Dynamic range και dynamic headroom

Reaction score
5.532
Δεν μετρούν πάνω απο 90-95dB συνήθως, και είναι ανακριβή.
Μάλιστα, γι΄αυτό και όταν προσπαθω να μετρήσω SPL στην θέση ακρόασης...ακόμα και όταν ανεβάζω την ένταση στον ενισχυτή...και παρ΄όλο που ένταση του ήχου ανεβαίνει πολύ...αυτό το "εργαλείο" εξακολουθεί να δείχνει τα ίδια!

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
86.560
Με τα watt κ τα dB που εσείς έχετε για γέλια! Σε πολυκατοικία 100 κ 91 αντιστοίχως κ σε μίνι δωμάτιο μου αρκούν.
Αλλά δεν είναι μόνο εκεί το ζητούμενο.
ο καλός πιανίστας θα σου δώσει το νόημα του κομματιού κ θα το " ζωντανέψει" ο κακός όσο κ να χτυπάει δυνατά,δεν....Για μένα ,αυτό είναι κ το πιο σημαντικό.
Μπερδεύεις την τέχνη της μουσικής με την επιστήμη της αναπαραγωγής της μουσικής.

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
10.847
Και εσένα και πολλούς άλλους, το έχουμε καταλάβει εδώ και καιρό αλλά επιμένουμε, κυρίως για να περνάει η ώρα, αλλά και γιατί απ' ότι φαίνεται, ήμαστε μαζόχες!
Καλά ο Εαρ δεν το συζητώ, ξεπερνά τον Gandhi (...at age 37, Gandhi practiced the art of sleeping next to young naked girls to test himself sexually)
:p
Δηλαδή τσεκάρετε τα pdf και ξέρετε πως θα ακουστεί στο σαλόνι μου;
'Εχετε καταλάβει ότι αυτό είναι που λέτε στον κόσμο;

Εσύ δλδ όταν έφτιαξες ισως το καλύτερο ηχοσύστημα στο φόρουμ, πως το έφτιαξες; Με μισή παράγραφο pdf που δίνει ο κατασκευαστής ενος ηχείου; Εντάξει στην δική σου περίπτωση ο παππούς δεν δίνει μισή παράγραφο αλλά κατάλαβες τι εννοώ, για ενα τυπικο ηχείο.
Μόλις το έφτιαξες τι έκανες; Το πέταξες στο σαλόνι;
Μάλλον όχι, μάλλον διάβασες κανα δυο εγκυκλοπαίδειες με pdf , και συνέχισες να παιδεύεσαι με τον χώρο σου κ.ο.κ.

Αν τα μαζέψεις όλα αυτά μαζί δεν είναι μιση παράγραφος χαρακτηριστικά αλλά χρόνια γνώσεων και ενασχόλησης με συγκεκριμένο χώρο.

Τα pdf του κατασκευαστή είναι γενικότητες.
Τα pdf του χώρου δεν τα ξέρετε ούτε για αστείο.

Άλλα όταν κοιτάτε ενα ηχείο ή ρωτάει ενας χρήστης ξέρετε πως θα παίξει;
Πρόκειται για τεράστια αντίφαση

Reaction score
777
Δημιουργείται μία μικρή παρεξήγηση...

Η μέγιστη στάθμη που μπορεί να φτάσει ένα σέτ ηχείων - ενισχυτή δέν δείχνει την ποιότητα του αποκλειστικά. Δηλαδή δέν μπαίνω στο μαγαζί και λέω "φέρε μου το δυνατό" και αμέσως τελείωσα με το θέμα.

Είναι ένας δείκτης.

Υπάρχουν εκατοντάδες παράλληλα με αυτόν. Σίγουρα όμως και αυτός είναι ένας που απ ότι φαίνεται οδηγεί ένα μέσο οικιακό - καλό - σύστημα να αποκλίνει απο το τέλειο.

Αυτό που λέμε είναι οτι με ένα 6,5άρι δέν μπορείς να φτάσεις τις στάθμες μίας ορχήστρας και σίγουρα αυτός είναι ένας δείκτης που το αποδυκνύει... Έπειτα φανερώνεται οτι το 6,5άρι όχι μόνο δέν καλύπτει ορχήστρα αλλα και άλλα όργανα, φωνές, κανα δύσκολο κομμάτι κτλ.

Αυτό. Τέλος.

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.560
Παρακαλώ, ως προς τι ;
Σε ένα θρεντ για επιστημονικά θέματα (dynamic range-headroom) γράφεις για την καλλιτεχνική ικανότητα του πιανίστα. Εδώ μιλάμε για watts, db και ίντσες. Για μουσική είναι αλλά θρεντ.

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.560
Από περιέργεια, έβγαλα από τη θήκη το τενόρο μου σαξόφωνό (μετά από πολύ καιρό απραξίας!) έτσι για να μετρήσω με την εφαρμογή SPL meter στο tablet.....σε απόσταση περίπου μισό μέτρο από το μικρόφωνο ένα δυνατό φύσημα σε A (εντός πενταγράμμου) .....το dBμετρο έγραψε 90dB-γενικά η μέση SPL ήταν γύρω στα 85dB (στο μισό μέτρο πάντα)...αυτά για ένα μοναχικό τενόρο σαξόφωνο...ίσως να μην λειτουργεί σωστά και ο συνδυασμός της δωρεάν εφαρμογής με το υποτυπώδες μικρόφωνο του tablet;
Θα έχεις peak πάνω από 100 χαλαρά με σωστή μέτρηση.

Reaction score
98
Σε ένα θρεντ για επιστημονικά θέματα (dynamic range-headroom) γράφεις για την καλλιτεχνική ικανότητα του πιανίστα. Εδώ μιλάμε για watts, db και ίντσες. Για μουσική είναι αλλά θρεντ.
Και ναι και όχι.
Όταν διαβάζω σχόλια που έχουν δόση χλευασμού για τα δικά μας αυτιά κ αν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε πράγματα κλπ ,νομίζω κ εδώ καλά σχολιάζω.

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.560
Και ναι και όχι.
Όταν διαβάζω σχόλια που έχουν δόση χλευασμού για τα δικά μας αυτιά κ αν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε πράγματα κλπ ,νομίζω κ εδώ καλά σχολιάζω.
Τι σημαίνει "χλευασμός για αυτιά";

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.756
Αυτό το πράγμα που ακούτε ηχεία από τα pdf και δεν χρειάζεται να τα ακούσετε στο σπίτι σας πραγματικά με ξεπερνάει.
Μ 'αρέσει που το προτείνετε κιόλας, ότι η ακρόαση στο σαλόνι είναι περιττή
Μ'αρέσει που σ'αρέσει.
Σε ξεπερνάει γιατί έχεις κενά γνώσης.
Με ξεπερνάει το ότι επιμένεις. ;)

Και ναι και όχι.
Τα αυτιά σου τα γράφω εκεί που δε πιάνει μελάνι.

Εφόσον τα αφτιά σου αδυνατούν να μου πουν τα εξής:

1) τους χρόνους αντήχησης του χώρου σου σε όλο το φάσμα
2) την απόκριση συχνότητας στο φάσμα και τις αποκλίσεις
3) τη μέγιστη στιγμιαία στάθμη
4) τη μέση στάθμη ακρόασης
5) το κατώφλι θορύβου
6) το χρήσιμο δυναμικό εύρος
7) την απόκριση φάσης - στεπ ρισπονς
8) κλπ κλπ κλπ

Θεωρώ ότι στην επιστήμη της αναπαραγωγής του ήχου, η μόνη χρησιμότητα των αυτιών σου είναι για να στηρίζουν τα γυαλιά σου να διαβάζεις PDF μπας και ξεστραβωθείς. ;)

Reaction score
98
Τι σημαίνει "χλευασμός για αυτιά";
θα το κλείσω "απλά "γιατί δε βγαίνει εν τέλει κ κάπου.
Η προτροπή για επαγγελματικούς ενισχυτές,τα μεγάφωνα 12 ιντσών κ η γενική ιδέα περί μεθυσιών κουφαμάρας εκεί πάει τη βαλίτσα κ την πολυπόθητη σωστή αναπαραγωγή at home...
Στην τελική διαβάζω πράγματα πού σε μένα δείχνουν αντιφάσεις. Από την μια γνώση κ by the book ,από την άλλη απαξίωση για τεράστια μερίδα μηχανημάτων που επίσης άνθρωποι με γνώσεις κ μεράκι τα προσφέρουν προς χρήση στον κόσμο. Δε θα το κάνω πιο λιανά.Είναι επαρκέστατα αν κάποιος θέλει να καταλάβει κ τους" απέναντι" .
Έχει τύχει να είμαι στην ακρόπολη κ να ακούω πεντακάθαρα μουσικούς από Αεροπαγίτου χαμηλά πεντακάθαρα.
Η δύναμη της ζωντανής μουσικής ΜΙΑ .
Άποψη μου ότι τα τελευταία 10-15 χρόνια, η στο σπίτι αναπαραγωγή έχει ανέβει δραματικά.Με τα όποια στραβά της. Τώρα αν κάποιος δεν το ακούει στο μέτρο του δυνατού ,θέμα του!

