Το καλύτερο καλώδιο ηχείων

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
καλόν είναι να την χρησιμοποιήσουμε ασχέτως αν είναι απαραίτητη (που δεν είναι) και ασχέτως αν ακούγεται καλύτερα ή το ίδιο με την unbalanced.
Εδω δεν διαφωνουμε αλλα αφου μιλαμε και για καλωδια ακου κατι τραγελαφικο.
Ευρωπαιος κατασκευαστης καλωδιων πουλαει το ιδιο καλωδιο και με rca και με neutrik xlr στην ιδια τιμη,170 ευρω το ζευγος του μετρου.
Τα rca του τα πουλαει 66 ευρω τα 4.Αυτο σημαινει οτι οταν παρεις το καλωδιο του balanced,τα πληρωνεις 66 ευρω ενω στην λιανικη πανε για 20 ευρω το πολυ.
Και ειναι και απο τους φτηνους.Αν τωρα καποιος φτιαξει τα καλωδια του μονος του,καλως.Το καλωδιο του παει για 8 ευρω το μετρο,αρα 16 για ζευγος.
Κανε λογαριασμους τωρα :drinks:

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Reaction score
1.204
Το κύκλωμα unbalanced , balanced είναι δεδομένο στη συσκευή που αγοράσαμε και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι , τώρα προσοχή στο καλώδιο διασύνδεσης των δύο συσκευών ειδικά σε στάθμη instrument levels (πχ mic - amp ή μαγνήτης κιθάρας - amp...)
Στην πραγματικότητα , το μπλεντάζ (η θωράκιση του unbalanced καλωδίου) έχει πολύ μικρή τιμή αντίστασης μεταξύ των δύο άκρων του μπλεντάζ.
Αν το καλώδιο είναι μικρού μήκους (μέχρι 5 μέτρα το μέγιστο) αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα αν όμως μεγαλύτερο από 5 μέτρα μπορεί να εισάγει ενοχλητικό βόμβο ,παρεμβολές και λόγω αύξησης της εσωτερικής χωρητικότητας της μόνωσης του καλωδίου να χάνετε κάποιες υψηλές συχνότητες .........
Εδώ είναι που υπερτερεί το balanced καλώδιο το οποίο μπορεί να έχει μήκος δεκάδες μέτρων χωρίς αξιοσημείωτο βόμβο.

Reaction score
75
Τελικά εγω τι εχω? Εκτός απο πονοκέφαλο απο τις μπύρες.:drinks:
Εχω true balance η ψευδοbalance στα μηχανήματά μου?
(Yamaha CX-A5000 και electrocompaniet AW-180)

Πείτε μου γιατι δε θα κοιμηθώ απόψε:drinks:

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Reaction score
1.204
Τελικά εγω τι εχω? Εκτός απο πονοκέφαλο απο τις μπύρες.:drinks:
Εχω true balance η ψευδοbalance στα μηχανήματά μου?
(Yamaha CX-A5000 και electrocompaniet AW-180)
Πείτε μου γιατι δε θα κοιμηθώ απόψε:drinks:

Yamaha CX-A5000
True balance και μάλιστα dual differential mode
Analog Audio Input/Output XLR Balance: 1 / 0, RCA Unbalance: 9 (front 1) / 1

AW180 MONO BLOCK
RCA (single) input impedance 220 kohm
XLR (balanced) input impedance 110 kohm

Όνειρα γλυκά!!

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
.Αυτο σημαινει οτι οταν παρεις το καλωδιο του balanced,τα πληρωνεις 66 ευρω ενω στην λιανικη πανε για 20 ευρω το πολυ.
Διευκρινιση,εδω εννοω τα neutrik xlr
[DOUBLEPOST=1464900504][/DOUBLEPOST]
Το κύκλωμα unbalanced , balanced είναι δεδομένο στη συσκευή που αγοράσαμε και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι , τώρα προσοχή στο καλώδιο διασύνδεσης των δύο συσκευών ειδικά σε στάθμη instrument levels (πχ mic - amp ή μαγνήτης κιθάρας - amp...)
Στην πραγματικότητα , το μπλεντάζ (η θωράκιση του unbalanced καλωδίου) έχει πολύ μικρή τιμή αντίστασης μεταξύ των δύο άκρων του μπλεντάζ.
Αν το καλώδιο είναι μικρού μήκους (μέχρι 5 μέτρα το μέγιστο) αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα αν όμως μεγαλύτερο από 5 μέτρα μπορεί να εισάγει ενοχλητικό βόμβο ,παρεμβολές και λόγω αύξησης της εσωτερικής χωρητικότητας της μόνωσης του καλωδίου να χάνετε κάποιες υψηλές συχνότητες .........
Εδώ είναι που υπερτερεί το balanced καλώδιο το οποίο μπορεί να έχει μήκος δεκάδες μέτρων χωρίς αξιοσημείωτο βόμβο.
Μεχρι σημερα δεν ειχα ποτε προβλημα βομβου και να φταινε οι unbalanced συνδεσεις/καλωδια.Μου ετυχε2-3 φορες ομως σε μηχανηματα balanced να ακουω ραδιοφωνο!!!!!! και εφταιγαν τελικα τα καλωδια.

