Επισκευή Crossover απο ηχεια JBL! L46

Reaction score
460
Καλησπερα σε ολους τους φιλους,θελω να αντικαταστησω τους 3 ηλεκτρολυτικους πυκνωτες που εχει το crossover του JBL! L46.

Το ηχειο ειναι περιπου 27 ετων και εχει παιξει ελαχιστα,το ειχα αποθηκευμενο εδω και 25 χρονια σε χωρο χωρις υγρασια (σε ντουλαπα σπιτιου).

Η ερωτηση ειναι α) εαν χρειαζονται αντικατασταση οι πυκνωτες και β) που θα βρω πυκνωτες με τις ιδιες προδιαγραφες,δηλ χωρητικοτητες κλπ.

Με μια πρωτη ματια δεν υπαρχουν οι ιδιοι αλλα μπορουμε να τους "φερουμε" με 2-3 παραλλαγες διαφορων αλλων (χωρητικοτητων).

Εαν γινει ετσι θα εχω διαφοροποιηση στον ηχο?

Οι χωρητικοτητες των πυκνωτων ειναι οι εξης :

Α) 14 mF & 100V NP
B) 7 mF & 100V NP
Γ) 14 MFD & 50V NP

Το καλυτερο απο ολα ειναι να βρεθουν οι ιδιες χωρητικοτητες πυκνωτων,υπαρχει καπου να κοιταξω?
Εννοω και στην παγκοσμια αγορα.

Ανεβαζω και φωτο του crossover.

Ευχαριστω πολυ.

Attachments

Reaction score
1.147
Αν το ηχειο δεν εχει προβλημα θα προτεινα να μην πειραξεις το κρος.
Η εμπειρια μου απο το recuping δεν εγγυαται παντα καλυτερα αποτελεσματα.

Reaction score
677
Καλησπερα σε ολους τους φιλους,θελω να αντικαταστησω τους 3 ηλεκτρολυτικους πυκνωτες που εχει το crossover του JBL! L46.

Το ηχειο ειναι περιπου 27 ετων και εχει παιξει ελαχιστα,το ειχα αποθηκευμενο εδω και 25 χρονια σε χωρο χωρις υγρασια (σε ντουλαπα σπιτιου).

Η ερωτηση ειναι α) εαν χρειαζονται αντικατασταση οι πυκνωτες και β) που θα βρω πυκνωτες με τις ιδιες προδιαγραφες,δηλ χωρητικοτητες κλπ.

Με μια πρωτη ματια δεν υπαρχουν οι ιδιοι αλλα μπορουμε να τους "φερουμε" με 2-3 παραλλαγες διαφορων αλλων (χωρητικοτητων).

Εαν γινει ετσι θα εχω διαφοροποιηση στον ηχο?

Οι χωρητικοτητες των πυκνωτων ειναι οι εξης :

Α) 14 mF & 100V NP
B) 7 mF & 100V NP
Γ) 14 MFD & 50V NP

Το καλυτερο απο ολα ειναι να βρεθουν οι ιδιες χωρητικοτητες πυκνωτων,υπαρχει καπου να κοιταξω?
Εννοω και στην παγκοσμια αγορα.

Ανεβαζω και φωτο του crossover.

Ευχαριστω πολυ.
http://www.audiophonics.fr/capacitors-c-51.html

Reaction score
460
Αν το ηχειο δεν εχει προβλημα θα προτεινα να μην πειραξεις το κρος.
Η εμπειρια μου απο το recuping δεν εγγυαται παντα καλυτερα αποτελεσματα.
Δεν ειχε κανενα προβλημα οταν επαιζε,ουτε ειχε υποστει ποτε καμια καταστροφη.
Πρεπει να εχει παιξει 30-40 ωρες.
Σε ευχαριστω πολυ.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Οι πυκνωτές του κυκλώματος διαχωρισμού, αλλά και γενικότερα τα υλικά του, είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και μετά από τόσα χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν πάει περίπατο.
Όσο για την ακρίβεια που ζητάς... Οι ανοχές τους, ακόμα και όταν ήταν καινούριοι, είναι τέτοιες που δεν πρέπει να σε προβληματίζουν παραπλήσιες τιμές.
Το καλύτερο θα ήταν να μετρηθούν τα ηχεία και να βρεθεί αν οι πυκνωτές πρέπει να πάνε προς τα κάτω ή προς τα επάνω.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.071
οι εν λόγω πυκνωτές είναι έως και ακατάλληλοι πλέον για αυτή τη χρήση.
η χωρητικότητά τους θα έχει πάει περίπατο, αυτό δεν είναι θέμα καν προς συζήτηση και μπορείς να το διαπιστώσεις με ένα καπασιτόμετρο.

