Μιλώντας για τις κεφαλές των πικάπ μας, σχόλια, φωτό κλπ.

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Απάντηση: ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΦΑΛΕΣ ΤΩΝ ΠΙΚ-ΑΠ ΜΑΣ ★ ΣΧΟΛΙΑ ★ ΦΩΤΟ ★ Κ.Λ.Π.

Προσωπικα 1.0 γρ τους ζεστους μηνες, 1.15 γρ τους κρυους.
Αναλογο antiskating σε καθε περιπτωση.
Εξαρταται βεβαια και απο την ποιοτητα/τριβες των ρουλεμαν του βραχιωνα.
Αν ειναι λιγο "σφικτα" θα δοκιμαζα καπως πιο ψηλο βαρος αναγνωσης,καπου κοντα στο 1.25γρ και προς το μαξιμουμ αν χρειαζοταν.
Γενικα βρισκω καλυτερο αερα στο 1.0-1.15γρ οπως ειπα στην αρχη.

Reaction score
2.248

Πρόσεξα στις σημειώσεις που συνόδευαν τη SAS πως το εύρος του tracking force είναι 1.25 +-0,25. Κάποιος που έχει κάνει την άσκηση ας μεταφέρει εντυπώσεις παρακαλώ :unsure:

Το κάθε setup (κεφαλή, βραχίονας) έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το ότι ο Puretone έχει ορίσει 1,15gr δεν συνεπάγεται ότι αυτή η τιμή είναι ιδανική για σένα ή για τους άλλους. Αλλες ενεργές μάζες, άλλες αδράνειες, άλλες εφαρμογές βάρους (στατικές/δυναμικές) κτλ κτλ.

Η ιδανική τιμή για εσένα (σε πρώτη φάση) είναι αυτή που η συνεδρεία σου (κεφαλή/βραχίονας) πλήρως ρυθμισμένη περνά το tracking ability test των 70um (mim requirement) σε εφαρμογή VTF πάνω (ΠΑΝΩ) από το min recommendation του κατασκευαστή (που στην περίπτωσή σου είναι 1,00gr)

Reaction score
2.248

Δηλαδή πάνω από το 1.00gr θα ανεβάζεις ανά 0,05gr σταδιακά (με αντίστοιχο antiskating) μέχρι να περάσεις το test. Εάν θες να είσαι ακριβέστερος, το antiskating θα το έχεις (λόγο SAS) 20% παραπάνω από εκεί που ισορροπείς σε αδιαμόρφωτο δίσκο.
(Οχι 20% παραπάνω από το βάρος ανάγνωσης)

Reaction score
8.905

Όπως ειπώθηκε και σωστά, η συνεργεία κεφαλής – βελόνας – βραχίονα και με τη βοήθεια ενός τεστ δίσκου, θα σου δώσει το “σωστό” βάρος ανάγνωσης/ρυθμίσεις, όπου της SAS είναι μεταξύ 1.25±0.25g

Reaction score
2.248

Πάλι μασημένη τροφή..... :frown:

Τι είναι βρε παιδιά τα 70μm και γιατί είναι min requirement?

Reaction score
8.905

Γιώργο, εντέλει είσαι όλο “διαμόρφωση” καιρός είναι να σταματήσεις να "διαμορφώνεις" καλώδια ηχείων κλπ. και να αρχίσεις να ακούς μουσική! :roflmao:

Reaction score
2.248

Βρεεεεε άσε τα καλώδια σε αυτό το νήμα..... Let it pure

PS Τα 70μm..... :whistling:

Reaction score
8.905

Ότι απορίες έχεις και θέλεις να μάθεις και για την πλευρική διαμόρφωση... υπάρχει το άρθρο του Κώστα Κόγια (Ρυθμίστε το πικάπ σας), ένας βασικός οδηγός για αρχάριους και μη! :hi:

Reaction score
1.815

Βρεεεεε άσε τα καλώδια σε αυτό το νήμα..... Let it pure

PS Τα 70μm..... :whistling:
Τα 70μm γιατί δεν τα διάβαζε η troika?
Έκανα λενα search στο net και όλο έπεφτα στο ζονγκ της Τρόικας σε test record!

Αυτή δεν είναι που είχες με τον Linn σου?
https://www.google.gr/search?q=troi...&rls=org.mozilla:el:official&client=firefox-a

Reaction score
8.905

Έκανα λενα search .......!
Ποια είναι η Λένα πάλι :geek:.... σου ξέφυγε η κάτι σημαίνει? :whistling: ...η τα έχεις “παίξει” με την Τρόικα! :roflmao:

Reaction score
2.248

Τα 70μm γιατί δεν τα διάβαζε η troika?
Έκανα λενα search στο net και όλο έπεφτα στο ζονγκ της Τρόικας σε test record!

Αυτή δεν είναι που είχες με τον Linn σου?
https://www.google.gr/search?q=troi...&rls=org.mozilla:el:official&client=firefox-a
Μπορεί να είχε κρυώσει :tongue: Ξέρω εγώ? Την έφαγε το ζονγκ
Μια φορά με vital ακίδα και ενδοτικότητα 10cu, τα 315Hz/70μm στα 1.7gr είναι ΟΚ

Για τη δική μου ο Ιάπωνας είπε optimum 1.8gr για τα 80μm και ήταν σωστό. Οταν έστρωσε τα έπιασε στα 1.70gr και την κατέβασα εκεί. Μέχρι να την χαρώ μου άφησε χρόνους.....

Την Benz με 15cu που έχω τώρα στο δικό μου setup είναι στo 1.45gr για τα 315Ηz/80μm και στo 1.25gr για τα 315Ηz/70μm, αλλά είναι ξεκελύφωτη στα 6.4gr, με την μικρότερη δυνατή αδράνεια του βραχίωνα, static VTF 0.95gr και τα περισσεύματα 0.30gr-0.50gr με την δυναμική.

Ο Ελβετός να φανταστείς δίνει 2.0gr στα 315Hz/80μm και δεν μπορώ να καταλάβω τι είχε στο μυαλό του πραγματικά όταν από την άλλη μεριά δίνει optimum VTF 1.75gr !!! Αποφάσισε επιτέλους !!! :roflmao:

Reaction score
2.248

...

Reaction score
2.248

Παιδιά μην προσπαθήσετε μια φορά να κατεβάσετε σε μία MC τη VTF παρακάτω από ότι λέει ο κατασκευαστής ακόμα και εάν το setup σας το επιτρέπει. Θέλει modification το front yoke (part of magnet pole) που περνά το στέλεχος από μέσα όπως στο παρακάτω σχήμα (Το "p")

Πρέπει να ξεκολλήσει από τον μαγνήτη και να ξανακολληθεί λίγο χαμηλότερα έτσι ώστε με την νέα VTF το στέλεχος να περνά ακριβώς μέσα από το κέντρο της τρυπίτσας που κάνει το yoke. Αλλιώς ή θα ακουμπά κάτω (όπως κάνει στο rest το cantilever) ή δεν θα έχει allowance στις μεγάλες πλάτους διαμορφώσεις του αυλακιού στην χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη δεν θα παίζει καλά η κεφαλή.

Δείτε εδώ στο παράδειγμα της Dyna

Θέλουμε το στέλεχος ακριβώς στη μέση. Κάθετα με την εφαρμογή VTF και παράλληλα με το σωστότατο antiskating.

Ορισμένες κεφαλές έχουν βιδωμένο το front yoke στον μαγνήτη και έτσι θα μπορούσες να έχεις το optimum σε κάθε περίπτωση εφαρμογής βάρους (not recommended).

βασικά ήθελα να το γράψω μην τυχόν και δημιουργήσω πρόβλημα σε κάποιο παιδί και πάθει ζημιά.

Reaction score
8.905

Επιτέλους... μετά από αρκετό κόπο και ψάξιμο... θα προστεθεί στην νέα συλλογή μου ένα από τα ιστορικότερα κεφάλια όλων των εποχών... :eek:

...ασε που αυτές τις μέρες "στρώνω" και μια SAS πάνω σε Shure V15 Type 4! :biggrin:

Reaction score
1.173

Ότι και να σου πω θα είναι λίγο...... Καλές ακροάσεις.

Δώσε φωτογραφίες και εντυπώσεις.........:geek:

Reaction score
208

Βασίλη "καλοτάξιδες" αμφότερες οι βελόνες

Reaction score
8.905

Εδώ κάποια σχόλια και εντυπώσεις από το μέλος -dimmanoukas- για JVC Z1 + SAS πραγματικά ήταν αναλυτικός και άξιζε να τα μαζέψω απο το αλλο θρεντ και να τα βάλω εδώ μέσα... επίσης αφαίρεσα τα σχόλια για ένα πρόβλημα που είχε σε ανισορροπία καναλιών... όπου προερχόταν από καλώδια σύνδεσης.

