τοποθέτηση ηχείων σε xsara picasso 2001

Reaction score
1.830
Αφού μπήκα στο χορό...θα χορέψω!

Μετά το MP80 της pionneer ήρθε η σειρά των ηχείων.

Rainbow SLC265-25.

Πήρα και μερικά κιλά πισσόφυλο, έβαλα στις πόρτες, όλα καλά.

Το πρόβλημα που έχω είναι το εξής:

Επειδή το εργοστασιακό καλώδιο δεν είναι μεγαλύτερο από 0,75mm και επειδή έχω αλλεργία σε τέτοια θέματα, θέλω να βρω έναν τρόπο να περάσω καινούργιο καλώδιο από την πηγή μέχρι το ηχείο. Το κρος θα "κρυφτεί" σε κάποιο χώρο κάτω από το ντουλαπάκι του συνοδηγού και κάτω από το τιμόνι (για το δεξι και αριστερό ηχείο αντίστοιχα).

Πως θα περάσω το καλώδιο από την πόρτα??? Η φυσούνα που έχει είναι βύσμα ή έχει και χώρο για να περάσει καλώδιο απο εκεί? Τι λύσεις υπάρχουν για να μη χρειαστεί να κόψω το καλώδιο?

Μπορώ να χρησιμοποιήσω καλώδιο belden που έχω για home χρήση? είναι 2,5mm.

Θενκς ιν αντβάνς!

Reaction score
1.830
Απάντηση: τοποθέτηση ηχείων σε xsara picasso 2001

βασικά θέλω να περάσω μόνο το καλώδιο που θα πηγαίνει στο γούφερ, μετά το κρος. Το τουήτερ θα μπει στο ταμπλώ οπότε είμαστε οκ.

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870

Η φύσα είναι κουμπωτή, με περιστροφή ανοίγει. Κοίτα αν υπάρχει χώρος για το δικό σου καλώδιο. Απο τη μια μεριά υπάρχει πρίζα απο την άλλη (του αυτοκινήτο) περνάς οτι θέλεις.
Αν δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος στη μεριά της πόρτας (πρίζα) βρες απο το χρώμα του καλώδιου ηχείου που καταλήγει στο πριζάκι. Η αλλάζεις τα δυο βυσματάκια + δυο απο την άλλη πλευρά και περνάς τα δικά σου καλώδια, η αν δεν τα βρείς, βγάζεις τα βυσματάκια έξω απο τη φύσα, κόβεις τα καλώδιά τους (παλαιά) και με κολυτήρι συνδέεις το καινούργιο καλώδιο και ξανακουμπώνεις πάλι τα βύσματα.
Για το πέρασμα του καλωδίου μέσα στη φισούνα θα χρειαστείς λίγο αβα για να περάσει πιο εύκολα το καλώδιο.

Reaction score
1.830

Η φύσα είναι κουμπωτή, με περιστροφή ανοίγει. Κοίτα αν υπάρχει χώρος για το δικό σου καλώδιο. Απο τη μια μεριά υπάρχει πρίζα απο την άλλη (του αυτοκινήτο) περνάς οτι θέλεις.
Αν δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος στη μεριά της πόρτας (πρίζα) βρες απο το χρώμα του καλώδιου ηχείου που καταλήγει στο πριζάκι. Η αλλάζεις τα δυο βυσματάκια + δυο απο την άλλη πλευρά και περνάς τα δικά σου καλώδια, η αν δεν τα βρείς, βγάζεις τα βυσματάκια έξω απο τη φύσα, κόβεις τα καλώδιά τους (παλαιά) και με κολυτήρι συνδέεις το καινούργιο καλώδιο και ξανακουμπώνεις πάλι τα βύσματα.
Για το πέρασμα του καλωδίου μέσα στη φισούνα θα χρειαστείς λίγο αβα για να περάσει πιο εύκολα το καλώδιο.
Έχω ανοίξει τη φύσα. Από την πλευρά του αυτοκινήτου είμαστε οκ, μπορώ να βρω το καλώδιο και να το αλλάξω.

Από την πλευρά της πόρτας όμως δε μπορώ να καταλάβω πως βγαίνει το "θυληκό" της φύσας για να κολήσω άλλο καλώδιο.
Τι στο διάολο? πρώτα συνδέουν τα καλώδια και μετά ποντάρουν την πόρτα?????

χμμμμμμ

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870

photo?

έχει ένα κόκκινο καπάκι?

Reaction score
1.830

photo?

έχει ένα κόκκινο καπάκι?
Έβγαλα τελικά και τη φύσα από την πλευρά της πόρτας, αλλά δεν μπορώ να την "κατεβάσω" στο άνοιγμα του ηχείου για να δω τι μπορώ να κάνω. Είναι πιασμένα τα καλώδια στο μηχανισμό του παραθύρου.
Αύριο θα δοκιμάσω να ξεβιδώσω και το μηχανισμό μπας και κατέβει η φύσα για να δω τι μπορώ και αν μπορώ να κάνω κάτι.

Από την πλευρά του αυτοκινήτου η φύσα έχει πολλές κενές θέσεις, αλλά δεν έχει ακροδέκτες για να κολήσω καλώδιο. Είναι όμως διαμπερής σε εκείνα τα σημεία, οπότε 2,5mm καλώδιο περνάει. Δε ξέρω όμως τι γίνεται από την άλλη πλευρά....

Αύριο συνεχίζω το έργο.

Πέρασε από το μυαλό μου να κάνω τρύπα στη λαμαρίνα της πόρτας για να περάσω το καλώδιο, αλλά δε θέλω να φτάσω σε αυτό το σημείο...

Νίκο, δεν έχει κάποιο κόκκινο καπάκι πουθενά.

Reaction score
24.766

επειδης εγω δεν ειχα κανενα τροπο να περασω 2χ4 στα γουφερακια μου μεσω της ορθοδοξης οδου (αντε βρες εσυ βυσματακι για πριζα που να περνει 4αρι καλωδιο - στο φιεστακι ειχα περασει ετσι 2,5 αρι καλωδιο με χιλια ζορια) και επειδης κολληματα δεν εχω στο να κατακρεουργησω καινουριο αυτοκινητο, στο μαζντακι εβγαλα μπαλαντεζα , οπλισα με 3αρακι κιτρινο τρυπανακι το ντρεμελ και του γ@μΗ$@ τη μαμακα του. το καλωδιο περασε αυτουσιο μεσα απο την πριζα (και δεν το χαλασε καθουλου!).
συνεπως προτεινω να κανεις το ιδιο , να ανοιξεις και τις δυο πριζες (και οδηγου και συνεπιβατη) και να βρεις ποσες κενες θεσεις μπορεις να τρυπησεις (χωρις βεβαια να διακινδυνευσεις να σκισεις κανα καλωδιο - και ξερεις τι ωραια γινονται αυτα με τρυπανι, κοβεις καμια 10αρια μονωσεις , 3-4 καλωδια και ολα μαζι στριβουν γυρω απο το τρυπανι - μουρλια!)

αυτο πριν φυσικα πας να τρυπησεις την λαμαρινα!

παντως ο www.soumas.gr εχει βυσματακια για πριζες πορτας ( αν δεν σου δωσουν σε καμια citroen) αν τελικα επιμεινεις να παιξεις με βυσματακια.

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Reaction score
13.052

Στέργιο, χωράει να περάσει καλώδιο μέσα από τη φύσα. Απλά θέλει πολύ προσεκτικό κόψιμο του πλαστικού, ώστε να μην πειράξεις τα υπόλοιπα καλώδια. Οταν το είχα κάνει στην πρώτη δική μου Xsara (3πορτη αλλά η φύσα είναι ίδια), δούλεψε μια χαρά. Μέχρι που πήγα να κλειδώσω το αυτοκίνητο το βράδυ έξω από το μαγαζί μου, και αντελήφθην με τρόμο ότι το multiplex θεωρεί κάποια πόρτα ακόμη ανοιχτή, κι έτσι κλείδωμα γιοκ. Ευτυχώς που στο σπίτι δεν έχω φόβο κλοπής, αλλιώς θα έκανα νυχτερινή βάρδια.

