Barista Corner

GTX

Μηνύματα
3.813
Reaction score
39
Έχεις ενα βάζο με κόκκους καφέ στο ψυγείο, το βγάζεις και το ανοίγεις για να βγάλεις τους κόκκους που θες για να κάνεις καφέ, όταν βγάλεις αυτούς τους κόκκους από το βάζο δε θα ιδρώσουν από τη διαφορά θερμοκαρίας? δε θα σχηματιστεί υγρασία στην επιφάνεια τους? Αν θεωρείς ότι είναι κάτι αμελητέο αυτό τότε απλά σου λέω ότι δεν είναι. Για να σου δώσω να καταλάβεις οι διακυμάνσεις στην ατμοσφαιρική υγρασία και θερμοκρασία είναι ο βασικός λόγος που τα σοβαρά καφέ αλλάζουν πολλές φορές μέσα στη μέρα τη ρύθμιση άλεσης.

Εγώ είπα πολύ απλά ότι η θερμοκρασία της συντήρησης δεν είναι αρκετά χαμηλή για να επεκτείνει τη ζωή και τη φρεσκάδα του καφέ και επιπλέον κινδυνεύεις να έχεις προβλήματα με την υγρασία. ΔΕΝ αξίζει το ρίσκο με λίγα λόγια. Αν και δε βλέπω να πιάνουν τόπο τα γραπτά μου να το κάνω και λίγο πιο τεχνικό. Για την εκχύλιση ειδικά του espresso παίζει τεράστιο ρόλο το CO2 που εκλύεται από τον κόκκο από τη στιγμή που καβουρδίζεται μέχρι τη στιγμή που εκχυλίζεται γιατί αυτό είναι που παρασύρει τα διαλυτά από τις κυψέλες του κόκκου, αυτό είναι που παρασύρει τη γεύση και δίνει την υφή του espresso. Άμα θες μπορείς να ψάξεις σε ποιά θερμοκρασία διατηρείται το CO2 και θα καταλάβεις γιατί δεν είναι αρκετά χαμηλή η θερμοκρασία των 5 βαθμών Κελσίου.

Είπαμε ότι στην Αθήνα αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά καταστήματα που εισάγουν specialty μονοποικιλιακούς καφέδες, τους καβουρδίζουν οι ίδιοι και φυσικά μπορείς να τους αγοράσεις για το σπίτι με 6 -15 ευρώ για τα 250γρ οι περισσότεροι, όλοι αυτοί είναι καφέδες που ανήκουν στα 3 πάνω κομμάτια της πυραμίδας που έβαλα σε προηγούμενο post. Μπορείς να πας σε κάποιο από αυτά τα καταστήματα να μιλήσεις με barista και roaster και να σου εξηγήσουν τα γευστικά χαρακτηριστικά του κάθε καφέ, τους τρόπους παρασκευής και φυσικά τον τρόπο συντήρησης. Κανένας δε θα σου πει να τον βάλεις στο ψυγείο.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο και δε θα επανέλθω στο θέμα συντήρησης, όσοι διαβάζουν μπορούν να κρίνουν και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Καλά καφεδάκια σε όλους!

 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
κανε ενα τεστακι
βαλε ενα αδειο τζαρ ενα βραδυ στο ψυγειο
το πρωι βγαλτο και ανοιξε το
βαλε το χερι σου μεσα και δες αν ισρωσε
και εννοηται βαλτο και εξω που εχει ηδη ιδρωσει
Δες αν ειναι το ιδιο
- δεν ειναι-
τοτε θα ξερεις οτι το καθε βαζο ιδρωνει εξωτερικα και μονο γιατι εκει κολλαει η υγρασια που ποκυπτει απο την διαφορα θερμοκρασιας.
Σιγουρα αν εχεις υγρασια ειναι κακο - δεν το συζηταμε
αλλα υγρασια (ισοποση) με την εξωτερικη δεν εχεις
ετσι και αλλιως με το που ανοιγεις ενα καφε, κατι τραβα απο την υγρασια του χωρου
Ο μπαριστας ειναι μια νεα μοδα ...η οποια αντε να εκανε κανα σεμιαριο απο γνωστη εταιρια καφε,
ως εκει.Και οι καφεες που πουλανε ειναι μονο κοκο κονσερβα...στην καλυτερη.
Αν θες ψαξε ποια εταιρια κανει εισαγωγες καφε και δινει σχεδον σε ολους
μιλα με το λογιστηριο ....εκει θα βρεις μια γυναικα ....υπεθυνη,
ζητησε να πας απο εκει (αν μπορεις ) ζητησε της να σου δειξει τι χαρτια εχει και απο που
και μετα πες της οτι μιλουσες με τον αργυρη......
και πες της γιατι βαζουμε καφε στο ψυγειο ..και πιοια ειδη καφε.........
ειναι γυναικα του αδερφου μου.........
Αυτη η συζητηση εχει γινει σχεδον 10 χρονια......
Περα απο αυτο αν βρεθεις στον βασιλοπουλο γλυφαδας - και μονο
ζητα να παρεις καφε απο τον δικο τους....
ειναι της εταιριας που δουλευει η δημητρα....
Και μου λες την γνωμη σου ....μιας και δεν ειναι καφες που θα βρεις αλλου .......
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
και κατι ακομα,

στρουθοκαμηλιζεις (ή ετσι θες να δειχνεις οταν λες) :

Εγώ είπα πολύ απλά ότι η θερμοκρασία της συντήρησης δεν είναι αρκετά χαμηλή για να επεκτείνει τη ζωή και τη φρεσκάδα του καφέ και επιπλέον κινδυνεύεις να έχεις προβλήματα με την υγρασία. ΔΕΝ αξίζει το ρίσκο με λίγα λόγια. Αν και δε βλέπω να πιάνουν τόπο τα γραπτά μου.

Ειπαμε και ξαναλεμε


η θερμοκραισα των 4 ............... συντηρει ...............δεν επεκτεινει ...... .
και δεν το λεω εγω (για ακομα μια φορα)
η εταιριες καφε το λενε στις συσκευασιες τους,. ..
κατι που προφανως για ακομα μια φορα δεν θες να καταλαβεις ( ή ετσι θες να δειχνεις)
περι υγρασιας τα ειπα πιο πανω.
Ελπιζω να μην ξαναπουμε οτι η θερμοκρασια επεκτεινει ζωη και φεσκαδα.
Ουτε η υγρασια περνα στον καφε ........
ελπιζω παντα.........
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.092
Reaction score
91.625
Δεν αξίζει να το συνεχίζουμε. Οι μονοποικιλιακοί καφέδες δεν χρειάζεται να μπουν στο ψυγείο γιατί πρέπει να καταναλωθούν σύντομα. Δεν μας ενδιαφέρει η συντήρησή τους για μεγαλύτερο διάστημα.

Οι καφέδες εμπορίου, από την άλλη, είναι τόσο flat που η πτώση στη γεύση με οποιαδήποτε μέθοδο συντήρησης είναι αμελητέα.
 

Μηνύματα
787
Reaction score
999
Προτιμουσα τις αντιπαραθέσεις για αναλογικο -ψηφιακο, ηχεια και πικαπ... Κουρασε λιγακι το θεμα του καφε
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
ο εσπρεσο (τυπος) απο οσο θυμαμαι δεν ειναι μονοπικοιλιακος ,
αλλα το θεμα δεν ειναι τι τυπος καφε ειναι ο εσρεσο ή ο ελληνικος
ουτε το τι προτεινουν οι κατασκευαστες
Απλα απολαμβανουμε το καφεδακι μας
#1 καφες σε πωλησεις ειναι ο λαβατσα
αυτος δεν ειναι ο καλυτερος καφες
ουτε η μεση μηχανη κανει πανω απο 100 ευρω.....
χαιεντιζουμε ........?
 

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Μηνύματα
79.975
Reaction score
101.646
Δεν αξίζει να το συνεχίζουμε.
Σωστά.

Μπύρα μπύρα μπύρα μπύρα μπύρα μπύρα μπύρα μπύρα μπύρα μπύρα μπύρα...:p
 


GTX

Μηνύματα
3.813
Reaction score
39
Είπα στο θέμα συντήρησης δεν θα αναφερθώ ξανά. Αλλά δεν κρατίεμαι ρε φίλε, είναι άλλο πράγμα η συντήρηση και άλλο η επέκταση της ζωής του καφέ?

Ο espresso δεν είναι τύπος καφέ είναι είδος ροφήματος. Ο καφές που προορίζεται για espresso συνήθως είναι λίγο πιο σκούρα καβουρδισμένος από αυτόν που προορίζεται για φίλτρου (μπορεί να είναι μονοποικιλιακός, μπορεί να είναι και blend). Αυτό γιατί τα πολύ light καβουρδίσματα που αναδεικνύουν νότες φρούτων και λουλουδιών στον φίλτρου, συνήθως στον espresso βγάζουν πολύ έντονες οξύτητες που είναι δυσάρεστες στο φλιτζάνι. Και πάλι όμως είναι θέμα φιλοσοφίας του roaster και ακόμα και πολύ light καβούρδισμα μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο με σωστό έλεγχο της θερμοκρασίας και της άλεσης.
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
αν αφησεις ενα φρουτο (μηλο) εκτος ψυγειου αντεχει 2 βδομαδες (ας πουμε)
εντος ψυγειου αντεχει κατι παραπανω απο 2 βδομαδες
Αυτο ειναι συντηρηση ,
Επεκταση ζωης δινει μονο Ο Κυριος (για την ωρα)
Και ξαναλεμε (για ακομα μια φορα)
η καθε λαβατσα δεν αναφερει πουθενα στην συσκευασια της οτι το ψυγειο
επεκττεινει την ζωη του καφε .
Πως σου προεκυψε η επεκταση ζωης ?
με την
εργοστασιακα προτεινομενη αποθηκευση ?
Μεχρι να το σκεφτεις παω στην υπογα στην συλογη να δω ποιοι αλλοι προτεινουν
ψυγειακι - πτου σκορδα
 


argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
που πρεπει να γραψω περι εσπρεσο ?
στα πιο σκληρα ?
και αν ναι που ειναι αυτα ?
ιπανιμα εσπρεσο ---- δεν αναφερει πουθενα μην βαζεται εντος ψυγειου ...
cool place......προτεινει
το ψυγειο θεωρειται cool place ......?
αν οχι ποιο θεωρειται ?
20150817_181611.jpg
 

Μηνύματα
544
Reaction score
379
Μόνο απο ΑΒ Γλυφάδας;
Πως να τον ζητήσω;
Τον εχει σε σπυρί;
Τι αναλογία ειναι robusta arabica;
 

Μηνύματα
414
Reaction score
118
Μιάς και για μένα θέμα συντήρησης δεν υπήρχε ποτέ αλλά και ούτε θα υπάρξει (απλά γιατί ότι ψήνουμε το καταναλώνουμε σε 3 - 4 ημέρες) ας αναφέρω κάτι που θυμάμαι από τα τόσα χρόνια ασχολίας μου και δεν έχει σχέση μόνο με τον καφέ.

Κάποτε λοιπόν, επικοινώνησα με κάποιον μικροπαραγωγό καφέ στη Χαβάη, για να προμηθευτώ τον τοπικό Kona .. φυσικά πράσινο.

Με την κουβέντα, ο άνθρωπος μου γνωστοποίησε πως λάτρευε την Ελλάδα, ονόμασε την μοναδική του κόρη Αθηνά και είχε στην είσοδο του σπιτιού του μια μεγάλη φωτογραφία της Ακρόπολης !
 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.020
Reaction score
6.879
ναι , ζητας τον <δικο τους>
τον δυνατο ...αν θες να την ακουσεις
αλλιως εχει και λαμποργκινι (κοκινο πρασινο)
παρανα και μερικους αλλους επωνυμους

ψηνουμε ? δεν αγοραζουμε καβουρντισμενο ?
το σακουλακι δεν το τελειωνω σε 5 μερες (βαζω 3+ κουταλιες της σουπας καθε πρωι)
δυσκολο ενα ατομο να καταναλωσει τοσο καφε (οχι αδυνατο)

αυτος μαλλον ειναι ο πιο φτηνος επωνυμος καφες
τα λεει ολα
ο καφες φταιει...

οχι ο αρτζι, 20150817_205215.jpg Olanzapine-Tablets.jpg
και κυριε αρβανιτακη μας ,το lsd το ρουφουσαν τα παλια χρονια
εμεις ρουφαμε πιο μοντερνα προιοντα ...στην φωτο βλεπεις που εχει παει το πραμα
 

Attachments

Last edited by a moderator:



costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
55.253
Reaction score
137.889
Καφές απο ταφ, φρεσκοκαβουρδισμενος. Σουιτ μπλου κ τα συναφή. Μύλος ασκασο στα 180€. Καφετέρια γκατζια κλασικ, η απολύτως πιο φτηνή επιλογή για αξιοπρεπή καφέ, στα 250€. VST στο ανοιχτό πορταφιλτερ. Ζυγαριά για το πάτημα. Idr απο costas of Sweden.com για το λεβελινγκ. Λεβιες απο μελιδη. Θα ανεβασω κ φωτός..
 
Last edited:




Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.835
Μηνύματα
2.953.502
Members
38.246
Νεότερο μέλος
TimoleonTimoleon
Top