... η κεφαλή με την jico sas πάνω κεντάει...η κεφαλή δεν έχει περισσότερες απο 5 ώρες πάνω της και κάθε δίσκος που έπαιζα ακουγόταν καλύτερα απο τον προηγούμενο...οπότε καταλήγωντας να σας μεταφέρω εντυπώσεις...Δεν έχω ακούσει αρκετούς τύπους βελόνων και δή ακριβούς και γενικά δεν έχω μεγάλη εμπειρία απο πολλά πικάπ κ.λ.π.Η ώριμη εμπειρία μου αφορά συνδυασμό oracle paris + roksan tabriz + benz benz micro mc20e2 και
thorens 166 mkv + rega rb 300 + grado prestige gold....αμφότερα με ear phono και σε ενισχυτή tri με el 34 και ηχεία chario premium 1000...επίσης παλαιότερες ακουστικές εντυπώσεις πάντα σε mk2, της sonus blue gold και acutex 420 str Η αναφορά θα γίνει ανάμεσα στην grado και στη jvc, καθώς ήταν τοποθετημένες στο ίδιο πακέτο και με το ίδιο σύστημα Gradο: έχει ενα ιδιαίτερο ηχόχρωμα αυτή η κεφαλή...κατά τη γνώμη μου επειδή έχει ωραίο μπάσο και εν γένει σώμα, ταιριάζει ωραία με ροκ ακούσματα και επειδή οι υψηλές τις είναι στρογγυλεμένες, πρέπει να συνδυαστεί με πιο "στεγνά" συστήματα...στα θετικά της οτι έχει ωραία μπάσα και γενικά έχει πιο "βινυλιακό" χαρακτήρα, ωραίο και ξεκούραστο άκουσμα, οπότε δεν είναι τυχαίο το γεγονός οτι έχει φανατικούς θαυμαστές...ταιριάζει καλά κατά τη γνώμη μου με το μκ2...στα μείον οτι σε γλυκόηχο σύστημα μπορεί να ακουστεί κάπως μουντή (για να ακούσω λεπτομέρεια αναγκαζόμουν να τη δυναμώσω αρκετά θεωρώντας οτι φταίει το gain) και οτι πρέπει να συνδυαστεί με phono με καλό gain
JVC - jico sas: ...στο σύστημα μου πάντα έχει πολύ καλό σώμα και απίστευτες ψηλές...out of the box φαίνεται να υστερεί στο μπάσο σε σχέση με την grado, αλλά σε κάθε δίσκο που έπαιζε αποκτούσε μπάσο, το οποίο είναι πιο στακάτο απο αυτό της grado...σε όλα τα υπόλοιπα είναι δύο κλάσεις ανώτερη (προσωπική μου εκτίμηση) απο την grado, έστω και με τη μή σωστή λειτουργία της...γενικά είναι άψογη (για τα γούστα μου) για όλα τα ακούσματα..έπαιξε πολύ ωραία με ρόκ, στα φωνητικά άψογη και σε jazz - blues απλά κορυφαία με πολύ ωραία λεπτομέρεια αλλά και ξεκούραστο άκουσμα...κατά τη γνώμη μου είναι η καλύτερη κεφαλή που έχω ακούσει στο σύστημα μου και για μένα ο τελευταίος σταθμός σε κάποιον που θέλει μια καλή κεφαλή με "βινυλιακό" χαρακτήρα για να ακούει σωστά τα βινύλια του Το μόνο μείον είναι η δυσκολία του να βρεί κάποιος μια γεννήτρια σε καλή κατάσταση, καθώς θεωρώ οτι ο συνδυασμός με της sas δεν αποτελεί μυστικό για το φόρουμ μόνο και αυτό αποτελεί το πολύ κακό νέο...σε βάζει απόλυτα μέσα στη διαδικασία του μουσικού ακούσματος, χωρίς να κουράζει, ίσα ίσα που κρατάει τον ακροατή εθισμένο στο άκουσμα και με την ανάγκη να βάλει άλλο ενα δίσκο στο πικάπ...οπότε, κατά τη γνώμη μου αξίζει τη διαδικασία η αναζήτηση ενός καλού generator, εκτός και εάν κάποιος κινηθεί εκ του ασφαλούς και πάει στη λογική κιανούργιας shure με sas βελόνα, τον οποίο όμως συνδυασμό δεν έχω ακούσει προσωπικά...

Δεν έχω αντίστοιχη εμπειρία απο ακούσματα όπως και εσείς...αυτό που ξέρω είναι οτι η συγκεκριμένη κεφαλή (jvc + sas) σε βάζει (εμένα με έβαλε) τόσο στη διαδικασία του ακούσματος (δεν ξέρω πώς το πετυχαίνει και με ποιόν τρόπο και στην τελική δεν με ενδιαφέρει κιόλας) που ξεχνάς χαρακτηριστικά, προδιαγραφές, ματσαρίσματα και το τί νέο μπορεί να βγήκε στην πιάτσα...μπορεί μόνο να συγκριθεί (με βάση την εμπειρία μου) με μια καλή nos λάμπα, η οποία αν σου ζητηθεί να περιγράψεις τις εντυπώσεις σε σχέση με μια καινούργια...ξαφνικά μένεις απο λόγια και απλά αποκρίνεσαι με ένα απλά είναι καλύτερη ΠΑΝΤΟΥ...για τη συγκεκριμένη να συμφωνήσω με το Βασίλη οτι μπορεί να έχει χαρακτηριστικά καινούργιων κεφαλών..πχ ανάλυση και αέρα στα ψηλά...αλλά το πετυχαίνει με τέτοιο μαγικό τρόπο που κρατάει όλο τον "αναλογικό" χαρακτήρα που πρέπει να έχει ενα άκουσμα με πικάπ...να ομολογήσω οτι μέχρι τώρα έπιανα τον ευατό μου πολλές φορές και στο δικό μου αλλά και σε άλλα συστήματα, να προσπαθεί να βρεί πλεονεκτήματα του πικάπ έναντι των άλλων μέσων... και να δικαιολογήσω την τεράστια διαφορά κόστους (χρηματικού και χρόνου) για το σωστό σετάρισμα πλεόν πιάνω τον εαυτό μου να "τσιμπιέται" και να "ξύνεται" απο απορία και να "λαχταράει" να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, θεωρώντας οτι δικαιώνομαι για την επιλογή μου να επενδύσω ενα σχετικά καλό ποσό για αγορά βινυλίων τον περασμένο χρόνο...βέβαια όπως γίνεται με όλες τις μεγάλες αγάπες, χρείαζεται και να πληρώσεις και ενα εύλογο αντίτιμο...στην προκειμένη περίπτωση μου έφυγε η απορία για το πώς μπορεί και πρέπει να ακούγεται ενα πικάπ...αυτά τα ολίγα από εμένα

Περιμένουμε και φωτογραφικό υλικό... νομίζεις έτσι εύκολα θα ξεφύγεις...:rolleyes: :laugh:

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.842

Επιτέλους... μετά από αρκετό κόπο και ψάξιμο... θα προστεθεί στην νέα συλλογή μου ένα από τα ιστορικότερα κεφάλια όλων των εποχών... :eek:

...ασε που αυτές τις μέρες "στρώνω" και μια SAS πάνω σε Shure V15 Type 4! :biggrin:
Ο Παπαρηγόπουλος την αναφέρει ; Ο Καργάκος μήπως ;

Σε άψογη κατάσταση την βλέπω ,πόσα έχωσες ρε άρρωστε ;

Reaction score
208

Βασιλή, εννοείται θα ακολουθήσουν και φωτό...απλά επειδή η φωτογραφία είναι η άλλη λόξα και

ο φακός τα βγάζει όλα στη φόρα...θα πρέπει να πέσει ξεσκόνισμα, γιατί αλλιώς θα νομίζετε οτι το

πικάπ μόλις ήρθε απο ράλλυ Ακρόπολις...!!! οπότε δεσμεύομαι για φωτό και γενικά μίνι παρουσίαση

του συστήματος

Reaction score
8.905

Βασιλή, εννοείται θα ακολουθήσουν και φωτό...θα νομίζετε οτι το

πικάπ μόλις ήρθε απο ράλλυ Ακρόπολις...!!!
Αυτό μπορεί να σημαίνει οτι είναι μάχιμο...:laugh:

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.188
Members