Reaction score
98
Μ'αρέσει που σ'αρέσει.
Σε ξεπερνάει γιατί έχεις κενά γνώσης.
Με ξεπερνάει το ότι επιμένεις. ;)

Τα αυτιά σου τα γράφω εκεί που δε πιάνει μελάνι.

Εφόσον τα αφτιά σου αδυνατούν να μου πουν τα εξής:

5) το κατώφλι θορύβου
8) κλπ κλπ κλπ

Θεωρώ ότι στην επιστήμη της αναπαραγωγής του ήχου, η μόνη χρησιμότητα των αυτιών σου είναι για να στηρίζουν τα γυαλιά σου να διαβάζεις PDF μπας και ξεστραβωθείς. ;)
Κ το κρανίο ομοίως για να έχει μέσα τον εγκέφαλο,τον οποίο άλλοι μορφωμένοι χρησιμοποιούν για το κοινό καλό κ άλλοι προς όφελός τους.
Στο θέμα μου.
Απ την μία mastering στα studios γίνεται με mini monitors' ή σαν τα μεγάλα B&W για να αποδώσουν πιο πιστά την εγγραφή κ από την άλλη εγώ θα πρέπει να πάρω σπίτι ένα από τα φορτηγά του sting κ τον εξοπλισμό για να πετύχω...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.756
Άποψη μου ότι τα τελευταία 10-15 χρόνια, η στο σπίτι αναπαραγωγή έχει ανέβει δραματικά.
Όντως.
Εξελίσσεται η τεχνολογία.

Κι όμως κάποιοι κάποιοι, επιμένουν στις τεχνολογίες προ 10-15 ετών, και τις υπερασπίζονται μάλιστα, ως ανώτερες δήθεν των σύγχρονων επιλογών.

Είναι να μη σε ξεπερνά η εμμονή τους; ;)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.756
Απ την μία mastering στα studios γίνεται με mini monitors' ή σαν τα μεγάλα B&W για να αποδώσουν πιο πιστά την εγγραφή κ από την άλλη εγώ θα πρέπει να πάρω σπίτι ένα από τα φορτηγά του sting κ τον εξοπλισμό για να πετύχω...
Αν αυτό κατάλαβες, δυστυχώς κατάλαβες λάθος.

Όντως στα στούντιο μικρού όγκου χρησιμοποιούν μόνο μίνι μόνιτορ, νιαρφιλντ.
Σε λίγο μεγαλύτερα στούντιο, χρησιμοποιούν μιντφιλντ μόνιτορ.
Σε μεγάλα στούντιο, τα μεϊν μόνιτορ.
Έχει κάτι τέρατα μεϊν μόνιτορ, ξέρεις...

Προσωπικά προτείνω τα ίδια. ;)

Σε μικρό χώρο (πχ 12τμ), μικρά νιαρφιλντ μόνιτορ και απόσταση ακρόασης 1-1,5 μέτρο.

(Κι όχι ηχεία ντουλάπες)

Σε μεσαίο χώρο (πχ 25τμ), είτε τα προηγούμενα νιαρφιλντ, με την ίδια απόσταση ακρόασης, αλλά συν ένα σαμπ, γιατί ο όγκος του χώρου μεγάλωσε, είτε ένα μιντφιλντ μόνιτορ, με απόσταση ακρόασης στα 2 μέτρα.

(Κι όχι ηχεία ντουλάπες)

Σε λίγο πιο μεγάλο χώρο, πχ 35 τμ, είτε τα ίδια νιαρφιλντ μικρά μόνιτορ, με απόσταση ακρόασης 1-1,5 μέτρο πάντα, και 2 σαμπ τώρα, ή μιντφιλντ μόνιτορ με απόσταση ακρόασης 2-2,5 μ συν σαμπ, ή μεϊν μόνιτορ με απόσταση ακρόασης 3 μ.

(Κι όχι ένα 6,5-αρι με λαμπιτσες και απόσταση ακρόασης 4 μέτρα...)

Σε χώρο γήπεδο, θες μεγάφωνα για γήπεδα. Τέλος. Δε σε σώζει τίποτα, εκτός κι αν κάνεις νιαρφιλντ ακροάσεις στο 1 μέτρο, οπότε ξανά μανά τα ίδια, μίνι μόνιτορ και σαμπ τέρατα (για γήπεδο) για να καλύψουν τον όγκο του χώρου.

