Καλώδια equalizer κου λου που...

Reaction score
141
Re: Απάντηση: Ας πλατύνουμε λίγο το θέμα...

αρχίζει να γίνεται πιό κομπλικέ και απο πικάπ...:116:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.006
Απάντηση: Καλώδια equalizer κου λου που...

μπα. το πικάπ δε πχιάνεται!

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

αμα πχια με τα παπχια, Επι του θεματος ,
το εχω ξαναπει
φιλος καθηγητης φυσικος με σπεσιαλιτι στα καλωδια μου ελεγε,
οι φτωχοι φοιτητες πηγαιναν και δουλευαν σε μεγαλες εταιριες καλωδιων.
Οι φραγκατοι εστηναν τις δικες τους , βεβαια το πως δουλευει κανεις και οι γνωσεις του βγαινουν μεσα απο καθε προιον,απο εκει και μετα ο καθενας κοστολογει κατα το δοκουν , και το κοκουν, εταιριες ακαταμετηρες ..................ακομα ελληνες (μην πχιασω επαγγελματα ασχετα με το σπορ) κατασκευαζουν καλωδια...............

Μ.Φ.

MF Audio Επαγγελματίας
Reaction score
185

.
.
.
.
Πίσω από τις λέξεις…

-Κρύβεται ο …Αλέξης.

…και με πιάνει μια μελαγχολία…

-Κλείσε, ρε παιδί μου, τα βιβλία. : )

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.250
Απάντηση: Θα ήθελα πραγματικά να το συζητούσαμε

Πολύ θα ήθελα να το συζητήσουμε. Τον πολύξερο δεν τον κάνω - μακρυά από μένα τέτοιες απόψεις - αλλά πραγματικά έχω την απορία πώς ένας κατασκευαστής καλωδίων AV μπορεί να ελέγχει (και επομένως να διαφοροποιεί) μεταλλικά κράμματα δια της ακουστικής μεθόδου. Πολλώ δε μάλλον που οι περισσότεροι κατασκευαστές (αν όχι όλοι) δεν έχουν 100% καθετοποιημένες παραγωγικές μονάδες, δηλαδή δεν έχουν - αν είχαν θα φάνταζε απίστευτο - μεταλλουργικό τμήμα παραγωγής μεταλλικών νημάτων, ώστε να μπορούν να αναμειγνύουν μέταλλα και να φτιάχνουν κράμματα κατά το δοκούν, από τα οποία θα διαλέγουν αυτό που τους ταιριάζει περισσότερο στα listening tests.

Κάθε πληροφορία ευπρόσδεκτη και μάλλον απαραίτητη.
Ευχαριστώ.
-
Κατ' αρχάς, εννοείται πως αυτοί οι γραφικοί τύποι δεν έχουν καθετοποιημένη μονάδα. Η πλήρης καθετοποίηση - ή έστω, η μερική τοιαύτη - σ' αυτό το αντικείμενο, προϋποθέτει παραγωγική κλίμακα πολύ υψηλότερη από κάποιες δεκάδες μέτρα. Αν έχει κανείς τέτοιο εργοστάσιο, δεν κάθεται να ασχοληθεί μόνο με τα καλώδια που κυνηγούν οι χαϊεντάδες, διότι αυτό θα τον οδηγήσει στο κλείσιμο.

Πέραν αυτού, κοίταξε να δεις. Εάν ένας καλωδιάς χρησιμοποιεί όλον αυτό το συρφετό "τεχνολογιών", σαν αυτές που μοστράρει αυτός ο πωστονλέν, ο Φόνο Ακούστικα δε λας Ντελικατέτσας Εμοσιονάλες, προφανώς για να κάνει το καλώδιό του να ακούγεται όσο γίνεται πιο "καλά", δύο τινά συμβαίνουν. Ή είναι παντελώς άσχετος με το αντικείμενο, ή γνωρίζει πολύ καλά τί κάνει, αλλά προσφέρει αυτό που θέλει η αγορά, οι υποψήφιοι πελάτες του, με την επιχειρηματολογία που αυτοί θέλουν να ακούσουν, δηλαδή μια επιχειρηματολογία που ακροβατεί μεταξύ παραδόξου και γελοίου – προφανώς διότι σ’ αυτήν αρέσκεται το εγώ τους (μέσω του μηχανισμού pride of ownership).

