Το σύστημα του Wizzy

Reaction score
3.332
Εχει γίνει ήδη ΑΒ αρκετές φορές ...
Είναι ξεκάθαρα πιο καλά ;)
Παρόλο που αγοράστηκαν στα τυφλά

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.600
(φίλε αναγνώστη, κουράγιο, έπεται post-σεντόνι!:D)

Η αγνόηση του “if it works, don’t fix it” και τι έπεται…

Όπως ξέρετε, μετά από την επισήμανση του costasEAR ότι η κεφαλή του πικαπ μου δεν είναι στημένη σωστά, αποφάσισα να την στήσω σωστά. Έκανα ό,τι έκανα (περιγράφονται στα προηγούμενα posts) και χάρηκα ιδιαίτερα με το αποτέλεσμα.

Η χαρά εξανεμίστηκε σύντομα. Πώς; Ε, από τον πολύ ενθουσιασμό έβαζα 1-2 κομμάτια από κάθε δίσκο (συνήθως τα 2 πρώτα), τον έβγαζα, έβαζα άλλον κ.ο.κ.. Όταν όμως αποφάσισα να ακούσω έναν δίσκο ολόκληρο, ήρθε η αποκάλυψη. Στο τελευταίο κομμάτι του δίσκου (οποιουδήποτε δίσκου) άκουγα παραμορφωμένο ήχο στο αριστερό (όπως κοιτάμε τα ηχεία) ηχείο. Ένα «γρέζι» άνευ προηγουμένου. Με άλλα λόγια, όταν η κεφαλή ήταν στημένη λάθος δεν άκουγα καμία παραμόρφωση και όταν την έστησα σωστά... να τα μας...!

Τι έφταιγε, λοιπόν; Δοκίμασα τα πάντα. Διαφορετικές ρυθμίσεις στο antiskating, στήσιμο της κεφαλής με το εργαλείο της Pro-Ject άλλες δύο φορές, αλλά τίποτα... Κάπου στο ενδιάμεσο, σε μια πρωτοφανή επίδειξη απροσεξίας, μετακίνησα λίγο το στέλεχος της βελόνας από το «απόλυτο» κέντρο, οπότε είχα ένα ακόμα σφάλμα στην «εξίσωση» που προσπαθούσα να λύσω... (OK, αυτό διορθώθηκε σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...)

Επίσης, σε μια προσπάθεια να αποσυνδέσω την κεφαλή από τα καλωδιάκια του βραχίωνα, έκοψα το ένα! Ωραία, λέω, τα κατάφερα μια χαρά. Τηλέφωνο στον PURETONE και μεταφορά του πικάπ σπίτι του για να παίξουμε τους μικρούς συγκολλητές! Άψογος ο PURETONE, το έφτιαξε μια χαρά, οπότε γύρισα γραμμή σπίτι και στρώθηκα πάλι στο στήσιμο της κεφαλής. Έβαλα τα δυνατά μου, έκανα όσο καλύτερη δουλειά μπορούσα, έβαλα τον δίσκο και... τζίφος. Η παραμόρφωση εκεί... Ρε γ@μώτο... Μα να μην μπορώ να απολαύσω τη μουσική μου... Τι έκανα λοιπόν; Αποφάσισα να βάλω μπρος τα «μεγάλα μέσα». Τηλεφωνάκι στον PURETONE, εξήγησα μέσες άκρες την κατάσταση και ζήτησα βοήθεια. Ο PURETONE δέχθηκε αμέσως και Κυριακή απόγευμα ήρθε από το σπίτι.

Ο PURETONE βοήθησε τα μέγιστα στο στήσιμο της κεφαλής με δύο κρίσιμες συμβουλές τις οποίες δεν βρήκα σε κανένα manual. Μάλιστα, χάρη σε μία από τις δύο συμβουλές του εξαλείφθηκε και ο θόρυβος που περιέγραψα πιο πάνω. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από όλα όσα διάβαζα κατά καιρούς περί antiskating, κατέληξα ότι πρέπει να το εφαρμόζω και μάλιστα σε ευθεία αναλογία με το βάρος που εφαρμόζω στην κεφαλή. Ακολούθησα τις οδηγίες του κατασκευαστή του βραχίονά μου (λανθασμένα όπως αποδείχθηκε) και εφόσον ο κατασκευαστής της κεφαλής πρότεινε βάρος μεταξύ 1.35γρ και 1.5γρ, έβαλα το antiskating στην ανάλογη ρύθμιση. Αποτέλεσμα; Ο γνωστός θόρυβος.

Ο PURETONE πρόσεξε ότι ο κατασκευαστής της κεφαλής προτείνει όπως τα ο antiskating να είναι μεταξύ 0.2γρ και 0.4γρ, δηλαδή καμία σχέση με το προτεινόμενο βάρος - κατά τον κατασκευαστή του βραχίονα - για την κεφαλή! Οπότε, πρότεινε όπως αφαιρεθεί εντελώς το antiskating, διότι, όπως σωστά το διατύπωσε, «το antiskating 0.2γρ με 0.4γρ είναι πολύ κοντά στο "καθόλου" και σίγουρα πολύ λιγότερο από το 1.4γρ που το είχες μέχρι τώρα. Ας το δοκιμάσουμε κι έτσι και βλέπουμε». Αποτέλεσμα; Θόρυβος μηδέν, τίποτα, nada, nothing, niente.

Στο τέλος, πρότεινε να ρυθμίσω το βάρος της κεφαλής στο 1.5γρ και όχι στο 1.4γρ που το είχα μέχρι τότε. Αποτέλεσμα; Πιο στιβαρό μπάσο με το ηχητικό αποτέλεσμα να βελτιώνεται κατά πολύ. Ακούσαμε μια πλευρά του δίσκου “Parastasis” των Iskra και ήταν το κάτι άλλο! Πραγματικά, δεν πίστευα στα αυτιά μου!!! Όσον αφορά στο antiskating, εάν τελικά αλλάξω γνώμη (ξανά!), θα ζυγίσω το βαρίδι που έχει ο βραχίονας και θα πάω σε ένα κατάστημα με είδη ψαρέματος εδώ κοντά, να αγοράσω πιο ελαφριά για να πειραματιστώ.

Φεύγοντας ο PURETONE μου πρότεινε να ακούσω μουσική με τις παρούσες ρυθμίσεις και κυρίως να απολαύσω τη μουσική και να σταματήσω να ασχολούμαι με ρυθμίσεις! Ακολούθησα τη συμβουλή του, έβαλα άλλον έναν δίσκο στο πικαπ και μετά κοιμήθηκα ευτυχισμένος!

Φίλε PURETONE, ευχαριστώ για όλα, για την υπομονή, για τις συμβουλές, για την παρέα!

Last edited:

wizzy

Reaction score
21.600
Μια και το αντικείμενο του post θα ενταχθεί στο ηχοσύστημά μου (σε κάποια φάση), είπα να αναρτήσω την απορία μου στο παρόν θέμα, αντί να ανοίγω άλλο.

Λοιπόν, ερώτηση προς γνώστες:

Οι κύριες διαφορές του M6DAC και του M1DAC της Musical Fidelity, ποιες είναι; Για όσους διερωτηθούν, τα δύο DACs φέρουν asynchronous USB είσοδο.

Ερώτηση bonus: Με έναν προϋπολογισμό γύρω στα €1000, ποιες αξιόλογες προτάσεις υπάρχουν σε DAC; Απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη οπτικής εισόδου (TOSLINK) και ζεύγος εξόδων XLR.

Reaction score
147
North Star Design Impulso, υποστηρίζει και DSD.
http://www.akoustiki-kritis.gr/new-dsd-dac-north-star-design-impulso/
http://forum.audiogon.com/cgi-bin/frr.pl?rdgtl&1383161652&&&/North-Star-design-Impulso-DA-converter-
Πραγματικά value for money αγορά, έχω το μεγαλύτερο αδελφάκι του, το Supremo εδώ και 3 μήνες
http://avmentor.gr/reviews/north_star_design_supremo_0.htm
και έχω πάθει πλάκα, απίστευτo dac !

wizzy

Reaction score
21.600
@jazzair: Ευχαριστώ για τις προτάσεις, αλλά ξεφεύγουν του προϋπολογισμού - ειδικά το Supremo στα €3080.

Για το Impulso, πιθανολογώ ότι ένας από τους λόγους που τιμολογείται στα €1430, είναι η δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων DSD, δυνατότητα η οποία δεν είναι προϋπόθεση αγοράς.

Reaction score
147
Καλημερα :)
Οι τιμες ειναι λαθος στο site, δεν το εχουν ενημερωσει. Το impulso ειναι στα 1250 περιπου, το supremo 2400 ευρω.
Σε αυτα τα χρηματα το impulso παιζει μονο του.

wizzy

Reaction score
21.600
Καλημερα :)
Οι τιμες ειναι λαθος στο site, δεν το εχουν ενημερωσει. Το impulso ειναι στα 1250 περιπου, το supremo 2400 ευρω.
Σε αυτα τα χρηματα το impulso παιζει μονο του.
Σε αυτήν την περίπτωση, το Impulso καθίσταται υποψήφιο (αν και, εξ όσων είδα, δεν έχει οπτική είσοδο).

