4ohm ή 8ohm ηχεία

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.741
Ειναι αυτο που λεει αυτος "musical program" σωστα ?
ευασθησια δεν εχω :eek: ... αλλα εχω αυτο "Efficiency (2,8 V/1 m): 92dB" ....

" Description: 3-way bass reflex floor standing loudspeaker
Drivers:
Two 8" W cone woofers 1-1/2" flat wire coil, 4-3/4" magnet
One 6-1/2" W cone mid range 1-1/4 coil, 4" magnet
One 1" Tioxid inverted dome tweeter, 3/4" coil, two 2-3/8" magnets
L.F. (-6dB): 30 Hz
Frequency response (+/-3 dB): 35Hz - 23kHz
Efficiency (2,8 V/1 m): 92dB
Nominal impedance (EN 60065): 8ohms
Minimum impedance: 3,2ohms
Crossover frequencies: 200Hz / 2,5kHz
Maximal power handling with musical program: 250W
Recommended amplifier: 40-200W "
τι ενισχυτη θελω ?
Με δεδομένο τα στοιχεία που καταθέτεις,η μέγιστη συνεχής ισχύς αφήνεται να εννοηθεί στην τιμή των 200 Watts,ενώ η μέγιστη στιγμιαία (οι στιγμιαίες κορυφώσεις στο ΄΄musical program΄΄) στην τιμή των 250.

Εφόσον η ελάχιστη τιμή εμπέδησης πέφτει σε κάποια ζώνη (πιθανότατα στις κατώτατες οκτάβες) κάτω από τα 4 Ohm,η εξέταση για τη μέγιστη συνεχή στάθμη εκπομπής είναι ωφέλιμο να το θεωρήσει ως 4ωμο.Κάτι τέτοιο συνεπάγεται μέγιστη συνεχή στάθμη για ζεύγος ηχείων περί τα 115 dB στο 1 μέτρο με στιγμιαίες κορυφώσεις σε στάθμες 117 dB περίπου.Για κάθε διπλασιασμό στην απόσταση ακρόασης θ'αφαιρούνται 6 dB.

Δεν υπάρχει άνω όριο ως προς την ισχύ εξόδου στον υποψήφιο τελικό ενισχυτή,αρκεί να διαθέτει εκείνος στιβαρή τροφοδοσία και να μη γίνεται υπέρβαση στις προαναφερθείσες στάθμες ακρόασης.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.783
Στα Magnepan πάνω απο 100db έκαιγα ασφάλειες
Έχω μετρήσει 118 db στη θέση ακρόασης.
Έχω δει το ριμπον να φέγγει στο σκοτάδι (πυρωσε)
Χωρίς ασφάλειες.
Δεν έχω κάψει ριμπον από στάθμες.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.783
. "Maximal power handling with musical program: 250W

τι ενισχυτη θελω ?
Αφού σου λέει ότι αντέχει να τρώει 250 βατ, θες μίνιμουμ 250 βατ.
Αν δώσεις 3 db περιθώριο στον ενισχυτή, θες 500 βατ.
Αν δώσεις 6, όπως προτείνω, θες ένα κιλοβατ ενισχυτικά.

Reaction score
1.246
Να ρωτήσω και εγώ ... Τι κερδίζουμε με 4Ωμα ηχεία ( ...) που το χάνουμε σε ρεύμα ?
Γιατί δηλαδή οι κατασκευαστές δεν κάνουν όλοι 8Ω ηχεία ???

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.447
Υπάρχει τρόπος να δουλέψουν σωστά, με σαμπ και μπόλικο dsp, αλλά δε μπορεί να το υλοποιήσει ο τυπικός χρήστης, θέλει πολύ βαθιά γνώση του αντικειμένου.

Σα να θες κόμπρα για πετ στο σπίτι, να παίζουν τα παιδιά σου, και να σε φυλάει από τους κλέφτες. Γίνεται, αλλά ..πάρε σκύλο αδερφέ. ;)
Κι ομως, σημερα μπορει κανεις, ψωνιζοντας π.χ. απο minidsp dac με dsp και cross, plate amps και ενα μικροφωνο, να κανει τα magnepan να κελαηδουν, να φτιαξει να παιζει σωστα ενα open baffle ηχειο, να εντοιχισει ενα ηχειο, να βουλωσει τις τρυπες ...των καμπινων του (εμπρος ή πισω :oops: ) και αλλα ομορφα πραγματα περα απο τα κλισε του hifi του 20ου αιωνα! Τωρα ειναι η ωρα! Σα να παιζεις με lego! Life's'good!

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.089
Ειναι αυτο που λεει αυτος "musical program" σωστα ?
ευασθησια δεν εχω :eek: ... αλλα εχω αυτο "Efficiency (2,8 V/1 m): 92dB" ....
(γενικα βλεπω πως ολη η φαση (απο πλευρας κατασκευαστων) ειναι φτιαγμενη για να μπερδευει ...)
πως προχωρω ?

δε θελω να σας ανοιξω φαμπρικα αλλα ...
εχω αυτουνο

" Description: 3-way bass reflex floor standing loudspeaker
Drivers:
Two 8" W cone woofers 1-1/2" flat wire coil, 4-3/4" magnet
One 6-1/2" W cone mid range 1-1/4 coil, 4" magnet
One 1" Tioxid inverted dome tweeter, 3/4" coil, two 2-3/8" magnets
L.F. (-6dB): 30 Hz
Frequency response (+/-3 dB): 35Hz - 23kHz
Efficiency (2,8 V/1 m): 92dB
Nominal impedance (EN 60065): 8ohms
Minimum impedance: 3,2ohms
Crossover frequencies: 200Hz / 2,5kHz
Maximal power handling with musical program: 250W
Recommended amplifier: 40-200W "

τι ενισχυτη θελω ?
Efficiency - sensitivity το ίδιο εννοούν, άλλος το λέει έτσι, άλλος αλλιώς.

Με βάση τις μετρήσεις που δημοσιεύει το Stereophile - που δεν λέει ψέματα - το Focal 936 πρέπει να λογίζεται ως 4ωμο από τα 75 έως τα 700Hz. Επειδή εκτός αυτού του φάσματος είναι πάνω από τα 5Ω, θα μπορούσε κανείς να πει πως η ευαισθησία του δεν είναι και καλά 92, αλλά 90 - 91dB, μιας και θα μπορούσε να το πλασάρει και ως 8ωμο. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τη μέγιστη πρόσληψη ισχύος και την καμπύλη της φάσης, που είναι το ίδιο και πιο σημαντική από την αντίσταση, χρειάζεσαι έναν ενισχυτή με πολύ μεγάλο συντελεστή απόσβεσης, ώστε να είναι σε θέση να διαχειρίζεται ένα τόσο αντιδραστικό φορτίο, κι ας μην είναι και πολύ ισχυρός, ας πούμε 300W. Αν χρησιμοποιείς κάτι σαν Parasound Halo ή κάποιον αντίστοιχης ποιότητας ενισχυτή τάξης ΑΒ, προφανώς δεν έχεις ιδέα πώς μπορεί να παίξει πραγματικά αυτό το ηχείο.

Σόρρυ αν ακούγομαι προσβλητικός, αλλά με κάποιο μικρότερο Focal, φιλικό μου πρόσωπο ετοιμαζόταν να τα σουτάρει νομίζοντας πως φταίνε τα ηχεία, και τελικά τα κράτησε οδηγώντας τα με nCore - και σούταρε τον Parasound, και πραγματικά δεν πιστεύαμε τί ακούγαμε με τους nCore. Είχαμε βάλει τα γέλια. Το μπάσο του ηχείου το καταλάβαινες και έξω από το δωμάτιο, στη βεράντα.

Πολύ παλαιότερα, συγκρίνοντας 6 ενισχυτές, μεταξύ των οποίων και ένας 100άρης Plinius τάξης Α, μπροστά του οι υπόλοιποι (υποδιπλάσιας έως υπερδιπλάσιας ισχύος) εφάνταζαν τπωχοί συγγενείς, οδηγώντας υβριδική μεμβράνη (μεμβράνη με γούφερ κώνου).

Και καθήστε εσείς τώρα να ψάχνετε "χροιές", "κόκκους" και "σώματα" σε τρανζίστορ τάξης ΑΒ και λάμπες... (Ορίστε, πάλι έγινα κακός)...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.089
Να ρωτήσω και εγώ ... Τι κερδίζουμε με 4Ωμα ηχεία ( ...) που το χάνουμε σε ρεύμα ?
Γιατί δηλαδή οι κατασκευαστές δεν κάνουν όλοι 8Ω ηχεία ???
Διότι η επικρατούσα αισθητική άποψη για το σπιτικό ηχείο του επιβάλλει να είναι στενό και ψηλόλιγνο, ώστε να είναι όμορφο, οπότε αναγκαστικά οι κατασκευαστές θα προχωρήσουν σε γούφερ το πολύ 8 ιντσών. Μεγαλύτερο γούφερ φαρδαίνει πολύ τη μπάφλα (την πρόσοψη), πράγμα που υποκειμενικά ασχημαίνει το ηχείο, οπότε αντί για ένα μεγάλο γούφερ βάζουν δύο μικρότερης διαμέτρου, φυσικά συνδεδεμένα παράλληλα, ώστε να μην ελαττώνεται η ευαισθησία - και δύο γούφερ ίσον 4Ω και τέλος. Εν ολίγοις.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.089
Σχετικά με τη μεταβολή της φάσης σε συνάρτηση με τη συχνότητα, υπάρχουν δύο αξιοπρεπείς reviewers οι οποίοι δημοσιεύουν μέτρηση της απόκρισης συχνότητας του ενισχυτή, ενώ αυτός οδηγεί σύνθετο φορτίο, δηλαδή φορτίο το οποίο δεν είναι αμιγώς ωμικό, όπως μια αντίσταση, δηλαδή η αντίστασή του μεταβάλλεται σε συνάρτηση με τη συχνότητα, αποτελώντας εξομοίωση του συνδυασμού κροσόβερ και μεγαφώνων εντός πραγματικού ηχείου. Ο ένας είναι ο Atkinson και ο άλλος ο "δικός μας" ο Σταματάκος.

Στο μέτρο που μπορείτε οικονομικά, εξετάστε αυτή τη μέτρηση. Εδώ ένας ASR παρουσιάζει πτώση στα 3 - 4KHz μόλις 0,15dB, τη στιγμή που άλλοι ενισχυτές, ανεξαρτήτως τιμής, παρουσιάζουν διακύμανση 10 - 20 φορές μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, δείτε αυτή τη λάμπα...

Προφανώς η απόκριση αυτού του Cayin είναι χειρότερη, αλλά αν λάβουμε υπ' όψιν και τη διαφορετική βαθμονόμηση του κατακορύφου άξονα, η απόκριση είναι πολύ χειρότερη.

Θα μου πείτε, ο ASR κάνει 13 χιλιάρικα. Και παρουσιάζει αυτήν την απόκριση μόλις στα 80W. Μάλιστα.

Δείτε αυτόν τον Hegel που κάνει 1400€. Βέβαια, μόλις στα 27W, ενώ πωλείται για 70άρης και ο ASR για 280άρης. Προφανώς, από εκεί και πάνω, και οι δύο χειροτερεύουν - αλλά πόσο; Δεν ξέρουμε πόσο.

Δείτε και έναν τελικό μεσοϋψηλής τιμής με Hypex 400άρια, οδηγώντας με 70W (το 1/3 της ισχύος του στα 8Ω). Προσέξτε και πάλι τη βαθμονόμηση του κατακορύφου άξονα. Ανεξαρτήτως αν ο hypex οδηγεί ωμικό ή σύνθετο φορτίο, δεν χαμπαριάζει τίποτε, δεν παρουσιάζει διαφοροποίηση στην απόκρισή του. Δεν είναι αποκαλυπτικός ρε παιδί μου, μπαααααα. Άρα δεν είναι high end. Πάει κι αυτό, ξαναγυρνάμε στις χροιές...

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.783
Κι ομως, σημερα μπορει κανεις, ψωνιζοντας π.χ. απο minidsp dac με dsp και cross, plate amps και ενα μικροφωνο, να κανει τα magnepan να κελαηδουν, να φτιαξει να παιζει σωστα ενα open baffle ηχειο, να εντοιχισει ενα ηχειο, να βουλωσει τις τρυπες ...των καμπινων του (εμπρος ή πισω :oops: ) και αλλα ομορφα πραγματα περα απο τα κλισε του hifi του 20ου αιωνα! Τωρα ειναι η ωρα! Σα να παιζεις με lego! Life's'good!
Ακριβώς!
Μόνο που τα παραπάνω, δεν είναι λύσεις που μπορεί να υλοποιήσει ο τυπικός φίλος, που ρωτάει ακόμα για τα ωμ..
[DOUBLEPOST=1478554961][/DOUBLEPOST]
Ανεξαρτήτως αν ο hypex οδηγεί ωμικό ή σύνθετο φορτίο, δεν χαμπαριάζει τίποτε, δεν παρουσιάζει διαφοροποίηση στην απόκρισή του. Δεν είναι αποκαλυπτικός ρε παιδί μου, μπαααααα. Άρα δεν είναι high end.
Τουναντίον, μόνο αυτός είναι χάι εντ.
Οι υπόλοιποι μπροστά του, οφείλουν να ντρέπονται.

Last edited:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.089
Ξαναβρήκα και το απόλυτο χάος, το οποίον τιμάται 350.000$. Εδώ οι μετρήσεις του Atkinson και εδώ οι πρόσθετες επεξηγήσεις του καλού μας φίλου που έφυγε νωρίς (κι εμένα μου λείπει - και μου λείπει πολύ).

Sleep

Dr. Jekyll & Mr. Hyde
Reaction score
2.675
Πάντως στα συμπεράσματά του ο Σταματάκος καταλήγει ότι ο ASR είναι ένας από τους καλύτερους ενισχυτές που έχει ακούσει ποτέ, ενώ στο συγκριτικό προ - τελικών χρίζει νικητή το σετάκι της parasound.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.783
Ξαναβρήκα και το απόλυτο χάος, το οποίον τιμάται 350.000$. Εδώ οι μετρήσεις του Atkinson και εδώ οι πρόσθετες επεξηγήσεις του καλού μας φίλου που έφυγε νωρίς (κι εμένα μου λείπει - και μου λείπει πολύ).
Σε όλους μας λείπει.. :(

Reaction score
3
Δηλαδή για να παίξει σωστά ένας ενισχυτής ένα ηχείο όπως είναι το aria936 ή και τα chario απ' όσο γνωρίζω, με μεγάλη διακύμανση στην αντίστασή του & το οποίο κατεβαίνει πολύ χαμηλά π.χ. στα 2 με 3 Ωμ θα πρέπει εκτός από καλή τροφοδοσία να έχει και υψηλό Damping factoρ; Και αν ναι πόσο πρέπει να είναι αυτό; Πάνω από 100;

Reaction score
15.469
Δηλαδή για να παίξει σωστά ένας ενισχυτής ένα ηχείο όπως είναι το aria936 ή και τα chario απ' όσο γνωρίζω, με μεγάλη διακύμανση στην αντίστασή του & το οποίο κατεβαίνει πολύ χαμηλά π.χ. στα 2 με 3 Ωμ θα πρέπει εκτός από καλή τροφοδοσία να έχει και υψηλό Damping factoρ; Και αν ναι πόσο πρέπει να είναι αυτό; Πάνω από 100;
Η parasound δινει Damping factor: > 800 at 20 Hz για τον A23.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.783
Δεν έχει καμία σχέση το νταμπινκ φακτορ με την οδήγηση.
Επίσης, πάνω από 60 είναι άχρηστο το νταμπινκ φακτορ.

Reaction score
15.469
Δεν έχει καμία σχέση το νταμπινκ φακτορ με την οδήγηση.
Επίσης, πάνω από 60 είναι άχρηστο το νταμπινκ φακτορ.
60 hz εννοεις ε ?
το ποστ #36 ειναι σωστο ? :headbang:

Reaction score
3
Επειδή & εγώ τώρα τα μαθαίνω στο παράδειγμα που μας δίνει παραπάνω ο συμφορίτης
Costas Coyias για τα focal aria 936 αναφέρει οτι χρειάζεται υψηλό συντελεστή απόσβεσης για να οδηγηθούν σωστά & να αναδείξουν τις δυνατότητές τους, έτσι κατάλαβα.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.326
Members
38.301
Νεότερο μέλος
antavent