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Reaction score
1.204
Διευκρινιση,εδω εννοω τα neutrik xlr
[DOUBLEPOST=1464900504][/DOUBLEPOST]
Μεχρι σημερα δεν ειχα ποτε προβλημα βομβου και να φταινε οι unbalanced συνδεσεις/καλωδια.Μου ετυχε2-3 φορες ομως σε μηχανηματα balanced να ακουω ραδιοφωνο!!!!!! και εφταιγαν τελικα τα καλωδια.
Τα σωστά φτιαγμένα balanced καλώδια συνήθως περιορίζουν στο ελάχιστο την ΕΜΙ (Ράδιο , TV , Taxi UHF….σταθμοί) ακόμα κι αν είναι υπερβολικά ισχυρή. Αν η ΕΜΙ συνεχίζει ,τότε ίσως τα μηχανήματα (αθωράκιστα) , ίσως μη σωστή γείωση , ίσως χαλαρές ή οξειδωμένες επαφές και σπάνια το balanced καλώδιο (εκτός αν δεν έχει τη σωστή μόνωση μεταξύ των 2 συρμάτων και του μπλεντάζ)….

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Οταν αλλακτηκαν τα καλωδια σταματησε και το προβλημα.
Αυτα εφταιγαν

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Reaction score
1.204
Οταν αλλακτηκαν τα καλωδια σταματησε και το προβλημα.
Αυτα εφταιγαν
Τα καλώδια έφταιγαν , όχι όμως επειδή ήταν balanced αλλά γιατί κάτι περίπου σαν τα αναφερόμενα του #367 ποσταρίσματος θα συνέβαινε…..

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Οχι ειναι δυο διαφορετικα πραγματα.
Πρωτον οτι οπως ειπα δεν θεωρω το balanced κριτηριο ανωτεροτητας ηχου συγκριτικα με ενα μηχανημα unbalanced και δευτερον οτι ακομα και σε unbalanced οπως ειπα πιο πριν δεν ειχα ποτε προβλημα βομβου.
Τα balanced καλωδια που ανεφερα οτι ειχαν προβλημα το ειχαν επειδη ηταν καποιας ποιοτητας που φαινεται δεν ηταν και της προκοπης(ανκαι επωνυμα που μας τα συστηνουν μερικοι) και ελεγμενες ολες οι κολλησεις κλπ......

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Reaction score
1.204
Οχι ειναι δυο διαφορετικα πραγματα.
...δεν θεωρω το balanced κριτηριο ανωτεροτητας ηχου συγκριτικα με ενα μηχανημα unbalanced
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση balanced καλωδίου (με μετατροπή και σε μερικά βύσματα –υποδοχές , ως έχει) σε unbalanced σήμα δεν σας δίνει κανένα όφελος .

Οι υποδοχές και στα δύο άκρα του καλωδίου πρέπει να είναι σχεδιασμένες για balanced σήματα αλλιώς δεν υπάρχει κύκλωμα για να κάνει την αναστροφή φάσης που κάνει την ακύρωση του θορύβου .

Από την άλλη μεριά , όμως , χρησιμοποιώντας ένα unbalanced καλώδιο εκεί που υπάρχουν balanced σήματα θα "λειτουργήσει" πάλι η σύνδεση , αλλά το σήμα θα είναι unbalanced και επιρρεπές στο θόρυβο ΕΜΙ…….

Είναι λοιπόν το balanced ‘’κριτηριο ανωτεροτητας ηχου’’, όσον αφορά την ακύρωση του όποιου θορύβου, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Παράδειγμα η αποκλειστική χρήση τους ακόμα και στα studio.

Δείτε όμως και μια σπουδαία εφαρμογή (για να μη έχουμε προβλήματα ΕΜΙ…) ,που επί τη ευκαιρία της ερώτησης σου, πριν λίγο έκανα uploadedστο θέμα:Τι είναι το DI(DIrect) Box?