Προσωπικά, μετά όλα αυτά που έχω διαβάσει κατά καιρούς στα site των καλωδιάδων, έχω πεισθεί αμετακλήτως πως αυτοί ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή είναι παντελώς άσχετοι, δεν έχουν ιδέα για το τι παίζει σ’ αυτό που φτιάχνουν και πουλάνε, ασχέτως των σπουδών που τυχόν έχουν κάποιοι απ’ αυτούς – αν έχουν. Να φανταστείς ότι προ πολλού καιρού είχε πάρει το μάτι μου ένα ανείπωτο μαργαριτάρι, από άτομο που είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός –όπως τουλάχιστον ο ίδιος λέει. Έλεγε λοιπόν αυτός ο κατά τα άλλα πολύ ευχάριστος τύπος, (ο μίστερ «φασινέιτιν» του γνωστού βίντεο περί των greek ωντιοφίλ, αν δεν κάνω λάθος δηλαδή), ότι αν έφτιαχνε τα ηλεκτρολογικά σε ένα αεροδρόμιο, θα κρατούσε τη μια φάση της ΔΕΗ αποκλειστικά για τη μεγαφωνική εγκατάσταση του αεροδρομίου, για να είναι σίγουρος πως δεν θα υπάρχουν προβλήματα βρόχων γείωσης και δεν θα βουίζουν τα ηχεία. Όπως καταλαβαίνεις, δεν ξέρει κανείς από πού να φυλαχτεί.

Τέλος πάντων, γιατί είναι σοβαρή υπόθεση: Διότι είναι προτιμώτερο να βγάζεις εύκολα –και πολλά- λεφτά, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες στον καθένα που θέλει να νιώθει ξεχωριστός –και πληρώνει όσο – όσο γι’ αυτό, παρά να τον προσβάλλεις ευθέως, λέγοντας του πως είναι ηλίθιος. Πώς να στο πω ρε παιδί μου, είναι πιο ανθρωπιστικό να του γδέρνεις την τσέπη και να νιώθει ευτυχισμένος, παρά να του λες ότι είναι ηλίθιος και να του αφήνεις την τσέπη γεμάτη. Αφού το τραβάει ο οργανισμός του, πώς το λένε! Στο κάτω της γραφής, μπορεί να μην είναι ηλίθιος, αλλά απλώς να μην ξέρει – ή να μη θέλει να ξέρει. Τα άκουσε μια, τα άκουσε δυό, τα άκουσε τρεις, δεκατρείς, ε, στο τέλος λέει, χέσε μας ρε Κόγια, κι άσε μας να ξοδεύουμε τα λεφτά μας εκεί που θέλουμε. Από μέρους μου δεκτόν.

Βέβαια, κάποια στιγμή, ο άσχετος θα αρχίσει να τσαμπουνάει πως το δικό του είναι το καλύτερο, τι σκ@τά το πλήρωσε ένα κάρο λεφτά, αφού έτσι μπορεί να θρέψει τον κακομαθημένο εγωπαθή εαυτό του, ε, και ακριβώς εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.

(Δεν ξέρω αν με πιάνεις – που μάλλον σίγουρα με πιάνεις)…

Αυτά αγαπητέ μου Παναγιώτη!

