4ohm ή 8ohm ηχεία

Reaction score
2.151
Με ενα ηχείο 8ohm ο ενισχυτής ζορίζεται περισσότερο ή λιγότερο? Αφου στα 8Ohm ο ενισχυτής βγάζει λιγότερα watt γι αυτό το λόγο? Στα 4Ohm βγάζει περισσότερα, άρα θα δουλεύει πιο ξεκούραστα?
Επίσης τα καλά ηχεία ειναι 8ohm ή 4? Εχω κάποια παλιά που ειναι 8Ohm με λίγα watt και μεγαλύτερο μέγεθος woofer και άλλα 6Ohm μικρότερα με περισσότερα watt. Φυσικά κάτι κολώνες που είχα ειναι 4 Ohm γι αυτό προφανώς και πολλά watt.
Η ποιοτητα των ηχειων δεν καθοριζεται απο την ωμικη τους αντισταση και τα watt που μπορουν να δεχθουν.
Τα λιγοτερα Ωμ ζοριζουν τον ενισχυτη περισσοτερο.
Τα watt αφορουν μονο την ισχυ που μπορουν να δεχθουν χωρις να καταστραφουν αλλα δεδομενου οτι αυτος ο αριθμος αφορα καθαρη ισχυ χωρις παραμορφωση, μπορεις να θεωρησεις την ανωτερη τιμη που μπορουν να δεχθουν σε ισχυ ως την ελαχιστη που θα πρεπει να εχει ο ενισχυτης σου προκειμενου να πλησιασεις τα ορια των ηχειων σε ενταση.

Edit: Μεχρι να γραψω δυο αραδες προλαβε ο Costas Ear και εγραψε ολοκληρο αναλυτικο σεντονι...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.414
Ένα ηχείο αντίστασης 8 ωμ και ευαισθησίας 90dB/2,83V/m παίρνει ισχύ 16 βατ και βγάζει ακουστική έξοδο πόσα ντιμπι στο 1μ;

Απάντηση: 102 ντιμπι.

(Τα 2,83V στην έξοδο του ενισχυτή, για ηχείο 8ωμ πόσα βατ είναι; 2,83*2,83/8=1 βατ.)

Ένα ηχείο αντίστασης 4 ωμ και ευαισθησίας 90dB/2,83V/m παίρνει ισχύ 32 βατ και βγάζει ακουστική έξοδο πόσα ντιμπι στο 1μ;

Απάντηση: 102 ντιμπι.

Δηλαδή, για την ίδια στάθμη, χρειάζεται διπλάσια ισχύ από τον ενισχυτή, το 4ωμο ηχείο ίδιας ονομαστικής ευαισθησίας με το 8ωμο. (Αλλά χρειάζεται ίδια τάση από τον ενισχυτή)

Διότι, τα 2,83V στην έξοδο του ενισχυτή, για ηχείο 4ωμ πόσα βατ είναι; 2,83*2,83/4=2 βατ!

Δηλαδή στα 4ωμα ηχεία, η ευαισθησία είναι στα 2 βατ ενώ στα 8ωμα στο 1 βατ. Νταξ; :lolsign:

Κι επειδή σ'ολα αυτά δε πάει το μυαλό σας, πάρτε ενεργά ηχεία να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, και να μη με ζοριζετε και μένα! :lolsign::lol:

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.782
Βάσει των πιο πάνω (post #60), ποιο θα ήταν το σχόλιό σου για έναν ενισχυτή (class D) ο οποίος στα 8Ohm αποδίδει 1000W, στα 4Ohm 2000W και στα 3Ohm 2400W;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.414
Αρα τα 8Ohm θα τα παίξει ξεκούραστα ενας ενισχυτής και δε θα παραμορφώσει απο ρεύμα?
Ναι, θα παραμορφώσει από δυναμική συμπίεση και κλιπαρισμα λόγω της μικρής ισχύος που έχει. ;)

Ωστόσο το τροφοδοτικό του θα είναι πιο χαλαρό, και το σασί πιο κρύο. ;)

ika

News
Reaction score
15.338
Προσοχή στα WATTs ηχείων-ενισχυτή, όταν παίζει τσίτα, γενικά ο μικρός ενισχυτής καίει το tweeter, ο μεγάλος ενισχυτή καίει το woofer.
Το δεύτερο το καταλαβαίνεις επί τόπου από το ζόρισμα και μπορείς να προλάβεις να χαμηλώσεις την ένταση.
Το πρώτο το καταλαβαίνεις όταν καεί το tweeter.
Ναι, τα 8Ω είναι προτιμώτερα ως φορτίο, από αντίστοιχης ποιότητας και τιμής 4Ω ηχεία.

Reaction score
12
Συμπέρασμα δικό μου οτι για 8Ohm θελεις ενα δυνατό ενισχυτή (σε σχεση με τα ηχεια) και οτι τα 6Ohm ειναι η μέση καλή λύση. Τα 4ρια επειδή τα χρησιμοποιούν στα αυτοκίνητα....με ξενίζουν. Παντως το ενεργό sub μου, είναι 4Ohm

Reaction score
2.151
Συμπέρασμα δικό μου οτι για 8Ohm θελεις ενα δυνατό ενισχυτή (σε σχεση με τα ηχεια) και οτι τα 6Ohm ειναι η μέση καλή λύση. Τα 4ρια επειδή τα χρησιμοποιούν στα αυτοκίνητα....με ξενίζουν. Παντως το ενεργό sub μου, είναι 4Ohm
Σταματα να ασχολεισαι με τα ωμ. Τα ωμ δεν ειναι κριτηριο επιλογης ηχειων. Το μονο που σε νοιαζει για τα ωμ ειναι να τα "σηκωνει" ο ενισχυτης σου.
Δηλαδη να εχει επαρκη τροφοδοσια και ψυξη για να μην ζοριζεται.
Αν ο κατασκευαστης του ενισχυτη λεει οτι ειναι ΟΚ με 6 η με 4 ωμ παιρνεις ηχεια εντος προδριαγραφων τελειωνει εκει το ζητημα.

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Βάσει των πιο πάνω (post #60), ποιο θα ήταν το σχόλιό σου για έναν ενισχυτή (class D) ο οποίος στα 8Ohm αποδίδει 1000W, στα 4Ohm 2000W και στα 3Ohm 2400W;
Οτι εχεις ψυχωση :roflmao:

D

Deleted member 23222

Guest
Κολόνες ή κολόνιες; Ιδού η απορία..:p

Ο ενισχυτής φίλε μου, είναι ενισχυτής τάσης. Του δίνεις μία τάση στην είσοδο 1 βολτ και βγάζει πχ 20 βολτ στην έξοδο. Να, αυτά κάνει.

Τώρα στην έξοδο που δίνει 20 βολτ, αν συνδέσεις ένα ηχείο 8 ωμ, επειδή η ισχύς βγαίνει από τον τύπο "τάση στο τετράγωνο δια αντίσταση", είναι 20*20/8=50 βατ. Αν συνδέσεις ένα ηχείο 4 ωμ, η ισχύς θα είναι 20*20/4=100 βατ.

Τα "αμπέρ" που λέει ο λαός, στις δύο πιο πάνω περιπτώσεις, υπολογίζονται εύκολα με ένα σωρό τρόπους, πχ "ένταση*ταση=ισχύς" και "ένταση στο τετράγωνο επί αντίσταση=ισχύς" και επειδή βαριέμαι τις πράξεις, στα 8 ωμ θα περάσουν το ηχείο 2,5 αμπερ και στα 4 ωμ τα αμπέρ θα είναι διπλάσια, θα είναι 5 αμπέρ.

Οπότε, για να τελειώνουμε το παραμύθι, έχουμε 4 χρήσιμες αντιστοιχίες σε έξοδο ενισχυτή 20 βολτ:

8ωμ 2,5 αμπέρ 50 βατ
4ωμ 5 αμπέρ 100 βατ
2ωμ 10 αμπερ 200 βατ
1ωμ 20 αμπέρ 400 βατ

Άρα ο ενισχυτής μας δε βγάζει παραπάνω ενίσχυση σε ηχεία μικρότερης αντίστασης, καθώς ο ενισχυτής μας, που είναι ενισχυτής τάσης επαναλαμβάνω, ενισχύει την τάση και εκεί σταματαει το ενδιαφέρον του σε αυτή τη ζωή.:p

Δεν έχει άλλο ζόρι. :p

Αναλόγως αντίστασης ηχείου, υπάρχει διαφορά στα αμπέρ που χρειάζονται και στην ισχύ που θα καταναλωθεί, στην ίδια τάση εξόφου του ενισχυτή.

Τα αμπέρ (και την ισχύ) τα παίρνει το ηχείο από την τροφοδοσία του ενισχυτή. Εφόσον αυτή αρκεί, όλα μέλι γάλα. Αν δεν αρκεί η τροφοδοσία, τον ήπιες.:p
Δηλαδή το τροφοδοτικό του ενισχυτή τραβάει το ζόρι για τα πολλά αμπέρ.:D

Και κάτι άλλο ενδιαφέρον. Τα αμπέρ που φεύγουν προς το ηχείο, περνάν και από τους ημιαγωγούς εξόδου της βαθμίδας ισχύος, δηλαδή περνάν από τα φετ ή τα τρανζίστορ, τι σκατά έχει ο ενισχυτής. Επειδή κι αυτά τα σκατά έχουν μία εσωτερική αντίσταση, η οποία βέβαια είναι μικρή και καθορίζει χονδρικά το νταμπινκ φακτορ, από κει επειδή περνάν αυτά τα αμπέρ, ζεσταίνονται οι ημιαγωγοί και καίνε, ψήνεις λουκάνικα. Όσο πιο πολλά αμπέρ, τόσο πιο πολύ ζέστα. :D

Γι'αυτό, ένας αξιοπρεπής ενισχυτής, διπλασιάζει ισχύ σε κάθε υποδιπλασιασμό αντίστασης ηχείου, κι έχει μεγάλες ψήκτρες, να μη μασάει από ζέστα. Και δε ζοριζεται ποτέ ούτε ο ενισχυτής, ούτε το ηχείο.8-)

Όσο πιο αναξιοπρεπής είναι ο ενισχυτής, τόσο πιο αναξιοπρεπή τροφοδοσία έχει και τόσο πιο αναξιοπρεπείς ψήκτρες έχει, οπότε ζορίζεται το ηχείο με τέτοιους ενισχυτές και παίζει σα καραμουζα.:D:p

30€:p
Κόψε κάτι ρε μάστορα...
Τα χεις ξαναπεί αυτά...