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
18 χρονια επαγγελματικα τα δουλευα αυτα σαν ηχοληπτης και τα υπολοιπα (χρονια) παλι επαγγελματικα ασχολουμαι.Δεν με πειθεις οτι στο 1-2 μετρα στο σπιτι "πρεπει" ολα να ειναι balanced.Bεβαια σεβαστη η επιμονη σου :).
Στην θεωρια συμφωνω μαζι σου."Επι τη ευκαιρια" ποιας ερωτησης μου ανεβαζεις το λινκ?

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Reaction score
1.204
18 χρονια επαγγελματικα τα δουλευα αυτα σαν ηχοληπτης και τα υπολοιπα (χρονια) παλι επαγγελματικα ασχολουμαι.Δεν με πειθεις οτι στο 1-2 μετρα στο σπιτι "πρεπει" ολα να ειναι balanced.Bεβαια σεβαστη η επιμονη σου :).
Στην θεωρια συμφωνω μαζι σου."Επι τη ευκαιρια" ποιας ερωτησης μου ανεβαζεις το λινκ?
  1. Δεν είπα στα 1-2 μέτρα αλλά στα >5 μέτρα και ΠΑΝΤΑ αναφερόμενος σε unbalanced καλώδιο για instrument Level
  2. Στις διασυνδέσεις Line Out - Level In είτε βάλεις unbalanced είτε balanced η διαφορά είναι ανεπαίσθητη αλλά...
  3. Αν τα sockets των συσκευών είναι XLR , TRS τότε γιατί να μη θέσουμε καλώδιο balanced ?
  4. Αν πάλι τα sockets των συσκευών είναι RCA , TS τότε γιατί να μη θέσουμε καλώδιο unbalanced ?
  5. Το ''επί τη ευκαιρία'' αναφέρεται:'' Περίπου 1- 2 μέτρα καλώδιο unbalanced από ηλεκτρική κιθάρα ή μπάσο μέχρι το DI box και μετά δεκάδες μέτρα καλώδιο balanced μέχρι κονσόλα.. ....για την αποφυγή όλων των μέχρι τώρα περιγραφέντων εξωτερικών παρεμβολών .....κλπ''
  6. Δεν αμφισβητώ την εμπειρία σου και συμφωνώ ότι πράγματι συμβαίνουν ''παράξενα'' και ''ανεξήγητα'' στην εφαρμογή της θεωρίας αλλά όλα έχουν μια εξήγηση.
  7. Μπορώ πχ να αφηγηθώ πολλές περιπτώσεις όπως πχ: το αλάτι της θάλασσας το τι προβλήματα ''παράξενα'' δημιουργούσε στα δίπολα παραβολικών μικροκυματικών κατόπτρων, σταγόνες νερού σε κυματοδηγό ή γρατσουνίσματα στα connectors κυματοδηγών το τι στάσιμα κύματα , οξείδωση επαφών (ακόμα και ελαχίστη βρωμιά στις επιχρυσωμένες επαφές) φαινόμενα ''ανεξήγητα''.........
Πρόσφερες τα μέγιστα στο thread αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση ...εκτός αν επιμένεις να κάνουμε περαιτέρω διεξοδική ανάλυση

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
OK.Ασε που ο τιτλος του θεματος ειναι για το καλυτερο καλωδιο ηχειων :)

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Εσυ να βαλεις στην μια ακρη των καλωδιων xlr και στην αλλη rca :D

Reaction score
75
Βρε πουρετόνε, σα να εχεις δίκιο.
Λες, με βαση το Στέφανο που λέει οτι τα μηχανήματα μου εχουν dual balance, να ακούω στερεοφωνικό ραδιόφωνο οταν βαλω xlr? :roflmao::roflmao::roflmao::roflmao::roflmao::roflmao::roflmao:
Η μπορει να πιάσω του γείτονα το baby monitor και να νανούρισω το μωρό μήπως και κοιμηθούμε?:D:D:D

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Reaction score
1.204
....να ακούω στερεοφωνικό ραδιόφωνο οταν βαλω xlr ?
Μ' αυτή την έκφραση σου , απλά το επισημαίνω για να λυθεί η ''παρεξήγηση'' επειδή τα stereo και balanced καλώδια μπορεί να έχουν τον ίδιο τύπο βυσμάτων...

Σήμα Balanced
σημαίνει καθαρότερο σήμα ή δυνατόν ακέραιο σ’ όλη τη διαδρομή του που όμως ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΟ left/right stereo balance.
ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ :
  • Το καλώδιο stereo ενώ μοιάζει με το καλώδιο balanced μεταφέρει 2 διαφορετικά σήματα ( Left – Right)
  • Το καλώδιο balanced ενώ μοιάζει με το stereo μεταφέρει 1 σήμα μονοφωνικό
  • Άρα: stereo & balanced μοιάζουν αλλά δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.668
Members
38.359
Νεότερο μέλος
Γιαννα