Jargon's Home Theater 2

Reaction score
150
Re: Απάντηση: Jargon's Home Theater 2

τι καμπυλη θες να κανεις μεχρι τα 100hz ?

θεση ακροασης ειναι αυτες ?
Α επί της ευκαιρίας έχω μεταφέρει τη θέση θέασης στα 3.8 μέτρα από 4.5 γιατί έχω καλύτερο response εκεί οπότε μεγάλωσε κι η οθόνη!

Reaction score
15.543
Απάντηση: Jargon's Home Theater 2

ναι....αλλα η ακουστικη καμπυλη ξεκιναει απο τα 20hz ....κατω απο εκει νεκρα

ακομα και τα 20hz οπως και τα 20khz ειναι για ηλικιες εως 25 ετων....εσυ που πας ρε Καραμητρω ?:roflmao:

φτιαξε την καμπυλη που πιστευεις οτι αποδιδει καλα απο τα 25hz-80hz και απο εκει και κατω flat στην μετρηση οσο hz μπορει να παει...

αν καταφερεις εστω και αυτο στα db που θες θα ειναι μεγαλο επιτευγμα....

με την εικονα ειναι πιο ευκολα τα πραγματα εαν παρεις jvc :tongue:
....αντε να μαθεις να καλιμπραρεις κιολας μπας και βρει ανταγωνιστη ο Καστρουνιξ :tongue:

Reaction score
15.543
Απάντηση: Re: Απάντηση: Jargon's Home Theater 2

Α επί της ευκαιρίας έχω μεταφέρει τη θέση θέασης στα 3.8 μέτρα από 4.5 γιατί έχω καλύτερο response εκεί οπότε μεγάλωσε κι η οθόνη!
:dance2:

Reaction score
150
Α) Δεν είναι σαν τις υψηλές οι χαμηλές να τις χάνεις με την ηλικία.

Β) Μια χαρά ακούμε κάτως από τους 20 απλά θέλει πολύ μεγάλες στάθμες. Τα έχω γράψει 1.000.0000 φορές μαζί με την θεωρία και την πράξη κι εγώ και πάρα πολλοί άλλοι στο Αμέρικα. (Use search) Δεν τα ξαναγράφω. Δεν με αφορά άλλο αυτή η αναχρονιστική άποψη. Δεν ακούμε 5hz φυσικά αλλά ούτε το χάνουμε στους 20 κύκλους.

Το θέμα έχει συζητηθεί μέχρι θανάτου κι απλά δεν είναι εφικτό από το 99% των χρηστών. Αυτό είναι και το μόνο πρόβλημα αλλιώς θα άλλαζαν άποψη πολλοί.

Γ) Για τις στάθμες όταν στήσω το ARTA με το ακριβείας SPL θα ανεβάσω μετρήσεις. Για την ώρα καλιμπράρω και προσπαθώ να χρησιμοποιήσω όσο λιγότερο EQ γίνεται. Αυτά μέχρι να αρχίσουν οι παρεμβάσεις στο χώρο.

Μόλις τελείωσα ένα curve και είμαι πολύ ευχαριστημένος με την ισσοροποία που επήλθε μεταξύ δονήσεων στα πόδια και χτυπήματος στο στήθος. Έβαλα για πλάκα και κάτι Dance τραγούδια και το Danley χτυπάνε σαν σκυλιά.

Για την εικόνα έχω δρόμο στην εκμάθηση.

Reaction score
15.543

βρε καρδια μου κανε οτι θες αλλα γιατι δεν πας να πετυχης πρωτα τα γηινα και μετα να πας στα εξωγηινα :tongue:

.....εχεις δοκιμαση να φτασεις αυτο που λεω....?

κανε πρωτα αυτο και μετα πας παρακατω αν μπορεις...

εγω πιστευω οτι αν φτασεις εκει που λεω δεν θα χρειαζεσαι παρακατω...

φτασε πρωτα στα 20 και 25hz 121 db στην θεση ακροασης και μετα βλεπεις...

γιατι σαρεσει να βασανιζεις τον εαυτο σου !!!

Reaction score
150
Γιατί έλα εδώ να σου βάλω το cut-off φίλτρο απο 20 κύκλους και κάτω και θα καταλάβεις. Δεν διαφωνώ πάντως σίγουρα από πιο πάνω ξεκινάμε γιατί όντως αυτά τα πολύ χαμηλά είναι εξωγήινα

Κάτσε να πάρω μετρήσεις στάθμεων και βλέπουμε.

Reaction score
1.766
Απάντηση: Re: Jargon's Home Theater 2

Α)

Μόλις τελείωσα ένα curve και είμαι πολύ ευχαριστημένος με την ισσοροποία που επήλθε μεταξύ δονήσεων στα πόδια και χτυπήματος στο στήθος. Έβαλα για πλάκα και κάτι Dance τραγούδια και το Danley χτυπάνε σαν σκυλιά.

Για την εικόνα έχω δρόμο στην εκμάθηση.
σωτηρη ποιες συχνοτητες δονουν τα ποδια και ποιες χτυπανε στο στηθος μηπως ξερεις;

TERMATOGAZI

Bass!
Reaction score
4.881
Μιχάλη η πρώτη είναι χωρίς EQ και η δεύτερη είναι με EQ. Όπως είπα όμως ένα LT φίλτρο τρέχει πάντα που δίνει το boost στις χαμηλές μιας και τα σαμπ μου είναι sealed.

Ο χώρος γενικά είναι καλός αλλά ακόμα παίζω με την τοποθέτηση και δυστυχώς δεν έχω τις σωστές βάσεις για τα Danley η οποίες για όποιον τα πάρει είναι απαραίτητες αν θέλει να κάνει δουλειά. Έτοιμες βάσεις όπως τις θέλω δεν υπάρχουν και για να βγουν όπως τις έχω σχεδιάσει θα κοστίσουν αρκετά. Θέλω ρύθμιση καθ'ύψος (τηλεσκόπηση δηλαδή), tilt, και περιστροφή με ατσάλινες μπίλιες (κρυφές). Επίσης για τη στήριξη τους πάνω στις βάσεις με κλίση θα χρειαστεί ειδική στήριξη.

Με τα σαμπ συμβαίνει το εξής στη νέα τους θέση. Πήρα μεγάλο boost στις πολύ χαμηλές και το νιώθεις στον καναπέ και κάτω από το γόνατο ειδικά σε σκηνές όπως το F!king Irene ή στο War of the Worlds όπου αναδύεται το "τρίποδο" από το έδαφος. Έχω όμως την εντύπωση ακουστικά ότι έχασα από του 30-40 κύκλους και πάνω αν και μπορεί να φταίει το flat curve που είναι αποτέλεσμα EQ. Θέλω να πειραματιστώ και με άλλες target curves. Βέβαι μια πιο εύκολη λύση θα ήταν κι άλλα σαμπ!:laugh: Που θα πάει....
γιατι δεν λες τον μελιδη τι θελεις να σου βγαλει κοστολογιο?

TERMATOGAZI

Bass!
Reaction score
4.881
Ναι θέση ακρόασης.

Η ιδανική καμπύλη θα ήταν boosted στο αρίστερό άκρο (δύσκολο φυσικά) και θα έπεφτε μέχρι το σημείο που συναντά το crossover. Αυτό βάση καμπυλών Fletcher-Munson και ακουστικής ευαισθησίας του αυτιού μας αναλόγως της συχνότητας. Βέβαια καταλαβαίνουμε ότι αυτά δεν γίνονται με φυσιολογικό αριθμό μεγαφώνων και στόχο μεγάλες στάθμες. Και όταν λέω φυσιολογικό εννοώ άντε και 4 Χ 15" που έχω. Με 8 Χ15" ή και 16Χ15" ή ανάλογα 18" και καμιά 20,000 Watt κάνεις ότι γουστάρεις από ΠΟΛΥ χαμηλά.

Και δεν μιλάω για flat curve στις μετρήσεις αλλά για φλατ curve στην ακουστική μας αντίληψη από όσο πιο χαμηλά γίνεται. Π.Χ. από τα 10Hz ή και τα 5.

Θα το ξέρεις ότι δεν χρειάζεσαι άλλο σαμπ όταν η τοποθέτηση δεν θα παίζει ρόλο πια μιας και τα σαμπ θα είναι παντού και δεν θα χωράει άλλο..........αρώστεια!

Στα δικά μου τώρα. Επειδή η αλυσίδα του σήματος από το test tone μέχρι τη σύλληψη από το μικρόφωνο είναι μακρά με τρώνε τα μαμούνια για το τι μπορεί να επηρρεάζει το σήμα και είναι πολλά αυτά γι'αυτό και τα ψάχνω. Είναι σημαντικό να έχεις μετρήσεις ακριβείας και αυτό, αντιθέτως με το τι κυκλοφορεί ΔΕΝ είναι τόσο εύκολο ειδικά στις συχνότητες κάτω των 20Hz που τα roll-offs τις κάθες συσκευής κάνουν πάρτυ. Θέλω λοιπόν να κάνω την αλυσίδα όσο πιο κοντή γίνεται γιατί π.χ. δεν έχω όρεξη να ψάχνω τι πυκνωτή βάζει ο καθένας στο ρημάδι του για να μπλοκάρει το DC offset στην έξοδο. Ας πούμε πως είναι άλλη μια πρόκληση το να μάθεις τις ακριβείς αποκλίσεις του μετρητικού σου συστήματος.