Τέλος πάντων, αν σε πρόλαβα, ΜΗ λύσεις το μηχανισμό του παραθύρου γιατί α) έχουν μια ευαισθησία στα συρματόσχοινα που μπορεί να σου κοστίσει όσο ο μηχανισμός κι η αντικατάστασή του μαζί (140-180€) και β) τα καλώδια είναι πιασμένα με απλό tie-wrap. Αρκεί να ξεβιδώσεις το μεγάφωνο και να βγάλεις το βύσμα σύνδεσης για να ελευθερωθεί. Η καλύτερη λύση πάντως είναι να περάσεις το νέο καλώδιο μέχρι το μεγάφωνο. Ετσι θα μείνουν ανέπαφες και οι εργοστασιακές καλωδιώσεις για την περίπτωση που θέλεις να το επιστρέψεις στην αρχική του μορφή.

Reaction score
1.830

Στέργιο, χωράει να περάσει καλώδιο μέσα από τη φύσα. Απλά θέλει πολύ προσεκτικό κόψιμο του πλαστικού, ώστε να μην πειράξεις τα υπόλοιπα καλώδια. Οταν το είχα κάνει στην πρώτη δική μου Xsara (3πορτη αλλά η φύσα είναι ίδια), δούλεψε μια χαρά. Μέχρι που πήγα να κλειδώσω το αυτοκίνητο το βράδυ έξω από το μαγαζί μου, και αντελήφθην με τρόμο ότι το multiplex θεωρεί κάποια πόρτα ακόμη ανοιχτή, κι έτσι κλείδωμα γιοκ. Ευτυχώς που στο σπίτι δεν έχω φόβο κλοπής, αλλιώς θα έκανα νυχτερινή βάρδια.

Τέλος πάντων, αν σε πρόλαβα, ΜΗ λύσεις το μηχανισμό του παραθύρου γιατί α) έχουν μια ευαισθησία στα συρματόσχοινα που μπορεί να σου κοστίσει όσο ο μηχανισμός κι η αντικατάστασή του μαζί (140-180€) και β) τα καλώδια είναι πιασμένα με απλό tie-wrap. Αρκεί να ξεβιδώσεις το μεγάφωνο και να βγάλεις το βύσμα σύνδεσης για να ελευθερωθεί. Η καλύτερη λύση πάντως είναι να περάσεις το νέο καλώδιο μέχρι το μεγάφωνο. Ετσι θα μείνουν ανέπαφες και οι εργοστασιακές καλωδιώσεις για την περίπτωση που θέλεις να το επιστρέψεις στην αρχική του μορφή.
Γειά σου Νικόλα!

Από αυτά που μου γράφεις τα αυτοκίνητά μας πρέπει να έχουν διαφορές στο συγκεκριμένο θέμα. 'Εχω ήδη βγάλει τα μανίσια μεγάφωνα και το καλώδιο του ήχου ακολουθεί μια "πορεία" μέσα στην πόρτα ιδιαιτέρως περίεργη. Είναι πιασμένο στην πόρτα εσωτερικά και δε...σαλεύει. Έχω βγάλει τη φύσα από την πλευρά της πόρτας αλλά δε μπορώ να την δω καθόλου γιατί δεν έχει "αέρα" από τα πιασμένα καλώδια. Δε κατεβαίνει δηλαδή χαμηλά για να δω αν μπορώ να περάσω κάτι ή όχι.

Λέγοντας ότι θα λύσω το παράθυρο δεν εννοώ ότι θα το βγάλω τελείως. Απλά το μοτέρ του βρίσκεται ακριβώς στο "λάθος" σημείο και δε μου επιτρέπει να παίξω με τη φύσα. Μόνο το μοτέρ θα ξεβιδώσω, τους οδηγούς θα τους αφήσω απείραχτους.

Αυτό που θέλω να κάνω είναι να περάσω το καλώδιο μέχρι το μεγάφωνο, μονοκόμματο χωρίς κολήματα κλπ.
Την κάνουμε που την κάνουμε τη δουλειά, να την κάνουμε σωστά!

