8 HZ από ακουστικά, 15 ΗΖ από ηχεία, γίνεται;

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Re: 8 HZ από ακουστικά, 15 από ΗΖ ηχεία, γίνεται;

Τι να τους κάνεις τους Fletcher και Munson, εδώ έχουμε τον Caravelle. :116:

Reaction score
11
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 8 HZ από ακουστικά, 15 από ΗΖ ηχεία, γίνεται;

το hear είναι κάτι που το κάνεις αποκλειστικά και μόνο με τα αυτιά.

το identify μπορείς να το κάνεις και με άλλους τρόπους! Δεν έχεις ακούσει που λένε ότι το υποηχητικό φάσμα περισσότερο το αισθάνεσαι παρά το ακούς? Μπορεί μάλιστα να προκαλέσει ναυτία, ζαλάδα, αποπροσανατολισμό, εμετό, κτλ.

Άσε που για να αντιληφθείς ακουστικά τις χαμηλότερες συχνότητες χρειάζονται τρομερές εντάσεις που αποκλείται να τις πετύχεις με ακουστικά ή άλλα συνηθισμένα οικιακά μέσα (χρειάζονται τεραστίων διαστάσεων κώνοι).

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά!

Eρωτήματα-Παρατηρήσεις:

1)Άρα έχει βάση αυτό που ανακοινώθηκε μετά από πανεπιστημιακή έρευνα, αλλά μετά απορρίφθηκε από άλλους, ότι στο άλλο άκρο του φάσματος, στις υψηλές, ο άνθρωπος αισθάνεται μέσω της κάτω γνάθου έως 40.000 ΗΖ! Kαι από τότε άρχισε η παραγωγή super tweeter που δίνουν στο άκουσμα μία αίσθηση "αέρα" μεταξύ των οργάνων.

2)Το διάγραμμά σου δεν δείχνει τίποτα κάτω από τα 20 HZ!

3)Επειδή πιστεύω στην θεωρία που πηγάζει αλλά και επιβεβαιώνεται από το πείραμα, αλλά υπάρχει και το άλλο το λαϊκό "τα πολλά λόγια είναι φτώχεια", θέτω το εξής αίτημα, (πήγα και στον Δήμαρχο και το πρωτοκόλλησα:142:): αν έχεις τα απαραίτητα, θα μπορούσες να κάνεις και εσύ μία δοκιμή να δούμε τι ακούς;

4)Ο λόγος που γίνεται η όλη συζήτηση και το ξεκίνημα αυτού του νήματος, είναι πως, με βάση όσα γνωρίζω και εγώ, δεν θα έπρεπε να ακούγονται οι, προηγούμενα εκτενώς περιγραφόμενοι. ήχοι!
Και όμως κινείται, ω μπαρδόν, και όμως ακούγονται και μάλιστα με χαραχτηριστική λογική συνάφεια. Και εννοώ ότι τα 25 ΗΖ ακούγονται λίγο πιο μπάσα από τα 30 ΗΖ. Τα 20 από τα 25 HZ, τα 15 από τα 20 HZ και τα 10 από τα 15 ΗΖ! Καθαρά και χωρίς καμία παραμόρφωση η τρίξιμο η αλλοίωση οιουδήποτε είδους!

:107:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.362
Απάντηση: Re: 8 HZ από ακουστικά, 15 από ΗΖ ηχεία, γίνεται;

CostasEAR με τις μπαλκονόπορτες εσύ τι ακούς από συχνότητες; Με το υπογούφερ;
με τις μπαλκονόπορτες που λες, με το μαμά κρος, άκουγα να παίζουν (με σαφή πτώση σταθμης) μέχρι τους 31 με 30 κύκλους. Όταν άλλαξα τα κρος, με πηνία τέρατα στα γούφερ, τα άκουγα και στους 28-26 κύκλους. Χωρίς καθόλου κρος, με ενεργή πολυενίσχυση, και στους 24 ακούγονται, πιο κάτω γιοκ, ασχέτως αν η μεμβράνη φυσικά πάλλεται ως ηλίθια ακόμα και σε υπόηχους, θέλει πολύ μεγαλύτερη κίνηση (για να βγάλει ακουστή στάθμη) που δεν την έχει, χτυπάνε οι μεμβράνες στους μαγνήτες, τερματίζουν.

Το σαμπ ακούγεται άνετα στους 20 κύκλους, με διαδρομές του μεγαφώνου απειλητικές, ενώ πιο κάτω, στους 19-18 κύκλους ναι μεν αισθάνεσαι κατι στενάχωρο και νιώθεις δονήσεις παντού, αλλά ο ήχος που ακούγεται είναι άσχετος με τη συχνότητα αυτή καθ'αυτή. Το σαμπ πάντως καταφέρνει και στους 14 κύκλους να δονεί τα ντουβάρια και τα καθίσματα (η εικόνα από τον προβολέα -που είναι στερεωμένος στον τοίχο- κάνει γκέλες) αλλά πιο κάτω μόνο φύσημα βγάζει, από την οπή, μαζί με άλλα "σκουπίδια", πράγμα απόλυτα λογικό, καθώς μιλάμε για μηχανικό βραχυκύκλωμα, οπότε ούτε το χώρο δονεί ούτε τίποτα. Μόνο για πιστολάκι μαλλιών κάνει, αφού από την οπή του μπας ριφλέξ βγαίνουν 17 μποφόρ και βάλε....

Τυπικά, στο σαμπ χρησιμοποιώ hi-pass φίλτρο με κλίση 48db/oct στους 25 ή κ στους 27 κύκλους. Έτσι, οριακά παίζει μέχρι 20-22 κύκλους, αν και με σαφή πτώση. Οτιδήποτε πιο κάτω, "βρωμίζει" το τελικό αποτέλεσμα.

καλά ρε, τι ξέρουν αυτοί οι άσχετοι?:142::135::142:

Reaction score
11

Αυτοί είναι αληθινοί θεοί!

Reaction score
11

με τις μπαλκονόπορτες που λες, με το μαμά κρος, άκουγα να παίζουν (με σαφή πτώση σταθμης) μέχρι τους 31 με 30 κύκλους. Όταν άλλαξα τα κρος, με πηνία τέρατα στα γούφερ, τα άκουγα και στους 28-26 κύκλους. Χωρίς καθόλου κρος, με ενεργή πολυενίσχυση, και στους 24 ακούγονται, πιο κάτω γιοκ, ασχέτως αν η μεμβράνη φυσικά πάλλεται ως ηλίθια ακόμα και σε υπόηχους, θέλει πολύ μεγαλύτερη κίνηση (για να βγάλει ακουστή στάθμη) που δεν την έχει, χτυπάνε οι μεμβράνες στους μαγνήτες, τερματίζουν.

Το σαμπ ακούγεται άνετα στους 20 κύκλους, με διαδρομές του μεγαφώνου απειλητικές, ενώ πιο κάτω, στους 19-18 κύκλους ναι μεν αισθάνεσαι κατι στενάχωρο και νιώθεις δονήσεις παντού, αλλά ο ήχος που ακούγεται είναι άσχετος με τη συχνότητα αυτή καθ'αυτή. Το σαμπ πάντως καταφέρνει και στους 14 κύκλους να δονεί τα ντουβάρια και τα καθίσματα (η εικόνα από τον προβολέα -που είναι στερεωμένος στον τοίχο- κάνει γκέλες) αλλά πιο κάτω μόνο φύσημα βγάζει, από την οπή, μαζί με άλλα "σκουπίδια", πράγμα απόλυτα λογικό, καθώς μιλάμε για μηχανικό βραχυκύκλωμα, οπότε ούτε το χώρο δονεί ούτε τίποτα. Μόνο για πιστολάκι μαλλιών κάνει, αφού από την οπή του μπας ριφλέξ βγαίνουν 17 μποφόρ και βάλε....

Τυπικά, στο σαμπ χρησιμοποιώ hi-pass φίλτρο με κλίση 48db/oct στους 25 ή κ στους 27 κύκλους. Έτσι, οριακά παίζει μέχρι 20-22 κύκλους, αν και με σαφή πτώση. Οτιδήποτε πιο κάτω, "βρωμίζει" το τελικό αποτέλεσμα.

καλά ρε, τι ξέρουν αυτοί οι άσχετοι?:142::135::142:

Τελικά με όσα λες, τουλάχιστον εν μέρει, επιβεβαιώνεις τις παρατηρήσεις μου!

Νομίζω;

Reaction score
11
Απάντηση: 8 HZ από ακουστικά, 15 από ΗΖ ηχεία, γίνεται;

Τέλος πάντων καμιά φορά τα πράγματα είναι πολύ απλούστερα απ' όσο νομίζουμε!

Όποιος θέλει να δει-ακούσει ένα παράξενο φαινόμενο ακρόασης υποηχητικών συχνοτήτων
που ο γραφικός, (τουλάχιστον), καραβέλλες, (τουλάχιστον), ισχυρίζεται πως παίζουν η ηχειάρες του, (τουλάχιστον), και οι ακουστικάρες του, (ανυπερθέτως), είναι ευπρόσδεκτος! Και μην ξεχνάω και τo hi tech, βομβαρδιζόμενο και καλά από ΡΦΙ, ντακοκάρτιον!

Κάνω και παραδόσεις door to door Πισακίου μετά καρτοακουστικών! (Ασκαρδαμυκτί!).

Αμάν πχιά!

:142:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.362

Κοίτα μάνα μου, έχω ένα 18' ΡΑ σαμπ που βγάζει 134db στάθμη σε ανοιχτό χώρο, σε καμπίνα δικής μου κατασκευής, τιουναρισμένη σωστά για σαμπ, αλλά και τραγικά προσεγμένη εσωτερικά για απορρόφηση, και δεν "ακούω" τίποτα κάτω από 19-18 (κι εκεί έχει "βρωμίσει" το πράμα), ασχέτως αν κουνιέται ο εσωτερικός μου κόσμος (σπλήνας, κλπ κλπ κλπ) και τα ντουβάρια μέχρι τους 14. Απο κει και κάτω, το σαμπ αυτό δε βγάζει τίποτα απολύτως (ούτε δόνηση στο χώρο), εκτός από αέρα από την τρύπα.

Το εν λόγω σαμπ, αν το συγκρίνεις στο χώρο μου με οποιοδήποτε τυπικό "σαλονίσιο" σαμπ, ανεξαρτήτως τιμής, (ο χώρος μου έχει όγκο λίγο πάνω από 100 κυβικά) θα ρίξεις μπόλικο γέλιο, διότι ενώ αυτό τερματίζει το μετρητικό μου στους 30 κύκλους για πλάκα (130db), άλλα σαμπ δε καταφέρνουν τίποτε άλλο εκτός από το να ...καούν (ιδίως άμα τους δώσω εγώ ισχύ από τα ενισχυτάκια που ΄χω φτιάξει)!

Φυσικά, για να βγάλει εκεί κάτω τέτοια στάθμη που να είναι ακουστή, το ταίζω με 2,5 κιλοβάττ. Και πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο μεγάφωνο, το οποίο όμως δέχεται μέχρι 3,6 κιλοβάτ ισχύος (στιγμιαία φυσικά). Είπαμε, επαγγελματικό ΡΑ είναι, μη πας να το συγκρίνεις με σπιτικά αγγελούδια...

Εσύ τώρα, με τα αστεία γουφεράκια του CAV ("αστεία" συγκριτικά με το 18' επαγγελματικό θηρίο της JBL με x-max 50mm και με ισχύ να φάν κι οι κότες- μη το πάρεις υποτιμητικά, μια χαρά γουφεριές έχεις εκεί και πάμφθηνα τις πήρες..) λες πως ακούς στους 15 κύκλους άνετα και κανονικά, με πόσα βαττ είπαμε? Έλα, άστο.

Ε, εγώ δεν ακούω τίποτα εκεί στους 15 που λες. Οριακά ακούω στους 18-19 (και με "βρωμιά" θα έλεγα, δηλαδή με συχνοτικό περιεχόμενο μπερδεμένο). Που ρε συ συμφωνούμε? Που "επιβεβαιώνω τις παρατηρήσεις σου"? Πας να με λολάνεις, ε?:142::138:

Για να σου θυμίσω τα λόγια σου, λες αυτά:

Σε μέτρηση που έκανα με την γεννήτρια συχνοτήτων ανακάλυψα ότι ακούω και με λιγότερο από 15 HZ με τα ηχεία!
Tα 15 HZ ακούγονται σε ένα μέσο οικιακό χώρο ακρόασης;

Γιατί εδώ τα ακούω άνετα!
στα 15 ΗΖ ακούγονται τα ηχεία
Ε, εγώ με τον εξοπλισμό που έχω, δεν ακούω τίποτα από αυτά που λες πως ακούς άνετα. Στους 15 κύκλους σε μένα ναι μεν τα ντουβάρια δονούνται, αλλα δεν ακούω τίποτα, απλά νιώθω μια δυσφορία και ίσως λίγη πίεση στα αυτιά μου. Δεν ακούω όμως τί-πο-τα. (Εσύ λες πως ακούς και τη συχνότητα των 10 και των 5 κύκλων τώρα, και μάλιστα πως διακρίνεις συχνοτικά πως είναι σωστά στη μισή ή τη διπλάσια "ηχητική σκάλα" από τους παρακείμενους υπόηχους... τι να πω... μίστερ νυχτερίδας!)

Φυσικά, στο χώρο μου τουλάχιστον, το μετρητικό μικρόφωνο μετράει κανονικά στους 15 κύκλους. Το πράμα παίζει, εγώ δε το ακούω.

Και ταυτοχρονα, στη μουσική, δε θέλω να παίζει κάτω από 22 κύκλους, βρωμίζει το σύνολο. Γι'αυτό και τα "κόβω" εκεί κάτω, να μη βγάζουν τίποτα. Εντελώς άχρηστα είναι.

αυτά.
τες πα.

Άντε, καλές ...υποηχητικές ακροάσεις!:145:

Reaction score
10

μπουχαχαχαχαχαχαχ :143:

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
36.320

Για κανα underground sub- PARTY ειμαστε!:144:

Βαλτε κανα καλο sub κ ξανακουστε κ θα δειτε...:138::138::138:

Reaction score
11

Κοίτα μάνα μου, έχω ένα 18' ΡΑ σαμπ που βγάζει 134db στάθμη σε ανοιχτό χώρο, σε καμπίνα δικής μου κατασκευής, τιουναρισμένη σωστά για σαμπ, αλλά και τραγικά προσεγμένη εσωτερικά για απορρόφηση, και δεν "ακούω" τίποτα κάτω από 19-18 (κι εκεί έχει "βρωμίσει" το πράμα), ασχέτως αν κουνιέται ο εσωτερικός μου κόσμος (σπλήνας, κλπ κλπ κλπ) και τα ντουβάρια μέχρι τους 14. Απο κει και κάτω, το σαμπ αυτό δε βγάζει τίποτα απολύτως (ούτε δόνηση στο χώρο), εκτός από αέρα από την τρύπα.

Το εν λόγω σαμπ, αν το συγκρίνεις στο χώρο μου με οποιοδήποτε τυπικό "σαλονίσιο" σαμπ, ανεξαρτήτως τιμής, (ο χώρος μου έχει όγκο λίγο πάνω από 100 κυβικά) θα ρίξεις μπόλικο γέλιο, διότι ενώ αυτό τερματίζει το μετρητικό μου στους 30 κύκλους για πλάκα (130db), άλλα σαμπ δε καταφέρνουν τίποτε άλλο εκτός από το να ...καούν (ιδίως άμα τους δώσω εγώ ισχύ από τα ενισχυτάκια που ΄χω φτιάξει)!

Φυσικά, για να βγάλει εκεί κάτω τέτοια στάθμη που να είναι ακουστή, το ταίζω με 2,5 κιλοβάττ. Και πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο μεγάφωνο, το οποίο όμως δέχεται μέχρι 3,6 κιλοβάτ ισχύος (στιγμιαία φυσικά). Είπαμε, επαγγελματικό ΡΑ είναι, μη πας να το συγκρίνεις με σπιτικά αγγελούδια...

Εσύ τώρα, με τα αστεία γουφεράκια του CAV ("αστεία" συγκριτικά με το 18' επαγγελματικό θηρίο της JBL με x-max 50mm και με ισχύ να φάν κι οι κότες- μη το πάρεις υποτιμητικά, μια χαρά γουφεριές έχεις εκεί και πάμφθηνα τις πήρες..) λες πως ακούς στους 15 κύκλους άνετα και κανονικά, με πόσα βαττ είπαμε? Έλα, άστο.

Ε, εγώ δεν ακούω τίποτα εκεί στους 15 που λες. Οριακά ακούω στους 18-19 (και με "βρωμιά" θα έλεγα, δηλαδή με συχνοτικό περιεχόμενο μπερδεμένο). Που ρε συ συμφωνούμε? Που "επιβεβαιώνω τις παρατηρήσεις σου"? Πας να με λολάνεις, ε?:142::138:

Για να σου θυμίσω τα λόγια σου, λες αυτά:

Ε, εγώ με τον εξοπλισμό που έχω, δεν ακούω τίποτα από αυτά που λες πως ακούς άνετα. Στους 15 κύκλους σε μένα ναι μεν τα ντουβάρια δονούνται, αλλα δεν ακούω τίποτα, απλά νιώθω μια δυσφορία και ίσως λίγη πίεση στα αυτιά μου. Δεν ακούω όμως τί-πο-τα. (Εσύ λες πως ακούς και τη συχνότητα των 10 και των 5 κύκλων τώρα, και μάλιστα πως διακρίνεις συχνοτικά πως είναι σωστά στη μισή ή τη διπλάσια "ηχητική σκάλα" από τους παρακείμενους υπόηχους... τι να πω... μίστερ νυχτερίδας!)

Φυσικά, στο χώρο μου τουλάχιστον, το μετρητικό μικρόφωνο μετράει κανονικά στους 15 κύκλους. Το πράμα παίζει, εγώ δε το ακούω.

Και ταυτοχρονα, στη μουσική, δε θέλω να παίζει κάτω από 22 κύκλους, βρωμίζει το σύνολο. Γι'αυτό και τα "κόβω" εκεί κάτω, να μη βγάζουν τίποτα. Εντελώς άχρηστα είναι.

αυτά.
τες πα.

Άντε, καλές ...υποηχητικές ακροάσεις!:145:

Ο.k. O.k. με έπεισες! Δεν ακούω τίποτα!

Κατόπιν τούτου μπορεί και το νήμα να κλείσει!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.362

για να δεις τι ακούς, πάρε ένα μετρητικό μικρόφωνο και βάλτο να μετρήσει και δες σε αναλυτή φάσματος το περιεχόμενο βγάζει, ποιες συχνότητες μετράει, και θα καταλάβεις τι ακούς.

αλλά, είναι άχρηστο. πολύ φασαρία για να καταλάβεις πως ακούς "βρωμιές"...

Reaction score
11

για να δεις τι ακούς, πάρε ένα μετρητικό μικρόφωνο και βάλτο να μετρήσει και δες σε αναλυτή φάσματος το περιεχόμενο βγάζει, ποιες συχνότητες μετράει, και θα καταλάβεις τι ακούς.

Γιατρέ αν έρθεις ποτέ Αθήνα, έλα από το, μισοτελειωμένο, σπιτάκι μου, να μου πεις τουλάχιστον τι παραισθησιογόνο παίρνω, μιά που είσαι ειδικός και σε αυτό!

Χωρίς φόβο και πάθος!

Reaction score
11

Είμαι σίγουρος πως δεν κατάφερα να σου περάσω ούτε ίχνος αμφιβολίας!

Το πρόβλημα είναι πως καμιά φορά ακούμε στον ύπνο μας μια φωνή να λέει: "μπάσσα έχει;". Αν βρεθείς ποτέ σε αυτή την κατάσταση, αν λέω, θυμήσου τον caravelle που απαντάει ... ηρεμιστικά: "έχει, έχει".

Reaction score
11.413
Re: Απάντηση: 8 HZ από ακουστικά, 15 από ΗΖ ηχεία, γίνεται;

δεν "ακούω" τίποτα κάτω από 19-18 (κι εκεί έχει "βρωμίσει" το πράμα), ασχέτως αν κουνιέται ο εσωτερικός μου κόσμος (σπλήνας, κλπ κλπ κλπ) και τα ντουβάρια μέχρι τους 14. Απο κει και κάτω, το σαμπ αυτό δε βγάζει τίποτα απολύτως (ούτε δόνηση στο χώρο), εκτός από αέρα από την τρύπα.
Το ίδιο λέω και εγώ, ότι μέχρι τα 23 ακούω (εσύ 19 και λογικό είναι με τέτοια κατασκευή). Από εκεί και κάτω έχω πολλές βρωμιές στον ήχο (φταίει το pc και η κάρτα ήχου και η ανυπαρξία ASIO), καταλαβαίνω ότι παίζουν αλλά ακούω μάλλον αρμονικές και συντονισμούς των ακουστικών. Δεν έχω αμφιβολία περί συντονισμών, ακουστικά είναι.
Οπότε αυτό που ΝΟΜΙΖΑ ότι ακούω μέχρι τα 11Hz στην πραγματικότητα είναι η διπλάσια αρμονική τους (22Hz). Μακάρι να ήσουν πιο κοντά να το άκουγες και εσύ να μου το εξηγούσες καλύτερα.

λες πως ακούς στους 15 κύκλους άνετα και κανονικά, με πόσα βαττ είπαμε?
Μάλλον και ο καραβέλ αρμονικές ακούει αλλά δεν το έχει καταλάβει.

Μα ακούς! Και εγώ ακούω! Αλλά δεν είναι τα 15 Hz αυτά που ακούμε, είναι αρμονικές, βρωμιά, τριξίματα, τα τζιτζίκια του καλοκαιριού που έρχεται, αλλά 15 Hz ΔΕΝ είναι.

Χωρίς καθόλου κρος, με ενεργή πολυενίσχυση, και στους 24 ακούγονται
Κώστα τέτοια λες για τα Magnepan τα 3.6 και με κάνεις να τα θέλω όλο και πιο πολύ!:404::442:

Reaction score
11
Απάντηση: Re: Απάντηση: 8 HZ από ακουστικά, 15 από ΗΖ ηχεία, γίνεται;

Οπότε αυτό που ΝΟΜΙΖΑ ότι ακούω μέχρι τα 11Hz στην πραγματικότητα είναι η διπλάσια αρμονική τους (22Hz). Μακάρι να ήσουν πιο κοντά να το άκουγες και εσύ να μου το εξηγούσες καλύτερα.
Συγνώμη αλλά εγώ κατάλαβα πως ακούς από τα... 4 ΗΖ...:142:

Αυτό που ακούς στα 22 HZ με αυτό που ακούς στα 11 HZ δεν έχει διαφορά;

Πάντως μόλις τσεκάρισα με τα ακουστικά τις συχνότητες 11 & 22.

Παρατηρήσεις:

1)Για να ακούσω στην ίδια περίπου στάθμη, το volume το έχω στο 2 για τα 22 ΗΖ και στο 5 για τα 11 HZ.

2)O ήχος στα 11 HZ ακούγεται σαν ... 11 HZ δηλαδή με πολύ πιο αργό παλμό από τον ήχο στα 22 HZ.

:111:

Reaction score
11.413

Συμφωνώ, αλλά δεν είναι καθαρός ήχος 11 Hz. Είναι κάποια αρμονική που επαναλαμβάνεται (αυξομειώνεται η ένταση της) με περίοδο 11 κύκλων το δευτερόλεπτο.

