αρμονικές όμως τις πιάνει κανονικότατα.Ειδικά αν αυτές τείνουν στην συχνότητα συντονισμού.
Επίσης υπάρχει καμπύλη απόκρισης αυτιού.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/47/Lindos1.svg

το να μετρήσεις τα παραπάνω δέν είναι τόσο απλό όσο νομίζεις.Ειδικα τις αρμονικές του σήματος που δίνεις στο ηχείο.
Mάλλον δεν γίνομαι κατανοητός!

1 HZ = 1 κύκλος/δευτερόλεπτο.

Αυτό λοιπόν το μετράς δια ... γυμνού οφθαλμού! Δεν υπάρχουν ούτε αρμονικές ούτε στάσιμα ούτε κάτι άλλο! Πρέπει να το δεις για να το καταλάβεις!

:107:

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
869

Mάλλον δεν γίνομαι κατανοητός!

1 HZ = 1 κύκλος/δευτερόλεπτο.

Αυτό λοιπόν το μετράς δια ... γυμνού οφθαλμού! Δεν υπάρχουν ούτε αρμονικές ούτε στάσιμα ούτε κάτι άλλο! Πρέπει να το δεις για να το καταλάβεις!

Ωραίο παιχνίδι, αλλά επικίνδυνο για την υγεία, όχι μόνο των αυτιών.

Reaction score
7

Ωραίο παιχνίδι, αλλά επικίνδυνο για την υγεία, όχι μόνο των αυτιών.
Ποιος ειναι ο λογος?Εννοω σωματικα τι μπορει να μας προκαλεσει 1 hz τονος?

Παντως η αποδοτικοτητα της καμπινας δεν υφισταται σε τετοια συχνοτητα,υπο την εννοια οτι κουνωντας μια βενταλια θα παραγουμε μεγαλυτερη πιεση στο 1Ηζ :105:

Reaction score
968
Re: 8 HZ από ακουστικά, 15 από ΗΖ ηχεία, γίνεται;

Σε μέτρηση που έκανα με την γεννήτρια συχνοτήτων ανακάλυψα ότι ακούω από 8 HZ με τα ακουστικά και με λιγότερο από 15 HZ με τα ηχεία!
To πιθανότερο είναι ότι ακούς κάποιες ανώτερες αρμονικές των 8 Hz.
Το ανθρώπινο σύστημα ακοής δεν αποκρίνεται στο υποηχητικό φάσμα κάτω από 15-16 Hz.

Η απορία: δεν ξέρουμε ότι τα 20 ΗΖ, αν θυμάμαι καλά, θέλουν 17 μέτρα μήκος ευθεία στο χώρο μας για να ακουστούν;
Mην το ξαναπείς αυτό, .... δεν ισχύει.

Και κάτι άλλο παράδοξο: βάζοντας την γεννήτρια στο... 1 HZ το σύστημα ανταποκρίνεται και κουνάει τις ... γουφεράντζες πέρα-δώθε τόσο αργά που μετράς τις παλινδρομήσεις!
Εάν μιλάμε για ηλεκτροδυναμικές σχεδιάσεις ανοικτού τύπου, όπως ανοικτής μπάφλας, ανοικτής πλάτης, bass reflex, κτλ, αυτό είναι λογικό. Στις περιπτώσεις αυτές, οι κώνοι πάλλονται τρελά φθάνοντας σε ακραίες μετατοπίσεις στο υποηχητικό φάσμα (των ολίγων Hz) χωρίς έλεγχο και το κυριότερο χωρίς να παράγουν σχεδόν καθόλου ήχο (ασχέτως ότι και αν υπήρχε δεν θα γινόταν αντιληπτός από τον άνθρωπο), καθόσον η λεγόμενη ακουστική αντίσταση ακτινοβολίας (radiation resistance) είναι εξαιρετικά χαμηλή (για να αυξηθεί στο χαμηλό φάσμα απαιτούνται τεραστίων διαστάσεων κώνοι). Για την ασφάλεια των woofer οι προβλεπτικοί κατασκευαστές ηχείων ανοικτού τύπου ενσωματώνουν κάποιο φίλτρο που κόβει τις υποηχητικές συχνότητες. Οι κλειστές καμπίνες (που κατά τη γνώμη μου είναι οι προτιμότερες παρά το μεγεθός τους) δεν έχουν αυτό το πρόβλημα, καθόσον ο εσώκλειστος αέρας ελέγχει τις ταλαντώσεις του κώνου αποτελεσματικά.