Μεγάλο αγώνα έχουμε λέμεεεεεεε

Ελπίζω να μη χρειαστεί να πάω σε εγκαταστάτη για αυτή τη δουλειά, δεν είναι για το κόστος, για το γαμώτο είναι! :145:

Reaction score
1.830

νομίζω ότι το βρήκα!

Ψηλαφώντας τα καλώδια της φύσας μέσα στην πόρτα ψηλά παρατήρησα ότι τα μισά καλώδια συνέχιζαν στην ευθεία με τη φύσα και τα άλλα μισά ανέβαιναν ψηλά.

Ξεβίδωσα τον καθρέφτη και είδα ότι αυτά τα καλώδια που εμποδίζουν τη φύσα της πόρτας να κατέβει στο άνοιγμα του ηχείου είναι τα καλώδια του ηλεκτρικού καθρέφτη.

Οπότε βγάζοντας τον καθρέφτη και ξε-βυσματώνοντας τη φύσα του ελευθερώνεται αυτόματα και η φύσα της πόρτας προς τα κάτω!

Ελπίζω να έχει αρκετό αέρα για να κατέβει και να μπορέσω να κάνω δουλειά!

Πάντως χώρο στη φύσα έχει άφθονο για να περάσει καλώδιο.

Αύριο ελπίζω να μπορέσω να τελειώσω με το θέμα!

Reaction score
1.830

δυστυχώς δεν έχει αέρα τελικά η φύσα για να κατέβει, παρόλο που έβγαλα τον καθρέπτη.

Ευτυχώς δε χάλασα τίποτα (προς το παρών).

Τελικά με βλέπω να τρυπάω λαμαρίνα, γιατί απο τη φύσα δε βλέπω φως. Αν μπορούσα να την πιάσω στα χέρια μου και να δουλέψω θα ήταν θέμα μερικών λεπτών, αλλά έτσι όπως είναι δυσκολεύομαι να βάλω τρυπάνι... Οι περισσότερες κενές θέσεις στη φύσα είναι από την επάνω πλευρά της και αυτό είναι πρόβλημα αφού τα καλώδια εσωτερικά της έχουν "κλίση" προς τα πάνω, οπότε δε θα μπορέσω να ξετρυπήσω χωρίς να κάνω ζημιά. Επίσης, το εσωτερικό προστατευτικό της φύσας δεν είναι όπως η φυσούνα εξωτερικά, είναι σκληρό πλαστικό και τα καλώδια που βγαίνουν είναι τελείως τσίμα-τσίμα, οπότε πολύ χλωμό να μπορέσω να περάσω 2 2.5άρια που θέλω...

Πάω για τρύπα λαμαρίνας, unfortunately...

Αλλά θα το κάνω αύριο, μπας και μου κατέβει καμιά άλλη ιδέα σήμερα...

Reaction score
1.830

Επιτέλους το project τελείωσε!

Τα ηχεία τοποθετήθηκαν και το σύστημα ρυθμίστηκε!

Το αποτέλεσμα πραγματικά ξεπέρασε τις προσδοκίες μου! Πλέον μπορώ να ακούω μουσική στο αυτοκίνητο όπως ακριβώς τη θέλω, και ακόμα καλύτερα!

Δε περίμενα ποτέ ότι θα μπορώ να ξεχωρίσω την ποιότητα mp3 από audio cd στο αυτοκίνητο...

Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τον αγαπητό Νίκο ο οποίος εδώ και 20+ μέρες απάντησε σε κάθε ερώτησή μου και με καθοδήγησε εξαιρετικά για να πετύχω το αποτέλεσμα που έχω!

Δεν είναι μόνο η γνώση που έχει, αλλά και η ικανότητα να κατανοεί και να αποκωδικοποιεί τον συνομιλητή του έτσι ώστε να μπορεί να προτείνει το καλύτερο!

Θενκς Νίκο, ελπίζω να γνωριστούμε και από κοντά λίαν συντόμως!

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870

Εγώ σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.098
Members