- Reaction score
- 141
Re: Απάντηση: Ας πλατύνουμε λίγο το θέμα...
αρχίζει να γίνεται πιό κομπλικέ και απο πικάπ...:116:
αρχίζει να γίνεται πιό κομπλικέ και απο πικάπ...:116:
Κατ' αρχάς, εννοείται πως αυτοί οι γραφικοί τύποι δεν έχουν καθετοποιημένη μονάδα. Η πλήρης καθετοποίηση - ή έστω, η μερική τοιαύτη - σ' αυτό το αντικείμενο, προϋποθέτει παραγωγική κλίμακα πολύ υψηλότερη από κάποιες δεκάδες μέτρα. Αν έχει κανείς τέτοιο εργοστάσιο, δεν κάθεται να ασχοληθεί μόνο με τα καλώδια που κυνηγούν οι χαϊεντάδες, διότι αυτό θα τον οδηγήσει στο κλείσιμο.Πολύ θα ήθελα να το συζητήσουμε. Τον πολύξερο δεν τον κάνω - μακρυά από μένα τέτοιες απόψεις - αλλά πραγματικά έχω την απορία πώς ένας κατασκευαστής καλωδίων AV μπορεί να ελέγχει (και επομένως να διαφοροποιεί) μεταλλικά κράμματα δια της ακουστικής μεθόδου. Πολλώ δε μάλλον που οι περισσότεροι κατασκευαστές (αν όχι όλοι) δεν έχουν 100% καθετοποιημένες παραγωγικές μονάδες, δηλαδή δεν έχουν - αν είχαν θα φάνταζε απίστευτο - μεταλλουργικό τμήμα παραγωγής μεταλλικών νημάτων, ώστε να μπορούν να αναμειγνύουν μέταλλα και να φτιάχνουν κράμματα κατά το δοκούν, από τα οποία θα διαλέγουν αυτό που τους ταιριάζει περισσότερο στα listening tests.
Κάθε πληροφορία ευπρόσδεκτη και μάλλον απαραίτητη.
Ευχαριστώ.
-
Λοιπόν, φαίνεται ότι γράφαμε μαζί.Κατ' αρχάς, εννοείται πως αυτοί οι γραφικοί τύποι δεν έχουν καθετοποιημένη μονάδα. Η πλήρης καθετοποίηση - ή έστω, η μερική τοιαύτη - σ' αυτό το αντικείμενο, προϋποθέτει παραγωγική κλίμακα πολύ υψηλότερη από κάποιες δεκάδες μέτρα. Αν έχει κανείς τέτοιο εργοστάσιο, δεν κάθεται να ασχοληθεί μόνο με τα καλώδια που κυνηγούν οι χαϊεντάδες, διότι αυτό θα τον οδηγήσει στο κλείσιμο.
Πέραν αυτού, κοίταξε να δεις. Εάν ένας καλωδιάς χρησιμοποιεί όλον αυτό το συρφετό "τεχνολογιών", σαν αυτές που μοστράρει αυτός ο πωστονλέν, ο Φόνο Ακούστικα δε λας Ντελικατέτσας Εμοσιονάλες, προφανώς για να κάνει το καλώδιό του να ακούγεται όσο γίνεται πιο "καλά", δύο τινά συμβαίνουν. Ή είναι παντελώς άσχετος με το αντικείμενο, ή γνωρίζει πολύ καλά τί κάνει, αλλά προσφέρει αυτό που θέλει η αγορά, οι υποψήφιοι πελάτες του, με την επιχειρηματολογία που αυτοί θέλουν να ακούσουν, δηλαδή μια επιχειρηματολογία που ακροβατεί μεταξύ παραδόξου και γελοίου – προφανώς διότι σ’ αυτήν αρέσκεται το εγώ τους (μέσω του μηχανισμού pride of ownership).
Προσωπικά, μετά όλα αυτά που έχω διαβάσει κατά καιρούς στα site των καλωδιάδων, έχω πεισθεί αμετακλήτως πως αυτοί ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή είναι παντελώς άσχετοι, δεν έχουν ιδέα για το τι παίζει σ’ αυτό που φτιάχνουν και πουλάνε, ασχέτως των σπουδών που τυχόν έχουν κάποιοι απ’ αυτούς – αν έχουν. Να φανταστείς ότι προ πολλού καιρού είχε πάρει το μάτι μου ένα ανείπωτο μαργαριτάρι, από άτομο που είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός –όπως τουλάχιστον ο ίδιος λέει. Έλεγε λοιπόν αυτός ο κατά τα άλλα πολύ ευχάριστος τύπος, (ο μίστερ «φασινέιτιν» του γνωστού βίντεο περί των greek ωντιοφίλ, αν δεν κάνω λάθος δηλαδή), ότι αν έφτιαχνε τα ηλεκτρολογικά σε ένα αεροδρόμιο, θα κρατούσε τη μια φάση της ΔΕΗ αποκλειστικά για τη μεγαφωνική εγκατάσταση του αεροδρομίου, για να είναι σίγουρος πως δεν θα υπάρχουν προβλήματα βρόχων γείωσης και δεν θα βουίζουν τα ηχεία. Όπως καταλαβαίνεις, δεν ξέρει κανείς από πού να φυλαχτεί.
Τέλος πάντων, γιατί είναι σοβαρή υπόθεση: Διότι είναι προτιμώτερο να βγάζεις εύκολα –και πολλά- λεφτά, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες στον καθένα που θέλει να νιώθει ξεχωριστός –και πληρώνει όσο – όσο γι’ αυτό, παρά να τον προσβάλλεις ευθέως, λέγοντας του πως είναι ηλίθιος. Πώς να στο πω ρε παιδί μου, είναι πιο ανθρωπιστικό να του γδέρνεις την τσέπη και να νιώθει ευτυχισμένος, παρά να του λες ότι είναι ηλίθιος και να του αφήνεις την τσέπη γεμάτη. Αφού το τραβάει ο οργανισμός του, πώς το λένε! Στο κάτω της γραφής, μπορεί να μην είναι ηλίθιος, αλλά απλώς να μην ξέρει – ή να μη θέλει να ξέρει. Τα άκουσε μια, τα άκουσε δυό, τα άκουσε τρεις, δεκατρείς, ε, στο τέλος λέει, χέσε μας ρε Κόγια, κι άσε μας να ξοδεύουμε τα λεφτά μας εκεί που θέλουμε. Από μέρους μου δεκτόν.
Βέβαια, κάποια στιγμή, ο άσχετος θα αρχίσει να τσαμπουνάει πως το δικό του είναι το καλύτερο, τι σκ@τά το πλήρωσε ένα κάρο λεφτά, αφού έτσι μπορεί να θρέψει τον κακομαθημένο εγωπαθή εαυτό του, ε, και ακριβώς εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.
(Δεν ξέρω αν με πιάνεις – που μάλλον σίγουρα με πιάνεις)…
Αυτά αγαπητέ μου Παναγιώτη!
Με φιλικούς χαιρετισμούς, ο αγαπητός φίλος σου
Αλέξης
,Ναι, βρε Αργύρη, δε λέω. Πολλοί είναι αυτοί που ασχολούνται επισταμένα και επιστημονικά με το θέμα, κάποιες εταιρείες είναι και πρωτοπόρες, κάποιες από τις πρωτοπόρες είναι και "φραγκάτες". Αλλά άλλο φτιάχνω καλώδια κι άλλο κάνω μεταλλουργική παραγωγή πρώτης ύλης. Δεν μπορώ να φανταστώ εταιρεία κατασκευής καλωδίων (εντάξει, δεν παίρνω όρκο κι όλας, αλλά δεν κολλάει) να έχει μεταλλουργική μονάδα παραγωγής πρώτης ύλης. Ίσως κάποια ή κάποιες να παίρνουν την πρώτη ύλη και να έχει/έχουν μονάδα/μονάδες εξέλασης και εξόλκισης, ώστε να κατασκευάζουν νήματα, που κι αυτό απίθανο φαντάζει, αλλά την πρώτη ύλη - τα κράμματα - μου φαίνεται αδύνατο. Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάμε από κάποια Belken να έχει και μια μικρή υψικάμινο δίπλα της. Μάλλον δεν.....
Πάλι, όπως είπα και πιο πάνω, δεν κάνω τον πολύξερο, οπότε αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω, ας το πει, να μαθαίνουμε και μεις.
-
Τώρα κάνω τα πρώτα μου βήματα στο "μαγικό" κόσμο των καλωδίων.Συνονόματε, προσωπικά είχα άλλα συμπεράσματα.
Όποιο ιντερκονέκτ και να άλλαζα, η διαφορά ήταν ακουστή με μεγάλη ευκολία από οποιονδήποτε.
Ομοίως και με τα καλώδια ηχείων.
Ομοίως και με κάποια καλώδια ρεύματος.
Ομοίως και με ψηφιακά καλώδια (συμπεριλαμβάνονται και οι οπτικές ίνες)
Και δε μιλάμε για μικρο-διαφορές.
Αυτά, όταν είχα ένα τυπικό σύστημα, τα μαγκ τα 3-άρια με ένα ενισχυτή (παρέλασαν διάφοροι, από ΕΑR έως Counterpoint, Musical Fidelity, κλπ κλπ κλπ) κι ένα transport-dac & πικάπ -phono.
Από τότε βέβαια, πολλά άλλαξαν...
Ναι να πάρει η ευχή.μην παιζεις πολυ , θα ματωσεις με μονο αντιτιμο την εμπειρια......εισαι και μακρια να σου δινα κατι μπλιμπλικια που κατασκευαζω να δοκιμασεις.................................
Δεν χρυσώνω το χάπι για τίποτα και κανέναν φίλε μου.Με δεδομένο οτι κάνεις τα πρώτα βήματα (συ είπας) και έρχεται καλοκαίρι (δηλ.υψηλές θερμοκρασίες) πρόσεξε μην το "ανοιχτόμυαλος" καταλήξει ξεροκέφαλος :114: