Διάφορα









MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
8.332
Reaction score
10.986
Ο εγκέφαλος έχει τους δικούς του αλγόριθμους συμπίεσης



Βερολίνο
Ο οπτικός φλοιός του εγκεφάλου ανακάλυψε τη συμπίεση δεδομένων εκατομμύρια χρόνια πριν από την εμφάνιση των υπολογιστών. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το οπτικό σύστημα απορρίπτει τις περιττές πληροφορίες που μεταδίδουν τα μάτια και κρατάει μόνο τις διαφορές ανάμεσα σε διαδοχικές εικόνες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η συμπίεση των οπτικών σημάτων ξεκινά ήδη από τους αμφιβληστροειδείς των ματιών, οι οποίοι θεωρούνται προέκταση του εγκεφάλου. Μέχρι πρόσφατα, όμως, οι νευροεπιστήμονες πίστευαν ότι τα σήματα που φτάνουν μέχρι τον οπτικό φλοιό, στο πίσω μέρος του κεφαλιού, διαβιβάζονται περίπου ως έχουν σε άλλες, ανώτερες περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες συμμετέχουν στην εμπειρία της όρασης.
«Ήταν επομένως έκπληξη για μας να διαπιστώσουμε ότι ο όγκος των δεδομένων μειώνεται σημαντικά ήδη από τον πρωτεύοντα οπτικό φλοιό» αναφέρει ο Ντιρκ Γιάνκε του Πανεπιστημίου της Ρουρ στη Γερμανία, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cerebral Cortex.

H ομάδα του Γιάνκε πειραματίστηκε με γάτες, στις οποίες εφάρμοσαν μια τεχνική που κάνει τους νευρώνες να φωτίζονται όταν ενεργοποιούνται. Στη διάρκεια του βασικού πειράματος καταγράφηκαν οι αντιδράσεις των νευρώνων του οπτικού φλοιό σε μια σειρά ουδέτερων εικόνων, όπως τοπία και κτήρια. Κάθε εικόνα εμφανιζόταν σε δύο εκδοχές -μια κανονική και μια δεύτερη από την οποία είχαν αφαιρεθεί συγκεκριμένα στοιχεία, όπως οι κάθετες ή οι οριζόντιες γραμμές.
Όταν οι εικόνες εναλλάσσονταν πολύ γρήγορα, κάθε 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου, οι νευρώνες έδειχναν να καταγράφουν το σύνολο των πληροφοριών για κάθε εικόνα.
Όταν όμως οι εικόνες εναλλάσσονταν πιο αργά, κάθε 100 millisecond, οι νευρώνες ενεργοποιούσαν ένα είδος αλγόριθμου συμπίεσης, οι νευρώνες έδειχναν να καταγράφουν μόνο τα στοιχεία που έλειπαν, δηλαδή τις διαφορές ανάμεσα στις εικόνες.

«Όταν αναλύουμε μια σκηνή με το βλέμμα, τα μάτια πραγματοποιούν πολύ γρήγορες και μικρές κινήσεις προκειμένου να καταγράψουν τις μικρές λεπτομέρειες» εξηγεί η Νόρα Νόρτμαν, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Όταν ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα σε αυτές τις κινήσεις είναι σχετικά μεγάλος, ο οπτικός φλοιός κωδικοποιεί μόνο όσα στοιχεία της εικόνας έχουν αλλάξει».
Αν κάτι αλλάξει απότομα στην εικόνα, ο εγκέφαλος παράγει ένα είδος μηνύματος σφάλματος, το οποίο δεν αφορά άμεσα την αλλαγή του ερεθίσματος, αλλά το πώς μια νέα εικόνα διαφέρει από την προηγούμενη.
Με άλλα λόγια, «ο εγκέφαλος κοιτάζει μόνιμα προς το μέλλον και συγκρίνει τα εισερχόμενα δεδομένα με τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με βάσει τις προηγούμενες εμπειρίες» λένε οι ερευνητές.

Αυτό, εικάζουν, μας επιτρέπει να εντοπίζουμε πιο εύκολα τα ενδιαφέροντα στοιχεία μιας εικόνας.
Εκτός όμως του ότι αυξάνει την ταχύτητα επεξεργασίας των εικόνων, η συμπίεση των οπτικών σημάτων επιτρέπει στον εγκέφαλο και να εξοικονομεί ενέργεια.

Newsroom ΔΟΛ
 

Μηνύματα
5.983
Reaction score
15.469
"Με άλλα λόγια, «ο εγκέφαλος κοιτάζει μόνιμα προς το μέλλον και συγκρίνει τα εισερχόμενα δεδομένα με τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με βάσει τις προηγούμενες εμπειρίες» λένε οι ερευνητές."

δηλ. θες να πεις πως κοιταζοντας την Δις Van Damme σκεφτομαστε πως θα τη φιστικωσωμε ?
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
8.332
Reaction score
10.986
Αυτό είναι λειτουργία BIOS και ενεργοποιείται αυτόματα, αλλά υπάρχει κίνδυνος να προ-καλέσει τη διαδικασία Fist του πατρικού προγράμματος. Όπως σωστά επισημάνθηκε, στην περίπτωση αυτή η κατάρρευση του συστήματος είναι σχεδόν βέβαια και αποφεύγεται κυριολεκτικά στο παρά-Chuck.
 



stathis

Ultra Home Theater
Μηνύματα
21.631
Reaction score
36.424
Η 23χρονη πιστεύει πως στην προηγούμενη ζωή της ήταν νεράιδα

Η Melynda Moon από τον Καναδά πιστεύει πως προέρχεται από έναν άλλο κόσμο, εκεί που ζουν ξωτικά και νεράιδες.

Θεωρεί πως ήταν νεράιδα στην προηγούμενη ζωή της και για να ταιριάζει πιο πολύ η εμφάνισή της σε αυτά που πιστεύει, υποβλήθηκε σε επέμβαση στα αυτιά, κατά την οποία έκοψε και αναδιαμόρφωσε το πάνω μέρος τους ώστε να είναι μυτερά και να θυμίζουν… ξωτικό!
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/624397/ekopse-ta-autia-tis-gia-na-moiazei-me-xotiko/
 

Μηνύματα
5.983
Reaction score
15.469


O ρόλος του Χοίρου στο παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι ...

Στην Κρήτη, και όχι μόνο, παλιότερα ήταν έθιμο να μεγαλώνει κάθε οικογένεια στο χωριό ένα γουρούνι, το «χοίρο», όπως το έλεγαν. Ο χοίρος σφάζονταν την παραμονή των Χριστουγέννων κι ήταν το κύριο Χριστουγεννιάτικο έδεσμα.

Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, οι χωρικοί έκοβαν το κρέας του χοίρου και έφτιαχναν:
• λουκάνικα
• απάκια: καπνιστό κρέας
• πηχτή (τσιλαδιά): αφαιρείται κάθε ίχνος κρέατος από το κεφάλι του γουρουνιού και όλα μαζί βράζονται. Ο ζωμός με ειδική προετοιμασία μετατρέπεται σε πηχτό ζελέ που μέσα του βρίσκονται τα κομμάτια του κρέατος.
• σύγλινα, δηλαδή το κρέας του γουρουνιού κομμένο σε μικρά κομμάτια, που το έψηναν και το έβαζαν σε μεγάλα δοχεία και το κάλυπταν με το λιωμένο λίπος του ζώου. Το λίπος έπηζε μόλις έχανε τη θερμότητα του και το κρέας μπορούσε να διατηρηθεί έτσι για αρκετούς μήνες.
• ομαθιές, τα έντερα του χοίρου γεμισμένα με ρύζι, σταφίδες και κομματάκια συκώτι.
• τσιγαρίδες, κομμάτια μαγειρεμένου λίπους με μπαχαρικά που το έτρωγαν με ζυμωτό ψωμί για κολατσιό στην εξοχή, όταν μάζευαν τις ελιές.

Ο χοίρος των Χριστουγέννων ήταν η βασική πηγή κρέατος για αρκετές εβδομάδες. Τίποτα δεν πήγαινε χαμένο από το χοίρο των Χριστουγέννων, για κάθε κομμάτι του ζώου υπήρχε κάποια χρήση. Ακόμα κι αυτή η ουροδόχος κύστη, η «φούσκα» όπως λέγεται, πλυνόταν και καθαριζόταν και μετά φουσκωνόταν και γινόταν μπάλα, πολύτιμο δώρο για τα παιδιά της εποχής εκείνης. —

απο το Festivalaki
 







Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.187
Μηνύματα
2.965.422
Members
38.301
Νεότερο μέλος
giorgosfs90
Top