Reaction score
2.248
Απάντηση: 8 HZ από ακουστικά, 15 από ΗΖ ηχεία, γίνεται;

The ear itself does not respond to frequencies below 20 Hz
Στου κουφού την πόρτα.... πάρε την πόρτα και φύγε
Εσύ το λες ....... δεν εισακούγεται. Ακούν μόνο απο 8-20ΗΖ

Reaction score
777

To πιθανότερο είναι ότι ακούς κάποιες ανώτερες αρμονικές των 8 Hz.
Το ανθρώπινο σύστημα ακοής δεν αποκρίνεται στο υποηχητικό φάσμα κάτω από 15-16 Hz.
απ ότι λέει στο 1hz δέν ακούει.απλά βλέπει το μεγάφωνο να κινείται που είναι λογικό..
ουσιαστικά στα 15hz φέρουσας αρχίζει και ακούει τις ανώτερες αρμονικές που γίνονται εύκολα ακουστές.

Reaction score
11

Στου κουφού την πόρτα.... πάρε την πόρτα και φύγε
Εσύ το λες ....... δεν εισακούγεται. Ακούν μόνο απο 8-20ΗΖ
Δες και το #33

Reaction score
11
Απάντηση: Re: 8 HZ από ακουστικά, 15 από ΗΖ ηχεία, γίνεται;

απ ότι λέει στο 1hz δέν ακούει.απλά βλέπει το μεγάφωνο να κινείται που είναι λογικό..
ουσιαστικά στα 15hz φέρουσας αρχίζει και ακούει τις ανώτερες αρμονικές που γίνονται εύκολα ακουστές.
Όταν σε μία software γεννήτρια συχνοτήτων, ζητάς 15 HZ, αυτή, εκτός των 15 HZ, παράγει και αρμονικές και μάλιστα σε τέτοιο επίπεδο που να συμμετέχουν στο τελικό αποτέλεσμα;

:111:

Reaction score
777
Re: Απάντηση: Re: 8 HZ από ακουστικά, 15 από ΗΖ ηχεία, γίνεται;

Όταν σε μία software γεννήτρια συχνοτήτων, ζητάς 15 HZ, αυτή, εκτός των 15 HZ, παράγει και αρμονικές και μάλιστα σε τέτοιο επίπεδο που να συμμετέχουν στο τελικό αποτέλεσμα;

Ναι...
αλλα το βασικό είναι τα στάσιμα και οι επαλληλίες των κυμάτων της ίδιας της ακουστικής πηγής.

Reaction score
968
Re: Απάντηση: 8 HZ από ακουστικά, 15 από ΗΖ ηχεία, γίνεται;

Σε ειδικές, ιδανικές συνθήκες λέει, από τα 12 HZ.

"20 Hz is considered the normal low frequency limit of human hearing. When pure sine waves are reproduced under ideal conditions and at very high volume, a human listener will be able to identify tones as low as 12 Hz"

Eδώ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hearing_range

Λέει identify .... όχι hear. :121:

Reaction score
11
Απάντηση: Re: Απάντηση: 8 HZ από ακουστικά, 15 από ΗΖ ηχεία, γίνεται;

Λέει identify .... όχι hear. :121:
Τότε μπορεί και εμείς, (Petros_Dalipis-Caravelle), απλά να... identify! Aλλά ποια είναι η διαφορά;

Reaction score
11

Ναι...
αλλα το βασικό είναι τα στάσιμα και οι επαλληλίες των κυμάτων της ίδιας της ακουστικής πηγής.
Aν θέλεις πες δύο λόγια πάνω σε αυτό!

Ξέρεις μου κάνει εντύπωση, ότι ο ήχος της γεννήτριας, είτε από τα ηχεία είτε από τα ακουστικά, ακούγεται πεντακάθαρος και φαίνεται να περιέχει μόνο την βασική συχνότητα που προγραμματίζεται κάθε φορά.

Reaction score
11.413

Μα και εγώ αυτό είπα. Ακούω μέχρι τα 16, από εκεί και κάτω απλά καταλαβαίνω πότε παίζουν και πότε όχι, και όχι μόνο από τις αρμονικές, κάτι υπάρχει εκεί στο βάθος.

Η γεννήτρια συχνοτήτων στον υπολογιστή μπορεί να παράγει καθαρό σήμα (πεντακάθαρο!!), άλλωστε μαθηματικά είναι. Το σήμα όμως όταν αναπαράγεται από το υπόλοιπο μηχάνημα (το pc) παύει να είναι καθαρό και γεμίζει αρκετά παράσιτα. Θα μπορούσα εγώ και ο καθένας μας να αποθηκεύσουμε το σήμα που παράγει η γεννήτρια συχνοτήτων και να το κάψουμε σε cd. Μετά να το παίξουμε στο super-duper hi-end σύστημά μας και να ακούσουμε αυτό το καθαρό σήμα. CostasEAR με τις μπαλκονόπορτες εσύ τι ακούς από συχνότητες; Με το υπογούφερ;

Reaction score
11
Απάντηση: Re: 8 HZ από ακουστικά, 15 από ΗΖ ηχεία, γίνεται;

Το σήμα όμως όταν αναπαράγεται από το υπόλοιπο μηχάνημα (το pc) παύει να είναι καθαρό και γεμίζει αρκετά παράσιτα.
Αυτό πάλι δεν το καταλαβαίνω... Εγώ δεν έχω ούτε ίχνος παράσιτου στο σύστημα από το 1 ΗΖ !

Reaction score
4.243

Εμένα η γυναίκα μου ακούει από 30 ~ 10.800 Hz
Λίγο δεν είναι; Και είναι και πιο μικρή από μένα.
Οταν θα καταλαβει οτι εχεις γκομενα θ ακουει απο 5 εως 25.000 Hz. :143::142:

Reaction score
11.413
Re: Απάντηση: Re: 8 HZ από ακουστικά, 15 από ΗΖ ηχεία, γίνεται;

Αυτό πάλι δεν το καταλαβαίνω... Εγώ δεν έχω ούτε ίχνος παράσιτου στο σύστημα από το 1 ΗΖ !

Ε, τότε το δικό σου σύστημα είναι πολύ καλύτερο από το δικό μου.

Reaction score
11

Ε, τότε το δικό σου σύστημα είναι πολύ καλύτερο από το δικό μου.
Δεν συμφωνώ ότι είναι θέμα καλύτερου.
Νομίζω πως τα παράσιτα δείχνουν την ύπαρξη κάποιου προβλήματος.

Αλλά αυτό είναι άλλης τάξεως θέμα.

:117:

Reaction score
968
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 8 HZ από ακουστικά, 15 από ΗΖ ηχεία, γίνεται;

Τότε μπορεί και εμείς, (Petros_Dalipis-Caravelle), απλά να... identify! Aλλά ποια είναι η διαφορά;

το hear είναι κάτι που το κάνεις αποκλειστικά και μόνο με τα αυτιά.

το identify μπορείς να το κάνεις και με άλλους τρόπους! Δεν έχεις ακούσει που λένε ότι το υποηχητικό φάσμα περισσότερο το αισθάνεσαι παρά το ακούς? Μπορεί μάλιστα να προκαλέσει ναυτία, ζαλάδα, αποπροσανατολισμό, εμετό, κτλ.

Άσε που για να αντιληφθείς ακουστικά τις χαμηλότερες συχνότητες χρειάζονται τρομερές εντάσεις που αποκλείται να τις πετύχεις με ακουστικά ή άλλα συνηθισμένα οικιακά μέσα (χρειάζονται τεραστίων διαστάσεων κώνοι).

Reaction score
1.187

Οταν θα καταλαβει οτι εχεις γκομενα θ ακουει απο 5 εως 25.000 Hz. :143::142:
:201: :425:

Staff online

• loggeo
    Projectors
  • Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος