ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΗΧΕΙΩΝ

Reaction score
295
Καλησπέρα συμφορουμίτες.
Χρειάζομαι τη βοήθεια σας στο εξής θέμα:
Είμαι κάτοχος των ηχείων KEF 105.4 από το 1982 (πολύ ακριβά τότε) και μέχρι πριν μιά εβδομάδα άκουγα απ αυτά με MERIDIAN 101 +105 τελικούς 2Χ100.
Ολα καλά μέχρι που έπεσαν στα χέρια μου ενα ζευγάρι ηχεία ΚΕF C7 και ένα ζευγάρι
B&W 684.
Και τα δύο τελευταία έπαιζαν πολύ καλύτερα από τα 105.4, τα οποία μου φαινόταν ν΄ ακούγονται κάπως ξερά και σκληρά.
Σκέφτομαι να τα πειράξω.Ηδη έβγαλα τις μονάδες (μεγάφωνα) και η εσωτερική μόνωση είναι αφρολέξ.Δεν μου πολυάρεσε.
Τα B&w απ οτι είδα έχουν υαλοβάμβακα.
Εχεις κάποιος κάποια εμπειρία πάνω στο θέμα;Τι να κάνω;Θέλω τη βοήθεια σας.
Ευχαριστώ εκ των προταίρων.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.741
Απάντηση: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΗΧΕΙΩΝ

Τι να κάνω;
Τίποτα. Η σκληρότητα οφείλεται στην τεχνολογία των μεγαφώνων του 105, τα οποία ως σχεδιάσεις έχουν κλείσει 30ετία. Άφησέ τα στην εποχή τους (και την ησυχία τους).

Reaction score
295

Τίποτα. Η σκληρότητα οφείλεται στην τεχνολογία των μεγαφώνων του 105, τα οποία ως σχεδιάσεις έχουν κλείσει 30ετία. Άφησέ τα στην εποχή τους (και την ησυχία τους).
Μάλον έχεις δίκιο.
Τα μεγάφωνα του 105.4 σε σύγκριση (τουλάχιστον οπτικα) με αυτά του Β&W 684 ,μοιάζουν να είναι ψεύτικα,ελαφριά,σαν των ραδιοφώνων του 70.
Κρίμα τα είχα σε μεγάλη εκτίμηση.Αλλά η τεχνολογία προχωράει.
Πάντως θα τους βάλω χέρι και θα ενημερώσω.
Τώρα ακούω με τα C7 που είναι πιο αναλυτικά από τα 684(που με τη σειρά τους με διπλοκαλωδίωση βελτιώνονται πολύ και έχουν πιο γεμάτο μπάσο).
Ευχαριστώ πολύ.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.851
Re: Απάντηση: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΗΧΕΙΩΝ

Τα μεγάφωνα του 105.4 σε σύγκριση (τουλάχιστον οπτικα) με αυτά του Β&W 684 ,μοιάζουν να είναι ψεύτικα,ελαφριά,σαν των ραδιοφώνων του 70.
Μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα.
Το υλικό κατασκευής των μεγαφώνων σου, πλην του tweeter, είναι το bextrane. Υλικό αρκετά βαρύ που έδινε ιδιαίτερο ήχο.

Πάντως αν σε ενδιαφέρει να συνεχίσεις να ακούς από αυτά μπορείς να κάνεις αρκετά πράγματα με το κύκλωμα διαχωρισμού.

Για αρχή θα σου πω πως το ηχείο σου έχει δύο μεγάλους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές σε σειρά με τα woofer.
Αυτούς τους αφαιρείς και ενώνεις τα άκρα τους.
Επιχείρησε το και μετά γράψε τις εντυπώσεις σου όσον αφορά το χαμηλό.

Reaction score
1.805

φαντάσου να το "σκαλίξεις" λίγο και να παίξει πολύ καλύτερα.

πως θα νιώσεις που από το 1982 μέχρι σήμερα το άκουγες έτσι?

μουμπλε....μούμπλε....μούμπλε.....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.697

όντως, το μόνο που αξίζει να δοκιμάσεις, είναι να αλλάξεις τους πυκνωτές και τις αντιστάσεις των κρος, με νέα, φρέσκα υλικά από το μπακάλικο της γειτονιάς σου (πάνε σε ένα μαγαζί ηλεκτρονικών με το κρος στο χέρι, να σου δώσουν φρέσκα υλικά). η τεχνολογία των υλικών αυτών, τα τελευταία 30 χρόνια, έχει κάνει κάτι μικρές προόδους...