Με φιλικούς χαιρετισμούς, ο αγαπητός φίλος σου

Αλέξης

Reaction score
3.085

Ναι, βρε Αργύρη, δε λέω. Πολλοί είναι αυτοί που ασχολούνται επισταμένα και επιστημονικά με το θέμα, κάποιες εταιρείες είναι και πρωτοπόρες, κάποιες από τις πρωτοπόρες είναι και "φραγκάτες". Αλλά άλλο φτιάχνω καλώδια κι άλλο κάνω μεταλλουργική παραγωγή πρώτης ύλης. Δεν μπορώ να φανταστώ εταιρεία κατασκευής καλωδίων (εντάξει, δεν παίρνω όρκο κι όλας, αλλά δεν κολλάει) να έχει μεταλλουργική μονάδα παραγωγής πρώτης ύλης. Ίσως κάποια ή κάποιες να παίρνουν την πρώτη ύλη και να έχει/έχουν μονάδα/μονάδες εξέλασης και εξόλκισης, ώστε να κατασκευάζουν νήματα, που κι αυτό απίθανο φαντάζει, αλλά την πρώτη ύλη - τα κράμματα - μου φαίνεται αδύνατο. Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάμε από κάποια Belken να έχει και μια μικρή υψικάμινο δίπλα της. Μάλλον δεν.....

Πάλι, όπως είπα και πιο πάνω, δεν κάνω τον πολύξερο, οπότε αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω, ας το πει, να μαθαίνουμε και μεις.
-

Reaction score
3.085
Απάντηση: Θα ήθελα πραγματικά να το συζητούσαμε

Κατ' αρχάς, εννοείται πως αυτοί οι γραφικοί τύποι δεν έχουν καθετοποιημένη μονάδα. Η πλήρης καθετοποίηση - ή έστω, η μερική τοιαύτη - σ' αυτό το αντικείμενο, προϋποθέτει παραγωγική κλίμακα πολύ υψηλότερη από κάποιες δεκάδες μέτρα. Αν έχει κανείς τέτοιο εργοστάσιο, δεν κάθεται να ασχοληθεί μόνο με τα καλώδια που κυνηγούν οι χαϊεντάδες, διότι αυτό θα τον οδηγήσει στο κλείσιμο.

Πέραν αυτού, κοίταξε να δεις. Εάν ένας καλωδιάς χρησιμοποιεί όλον αυτό το συρφετό "τεχνολογιών", σαν αυτές που μοστράρει αυτός ο πωστονλέν, ο Φόνο Ακούστικα δε λας Ντελικατέτσας Εμοσιονάλες, προφανώς για να κάνει το καλώδιό του να ακούγεται όσο γίνεται πιο "καλά", δύο τινά συμβαίνουν. Ή είναι παντελώς άσχετος με το αντικείμενο, ή γνωρίζει πολύ καλά τί κάνει, αλλά προσφέρει αυτό που θέλει η αγορά, οι υποψήφιοι πελάτες του, με την επιχειρηματολογία που αυτοί θέλουν να ακούσουν, δηλαδή μια επιχειρηματολογία που ακροβατεί μεταξύ παραδόξου και γελοίου – προφανώς διότι σ’ αυτήν αρέσκεται το εγώ τους (μέσω του μηχανισμού pride of ownership).

Προσωπικά, μετά όλα αυτά που έχω διαβάσει κατά καιρούς στα site των καλωδιάδων, έχω πεισθεί αμετακλήτως πως αυτοί ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή είναι παντελώς άσχετοι, δεν έχουν ιδέα για το τι παίζει σ’ αυτό που φτιάχνουν και πουλάνε, ασχέτως των σπουδών που τυχόν έχουν κάποιοι απ’ αυτούς – αν έχουν. Να φανταστείς ότι προ πολλού καιρού είχε πάρει το μάτι μου ένα ανείπωτο μαργαριτάρι, από άτομο που είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός –όπως τουλάχιστον ο ίδιος λέει. Έλεγε λοιπόν αυτός ο κατά τα άλλα πολύ ευχάριστος τύπος, (ο μίστερ «φασινέιτιν» του γνωστού βίντεο περί των greek ωντιοφίλ, αν δεν κάνω λάθος δηλαδή), ότι αν έφτιαχνε τα ηλεκτρολογικά σε ένα αεροδρόμιο, θα κρατούσε τη μια φάση της ΔΕΗ αποκλειστικά για τη μεγαφωνική εγκατάσταση του αεροδρομίου, για να είναι σίγουρος πως δεν θα υπάρχουν προβλήματα βρόχων γείωσης και δεν θα βουίζουν τα ηχεία. Όπως καταλαβαίνεις, δεν ξέρει κανείς από πού να φυλαχτεί.

Τέλος πάντων, γιατί είναι σοβαρή υπόθεση: Διότι είναι προτιμώτερο να βγάζεις εύκολα –και πολλά- λεφτά, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες στον καθένα που θέλει να νιώθει ξεχωριστός –και πληρώνει όσο – όσο γι’ αυτό, παρά να τον προσβάλλεις ευθέως, λέγοντας του πως είναι ηλίθιος. Πώς να στο πω ρε παιδί μου, είναι πιο ανθρωπιστικό να του γδέρνεις την τσέπη και να νιώθει ευτυχισμένος, παρά να του λες ότι είναι ηλίθιος και να του αφήνεις την τσέπη γεμάτη. Αφού το τραβάει ο οργανισμός του, πώς το λένε! Στο κάτω της γραφής, μπορεί να μην είναι ηλίθιος, αλλά απλώς να μην ξέρει – ή να μη θέλει να ξέρει. Τα άκουσε μια, τα άκουσε δυό, τα άκουσε τρεις, δεκατρείς, ε, στο τέλος λέει, χέσε μας ρε Κόγια, κι άσε μας να ξοδεύουμε τα λεφτά μας εκεί που θέλουμε. Από μέρους μου δεκτόν.

Βέβαια, κάποια στιγμή, ο άσχετος θα αρχίσει να τσαμπουνάει πως το δικό του είναι το καλύτερο, τι σκ@τά το πλήρωσε ένα κάρο λεφτά, αφού έτσι μπορεί να θρέψει τον κακομαθημένο εγωπαθή εαυτό του, ε, και ακριβώς εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.

(Δεν ξέρω αν με πιάνεις – που μάλλον σίγουρα με πιάνεις)…

Αυτά αγαπητέ μου Παναγιώτη!

Με φιλικούς χαιρετισμούς, ο αγαπητός φίλος σου

Αλέξης
Λοιπόν, φαίνεται ότι γράφαμε μαζί.

Τώρα αντιλαμβάνομαι πλήρως το νόημα του: "ναι είμαστε σοβαροί". Υποκλίνομαι στην επεξήγηση και δεν συνεχίζω άλλο. Κατά τα λοιπά, συμφωνούμε, ήδη εξέφρασα τις αμφιβολίες μου (ή μάλλον τις αντιρρήσεις μου) για το κατα πόσον μια εταιρεία καλωδίων μπορεί να έχει τέτοιου είδους καθετοποιημένη παραγωγή.
-

Reaction score
848

Μέχρι στιγμής με κάτι καλώδια ηχείων που καταπιάστηκα δεν κατάφερα να εντοπίσω διαφορές.

Τρανταχτές διαφορές ακούω με την διαφορά θερμοκρασίας/υγρασίας.

Με τα καλώδια ρεύματος που έφτιαξα με απλό ηλεκτρολογικό άκουσα διαφορές πιθανών λόγω μικρής διατομής των ψεύτικων που είχα πρώτα.

Εχω παραγγείλει μια καταπληκτική hi end οπτική ίνα CAV:414: σαν αυτή που έχω στο πι-σι για το transport οπότε άμεσα θα ξέρω αν ακούω διαφορές με τις οπτικές.

Όποιος θέλει μου στέλνει και interconnect για ακρόαση.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

Ναι, βρε Αργύρη, δε λέω. Πολλοί είναι αυτοί που ασχολούνται επισταμένα και επιστημονικά με το θέμα, κάποιες εταιρείες είναι και πρωτοπόρες, κάποιες από τις πρωτοπόρες είναι και "φραγκάτες". Αλλά άλλο φτιάχνω καλώδια κι άλλο κάνω μεταλλουργική παραγωγή πρώτης ύλης. Δεν μπορώ να φανταστώ εταιρεία κατασκευής καλωδίων (εντάξει, δεν παίρνω όρκο κι όλας, αλλά δεν κολλάει) να έχει μεταλλουργική μονάδα παραγωγής πρώτης ύλης. Ίσως κάποια ή κάποιες να παίρνουν την πρώτη ύλη και να έχει/έχουν μονάδα/μονάδες εξέλασης και εξόλκισης, ώστε να κατασκευάζουν νήματα, που κι αυτό απίθανο φαντάζει, αλλά την πρώτη ύλη - τα κράμματα - μου φαίνεται αδύνατο. Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάμε από κάποια Belken να έχει και μια μικρή υψικάμινο δίπλα της. Μάλλον δεν.....

Πάλι, όπως είπα και πιο πάνω, δεν κάνω τον πολύξερο, οπότε αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω, ας το πει, να μαθαίνουμε και μεις.
-
,

με μια εταιρια που ειχα πιο καλη επαφη , (πιστευω και οι αλλοι ιδιοι ειναι ) δεν εχουν <πρωτη υλη απο επιλογη> απλα παραγγελνουν (δεν ξερω με πιο γνωμονα) στην μπελντεν , καλωδια με <δικη> τους συσταση.Παντως για μενα σημασια δεν εχει τι βαζεις μεσα , αλλα ποσο ψηλα σηκωνεις τον πηχη.Απο εκει και μετα καθε κατασκευαστης αν μπορει σηκωνει το πυχη ψηλοτερα.Απατες υπαρχουν παντου, απλα ευκολα φτιαχνεις μια κομπανια καλωδιων, δυσκολα επιζεις σε βαθος χρονου , (αμα δεν παιζουν τα καλωδια σου πως να πουλησεις)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.006

Συνονόματε, προσωπικά είχα άλλα συμπεράσματα.

Όποιο ιντερκονέκτ και να άλλαζα, η διαφορά ήταν ακουστή με μεγάλη ευκολία από οποιονδήποτε.
Ομοίως και με τα καλώδια ηχείων.
Ομοίως και με κάποια καλώδια ρεύματος.
Ομοίως και με ψηφιακά καλώδια (συμπεριλαμβάνονται και οι οπτικές ίνες)

Και δε μιλάμε για μικρο-διαφορές.

Αυτά, όταν είχα ένα τυπικό σύστημα, τα μαγκ τα 3-άρια με ένα ενισχυτή (παρέλασαν διάφοροι, από ΕΑR έως Counterpoint, Musical Fidelity, κλπ κλπ κλπ) κι ένα transport-dac & πικάπ -phono.

Από τότε βέβαια, πολλά άλλαξαν...

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

κατανοοω την διακαολογημενη <οργη > του ηρακλη (μισοθεου) , απλα οσο λιγα κοστιζει να κατασκευαστει ενα καλωδιο, αλλο τοσο ξεφτυλα εχω ζησει καποιες φορες να πουλιουνται μηχανηματα αξιας πολλων χιλιαδων μπροστα μου για 2 κομματια ψωμι.
Σιγουρα αν καθε πανακριβο καλωδιο (και καθε καλωδιο) πουλιοταν σε πιο <λογικη> τιμη , τοτε τα φτηνα θα επρεπε να χαριζονταν.

Reaction score
848

Συνονόματε, προσωπικά είχα άλλα συμπεράσματα.

Όποιο ιντερκονέκτ και να άλλαζα, η διαφορά ήταν ακουστή με μεγάλη ευκολία από οποιονδήποτε.
Ομοίως και με τα καλώδια ηχείων.
Ομοίως και με κάποια καλώδια ρεύματος.
Ομοίως και με ψηφιακά καλώδια (συμπεριλαμβάνονται και οι οπτικές ίνες)

Και δε μιλάμε για μικρο-διαφορές.

Αυτά, όταν είχα ένα τυπικό σύστημα, τα μαγκ τα 3-άρια με ένα ενισχυτή (παρέλασαν διάφοροι, από ΕΑR έως Counterpoint, Musical Fidelity, κλπ κλπ κλπ) κι ένα transport-dac & πικάπ -phono.

Από τότε βέβαια, πολλά άλλαξαν...
Τώρα κάνω τα πρώτα μου βήματα στο "μαγικό" κόσμο των καλωδίων.

Είμαι ανοιχτόμυαλος και έχω πολύ όρεξη για παιχνίδι.

Και πίστεψε με είμαι τόσο εξοικειωμένος με το σύστημά μου που αν υπάρξει η παραμικρή διαφορά θα την αντιληφθώ.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

μην παιζεις πολυ , θα ματωσεις με μονο αντιτιμο την εμπειρια......εισαι και μακρια να σου δινα κατι μπλιμπλικια που κατασκευαζω να δοκιμασεις.................................

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.842

Με δεδομένο οτι κάνεις τα πρώτα βήματα (συ είπας) και έρχεται καλοκαίρι (δηλ.υψηλές θερμοκρασίες) πρόσεξε μην το "ανοιχτόμυαλος" καταλήξει ξεροκέφαλος :114:

Reaction score
848

μην παιζεις πολυ , θα ματωσεις με μονο αντιτιμο την εμπειρια......εισαι και μακρια να σου δινα κατι μπλιμπλικια που κατασκευαζω να δοκιμασεις.................................
Ναι να πάρει η ευχή.

Μας έφαγε η απόσταση.

Πάντως αν ήμουν πιο κοντά το τελευταίο που θα μας απασχολούσε θα ήταν τα καλώδια.

Θα πήγαινε το κοψίδι τρεις για δύο!!!!!!!!

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.842

Ευγε νέε μου
Εχεις πιάσει σωστα την έννοια hiend

Reaction score
848

Με δεδομένο οτι κάνεις τα πρώτα βήματα (συ είπας) και έρχεται καλοκαίρι (δηλ.υψηλές θερμοκρασίες) πρόσεξε μην το "ανοιχτόμυαλος" καταλήξει ξεροκέφαλος :114:
Δεν χρυσώνω το χάπι για τίποτα και κανέναν φίλε μου.

Χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις.

Μόνο τις απόψεις που κρύβουν δόλο δεν σέβομαι.

ΥΓ.Ποιο καλοκαίρι?Καρέκλες ρίχνει!!!!!!

Reaction score
4

Επειδή βλέπω επιστημονική ανάπτυξη του θέματος να ρωτήσω και εγώ κάτι..

Στρώνουν αυτά τα καλώδια ? :422:

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

αν πσεκαστουν με μεριτο ναι, σε αλλη φτεριφτωση δεν κσερω

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870

Πρόσφατα άλλαξα καλώδια ηχείων στο caraudiotest χρησιμοποιώντας επώνυμα, έχασε τόσα πολλά στοιχεία που απογοητεύτηκα.
Δεν ανέφερα τίποτα στον Δημήτρη Γουναρίδη (κάνουμε μαζί τα τεστ) πριν δοκιμάσουμε έναν ενισχυτή της DLS.

Η αντίδρασή του: Τι έγινε, κάτι χάσαμε, δεν παίζαμε έτσι, του λέω λοιπόν άλλαξα τα καλώδια ηχείων με "καλά" και πιο ακριβά (ευτυχώς δεν τα πλήρωσα ήταν για δοκιμή).

Την συνέχεια την ξέρετε.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.668
Members
38.359
Νεότερο μέλος
Γιαννα