Αντιλοπη και Μπεντσμαρκ.
OK, Antilope και Benchmark. Care to elaborate?:)

Edit: Ρε συ Βλάση, το πιο οικονομικό Antilope (Zodiac 192 kHz DAC) κάνει €1462, χωρίς μεταφορικά και €1750 με τα μεταφορικά! Ξεπερνάμε λίγο :) τα περίπου €1000 του προϋπολογισμού!

Last edited:

wizzy

Reaction score
21.600
Ε, ναι, τι σπόρια τι Euro, το ένα και το αυτό!

Για πες τώρα, από τα Benchmark, ποιο προτείνεις και γιατί; Για παράδειγμα, το Benchmark DAC1 USB, που "στέκεται" σε σχέση με τα δύο της Musical Fidelity;

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.059
Παντως το Μπεντσμαρκ 2 εχει και αναλογικο προενισχυτη πολυ αξιολογο και εχει και καλες μετρησεις.
Αν ψαχνεις για ολοκληρωμενο ντακ, στα χρηματα του ειναι σουπερ.
Η Αντιλοπη ειναι καταπληκτικη αλλα στο εισαγωγικο μοντελο δεν εχει προενισχυση.
Τα ΜΦ προσωπικα δεν μου αρεσουν, εχουν εναν χαρακτηριστικο ηχο με εμφαση στην μεσαια.
Καλη περιπτωση φαινεται και το καινουργιο Μ2tech young με τιμη περιπου στα 1.000 ...

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Reaction score
7.491
Παντως το Μπεντσμαρκ 2 εχει και αναλογικο προενισχυτη πολυ αξιολογο και εχει και καλες μετρησεις.
Και το Mytek δουλεύει σαν προενισχυτής.
Επίσης γουστάρω που έχει Firewire.

Επειδή δεν έχω ακούσει το Μ6, δεν μπορώ να σε βοηθήκω με συγκριτικό. :)

wizzy

Reaction score
21.600
Αν ψαχνεις για ολοκληρωμενο ντακ, στα χρηματα του ειναι σουπερ.
Η Αντιλοπη ειναι καταπληκτικη αλλα στο εισαγωγικο μοντελο δεν εχει προενισχυση.
Τα ΜΦ προσωπικα δεν μου αρεσουν, εχουν εναν χαρακτηριστικο ηχο με εμφαση στην μεσαια.
Καλη περιπτωση φαινεται και το καινουργιο Μ2tech young με τιμη περιπου στα 1.000 ...
Η λειτουργία "προενισχυτής" - προς το παρόν - δεν με απασχολεί, αλλά σίγουρα είναι καλό extra εάν υπάρχει. Το πρόβλημά μου με το εισαγωγικό μοντέλο της Antilope είναι η τιμή του;), όχι η απουσία προενίσχυσης!

Ο τονισμός των μεσαίων συχνοτήτων, πού ενοχλεί (πληροφοριακά ρωτάω, δεν κάνω flame). Προσωπικά - και εντελώς υποκειμενικά - ο τονισμός των μεσαίων συχνοτήτων μου δίνει την εντύπωση ότι "στρογγυλεύει" τη μουσική, κάνοντας την ακρόαση πιο ευχάριστη.

Και το Mytek δουλεύει σαν προενισχυτής.
Επίσης γουστάρω που έχει Firewire.

Επειδή δεν έχω ακούσει το Μ6, δεν μπορώ να σε βοηθήκω με συγκριτικό. :)
Από πότε συγκρίνουμε DACs με βάση τα αυτιά μας;;)

Βασικά, ήλπιζα σε σύγκριση του style "αυτό έχει το τάδε chip, το άλλο έχει το δείνα chip και το τάδε chip είναι καλύτερο του δείνα επειδή ..."

Ευχαριστώ για την πρόταση του Mytek, πάντως.

Reaction score
8.905
Εγώ έχω το Benchmark DAC2 HGC... και το πσώνισα επειδή διάβασε τα πιντιέφια ο Ζάπ... υπάρχουν στο μάνιουλ και στο νέτ!

Εαν δεν έβαζες τον περιορισμό της όπτικαλ... κορυφαία λύση είναι και το Mytek192... και τα δυο φοράνε το 9018 SABRE32 Reference 32-bit 8-Channel Audio DAC!

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.473
Μα δεν υπάρχει πχιό μεγάλο μοντέλο Σέιμπρ; :whistling:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.831
Members
38.243
Νεότερο μέλος