τα πηνία του κρος και τις καμπίνες, άστα στην ησυχία τους. μη περιμένεις από αυτά κάτι ιδιαίτερο. Αντίθετα, από τα υπόλοιπα υλικά του κρος, θα νιώσεις πως ακούς άλλο ηχείο. πάντα έχουν πλάκα αυτές οι αλλαγές.

Reaction score
295
Απάντηση: Re: Απάντηση: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΗΧΕΙΩΝ

Για αρχή θα σου πω πως το ηχείο σου έχει δύο μεγάλους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές σε σειρά με τα woofer.
Αυτούς τους αφαιρείς και ενώνεις τα άκρα τους.
Επιχείρησε το και μετά γράψε τις εντυπώσεις σου όσον αφορά το χαμηλό.[/QUOTE]

Σ ευχαριστώ για την απάντηση.
και βέβαια θα το κάνω.
Αλλά πές μου,αν κατάλαβα καλά, καταργώ τους πυκνωτές;
Πές μου κι άλλα.Την εσωτερική καλωδίωση να την αλλάξω?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.851
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΗΧΕΙΩΝ

Σ ευχαριστώ για την απάντηση.
και βέβαια θα το κάνω.
Αλλά πές μου,αν κατάλαβα καλά, καταργώ τους πυκνωτές;
Πές μου κι άλλα.Την εσωτερική καλωδίωση να την αλλάξω?[/QUOTE]

http://www.hifiloudspeakers.info/Anatomy/Crossovers/105.2/105.2CrossoverIndex.html

Το κροσόβερ σου πρέπει να είναι κάπως έτσι. Αυτό είναι από το 105ab που το έχω βελτιώσει πριν από χρόνια αλλά λογικά δεν απέχει από το δικό σου.

Ακριβώς τους καταργείς τους πυκνωτές. Αναφέρομαι σε αυτούς που είναι σε σειρά με τα woofer και αναφέρονται ως C1 και C3 OK?
Βγάλε εκτός και το κύκλωμα προστασίας που μετά από τόσα χρόνια η επαφή του ηλεκτρονόμου θα είναι χάλια.

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
868

Ο C1 παράλληλα με τον C2 κόβουν στους 90 κύκλους, σίγουρα θα υπάρξει βελτίωση χαμηλού αλλά θα αντέξει το μεγάφωνο στις ίδιες εντάσεις?
Προσωπικά θα το έκανα κι ας του έδινα λίγο λιγότερη ισχύ.

Reaction score
295
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΗΧΕΙΩΝ

http://www.hifiloudspeakers.info/Anatomy/Crossovers/105.2/105.2CrossoverIndex.html

Το κροσόβερ σου πρέπει να είναι κάπως έτσι. Αυτό είναι από το 105ab που το έχω βελτιώσει πριν από χρόνια αλλά λογικά δεν απέχει από το δικό σου.

Ακριβώς τους καταργείς τους πυκνωτές. Αναφέρομαι σε αυτούς που είναι σε σειρά με τα woofer και αναφέρονται ως C1 και C3 OK?
Βγάλε εκτός και το κύκλωμα προστασίας που μετά από τόσα χρόνια η επαφή του ηλεκτρονόμου θα είναι χάλια.[/QUOTE]

Eίναι όπως το Β σχεδιο μόνο που εμένα είναι το sp1129 και οχι το sp1119.
Οι πυκνωτές είναι 4 των 120μF oλοι παράλληλα.
Τους ξεκολάω και κολάω σύρμα.(φτάνει ένα νομίζω)
Το κύκλωμα προστασίας δεν συνδέω απλά τα δύο καλώδια στην πλακέτα.
Πράγματι ο ηλεκτρονόμος έχει τα χάλια του.
Τα λέω καλά να πιάσω κολητήρι?
Ευχαριστώ και πάλι.Τα λέτε πολύ ωραία.

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
868

Ο C1 παράλληλα με τον C2 κόβουν στους 90 κύκλους, σίγουρα θα υπάρξει βελτίωση χαμηλού αλλά θα αντέξει το μεγάφωνο στις ίδιες εντάσεις?
Προσωπικά θα το έκανα κι ας του έδινα λίγο λιγότερη ισχύ.
Γράψε λάθος. στα 4Ω με 480mf κόβει στους 80 κύκλους, ενώ στα 8Ω κόβει subsonic οπότε είσαι οκ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.697

έτσι κι αλλιώς, στους υπόηχους "δήθεν" κόβει (με την κλίση πρώτης τάξης, ουσιαστικά δε κόβει τίποτα απολύτως πέραν του DC). Αυτά είναι και καλά για "προστασία", παλιές "μόδες".

