Και flat, και γλυκόηχο;

TGD

Reaction score
10.541
Για πιο φλατ μιλάμε;
Σας θυμίζω ότι το αφτί μόνο φλατ δεν είνα ισε απόκριση συχνότητας. Ένα ηχείο που είναι εντελώς φλατ δεν θα ακούγεται σωστά σε χαμηλές εντάσεις γιατί θα του λείπουν τα άκρα. Για τις συνηθισμένες εντάσεις σε ένα σπίτι χρειάζεται μια κλίση στην απόκριση που να μειώνεται αργά στην μεσοϋψηλή περιοχή και να έχει μια έξαρση στο ανώτατο άκρο για να αντισταθμίσει αυτή την κλίση. Όλη σχεδόν η "αγγλική σχολή" αλλά και ένα σωρό ιταλικά ηχεία ακολουθούν αυτή την πρακτική.
Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι η καμπύλη απόκρισης ενός ηχείου μεταβάλλεται με την ένταση. Οι συνηθισμένες μετρήσεις γίνονται στο 1W, που είναι αρκετά αληθοφανές για ένα ηχείο υψηλής ευαισθηείας, αλλά αν είναι κάτι αναίσθητο, θα το ακούτε ποτέ μόνο με 1W, δηλαδή κορυφές στα 88 dB κι αν; Μια μέτρηση στα 10W μπορεί να είναι διαφορετική, και η παραπάνω ισχύς σίγουρα θα αλλάξει πολύ τον τρόπο με τον οποίο το ηχείο επιδρά με τον χώρο του δωματίου.
Οπότε, ένα ηχείο μπορεί να ακούγεται φλατ και γλυκόηχο. Εϊναι χαρακτηριστικό μια καλοφτιαγμένης τέτοιας καμπύλης, η οποία περιορίζει το συχνά ενοχλητικό περιεχόμενο των περισσότερων ηχογραφήσεων (τσίγκινα πιατίνια, σσσσ-συριστικά), αλλά διατηρεί μια σωστή γραμμική συμπεριφορά με τη συχνότητα και χαρακτηρίζεται από χαμηλές παραμορφώσεις γενικά.

Ας δούμε τώρα τα χαρακτηριστικά του ηχείου από το site της εταιρίας:
2 δρόμων, μπας-ρεφλέξ
συχνότητα διαχωρισμού: 3,2 kHz
Απόκριση συχνότητας: 39 Hz - 30 kHz, -3 dB
Ευαισθησία: 88 dB @ 1W/1m
Εμπέδηση: 6 Ω, γραμμικά έως τα 6 0Hz
Διαστάσει: 102 x 21 x 32 cm
Βάρος: 42 kg

Πέρα από τη στιβαρότητα της καμπίνας, η οποία ενισχύεται με την προσθήκη άμμου όπως μας είπε ο Θέμης, κοιτάξτε την γραμμική συμπεριφορά της αντίστασης (και συνεπώς και της φάσης) από τα 60 Hz και πάνω, που δείχνει πολύ καλές μονάδες αλλά και άψογο κροσόβερ.

A

amoustakas

Guest
Στέργιο την καλησπέρα μου. Έχεις απόλυτο δίκιο και το ερώτημά μου ήταν ρητορικό. Πολύ κακό για το τίποτα για το flat ή όχι flat. Το ηχείο πρέπει να αποδίδει προφανέστατα flat και όπως είναι, δηλ. ηχογραφήθηκε το μουσικό δρώμενο. Άσχετο... Η ρωσίδα 6922 είναι απίστευτη φίλε. Πολύ γλυκόηχη ρε παιδί μου, απλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι flat... χα,χα,χα.....

D

deleted user 10898

Guest
χα,χα,χα...To "γλυκόηχη" 6922 το αναφέρω χαριτολογώντας.
Δεν ειναι?
Ένας ενισχυτης βασισμένος σε τέτοιες δεν ειναι ποιο γλυκόήχος απο εναν με MOSFET?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.047
Για πιο φλατ μιλάμε;
Σας θυμίζω ότι το αφτί μόνο φλατ δεν είνα ισε απόκριση συχνότητας.
και;

όταν το (μη φλατ) αυτί του καθενός ακούει ένα φυσικό όργανο, ένα τύμπανο, ένα τουμπερλέκι ή ένα πιάνο, τα ακούει λάθος;
ο καθένας τα ακούει με το δικό του λάθος και ανάλογα (ή αντιστρόφως ανάλογα) "λάθος" πρέπει να παίζει το ηχείο του;

και για να συνεχίσω την παράνοια:
αν παίζεις σε χαμηλή στάθμη το τουμπερλέκι ή το πιάνο, λάθος ακούγεται; μόνο αν τα βαράς τα όργανα ακούγονται σωστά; να ξεπερνούν τα 90 db; εκεί βάζουμε όριο ή παραπάνω για να ακούμε σωστά ένα φυσικό όργανο;

μα τι λέτε τώρα;

μα... για όνομα... (που λέει κι ο λαζόπουλος)

και τέλος πάντων εντάξει, εγώ καράφλιασα, δεν έχω πλέον κανένα πρόβλημα, γράφτε ό,τι γουστάρετε και φιλ φρι κιόλας, αλλά λυπάμαι τα κακόμοιρα τα μέλη με λίγες γνώσεις και με μικρή εμπειρία που διαβάζουν εδώ για να μάθουν...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.047
Δεν τις λύσαμε αυτές τις απορίες ακούγοντας το grimm στην έκθεση (έστω και σε άγνωστο χώρο); Δεν ήταν και καρα-ουδέτερο και γλυκόηχο;
το grimm δε μπορεί να είναι γλυκόηχο καλέ, αφού... αφού... ψηφιακούς ενισχυτές έχει μέσα!
μα για όνομα...

ως γνωστόν (και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε) οι "ψηφιακοί" ενισχυτές (την τύφλα μου μέσα) παίζουν χάλια μαύρα, ιδίως όταν συνοδεύονται από dsp και άλλα σατανικά και του διαβόλου τεχνάζματα.

μόνο το αναλογικόν βυνίλιον με ένα μικρόφωνο και ηχογράφηση από λαμπάτα μηχανάκια παίζει καλά, ιδίως αν η ηχογράφηση έγινε πριν τον τρικούπη, τον χαρίλαο ντε... ακόμα δε τα μάθατε; άσχετοι...

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Τι είναι αυτό που κάνει ένα ηχείο να ακούγεται "γλυκό"?
  1. Μήπως η "αδυναμία" αναπαραγωγής κάποιας εκνευριστικής συχνότητας?
  2. Μήπως το συνολικό "κούρδισμα"?
  3. Τα σημεία cross?
  4. Η αυξημένη αρμονική παραμόρφωση?
  5. Το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκαν οι μονάδες?

Πως μετράει ένα ηχείο που ακούγεται φλατ?

A

amoustakas

Guest
Ρε σεις με μπερδέψατε λίγο... Γιατί ρε γμτ να μη ξέρω γρι από φυσική να μπορώ να σας παρακολουθώ! Μόνο με το αυτί μπορώ να καταλάβω αν κάτι παίζει σωστά ή όχι και πειραματίζομαι κυρίως με την τοποθέτηση των ηχείων και τη διαμόρφωση του χώρου. Άντε και λίγο με καμία λάμπα :biggrin:. Σαν αναφορά έχω τα φυσικά μουσικά όργανα και τίποτε άλλο. Αν λοιπόν αυτά αποδίδονται -όσο το δυνατόν περισσότερο- σωστά το αποτέλεσμα είναι και γλυκόηχο και ισορροπημένο. Αυτή είναι η άποψή μου.

A

amoustakas

Guest
Δεν ειναι?
Ένας ενισχυτης βασισμένος σε τέτοιες δεν ειναι ποιο γλυκόήχος απο εναν με MOSFET?
Μην ανοίγουμε τέτοιες πληγές τώρα. Το παρόν φόρουμ σνομπάρει τις λάμπες...

A

amoustakas

Guest
μόνο το αναλογικόν βυνίλιον με ένα μικρόφωνο και ηχογράφηση από λαμπάτα μηχανάκια παίζει καλά, ιδίως αν η ηχογράφηση έγινε πριν τον τρικούπη, τον χαρίλαο ντε... ακόμα δε τα μάθατε; άσχετοι...
Πραγματικά απορώ πως ασχολούνται κάποιοι με αυτές τις σαβούρες που δεν ακούγονται.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Μην ανοίγουμε τέτοιες πληγές τώρα. Το παρόν φόρουμ σνομπάρει τις λάμπες...
Σφόδρα,για αυτό σε σχεδόν όλες τις εκθέσεις έχουμε παίξει με λάμπα στην ενίσχυση ή τουλάχιστον στην προενίσχυση..

A

amoustakas

Guest
Λάθος έκφραση. Δεν αναφέρομαι στους διαχειριστές, αλλά στους κατά καιρούς γράφοντες.

Reaction score
677
Εδώ που λέμε,ο τίτλος του νήματος είναι αυτό που λένε για χαρακτηρισμό όσοι καταπιάνονται με τα Devialet.
Που πάνε πολύ-πολύ καλά από μετρήσεις.Εδώ τι γίνεται λοιπόν;

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Λάθος έκφραση. Δεν αναφέρομαι στους διαχειριστές, αλλά στους κατά καιρούς γράφοντες.
Πολλοί από τους γραφόντες,δικαίως ΙΜΗΟ,σνομπάρουν τις λάμπες διότι τεχνικά είναι ξεπερασμένες(κάάάάτι σαν το καρμπυρατερ).Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει όλοι να το ρίξουμε στα class d και λοιπά της συνομοταξίας(άσε μην το πάρουν χαμπάρι και αρχίσουμε να τα πληρώνουμε χρυσάφι).
Βέβαια σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για γούστο,το οποίο δεν είναι μεμπτό αν γίνεται εις γνώσιν του ενδιαφερόμενου,αλλά όχι για ''αλήθειες-πιστότητες'' και τα συναφή..

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.891
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης