- Μηνύματα
- 3.813
- Reaction score
- 39
Έχεις ενα βάζο με κόκκους καφέ στο ψυγείο, το βγάζεις και το ανοίγεις για να βγάλεις τους κόκκους που θες για να κάνεις καφέ, όταν βγάλεις αυτούς τους κόκκους από το βάζο δε θα ιδρώσουν από τη διαφορά θερμοκαρίας? δε θα σχηματιστεί υγρασία στην επιφάνεια τους? Αν θεωρείς ότι είναι κάτι αμελητέο αυτό τότε απλά σου λέω ότι δεν είναι. Για να σου δώσω να καταλάβεις οι διακυμάνσεις στην ατμοσφαιρική υγρασία και θερμοκρασία είναι ο βασικός λόγος που τα σοβαρά καφέ αλλάζουν πολλές φορές μέσα στη μέρα τη ρύθμιση άλεσης.
Εγώ είπα πολύ απλά ότι η θερμοκρασία της συντήρησης δεν είναι αρκετά χαμηλή για να επεκτείνει τη ζωή και τη φρεσκάδα του καφέ και επιπλέον κινδυνεύεις να έχεις προβλήματα με την υγρασία. ΔΕΝ αξίζει το ρίσκο με λίγα λόγια. Αν και δε βλέπω να πιάνουν τόπο τα γραπτά μου να το κάνω και λίγο πιο τεχνικό. Για την εκχύλιση ειδικά του espresso παίζει τεράστιο ρόλο το CO2 που εκλύεται από τον κόκκο από τη στιγμή που καβουρδίζεται μέχρι τη στιγμή που εκχυλίζεται γιατί αυτό είναι που παρασύρει τα διαλυτά από τις κυψέλες του κόκκου, αυτό είναι που παρασύρει τη γεύση και δίνει την υφή του espresso. Άμα θες μπορείς να ψάξεις σε ποιά θερμοκρασία διατηρείται το CO2 και θα καταλάβεις γιατί δεν είναι αρκετά χαμηλή η θερμοκρασία των 5 βαθμών Κελσίου.
Είπαμε ότι στην Αθήνα αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά καταστήματα που εισάγουν specialty μονοποικιλιακούς καφέδες, τους καβουρδίζουν οι ίδιοι και φυσικά μπορείς να τους αγοράσεις για το σπίτι με 6 -15 ευρώ για τα 250γρ οι περισσότεροι, όλοι αυτοί είναι καφέδες που ανήκουν στα 3 πάνω κομμάτια της πυραμίδας που έβαλα σε προηγούμενο post. Μπορείς να πας σε κάποιο από αυτά τα καταστήματα να μιλήσεις με barista και roaster και να σου εξηγήσουν τα γευστικά χαρακτηριστικά του κάθε καφέ, τους τρόπους παρασκευής και φυσικά τον τρόπο συντήρησης. Κανένας δε θα σου πει να τον βάλεις στο ψυγείο.
Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο και δε θα επανέλθω στο θέμα συντήρησης, όσοι διαβάζουν μπορούν να κρίνουν και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.
Καλά καφεδάκια σε όλους!
Εγώ είπα πολύ απλά ότι η θερμοκρασία της συντήρησης δεν είναι αρκετά χαμηλή για να επεκτείνει τη ζωή και τη φρεσκάδα του καφέ και επιπλέον κινδυνεύεις να έχεις προβλήματα με την υγρασία. ΔΕΝ αξίζει το ρίσκο με λίγα λόγια. Αν και δε βλέπω να πιάνουν τόπο τα γραπτά μου να το κάνω και λίγο πιο τεχνικό. Για την εκχύλιση ειδικά του espresso παίζει τεράστιο ρόλο το CO2 που εκλύεται από τον κόκκο από τη στιγμή που καβουρδίζεται μέχρι τη στιγμή που εκχυλίζεται γιατί αυτό είναι που παρασύρει τα διαλυτά από τις κυψέλες του κόκκου, αυτό είναι που παρασύρει τη γεύση και δίνει την υφή του espresso. Άμα θες μπορείς να ψάξεις σε ποιά θερμοκρασία διατηρείται το CO2 και θα καταλάβεις γιατί δεν είναι αρκετά χαμηλή η θερμοκρασία των 5 βαθμών Κελσίου.
Είπαμε ότι στην Αθήνα αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά καταστήματα που εισάγουν specialty μονοποικιλιακούς καφέδες, τους καβουρδίζουν οι ίδιοι και φυσικά μπορείς να τους αγοράσεις για το σπίτι με 6 -15 ευρώ για τα 250γρ οι περισσότεροι, όλοι αυτοί είναι καφέδες που ανήκουν στα 3 πάνω κομμάτια της πυραμίδας που έβαλα σε προηγούμενο post. Μπορείς να πας σε κάποιο από αυτά τα καταστήματα να μιλήσεις με barista και roaster και να σου εξηγήσουν τα γευστικά χαρακτηριστικά του κάθε καφέ, τους τρόπους παρασκευής και φυσικά τον τρόπο συντήρησης. Κανένας δε θα σου πει να τον βάλεις στο ψυγείο.
Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο και δε θα επανέλθω στο θέμα συντήρησης, όσοι διαβάζουν μπορούν να κρίνουν και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.
Καλά καφεδάκια σε όλους!