Το καλύτερο καλώδιο ηχείων

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Reaction score
1.203
Κε Σκιαθιτη καλημερα. Ειλικρινα μπερδευτικα, σκοπος μου ηταν να παρακαμψω τελειως την ηλεκτρολογικη εγκατασταση του σπιτιου μου για να αποφυγω τελειως τις διακοπες των εσωτερικων καλωδιων που φτανουν στις πριζες με τις οποιες τροφοδοτουσα πριν τα μηχ/τα. Οτι εκανα ειναι μετα τον μετρητη, και οχι πριν απο αυτον.
Πιστευετε οτι δεν επηρεαζεται η αποδοση των μηχ/των με την απ"ευθειας τροφοδοτηση τους; πιστευτε δηλαδη οτι η διαφορες που ακουω δεν υπαρχουν, αλλα πειθω τον εαυτο μου οτι υπαρχουν;
Αυτό λέω κι εγώ ότι έκανε ο ηλεκτρολόγος ότι δηλαδή ''παρέκαμψε την εσωτερική εγκατάσταση'' μετά το μετρητή. Σε εισαγωγικά γιατί αντί τους ασφαλειοδιακλόπτες να τους έχεις στον πίνακα του σαλονιού σου τώρα τους έχεις λίγα cm πάνω από το μετρητή.
Οι όποιες διασυνδέσεις (στα ('μπουάτ') φάσεων , ουδετέρων και γειώσεων, αν είναι σωστά σφιγμένες με σφιγκτήρα ή συνήθως περιτυλιγμένες με πένσα και τοποθέτηση ναύλον βιδωτών προστατευτικών είναι σαν να είναι το καλώδιο μονοκόμματο (λόγω χαμηλής συχνότητας 50 Hz). (Αν των φάσεων δεν είναι σωστά σφιγμένες - κυρίως στην πρίζα, θα παρουσιάζουν αντίσταση και το σημείο επαφής θα λειτουργεί σαν ηλεκτρική θερμάστρα με κίνδυνο πυρκαγιάς).

ΝΑΙ είμαι 100% σίγουρος, αλλά είναι και θέμα απλών πορισμάτων ηλεκτροτεχνίας, ότι δεν επηρεάζεται αποδοση των μηχ/των με την ''απ ευθειας'' τροφοδοτηση τους μετά το μετρητή , πίνακα , πρίζα .... (ακόμα κι αν γινόταν να πάρεις τα 'απ' ευθείας' καλώδια απ' το μετρητή χωρίς ασφαλειοδιακόπτες) εκτός αν συνέβαινε κάτι απ' αυτά που περιέγραψα στο #417 ποστ.
Αφού όμως ακούτε διαφορές είτε λόγω του ότι η προγενέστερη εγκατάσταση ήταν προβληματική είτε λόγω υποκειμενικότητας εγώ τι άλλο να προσθέσω!!

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
...φιλε panoramious το σκεφτηκα αυτο, δεν ηταν δυνατον ομως να γινει διοτι ο πινακας του σπτιου μου ειναι στην αλλη ακρη, εαν επαιρνα απο εκει θα φαινονταν το καλωδιο που θα ετρεχε , και δεν το ηθελα αυτο, για καθαρα αισθητικους λογους.
Το επομενο βημα μου ειναι αυτο που πολυ σωστα αναφερεις, να βαλω τριφασικη παροχη, και στη μια φαση να βαλω μονο τα μηχ/τα.
Αυτο που θα ηθελα να σχολιαστει ειναι η σκεψη μου να τερματισω τις ακρες της καθε μιας παροχης με βυσματα iec, ετσι ωστε να αποφυγω πολυμπριζα και καλωδια τροφοδοσιας των συσκεων.
Δεν κανω τον πολυξερο, ουτε θεωρω οτι ανακαλυψα την πατεντα του αιωνα, απλα ηθελα να αποφυγω, οσο αυτο ηταν δυνατον, τις διακοπες στην τροφοδοσια.

Reaction score
11.152
πως η τάση είναι πολύ χαμηλή, έως 55V για ενισχυτή 400W, ενώ το ρεύμα εκτείνεται έως και 15 - 16KHz, πράγματα που επιβάλλουν ακόμη περισσότερο τη χρήση κοντού καλωδίου.
15 - 16 Αμπέρ μήπως ήθελες να πεις;

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.535
Ο παραλληλισμός σου είναι εύστοχος. [...]

Δηλαδή, δεν εφαρμόζεται κάτι διαφορετικό από αυτό που υποστηρίζω για τα ηχεία, εφαρμογή στην οποία, αξίζει να επισημανθεί, πως η τάση είναι πολύ χαμηλή, έως 55V για ενισχυτή 400W, ενώ το ρεύμα εκτείνεται έως και 15 - 16KHz, πράγματα που επιβάλλουν ακόμη περισσότερο τη χρήση κοντού καλωδίου. Τα υπόλοιπα περί "σωστού" μήκους καλωδίων είναι μαλακοχαϊεντιές ή φούμαρα επιτηδείων ή ασχέτων, απευθυνόμενα σε ανυπόπτους με παχύ πορτοφόλι, έτοιμους για άρμεγμα.
Συνεπώς, καταλαβαίνω ότι και τα καλώδια ρεύματος καλό θα ήταν να είναι όσο κοντύτερα γίνεται. Σωστά;

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
Αυτό λέω κι εγώ ότι έκανε ο ηλεκτρολόγος ότι δηλαδή ''παρέκαμψε την εσωτερική εγκατάσταση'' μετά το μετρητή. Σε εισαγωγικά γιατί αντί τους ασφαλειοδιακλόπτες να τους έχεις στον πίνακα του σαλονιού σου τώρα τους έχεις λίγα cm πάνω από το μετρητή.
Οι όποιες διασυνδέσεις (στα ('μπουάτ') φάσεων , ουδετέρων και γειώσεων, αν είναι σωστά σφιγμένες με σφιγκτήρα ή συνήθως περιτυλιγμένες με πένσα και τοποθέτηση ναύλον βιδωτών προστατευτικών είναι σαν να είναι το καλώδιο μονοκόμματο (λόγω χαμηλής συχνότητας 50 Hz). (Αν των φάσεων δεν είναι σωστά σφιγμένες - κυρίως στην πρίζα, θα παρουσιάζουν αντίσταση και το σημείο επαφής θα λειτουργεί σαν ηλεκτρική θερμάστρα με κίνδυνο πυρκαγιάς).

ΝΑΙ είμαι 100% σίγουρος, αλλά είναι και θέμα απλών πορισμάτων ηλεκτροτεχνίας, ότι δεν επηρεάζεται αποδοση των μηχ/των με την ''απ ευθειας'' τροφοδοτηση τους μετά το μετρητή , πίνακα , πρίζα .... (ακόμα κι αν γινόταν να πάρεις τα 'απ' ευθείας' καλώδια απ' το μετρητή χωρίς ασφαλειοδιακόπτες) εκτός αν συνέβαινε κάτι απ' αυτά που περιέγραψα στο #417 ποστ.
Αφού όμως ακούτε διαφορές είτε λόγω του ότι η προγενέστερη εγκατάσταση ήταν προβληματική είτε λόγω υποκειμενικότητας εγώ τι άλλο να προσθέσω!!
Κε Σκιαθιτη πειτε μου εαν καλως το πιστευω, δεν ειναι μονον οι ασφ/πτες, ενας θεος ξερει ποσες διακοπες κανουν τα καλωδια της εγκαταστασης του σπιτιου μου μεχρι να φτασουν στις πριζες. Ας μην αναφερθω και στην ποιοτητα τους, παρ'οτι ειναι σχετικαι καινουριο το σπιτι (επτα ετων). Πιστευω οτι ο ηλεκτρολογος που εκανε την εγκατασταση, φυσικα και δεν εφαρμοσε κατα γραμμα τους κανονες της ηλεκτρολογικης τεχνης, παροτι πληρωθηκε αδρα.
Και μονο οτι αποφευγω ολα αυτα, δεν ειναι στα υπερ της λειτουργιας των συσκευων;

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Reaction score
1.203
Κε Σκιαθιτη πειτε μου εαν καλως το πιστευω, δεν ειναι μονον οι ασφ/πτες, ενας θεος ξερει ποσες διακοπες κανουν τα καλωδια της εγκαταστασης του σπιτιου μου μεχρι να φτασουν στις πριζες. Ας μην αναφερθω και στην ποιοτητα τους, παρ'οτι ειναι σχετικαι καινουριο το σπιτι (επτα ετων). Πιστευω οτι ο ηλεκτρολογος που εκανε την εγκατασταση, φυσικα και δεν εφαρμοσε κατα γραμμα τους κανονες της ηλεκτρολογικης τεχνης, παροτι πληρωθηκε αδρα.
Και μονο οτι αποφευγω ολα αυτα, δεν ειναι στα υπερ της λειτουργιας των συσκευων;
Εάν η εγκατάσταση είναι έτσι όπως λες θα έπρεπε να το διαπιστώσει ηλεκτρολόγος και όχι κάνοντας υποθέσεις.
Όμως ο συγκεκριμένος ηλεκτρολόγος(?) αντί να ελέγξει αυτά που περιγράφεις προτίμησε να σου πάρει χρήματα για κάτι πρωτάκουστο τουλάχιστον για μένα.
Βρες κάποιον εμπιστοσύνης να κάνει τον έλεγχο.

Αν δεν έχεις πολλά φορτία το 3-φασικό δεν σου είναι απαραίτητο (μάλιστα μπορεί να σου προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα αν ο ηλεκτρολόγος δεν κατανείμει ομοιόμορφα τα διάφορα φορτία στις 3 φάσεις….)

Θα σου πρότεινα να μελετήσεις προσεκτικά 3 από τα σχετικά με το θέμα , εκλαϊκευμένα άρθρα μου που σίγουρα θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις μερικά πράγματα και ειδικά για τις γειώσεις στις audio συσκευές:

Γενικά για Γειώσεις & ειδικότερα για γειώσεις Audio
Θέματα Προστασίας ανθρώπου & συσκευών
Καλώδια μεταφοράς Αναλογικών Σημάτων Audio

Θα τα ξαναπούμε απόγευμα Καλημέρα

Ν

Νίκος Τεγόπουλος

Guest
οκ. Κε Σκιαθιτη, σας ευχαριστω πολυ.
Εάν η εγκατάσταση είναι έτσι όπως λες θα έπρεπε να το διαπιστώσει ηλεκτρολόγος και όχι κάνοντας υποθέσεις.
Όμως ο συγκεκριμένος ηλεκτρολόγος(?) αντί να ελέγξει αυτά που περιγράφεις προτίμησε να σου πάρει χρήματα για κάτι πρωτάκουστο τουλάχιστον για μένα.
Βρες κάποιον εμπιστοσύνης να κάνει τον έλεγχο.

Αν δεν έχεις πολλά φορτία το 3-φασικό δεν σου είναι απαραίτητο (μάλιστα μπορεί να σου προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα αν ο ηλεκτρολόγος δεν κατανείμει ομοιόμορφα τα διάφορα φορτία στις 3 φάσεις….)

Θα σου πρότεινα να μελετήσεις προσεκτικά 3 από τα σχετικά με το θέμα , εκλαϊκευμένα άρθρα μου που σίγουρα θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις μερικά πράγματα και ειδικά για τις γειώσεις στις audio συσκευές:

Γενικά για Γειώσεις & ειδικότερα για γειώσεις Audio
Θέματα Προστασίας ανθρώπου & συσκευών
Καλώδια μεταφοράς Αναλογικών Σημάτων Audio

Θα τα ξαναπούμε απόγευμα Καλημέρα

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.799
Συνεπώς, καταλαβαίνω ότι και τα καλώδια ρεύματος καλό θα ήταν να είναι όσο κοντύτερα γίνεται. Σωστά;
Σωστά, αλλ' αυτό μικρή σημασία έχει, αφού το καλώδιο που μεταφέρει ρεύμα χαμηλής τάσης στη συσκευή σου είναι ήδη πολύ μακρύ. Τί 100 μέτρα, τί 101...

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.535
Σωστά, αλλ' αυτό μικρή σημασία έχει, αφού το καλώδιο που μεταφέρει ρεύμα χαμηλής τάσης στη συσκευή σου είναι ήδη πολύ μακρύ. Τί 100 μέτρα, τί 101...
A, μπράβο! Κι εγώ σε αυτό το συμπέρασμα είχα καταλήξει, απλά είπα να ρωτήσω για να επιβεβαιωθώ. Στην αρχή, μπερδεύτηκα λίγο από τις απαντήσεις που έλαβα, αλλά ναι, τώρα είναι ΟΚ, με το bold μέρος, είμαι σύμφωνος.

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Αν παρουμε 3 αγωγους (καφε,μπλε,και γειωσης) και φτιαξουμε δυο καλωδια ρευματος ας πουμε 1.5μ ,στο πρωτο συστρεφουμε τους αγωγους με 5 στροφες ανα μετρο και στο αλλο 15 στροφες ανα μετρο,με ιδιους ακροδεκτες και στα δυο ακρα.
Τι νομιζετε,θα επηρεασουν διαφορετικα εναν π.χ ενισχυτη ηχητικα,η δεν θα εχουν διαφορα ?

Reaction score
1.187
Ο πολύς κόσμος ισχυρίζεται πως τα καλά μηχανήματα είναι που έχουν ανάγκη του «καθαρού» ρεύματος, των ακριβών καλωδίων, των ειδικών φίλτρων κλπ. Εγώ θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο: Οσο πιο πολύ της πλάκας είναι το μηχάνημα τόσο πιο πολύ επηρεάζεται από «βρωμιές» στο ρεύμα και παρουσιάζονται βόμβος παράσιτα κλπ.
Αντίθετα ένα σοβαρό μηχάνημα με σωστή τροφοδοσία, δεν «μασάει» από τέτοιες ιστορίες.

Γιατί το λέω αυτό:

Ο γιος μου στο δωμάτιό του έχει έναν ενισχυτή ιδιοκατασκευή που του τον έχω φτιάξει εγώ. Παίζει αξιοπρεπώς για τα μέτρα του μικρού. Το τροφοδοτικό του είναι ότι πιο απλό υπάρχει: 4 δίοδοι και οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές όχι μεγάλης χωρητικότητας. (δεν θυμάμαι την συνολική χωρητικότητα που είχα βάλει. μικρή πάντως...)
Στην ίδια γραμμή τροφοδοσίας με το δωμάτιο του μικρού βρίσκονται τα σποτάκια του μπάνιου και του WC. Είναι 12V σποτάκια αλογόνου με τους μετασχηματιστές τους.
Όταν ο ενισχυτής είναι αναμμένος χωρίς να παίζει μουσική και βάλουμε το volume στο τέρμα κάθε φορά που κάποιος ανάψει ή σβήσει τα σποτάκια του μπάνιου ακούγεται τσικ τσικ από τα ηχεία.

Ο Accuphase που βρίσκεται στο σαλόνι έχει επίσης στην γραμμή τροφοδοσίας του ίδια 12V σποτάκια αλογόνου με τους μετασχηματιστές τους της κουζίνας και του πάσου. Και επίσης πάνω στην ίδια γραμμή έχει αμερικάνικο ψυγείο ντουλάπα.
Όταν ο ενισχυτής είναι αναμμένος χωρίς να παίζει μουσική και βάλουμε το volume στο τέρμα ακόμα και αν κολλήσουμε το αυτί μας πάνω στο ηχείο δεν θα ακουστεί το παραμικρό τσικ ούτε από το άναμμα - σβήσιμο του ψυγείου ούτε από τα 12 V σποτς.

Άρα εγώ από την εμπειρία μου συμπεραίνω πως ένα σοβαρό μηχάνημα δεν αφήνει τίποτα να περάσει μέσα στην πορεία του σήματος. Ακόμα και με τέρμα το volume υπάρχει η απόλυτη ησυχία ότι «σκουπίδια» και αν κουβαλάει το δύκτιο.
Αντίθετα όταν ακούω ότι ένα μηχάνημα επηρεάζεται από πολύπριζα, καλώδια τροφοδοσίας, βρωμιές ρεύματος κλπ. και για να παίξει σωστά θέλει φίλτρα ρεύματος isolator, stabilizer και ότι άλλο υπάρχει στο εμπόριο καταλαβαίνω πως πρόκειται για μηχάνημα της πλάκας σαν την ιδιοκατασκευή μου.
Κοινώς αυτό που λέει ο «σοφός» λαός μας: Της κοντής της π@@τσας της φταίνε οι μακριές οι τρίχες! :p

Last edited:

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Reaction score
1.203
Αν παρουμε 3 αγωγους (καφε,μπλε,και γειωσης) και φτιαξουμε δυο καλωδια ρευματος ας πουμε 1.5μ ,στο πρωτο συστρεφουμε τους αγωγους με 5 στροφες ανα μετρο και στο αλλο 15 στροφες ανα μετρο,με ιδιους ακροδεκτες και στα δυο ακρα.
Τι νομιζετε,θα επηρεασουν διαφορετικα εναν π.χ ενισχυτη ηχητικα,η δεν θα εχουν διαφορα ?
Αν τα 50 μέτρα καλωδίου μέσα στις σωληνώσεις των τοίχων του σπιτιού σου και τα εκατοντάδες μέτρα από το μετρητή σου μέχρι τον Μετ/στή ΔΕΗ είναι μη συστρεφόμενα θα σε σώσει το 1 μέτρο καλωδίου τροφοδοσίας της συσκευής που θα είναι συστρεφόμενο???? ΟΧΙ.

Συστρεφόμενα όμως (θωρακισμένα ή όχι) καλώδια που μεταφέρουν σήμα (τηλεφωνικό , ακουστικό…) ΝΑΙ για αποφυγή (ακύρωση ) της τυχόν EMI (ΗλεκτροΜαγνητικής Παρεμβολής) .
Μελετήστε όταν έχετε χρόνο το εκλαϊκευμένο άρθρο:
’Καλώδια μεταφοράς Αναλογικών Σημάτων Audio’’

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Αν τα 50 μέτρα καλωδίου μέσα στις σωληνώσεις των τοίχων του σπιτιού σου και τα εκατοντάδες μέτρα από το μετρητή σου μέχρι τον Μετ/στή ΔΕΗ είναι μη συστρεφόμενα θα σε σώσει το 1 μέτρο καλωδίου τροφοδοσίας της συσκευής που θα είναι συστρεφόμενο????
Δεν ρωτησα αν θα σωσει κανεναν αν συστρεψουμε τους αγωγους.Ρωτησα αν τα δυο καλωδια που θα φτιαξουμε με τον τροπο που ειπα πιο πανω θα επηρεασουν τον ηχο ενος ενισχυτη με διαφορετικο τροπο η δεν θα υπαρχει διαφορα.Αν πειραματιστηκες με κατι παρομοιο θα ηταν καλο να ακουσουμε τι συμπερανες.
Αν εξω η στις σωληνες υπαρχουν 50 η 100 μετρα καλωδια δεν μας αφορα στο ερωτημα μου.Το τι εχουμε ο καθενας στο σπιτι του,ειναι αυτο που βγαινει απο την πριζα,και αυτο χρησιμοποιουμε εκτος κι αν κανουμε μια πιο ειδικη εγκατασταση για το συστημα μας.Απο την πριζα λοιπον μεχρι τα μηχανηματα τα δυο αυτα καλωδια θα επηρεασουν ηχητικα εναν ενισχυτη η οχι ?

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
ένα σοβαρό μηχάνημα με σωστή τροφοδοσία, δεν «μασάει» από τέτοιες ιστορίες.
Σωστο !!!
Ενα καλο μηχανημα ειναι καλο μηχανημα.

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Reaction score
1.203
Δεν ρωτησα αν θα σωσει κανεναν αν συστρεψουμε τους αγωγους.Ρωτησα αν τα δυο καλωδια που θα φτιαξουμε με τον τροπο που ειπα πιο πανω θα επηρεασουν τον ηχο ενος ενισχυτη με διαφορετικο τροπο η δεν θα υπαρχει διαφορα.Αν πειραματιστηκες με κατι παρομοιο θα ηταν καλο να ακουσουμε τι συμπερανες.
Αν εξω η στις σωληνες υπαρχουν 50 η 100 μετρα καλωδια δεν μας αφορα στο ερωτημα μου.Το τι εχουμε ο καθενας στο σπιτι του,ειναι αυτο που βγαινει απο την πριζα,και αυτο χρησιμοποιουμε εκτος κι αν κανουμε μια πιο ειδικη εγκατασταση για το συστημα μας.Απο την πριζα λοιπον μεχρι τα μηχανηματα τα δυο αυτα καλωδια θα επηρεασουν ηχητικα εναν ενισχυτη η οχι ?
Το έχουμε υπεραναλύσει το θέμα. Το 1 μέτρο του καλωδίου τροφοδοσίας σου είναι απλά μια προέκταση του καλωδίου απ' το μετρητή σου μέχρι την πρίζα.
Η απάντηση είναι ΟΧΙ

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Το 1 μέτρο του καλωδίου τροφοδοσίας σου είναι απλά μια προέκταση του καλωδίου απ' το μετρητή σου μέχρι την πρίζα.
Αυτο,η, το πρωτο μετρο μετα την πριζα.

Reaction score
1.147
Το θεμα ειναι πως 1,8 μετρα furutec πρασινο ,μετα την πριζα , ακουγεται- βελτιωνει - τα παντα ?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.656
Members
38.218
Νεότερο μέλος
kevork