ενισχυτές τάξης ΑΒ και μερικώς Α

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
52.509
Βαλτε και τα πσηφιακά μέσα στην κουβέντα .......:rolleyes:
- καλημέρα , υπάρχουν ψηφιακοί τάξης ( ή μερικώς ) , Α ;

- δεν έχω ασχοληθεί , εαν υπάρχουν καμμία αντίρηση , να μαθαίνουμε θέλουμε

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.175
- καλημέρα , το θέμα μας αφορά ενισχυτές τάξης ΑΒ , πού παρουσιάζουν κάποια πρώτα watt , σε τάξη Α
...
να διαλέγαμε καλύτερα τραγούδια φτωχά σε δυναμικά , και ει δυνατόν με επαναλαμβανόμενο μοτίβο
Και τότε πού θα βρίσκονται η ψυχαγωγία και η μέθεξη μιας ακροαματικής διαδικασίας;)

Αναρωτιέμαι για τη σκοπιμότητα ανάλογων αντιπαραβολών,αφού τα εγγενή πλεονεκτήματα (λ.χ. μικροδυναμικές αντιθέσεις-χροιές-απόδοση χωρικών χαρακτηριστικων) χάρη στην απουσία της συνιστώσας από παραμόρφωση διάβασης που συνεπάγεται η παραμονή σε αμιγή τάξη Α διακρίνονται ιδιαιτέρως σε χαμηλές στάθμες αναπαραγωγής,ενώ τα οδηγικά πλεονεκτήματα από τη λειτουργία σε τάξη ΑΒ ξεχωρίζουν ακριβώς κατά την άνοδο της στάθμης εφόσον το κύκλωμα δεν θα μπορούσε πλέον ν'ανταποκριθεί στις ενεργειακές απαιτήσεις του προγράμματος.Έχει ήδη τεκμηριωθεί σε σχετικά θέματα ότι η προσλαμβανόμενη ακροαματική αντίληψη διαφοροποιείται με αντίστοιχη μεταβολή στις στάθμες ακρόασης,οπότε θα είναι σα να προσπαθούμε να συγκρίνουμε...μήλα με πορτοκάλια.

Μολαταύτα,η επιλογή ενός ηχείου με ευνοϊκά χαρακτηριστικά ευαισθησίας κι εμπέδησης θα διεύρυνε τα όρια παραμονής στη ζώνη τάξης Α για δεδομένη κυκλωματική διάταξη.

Είναι όμως η προαναφερθείσα συνθήκη ικανή για οιαδήποτε διάταξη σε τάξη Α;Όχι,διότι δεν αρκεί το ρεύμα πόλωσης και τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του ηχείου να επιτρέπουν παραμονή στη ζώνη τάξης Α για δεδομένη στάθμη ακρόασης.Πρέπει επιπλέον η στιβαρότητα τροφοδοτικού και το πυκνωτικό φορτίο να μπορούν να υποστηρίξουν τις δυναμικές αντιθέσεις και το ενεργειακό περιεχόμενο του προγράμματος.Ένας Sugden A21SE κι ένας Luxman L590AX παραδείγματος χάριν αποδίδουν ίδιο πλήθος Watt στην έξοδο,αλλά ο δεύτερος θα παραδίδει πιο εμπεριστατωμένη ακροαματική εμπειρία σε όλους τους επιμέρους τομείς.Η μετάβαση επομένως δεδομένης κυκλωματικής διάταξης από τη μια τάξη λειτουργίας στην άλλη δεν θα σημαίνει κάτι ουσιαστικό στις περιπτώσεις όπου η τροφοδοσία του κυκλώματος δεν δύναται ν'ανταπεξέλθει στις ενεργειακές απαιτήσεις του προγράμματος.
Βαλτε και τα πσηφιακά μέσα στην κουβέντα .......:rolleyes:
Ωφελιμότερο θα ήταν να βάζαμε τους Hegel με την κυκλωματική ευρεσιτεχνία Sound Engine που απαλείφει -όπως υποστηρίζεται- τη συνιστώσα από παραμόρφωση διάβασης...:D

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.038
Τάξη Α σημαίνει "τζάμπα μεγάλη κατανάλωση πάντα" και είναι το ανάποδο ακριβώς τα διακοπτικα ενισχυτικά, τα οποία καταναλώνουν συνολικά τόση ενέργεια, όση πάει στο ηχείο (+ κάτι πολύ ψιλά).

Υπάρχει μία έννοια, αυτή της αποδοτικότητας, efficiency στην αγγλική, η οποία χαρακτηρίζει το ποσοστό απόδοσης ενέργειας στο φορτίο (ηχείο) από την συνολική κατανάλωση ενέργειας του ενισχυτή. Στους ενισχυτές ταξης Α, το efficiency παίζει από 15-20/100, ενώ στους διακοπτικούς απο 91-98/100.

Με παράδειγμα: έχεις έναν ενισχυτή τάξης Α κι έναν ίδιας ισχύος διακοπτικό, ψηφιακό που λες. Ακούς μουσικές σου και γουσταρεις, δηλαδή στελνεις στο ηχείο 100 βατ. Πόση ενέργεια καταναλώνουν οι 2 ενισχυτές;

Απάντηση: ο ψηφιακός καταναλώνει 105 βατ. Δηλαδή, αυτά που του ζητάμε να στείλει στο ηχείο, οπότε ο ίδιος παραμένει δροσερός κι ωραίος, οικολογικά πράματα λέμε.
Ο τάξης Α καταναλώνει 600 βατ. Δηλαδή, τα 100 που στέλνει στο ηχείο, συν άλλα 500 βατ που τρώει ο ίδιος πάνω στις ψυκτρες του, οπότε τσουρουφλιζει, ζεματαει, ψηνεις αβγά πάνω του.

Άρα, ανάποδα πράγματα.

Τώρα, από πλευράς ποιότητας, στην τάξη Α το τοπ οφ δε τοπ, το (γ)κριμ ντε λα (γ)κριμ, ο αφρός, κλπ κλπ κλπ, είναι αυτό που λέμε single ended. Όπως σε κάτι λαμπατους, που τους λένε set, δηλαδή single ended triode. Το στο δγιάλο σημαίνει αυτό το single ended? Σημαίνει ότι έχεις ένα ημιαγωγό ισχύος, πες δηλαδή ένα τρανζίστορ εξόδου ή φετ εξόδου ή μία λάμπα (τριοδη όχι πεντοδη) στο κανάλι, να βγάζει όλο το συνημίτονο του σήματος της μουσικής σου, κι όχι ένα ημιαγωγό για τα θετικά ημίτονα κι ένα για τα αρνητικά. Δηλαδή, με 1 μοσφετ πχ, έχεις ενισχυτή, ενισχυταρα δηλαδή. Πρόβλημα; Η μικρή ισχύς. Είναι που είναι τάξη Α, αφήνουμε κι 1 ημιαγωγό μόνο του, ε, μη περιμένεις πάνω από 10-15 βατ, κι αυτό κατόρθωμα θα είναι.

Οι ψηφιακοί δεν έχουν θέμα, δουλεύουν ανετως single ended, χωρίς φόβο και πάθος, και βγάζουν και μπόλικη ισχύ χωρίς να τσουρουφλιζονται οι ίδιοι.

Ποιοι ενισχυτές με απόλυτα κριτήρια είναι οι καλύτεροι του γκοσμου όλου; Ε, οι ncore. Το ξέρουν κι οι πέτρες αυτό. Mola mola, αμολα καλουμπα, φάε μία τουλουμπα.

http://www.6moons.com/audioreviews2/molamola/1.html

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
52.509
- χαιρετώ Bhutia , η προτροπή για τραγούδια φτωχά σε δυναμικά , και ει δυνατόν με επαναλαμβανόμενο μοτίβο , αφορά μόνο το στάδιο πειραματισμού μέχρι να ανακαλύψουμε την μετάβαση από την μία τάξη στην άλλη , σαν εύκολο δείγμα , και μετά συνεχίζει ο καθείς την αγαπημένη του μουσική

- όντως δεν το αποσαφήνισα πλήρως στην εισαγωγή

- όντως χαμηλή ένταση σε Α vs υψηλή σε ΑΒ , είναι ανόμοια σύγκριση , αλλά τι άλλο θα μπορούσε να γίνει ;

Reaction score
751
...............
Ποιοι ενισχυτές με απόλυτα κριτήρια είναι οι καλύτεροι του γκοσμου όλου; Ε, οι ncore. Το ξέρουν κι οι πέτρες αυτό. Mola mola, αμολα καλουμπα, φάε μία τουλουμπα.
OMG :headbang::headbang:

Ειμαι πολυ περιεργος να μαθω ποσους Mola mola εχει πουλησει ο Bruno
ή ποσους No. 53 εχει πουλησει ο Mark Levinson.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.038
Πολύ ωραίο τεμάχιο και ο 53! Βέβαια, προσωπικά, και να μου περίσσευαν τα ευρωπουλα από τα μπατζάκια, ένα απλό ενκορ μου αρκεί, τα παραπάνω είναι πολυτέλειες..

Από την άλλη, σ'αυτο που λες, έχω ένα σχόλιο,:

Οι πωλήσεις αγαπητέ μου, δεν σχετίζονται με την αμείλικτη αντικειμενικότητα των μετρήσεων.

Αν ήταν έτσι, ένα σωρό ενισχυτών (και δη λαμπατων) δε θα έπρεπε να πουλάν ούτε 1 τεμάχιο τη δεκαετία.

Κι όμως, η γη γυρίζει. Μία χαρά πουλάν και οι λάμπες και τα πικάπ αν θες.
Και γω μαζί τους. Άλλο πράμα όμως ποιο είναι αντικειμενικά καλύτερο.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.175
OMG :headbang::headbang:
Ειμαι πολυ περιεργος να μαθω ποσους Mola mola εχει πουλησει ο Bruno
ή ποσους No. 53 εχει πουλησει ο Mark Levinson.
O Mark Levinson προσωπικώς δεν έχει πουλήσει κανέναν Νο.53,καθότι έχει απεμπολήσει το δικαίωμα να εμπορεύεται σχεδιάσεις υπό τη δική του ονομασία από το 1984,χρονιά εκχώρησης της ομώνυμης εταιρείας στη Madrigal Inc-η οποία με τη σειρά της αγοράστηκε από το Harman Group...:p

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι,οφείλει να διατυπωθεί κι ένα ανάδρομο ρητορικόν ερώτημα: πόσοι ευτυχείς κατά τα άλλα ιδιοκτήτες μονοτελών Wavac θα προσπαθούσαν να ΄΄βελτιώσουν΄΄ ενδεχομένως κάτι που δεν θα τους ενθουσίαζε στη δυναμική συμπεριφορά των ενισχυτικών τους-σε οιοδήποτε ηχείο και να συνδέονταν εκείνα- με διαδοχικές καλωδιακές αναβαθμίσεις...;)
Πολύ ωραίο τεμάχιο και ο 53! Βέβαια, προσωπικά, και να μου περίσσευαν τα ευρωπουλα από τα μπατζάκια, ένα απλό ενκορ μου αρκεί, τα παραπάνω είναι πολυτέλειες..
Οι πωλήσεις αγαπητέ μου, δεν σχετίζονται με την αμείλικτη αντικειμενικότητα των μετρήσεων.
Αν ήταν έτσι, ένα σωρό ενισχυτών (και δη λαμπατων) δε θα έπρεπε να πουλάν ούτε 1 τεμάχιο τη δεκαετία.
Φίλτατε Ear διαπράττεις...ζαβολιές άμα αντιπαραβάλλεις μονοτελείς τριόδους με τους Mola Mola χωρίς να θίγεις το ύψιστον σημείον τριβής,δηλαδή την...ανάδραση.

Reaction score
751

Τι θα πει αντικειμενικά καλύτερο ?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.038
Μετρήσιμα καλύτερο.

Πχ, οι μετρήσεις του 53, όπως φαίνονται στο στερεοφιλ, είναι εξαιρετικές μεν, χειρότερες των ενκορ δε. Άρα, αντικειμενικά, καλύτεροι είναι οι ενκορ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.038
Φίλτατε Ear διαπράττεις...ζαβολιές άμα αντιπαραβάλλεις μονοτελείς τριόδους με τους Mola Mola χωρίς να θίγεις το ύψιστον σημείον τριβής,δηλαδή την...ανάδραση.
Το "ύψιστον σημείο τριβής" είναι η τιμή, και ακολουθεί από κοντά η ζεστασιά των υγρών μεσαίων..
[DOUBLEPOST=1470426432][/DOUBLEPOST]
ναι αλλά .......
οι χροιές ?
η μουσικότητα ?
το ακουόγραμμα ?:gotcha:
Ε, να, αυτά είναι απάλευτα.
Σα τις υγρές μεσαίες και την ντελικατετσα των μεταξενιων πριμων..
Σα την ιεροτελεστία και μαγεία του αναλογικού ήχου.
Δεν παλεύονται.

Reaction score
751
Μετρήσιμα καλύτερο.

Πχ, οι μετρήσεις του 53, όπως φαίνονται στο στερεοφιλ, είναι εξαιρετικές μεν, χειρότερες των ενκορ δε. Άρα, αντικειμενικά, καλύτεροι είναι οι ενκορ.
Και ποιες μετρήσεις αρκούν για να περιγράψουν τον ήχο ενός ενισχυτή με οποιοδήποτε ηχείο ?

Χρονια προσπαθώ να τις βρω.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.842
Παραπειστική τοποθέτηση θεοδόση....και το ξέρεις
Η δουλειά ενός ενισχυτή είναι να πάρει ενα σήμα και να το βγάλει από την άλλη με την λιγότερη δυνατή αλλοίωση .
Το παιρνει με καλώδιο (1) το βγάζει με καλώδιο (2) παίρνει ρεύμα με καλώδιο(3) και το ακούμε από ηχείο ...ολο αυτό το συστημα βάζει τις δικές αλλοιώσεις οι οποίες επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα .
Αλλο αν αυτό ,το αποτέλεσμα , αρέσει και άλλο η επάρκεια μιας ενισχυτικής βαθμίδας .
Ο καλύτερος ενισχυτής είναι αυτός που "δεν ακούγεται" ,που δεν έχει ήχο .
Τα υπόλοιπα όλα είναι "περί ορέξεως" .

Reaction score
488
Ενισχυτες Ταξη Α :
Με Transistor και φορτιο Αντισταση Ισχυος ... Εfficiency = μολις 12,5 % :gotcha: .
Με Transistor και φορτιο Πηγη Ρευματος ... Εfficiency = 25 % :tongue: .
Με ΛΥΧΝΙΑ !! και φορτιο Μετασχηματιστη Εξοδου ... Εfficiency = μεχρι και 50 % !! :o .

Ποιοι ενισχυτές με απόλυτα κριτήρια είναι οι καλύτεροι του γκοσμου όλου; Ε, οι ncore.
Και ομως δεν ειναι οι καλυτεροι στον κοσμο , ουτε εχουν τις καλυτερες μετρησεις , ειναι αργοι για αυτο αρεσουν σε πολυ κοσμο ! :D , με ταχυτητα που δεν ξεπερνα τα 20 V/ μs και με αποκριση που δεν ξεπερνα τα 50ΚΗz ( - 3dB ) και με παραμορφωσεις που οφειλονται στην " νεκρα περιοδο " πως μπορει να ειναι οι καλυτεροι ? .

Staff online

• Zizik
    Safety Last * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.856
Members
38.250
Νεότερο μέλος