Αν διαφωνούμε κάπου, να το συζητήσουμε.. ;)

Reaction score
2.566
Τα αυτιά σου τα γράφω εκεί που δε πιάνει μελάνι. Εφόσον τα αφτιά σου αδυνατούν να μου πουν τα εξής:
5) το κατώφλι θορύβου
8) κλπ κλπ κλπ
θα το κλείσω "απλά "γιατί δε βγαίνει εν τέλει κ κάπου
Kαι κάπως έτσι κλείνουν όλα τα θέματα...όταν δηλαδή το θέμα μπαίνει στις σωστές του, τεχνικές διαστάσεις και αρχίζει να διαφαίνεται το ανεπαρκές γνωστικό υπόβαθρο και η αντιεπιστημονική προσέγγιση της "άλλης πλευράς". Και ενώ έχουν προηγηθεί ένα σωρό λογικά τεχνικά επιχειρήματα, στο ίδιο μάλιστα νήμα, που είναι απλά σαν να μη γράφτηκαν ποτέ... όπως άλλωστε και όλα τα άλλα που έχουν γραφτεί κατά καιρούς...και μετά λέτε ότι κάτι σας ξεπερνάει...εμένα να δείτε!

Reaction score
98
Όντως.
Εξελίσσεται η τεχνολογία.

Κι όμως κάποιοι κάποιοι, επιμένουν στις τεχνολογίες προ 10-15 ετών, και τις υπερασπίζονται μάλιστα, ως ανώτερες δήθεν των σύγχρονων επιλογών.

Είναι να μη σε ξεπερνά η εμμονή τους; ;)
Η εμμονή είναι σιγουρότατα λάθος. Η επιμονή φέρνει αποτελέσματα.
Έχω ως αρχή μου πρωτίστως την ευγένεια.
Κ εξηγούμαι. Δεν πάω σε φίλο που κάνει χαρά με την 65" του κ αποκαλεί home cinema να τον μειώσω. Οταν στα δικά μου μέτρα ήθελα με ίδιο κόστος προβολέα,γιατί αυτό ( ακόμα κ με μη ρύθμιση) μου κάνει πιο κινηματογράφος, που κ ουσιαστικά είναι.
Υποστήριξη ιδεών γνώσεων ναι . Αφορισμός όχι.

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.560
Μην επιμένεις. Κάνεις λάθος. Δεν είναι άποψη, είναι επιστήμη. Αν καταλάβεις αυτό έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα.

Κάτσε διαβασε επιστήμη , και μετά μιλάς. Αν δεν θες να διαβασεις (απολύτως σεβαστό, έχουμε και δουλειές βρε αδερφέ, ηλεκτροακουστικη θα διαβάζουμε; ) τότε ρώτα. Εχει το φόρουμ ανθρώπους διαβασμένους, πρόθυμους να σου λύσουν τις απορίες σου.

Reaction score
98
Kαι κάπως έτσι κλείνουν όλα τα θέματα...όταν δηλαδή το θέμα μπαίνει στις σωστές του, τεχνικές διαστάσεις και αρχίζει να διαφαίνεται το ανεπαρκές γνωστικό υπόβαθρο και η αντιεπιστημονική προσέγγιση της "άλλης πλευράς". Και ενώ έχουν προηγηθεί ένα σωρό λογικά τεχνικά επιχειρήματα, στο ίδιο μάλιστα νήμα, που είναι απλά σαν να μη γράφτηκαν ποτέ... όπως άλλωστε και όλα τα άλλα που έχουν γραφτεί κατά καιρούς...και μετά λέτε ότι κάτι σας ξεπερνάει...εμένα να δείτε!
Δεν υπεκφεύγω ούτε χρειάζεται ξανά επανάληψη περί γνώσεων.Αλλά...Ενας του ωδείου δεν επιτρέπεται να κοροϊδεύει ένα αυτοδίδακτο μουσικό ως άσχετο κ ανεπαρκή.
Αν εγώ παίρνω τροφή από όσους ξέρουν κ κάνω κ εγώ τα δικά μου κ έρχομαι κοντά στα ζητούμενα που είμαι λάθος; Που δε θα τα ενστερνιστώ όλα;
Αλλά "σούπα" θα βγει κ μάλιστα επαρκώς νόστιμη . Θα πρέπει να δοκιμάσει η γλώσσα του σεφ για να ξέρω τι γεύτηκα εγώ;
Ευχαριστώ πάρα πολύ αλλά δεν θα πάρω.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.317
Members
38.298
Νεότερο μέλος
johnny_b90