περισσότερη σημασία από την τρελή ακρίβεια στην τιμή των πυκνωτών, δώσε στην ομοιότητα των τιμών στα δυό κανάλια....

για αρχή δοκίμασε τους απλούς σόλεν. δε θα ξοδευτείς και θα βγάλεις κάποια συμπεράσματα. αν ακούσουμε τα συμπεράσματά σου, μετά μπορούμε να προτείνουμε κι άλλους πυκνωτές.

η μόνη φίρμα που ξέρω να φτιάχνει πυκνωτές στην χωρητικότητα που εσύ θες, κατόπιν παραγγελίας και χωρίς καμια τρελή χρέωση, είναι η ansar, της οποίας οι πυκνωτές είναι ας πούμε οι αγαπημένοι μου ηχητικά. αλλά αυτό άστο για αργότερα. Βολέψου με solen για αρχή και πες τι ακούς.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
αντωνη πυκνωτες μπορεις να βρεις πολλους
σολεν στο γυαλουση
μουντορφ εμ καπ και σαπριμ στο χαιτα
ή και γιενσεν ακομα
Οτι θες φερτους να στους αλλαξω
βασικα καλο θα ηταν ν ακουσεις καμποσους πυκνωτες και να δεις τι σου αεσουν στα αυτια σου
Ο γυαλουσης λογικα πρεπει να εχει , αν δεν (εγω όταν εψαχνα δεν ειχε)
θα βρεις στο δυκτιο, εκει εχει ότι τραβα η καρδια σου.
Ο κωστας (ξερεις ποιος) κανει πειραματόζωα πολλους και τους ρωτα τι τους αρεσει.
Περα από αυτό ο #1 ανιχνεύσιμος είναι ο μουντορφ (όχι ότι είναι κακος)
απλα προς γνωση.

Reaction score
460
Πετρο,Κωστα,Zakman,Αργυρη και sokman σας ευχαριστω πολυ για τις πολυτιμες πληροφοριες.
Μηπως ομως θα επρεπε να παραμεινω στους ηλεκτρολυτικους?
Aργυρη πηρα σημερα τον Κωστα αλλα δεν μπορεσα να επικοινωνησω,μετα εμπλεξα μεχρι και πριν απο λιγο με δουλειες και τωρα ειναι αργα........αυριο θα τον καλεσω και παλι.

Reaction score
677
Πετρο,Κωστα,Zakman,Αργυρη και sokman σας ευχαριστω πολυ για τις πολυτιμες πληροφοριες.
Μηπως ομως θα επρεπε να παραμεινω στους ηλεκτρολυτικους?
Εγω θα σου έλεγα όχι,δεν κάνουν ούτε για ηχεία της πλάκας.Μεγάλες ανοχές κι αν υπολογίσεις και την ηλικία τους...
Χίλιες φορές κάποιους φτηνούς και προκοπής με πιο σφιχτές ανοχές.

Reaction score
460
Εγω θα σου έλεγα όχι,δεν κάνουν ούτε για ηχεία της πλάκας.Μεγάλες ανοχές κι αν υπολογίσεις και την ηλικία τους...
Χίλιες φορές κάποιους φτηνούς και προκοπής με πιο σφιχτές ανοχές.
Δεν εννοω να αφησω τους ιδιους,εννοω να τους αντικαταστησω σιγουρα με καινουργιους της ιδίας φιλοσοφιας (ηλεκτρολυτικους).

Reaction score
1.685
Οι πυκνωτες θα πρεπει να μεινουν ηλεκτρολυτικοι, μιας και ο Αντωνης δεν θελει να αλλαξει καθολου τον χαρακτηρα του ηχου. Καθε πυκνωτης που προταθηκε ειναι γνωστος και σιγουρα παρα πολυ καλυτερος απο τους ηλεκτρολυτικους, αλλα σιγουρα (παρολη την βελτιωση) ειναι βεβαιο οτι θα αλλαξει ο ηχος.

Με μια πρωτη ματια, οι πυκνωτες εχουν βρεθει και με ανοχη 10%...αλλα το ψαξιμο συνεχιζεται..

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.892
Members
38.517
Νεότερο μέλος
Mpermplis