Με άλλα λόγια

"Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,. γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις."............................................μονάχα τότε θα μπορείς, τις χαμηλές συχνότητες, πιστά να αποδώσεις.:laugh:

Υ.Γ. Κεφάλα, όταν τελειώσω με τον ήχο (λέμε τώρα) λέω ν'ασχοληθώ με τις μετρήσεις εικόνας. Αφού αλλάξω προβολέα..... Το μόνο που με καθυστερείς ρε γαμώτο (όρεξη έχω) είναι το χρήμα.:biggrin:
σωτηρη μπορεις να μου πεις ποσο μεγαλυτερη πρεπει να ειναι η καμπυλη στα 5hz και με τι ρυθμο να κατεβαινει μεχρι τα 80?

Reaction score
150
Δεν είναι τοσο απλό ώστε να πούμε π.χ. τα 20Hz δονούν τα πόδια και 50-80Hz το στήθος. Είναι πολύ πιο περίπλοκο και εξαρτάται:

Α) Από το χώρο
Β) Από την ένταση

Γ) Από τους χρονικούς συσχετισμούς των ηχοκυμάτων όλου το συστήματος γιατί τα όργανα δεν είναι μονοτονικά όπως οι τόνοι από μια γεννήτρια σήματος.

Δ) Από τα κυρίως ηχεία και την ευαίσθητη περιοχή του crossover που συνήθως είναι τα 80Hz κι εκεί συμβαίνουν συνήθως τα χειρότερα (φάση, ακυρώσεις, κτλ) κι ακούς ατάκες του στυλ "τα σαμπ δεν κάνουν για μουσική" που είναι φυσικά αβάσιμες σαχλαμάρες που πηγάζουν από άγνοια σωστής ρύθμισης του σαμπ.

Οι πολύ χαμηλές συχνότητες γενικά δονούν το χώρο και τα πόδια (40-50Hz και κάτω) από εκεί και πάνω έχουμε τη συχνότητα συντονισμού της θωρακικής κοιλότητας (50-70Ηz) και τις αρμονικές αυτών (πρώτη, δεύτερη, τρίτη). Το στήθος δε ως "δοχείο" εσωτερικά μπορεί να λειτουργεί και σαν "μπασοπαγίδα" τύπου Helmholtz. Ο χώρος και το πως επηρρεάζει με τις αντανακλάσεις την αρχική πηγή είναι επίσης μεγάλο θέμα. Οι συχνότητες κάτω και πάνω από τη συχνότητα συντονισού του στήθους και οι αρμονικές τους επιδρούν κι αυτές στην ψυχοακουστική μας αντίληψη και καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα της αίσθησης.

Συνήθως σε οικιακούς χώρους η όποια πίεση στο στήθος είναι αποτέλεσμα "μπουμαρισματος" (60-80Hz) αλλά δεν είναι ακριβώς αυτό το μπαμ που νιώθεις π.χ. σε συναυλία (αν είναι της προκοπής ο ήχος). Είναι σημαντικό να μπορούν και τα ηχεία ν'αναπαράγους σωστά, καθαρά και δυντά τα μπάσα και πάνω από τους 80 κύκλους αλλά και να είναι άψογα δεμένο και το crossover.

Επίσης, πολλές φορές ακούμε κόσμο να λέει "γροθιά στο στομάχι" και είναι αστείο αν το σκεφτεί κανείς γιατί άλλοι λένε για πατζάκια, άλλοι για στομάχι κι άλλοι για στήθος και προσωπικά μπορώ να πω και για κεφάλι. Φυσικά δεν είναι τίποτα άλλο από την πίεση του αέρα που δημιουργείται στο χώρο και αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Οπότε είναι μάλλον δύσκολο να το περιορίσουμε μόνο στις Χ και Ψ συχνότητες.

Κάποια στιγμή που θα βρω χρόνο ίσως προσπαθήσω να φτιάξω ένα πινακάκι με τις συχνότητες από 15Hz έως 200hz και πως επιδρούν στο σώμα μας καθώς και πως τις αντιλαμβανόμαστε σύμφωνα με δικούς μου πειραματισμούς και παρατηρήσεις κατόπιν δοκιμών. Δεν ξέρω πως θα βγεί και θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από τόνους αλλά θα το ψάξω. Πρέπει όμως να λύσω διάφορα θέματα πρώτα.