τα βγάζει χωρίς δεύτερη κουβέντα, όπως είπε ο πετράν. Το μόνο που χρειάζεται προσοχής, είναι αν αλλάζουν οι ηλεκτρικές φάσεις, κάτι που γίνεται αν οι πυκνωτές αυτοί είναι μόνο στον κλάδο του γούφερ και μπορεί να υπάρχουν εκεί μόνο και μόνο για να κάνουν μια διαφορά φάσης ώστε να "έρχεται" το γούφερ με το κρος των υπόλοιπων μεγαφώνων. Δεν είδα καν το σχέδιο, δε ξέρω.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.697

τώρα είδα το σχέδιο. όντως ο πυκνωτής στο γούφερ είναι για να "φέρει" την ηλεκτρική φάση στο "0". IMHO να μη βγει από το κύκλωμα, απλά να αντικατασταθεί από γρήγορο ηλεκτρολυτικό πυκνωτή (105 βαθμών) με παράλληλα κανα MKP.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.697

όσο για την αρμαθιά πυκνωτών σαν κρος πρώτης τάξης, σε ιδανικό 8ωμο κόβει στους 40 κύκλους με 6db/oct πτώση, άρα στους 20 κύκλους ουσιαστικά δεν έχει μετρήσιμη πτώση και σιγά μη παίζει το ηχείο 20 κύκλους δηλαδή....
επίσης η dcr του πυκνωτή (καλή λύση η χρήση παράλληλων πυκνωτών) είναι αμελητέα σε σχέση με τον dcr του μεγαφώνου.

συμπέρασμα: η κεφ ανέκαθεν ήξερε να φτιάχνει κρος.

Reaction score
295

τώρα είδα το σχέδιο. όντως ο πυκνωτής στο γούφερ είναι για να "φέρει" την ηλεκτρική φάση στο "0". IMHO να μη βγει από το κύκλωμα, απλά να αντικατασταθεί από γρήγορο ηλεκτρολυτικό πυκνωτή (105 βαθμών) με παράλληλα κανα MKP.
Τους έβγαλα κιόλας από το ένα ηχείο,γεφύρωσα,δεν κατήργησα το κύκλωμα προστασίας και το ξαναμόνταρα αλλά τίποτα,τα ίδια.Δεν άκουσα κατι διαφορετικο.
Από το ένα κανάλι το KEF C7 και από την άλλη το 105.4 παίζοντας με το balance και ενίοτε και σε mono λειτουργία.Το C7 υπερέχει στα μπάσα.Και η σκληράδα στο 105.4 ιδια.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.697

ήθελα να προσθέσω στην παραπάνω μου πρόταση, πως η χρήση ενός πυκνωτή σε σειρά με το γούφερ σε τρίδρομο ηχείο δεν θα επιφέρει καμιά ουσιαστικά πτώση ποιότητας στα μπάσα, κι εννοείται καμιά απολύτως στα μεσαία. Ουσιαστικά τα μεσαία εξαρτώνται από την ποιότητα και την ταχύτητα των πυκνωτών του μιντ.

άλλωστε, ακόμα και ηχεία "σταθμοί" στοπ χώρο του πραγματικού "hi-end", όπως τα 801 FS, είχαν πυκνωτή σε σειρά με το γούφερ και μάλιστα υποτετραπλάσιας χωρητικότητας (αν δε με απατά η μνήμη μου δηλαδή) από το κεφ-άκι, τι λέμε τώρα...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.697

Τους έβγαλα κιόλας από το ένα ηχείο,γεφύρωσα,δεν κατήργησα το κύκλωμα προστασίας και το ξαναμόνταρα αλλά τίποτα,τα ίδια.Δεν άκουσα κατι διαφορετικο.
Από το ένα κανάλι το KEF C7 και από την άλλη το 105.4 παίζοντας με το balance και ενίοτε και σε mono λειτουργία.Το C7 υπερέχει στα μπάσα.Και η σκληράδα στο 105.4 ιδια.
λογικά θα ακούς λίγο λιγότερο μπάσο, λόγω μερικής ακύρωσης. αν πας προς τη μια πλευρά, λίγο πιο κοντά στο ένα ηχείο, θα ακούσεις λίγο περισσότερο μπάσο. αν βγάλεις τους πυκνωτές και από το άλλο γούφερ, θα ακούσεις το σωστό μπάσο, αλλά θα υπάρχει ένα "κενό" με το μιντ, που πριν δεν υπήρχε.

τα σηληρά μεσαία από τους πυκνωτές του μιντ αγαπητέ... εκεί, τον πιο "γλυκό" ήχο τον έχουν οι πυκνωτές λαδιού, αλλά πολλά τα φράγκα, ΙΜΗΟ δεν αξίζει τον κόπο και το κόστος. Μάλε κανα βίμα, κάτι φτηνό, κανα πορτοκαλί φίλιπς ή ζίμενς.

Reaction score
295

λογικά θα ακούς λίγο λιγότερο μπάσο, λόγω μερικής ακύρωσης. αν πας προς τη μια πλευρά, λίγο πιο κοντά στο ένα ηχείο, θα ακούσεις λίγο περισσότερο μπάσο. αν βγάλεις τους πυκνωτές και από το άλλο γούφερ, θα ακούσεις το σωστό μπάσο, αλλά θα υπάρχει ένα "κενό" με το μιντ, που πριν δεν υπήρχε.

τα σηληρά μεσαία από τους πυκνωτές του μιντ αγαπητέ... εκεί, τον πιο "γλυκό" ήχο τον έχουν οι πυκνωτές λαδιού, αλλά πολλά τα φράγκα, ΙΜΗΟ δεν αξίζει τον κόπο και το κόστος. Μάλε κανα βίμα, κάτι φτηνό, κανα πορτοκαλί φίλιπς ή ζίμενς.
Κατάλαβα αύριο κάνω και το άλλο και ψάχνω για πυκνωτές του mint.
Θα ενημερώσω σχετικά.
Καληνύχτα σε όλους και ευχαριστώ και πάλι.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.697

αναλόγως του χώρου, είναι σχεδόν αδύνατο να "ακούσεις" προπορεία 45 μοιρών ενός μεγαφώνου, οπότε αν είναι ακριβοί, εντάξει, πέτα τους τους πυκνωτές του γούφερ, μη σκας.

πάντως, ασχέτως αν μπορείς να το ακούσεις ή όχι, ένα μικρόφωνο με τόνο στο σημείο κρος μεταξύ μιντ κι γούφερ, βγάζει "μάτια".

οπότε και πάλι καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα: φταίν τα καλώδια ρεύματος. :116:

ασχέτως του τι μπορείς να ακούσεις και τι όχι, το "σωστό" είναι "σωστό" και το "λάθος" "λάθος". Σε καθαρά επιστημονικό επίπεδο, δεν υπάρχει χώρος για "απόψεις" και ακουστικές εκτιμήσεις....:109:

επίσης, η εμπειρία είναι αυτό που κερδίζουμε όταν δε καταφέρνουμε αυτό που θέλουμε, άρα, μη ζηλεύεις εμάς που έχουμε "εμπειρία"...:116:

Reaction score
295

αναλόγως του χώρου, είναι σχεδόν αδύνατο να "ακούσεις" προπορεία 45 μοιρών ενός μεγαφώνου, οπότε αν είναι ακριβοί, εντάξει, πέτα τους τους πυκνωτές του γούφερ, μη σκας.

πάντως, ασχέτως αν μπορείς να το ακούσεις ή όχι, ένα μικρόφωνο με τόνο στο σημείο κρος μεταξύ μιντ κι γούφερ, βγάζει "μάτια".

οπότε και πάλι καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα: φταίν τα καλώδια ρεύματος. :116:

ασχέτως του τι μπορείς να ακούσεις και τι όχι, το "σωστό" είναι "σωστό" και το "λάθος" "λάθος". Σε καθαρά επιστημονικό επίπεδο, δεν υπάρχει χώρος για "απόψεις" και ακουστικές εκτιμήσεις....:109:

επίσης, η εμπειρία είναι αυτό που κερδίζουμε όταν δε καταφέρνουμε αυτό που θέλουμε, άρα, μη ζηλεύεις εμάς που έχουμε "εμπειρία"...:116:
Ναι το ταξίδι μ ενδιαφέρει ,που λέει ο λόγος δηλαδή.
Πάντως αύριο ψάχνω για πυκνωτές του mind.
Δηλαδή αυτοί που έχει πάνω δεν είναι λαδιού;Γιατι σαν να πήρε κάτι το μάτι μου-δεν είμαι σίγουρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.546
Members
38.195
Νεότερο μέλος
Polatof