Μάλλον η φράση μου:

"Από εκεί και κάτω ο ήχος αν και ακούγεται, ακούγεται κάπως σπασμένος, σαν έμβολα που πιέζουν αέρα, αλλά ακούγεται μπάσο.Αυτό συμβαίνει μέχρι τα 9.18Hz.
Βάζω το ποτενσιόμετρο τέρμα. Ακούω πλέον την παλινδρομική κίνηση αλλά αισθάνομαι και βαθύυυυ χαμηλό, μέχρι τα 4.09Hz Τέλος, ακούω μόνο την παλινδρομική κίνηση μαζί με παράσιτα από τα 4.09Hz μέχρι τα 0.61Hz (αυτό βέβαια δεν είναι ήχος αλλά κοροϊδία, το τρίξιμο των ακουστικών είναι σε υψηλότερη συχνότητα, αλλά με περίοδο περίπου 2 δευτερόλεπτα. Μην το περάσετε αυτό στην τύχη και μετά με κοροϊδεύετε ότι ακούω... ελεφαντίσια!)"

σε μπέρδεψε. Δεν το εξήγησα καλά όταν το έγραψα εκείνο το βράδυ.

Στη μεν πρώτη πρόταση μου

"Από εκεί και κάτω ο ήχος αν και ακούγεται, ακούγεται κάπως σπασμένος, σαν έμβολα που πιέζουν αέρα, αλλά ακούγεται μπάσο.Αυτό συμβαίνει μέχρι τα 9.18Hz.
Βάζω το ποτενσιόμετρο τέρμα. Ακούω πλέον την παλινδρομική κίνηση αλλά αισθάνομαι και βαθύυυυ χαμηλό, μέχρι τα 4.09Hz"

δεν θέλω να πω ότι ακούω από τα 9 μέχρι τα 4, αλλά ότι κάτι ακούγεται με συχνότητα 4-9 κύκλων το δευτερόλεπτο, που δίνει την εντύπωση βαθύ χαμηλού. Ξέρω ότι δεν είναι ήχος 4Hz αλλά κάποια ακουστή αρμονική (να είναι 20, 30, παραπάνω, δεν ξέρω). Δεν μπορώ να το περιγράψω καλύτερα.

Δοκίμασα και υψηλές, εκεί να δει παράσιτο!!

Reaction score
11

Δοκίμασα και υψηλές, εκεί να δει παράσιτο!!
Σαν να χρειάζεται ένα καλό service πριν πούμε κάτι άλλο!

Reaction score
968
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 8 HZ από ακουστικά, 15 από ΗΖ ηχεία, γίνετα

2)Το διάγραμμά σου δεν δείχνει τίποτα κάτω από τα 20 HZ!
Δεν είναι δικό μου το διάγραμμα. Πάντως, θεωρητικά μπορείς να το προεκτείνεις νοητά προς τα πάνω όσο θέλεις (..... μέχρι εκεί που σε ευχαριστεί). Η απλή λογική λέει, ότι τα dB που χρειάζονται για να φθάσεις το "νοητό" κατώφλι ακουστότητας στο υποηχητικό φάσμα, ώστε να αρχίσει να διεγείρεται το αισθητήριο της ακοής, είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να βγουν από τα οικιακά ηχεία, πόσο μάλλον από ακουστικά. Επαναλαμβάνω αυτό που έγραψα παραπάνω και μάλλον δεν κατενοήθη, ότι δηλαδή η ακουστική αντίσταση ακτινοβολίας (μέγεθος από το οποίο εξαρτάται η ακτινοβολία του κώνου) είναι απειροελάχιστη στη χαμηλόσυχνη περιοχή των 20 Hz για τους συνήθεις κώνους, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο κώνος μπορεί να πάλλεται όσο θέλει, αλλά υποηχητικό σήμα στον αέρα δεν βγάζει. Έχει χάσει την ικανότητά του να μετακινεί αέρα, πόσο μάλλον τα τεράστια dB που χρειάζονται για να φθάσουν το κατώφλι ακουστότητας (απαιτούνται κώνοι με αφύσικα μεγάλη διάμετρο).

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.233
Members
38.292
Νεότερο μέλος
SotosΑ