Reaction score
150
σωτηρη μπορεις να μου πεις ποσο μεγαλυτερη πρεπει να ειναι η καμπυλη στα 5hz και με τι ρυθμο να κατεβαινει μεχρι τα 80?
Τα 5Hz είναι υπερβολικά δύσκολο να βγουν σε σωστές στάθμες και στη θέση ακρόασης και είναι πολύ σημαντικός ο χώρος και τα δομικά του υλικά καθώς και το πόσο σφραγίζει.

Από κάποιους που μπήκαν στον κόπο να μελετήσουν το θέμα πολύ χαμηλών (και δεν θα μπω σ'αυτή τη συζήτηση τώρα) σου λέω ότι θες 115db στα 5Hz στη θέση ακρόασης για να έχει το παραμικρό νόημα. Είναι πολύ πολύ δύσκολο να το πετύχεις όμως και πολύ πριν θα μπορούσες με τα RE (θα χρειαστούν κι άλλα) να φτάσεις τα 115db στα 10Hz που είναι και ο δικός μου στόχος και σκάω να μετρήσω να δω που βρίσκομαι από τα "εξωγήινα" που λέει κι Κεφάλας έτσι από περιέργεια.

Επίσης μην ξεχνάς το θέμα χώρου που είναι πολύ σημαντικό για να μην καταλήξεις να κυνηγάς την ουρά σου. Για όσους δεν έχουν συγκεκριμένο χώρο απλά δεν έχει νόημα.

Το να φτιάξεις curve δεν είναι δύσκολο, το να το εφαρμόσεις είναι. Επίσης για να βάλεις τιμές πρέπει να ξέρεις που βρίσκεσαι τώρα και δεν είναι δυνατόν να τονίσεις τις τόσο χαμηλές στο ίδιο επίπεδο ακουστικής αντίληψης με τις μετέπειτα π.χ. τις 20,30,40,50-80Hz. Αυτό το ξεχνάμε εκτός κι αν βρεις τρόπο να βγάλεις 150db στα 5hz και να συμβάλεις κι εσύ στη δουλειά αυτών που το ψάχνουν. Γι'αυτό στήσε καλά τα σύστημα για απόκριση από 20Hz και πάνω και μετά πειραματίσου με το εύρος 10Hz-20Ηζ με όσα RE χρειαστούν και σιγά σιγά. Στο μεταξύ διάστημα enjoy the ride.

Το βασικό όμως είναι να ξέρεις που ακριβώς βρίσκεσαι τώρα σε max spl αλλά αν θες μετρήσεις κάτω από τα 20HZ θα πρέπει να αγοράσεις άλλα όργανα από το XTZ Room Analyzer καθώς και πολύ καλιμπράρισμα του μετρητικού συστήματος. Συγκεκριμένα μικρόφωνα, προενισχυτή μικροφώνου και software ενώ θα πρέπει να ξέρεις την οποιαδήποτε αλλοίωση προκαλείται καθ'όλη τη διαδρομή του σήματος.

Τέλος, ο κόπος που απαιτείται για να πάρεις ουσιαστικό αποτέλεσμα στο φάσμα από τα 15Hz και κάτω και μέχρι τα 10Hz είναι μεγάλος, δυσανάλογος του φάσματος πάνω από τους 15 κύκλους και το πόσο αξίζει (για κάποιους πολύ) θα το μάθεις προσωπικά αφού έχεις φτάσει εκεί, αν φτάσεις σωστά. Ξεκίνα λοιπόν με μετρήσεις max SPL κάτω από τους 20 κύκλους να δούμε που βρίσκεσαι και μετά σπρώχνεις όσο σε παίρνει το curve και πίστεψε με θα σε παίρνει λιγότερο από το ιδανκό όσο κατεβαίνεις.

Εδώ θα είμαστε και το επόμενο βήμα στο δικό μου είναι να μετρήσω να δω που βρίσκομαι σε SPL αφού καταλήξω σε αξιόπιστη μέθοδο μέτρησης.

Reaction score
1.766

οι δονησεις κατω απο τα 30-40hz ειναι ευκολες αλλα το χτυπημα στο στο στηθος ειναι δυσκολο.μαλλον επειδη ειναι μεγαλη συχνοτητα θελη και με μεγαλη σταθμη.μονο σε club και συναυλιες εχω δη να συμβαινη.

Reaction score
150
σωστά και είναι δυστυχώς πολύ πιο δύσκολο σε μικρούς χώρους. Δεν έχω όμως παράπονο με τα Danley τα οποία με έχουν εκπλήξει και στη μουσική. Ειλικρινά όσο τα ανακαλύπτω τόσο μου αρέσουν αλλά είναι δύσκολα στην τοποθέτηση και οι δοκιμές θέλουν πολύ χρόνο γι'αυτό δεν έχω γράψει περισσότερα. Πάντως they are here to stay!

Αν προλάβω σήμερα ίσως ανεβάσω μετρήσεις.

Reaction score
150
Re: Απάντηση: Jargon's Home Theater 2

Εν τω μεταξύ, έχω προβλήματα με το ρεύμα όχι μόνο στην περιοχή που συνήθως πέφτει η μια φάση αλλά και στο σπίτι. Συγκεκριμένα ένα πρόβλημα που μου έχει σπάσει τα νεύρα και νομίζω ότι είναι loops με τις γεισεις είναι το εξής:

'Ακουγα θόρυβο από τα σαμπς (δεν το είχα πάντα) σχετικά υψίσυχνο σε σημείο να μην μπορώ να δω ταινία σε χαμηλόφωνες σκηνές. Αυτό λύθηκε αλλάζοντας πρίζα στο PC που τώρα παίρνει από άλλη γραμμή. Με το που άνοιγες οποιοδήποτε πρόγραμμα η player άρχιζε το βουητό και στην αρχή νόμιζα ότι έχει χαλάσει η κάρτα γραφικών που περνά και τον ήχο μέσω HDMI. Τέλος πάντων με το που άλλαξα γραμμή παροχής λύθηκε αλλά θα ήθελα να ξέρω τι συμβαίνει.

Εκτός αυτού μεταξύ προενισχυτή και τελικού των σαμπ υπάρχει μια αναλογική συσκευή η οποία εφαρμόζει ένα Linkwitz Transform για τα sub με τις τιμές που δίνεις (Fs, Qs,Qb) δίνει boost μέχρι 24db κάτω από τους 20 κύκλους κι έχει και το cut-off φίλτρο στα 20Hz αν θες (on/off).

Όταν ανοίγω τον τελικό των subs όλα καλά αλλά με το που ανάβω αυτή τη συσκευή ακούγεται ένα buzzing σαν ηλεκτρισμός που ευτυχώς δεν είναι δυνατό αλλά δεν φεύγει και τελείως. Όταν παίρνει σήμα το sub βέβαια δεν ακούγεται αλλά όταν έχει πολύ ησυχία το βράδυ το ακούω αν και πολύ χαμηλά.

Εδώ μάλλον κάτι παίζει με τις τάσεις εισόδου - εξόδου αλλά θα το ψάξω.

Reaction score
15.543

βρε .....κεσυ ψαχνεις εξωγηινους ?:tongue:

TERMATOGAZI

Bass!
Reaction score
4.881
Re: Απάντηση: Re: Jargon's Home Theater 2

βρε .....κεσυ ψαχνεις εξωγηινους ?:tongue:
πρωτα θελω να μαθω αν υπαρχουν και αργοτερα θα αρχισω να τους ψαχνω...
αλλα κωστα οπως λες ας γνωρισουμε πρωτα τους γηινους και βλεπουμε...

Reaction score
15.543

απο τη στιγμη που η πληροφορια ξεκιναει απο τα 3hz υπαρχουν εξωγηινοι ......

......το θεμα ειναι πως πιανονται ομως.....

εγω θα ελεγα απο 20 με 25-80hz μια καμπυλη ωραιοτατη και απο εκει και κατω φλατ οποιος μπορει.....

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.744

οι δονησεις κατω απο τα 30-40hz ειναι ευκολες αλλα το χτυπημα στο στηθος ειναι δυσκολο.μαλλον επειδη ειναι μεγαλη συχνοτητα θελη και με μεγαλη σταθμη.μονο σε club και συναυλιες εχω δη να συμβαινη.
Αυτό Γιώργη είναι ψηλά, με τα λίγα που ξέρω , θα έλεγα 100-110hz.

Reaction score
150
Θα βάλω αργότερα κάτι Dance που έχω και ξέρω ότι χτυπάνε στήθος να δω. Θα παιξω μόνο με sub από τους 80 κύκλους και κάτω, μόνο με τα ηχεία απο τους 80 κύκλους και πάνω και με τα δυο μαζί και θα επιστρέψω.

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.744

Θα βάλω αργότερα κάτι Dance που έχω και ξέρω ότι χτυπάνε στήθος να δω.
Μη βάλεις πολύ καινούρια...:smoke:

Γειά σου Σωτηράκη με τα ωραία σου μεσοχαμηλά!:dance2:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.866
Members
38.251
Νεότερο μέλος
dzls