20, χωρίς απόδειξη...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.414
Δυστυχώς είναι δυσάρεστη η θέση μου.
Νιώθω σα να απευθύνομαι σε 6-χρονα και να τους μαθαίνω την προπαίδεια εδώ και 10 χρόνια! Χαχαχαχαχα, δηλαδή αυτά που λέω είναι τόσο πεζά κι ευκόλως εννοούμενα, που ομολογουμένως καταντάω βαρετός στα 2/3 των αναγνωστών και ιδίως στον εαυτό μου! Να όμως που το 1/3 συνεχώς μένει στην ίδια τάξη, στην πρώτη δημοτικού, κόβονται στην προπαίδεια, κι αναγκαστικά, στα πλαίσια του φόρουμ, τους κάνω "ιδιαίτερα".. τες πα, σορρυ για την επανάληψη. ;)

D

Deleted member 23222

Guest
Δυστυχώς είναι δυσάρεστη η θέση μου.
Νιώθω σα να απευθύνομαι σε 6-χρονα και να τους μαθαίνω την προπαίδεια εδώ και 10 χρόνια! Χαχαχαχαχα, δηλαδή αυτά που λέω είναι τόσο πεζά κι ευκόλως εννοούμενα, που ομολογουμένως καταντάω βαρετός στα 2/3 των αναγνωστών και ιδίως στον εαυτό μου! Να όμως που το 1/3 συνεχώς μένει στην ίδια τάξη, στην πρώτη δημοτικού, κόβονται στην προπαίδεια, κι αναγκαστικά, στα πλαίσια του φόρουμ, τους κάνω "ιδιαίτερα".. τες πα, σορρυ για την επανάληψη. ;)
Μια χαρά τα λες.
Η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως.
Πολλοί εδώ μπορεί να είναι φιλόλογοι ή δικηγόροι ή του ...Μητσοτάκη :fuckyou: και να μην τα καταλαβαίνουν ή να μην τα θυμούνται...

Please keep walking!!
H παρέμβαση μου ήταν μόνο χιουμοριστική,ουδόλως βαριέμαι να διαβάζω όσα γράφεις...;)

Reaction score
11
παιδια ειμαι στα σκαριά να αγοράσω τον evolution 100A και μου πρότειναν τα epos k3 τα οποια ειναι 4ωμα θα τα σηκώσει τα ηχεία ή θα τον κλαίμε; καμιά γνώμη?

Reaction score
15.469
παιδια ειμαι στα σκαριά να αγοράσω τον evolution 100A και μου πρότειναν τα epos k3 τα οποια ειναι 4ωμα θα τα σηκώσει τα ηχεία ή θα τον κλαίμε; καμιά γνώμη?
Απ' οτι καταλαβαινω εγω μαλλον θα πολυζεσταινεται ο εβολουτιον - τον εχουν κλεισμενο και καλα-καλα στο κουτι του με μια ψυχτρουλα και κατι γριλιτσες απο πανω ... εγγλεζικος ειναι ?

Παντως απ' οτι βλεπω τα 'χουν ζευγαρι και αλλουθεν ... ιδια εταιρεια ειναι ?

Reaction score
1.057
Απ' οτι καταλαβαινω εγω μαλλον θα πολυζεσταινεται ο εβολουτιον - τον εχουν κλεισμενο και καλα-καλα στο κουτι του με μια ψυχτρουλα και κατι γριλιτσες απο πανω ... εγγλεζικος ειναι ?

Παντως απ' οτι βλεπω τα 'χουν ζευγαρι και αλλουθεν ... ιδια εταιρεια ειναι ?
Ιδια εταιρεια Tα εχω ακουσει στον αντιπροσωπο και μου αρεσαν πολυ
Σαν προδιαγραφες βλεπω το ηχειο ειναι στα 200w ο evolution παει στα 170 w στα 4 ohm ..δεν θα εχεις θεμα .Γενικα ο creek ειναι γλυκοηχος δεν κουραζει . Αν ημουν στο φορουμ απο πιο νωρις και ακουγα αυτα που μου ελεγαν ( και οχι τη γυναικα μου ) θα ειχα παρει 2 τωρα ! Τωρα πια μονο στα ονειρα μου .!!!

Reaction score
0
Καλησπέρα παιδιά, έχω αυτόν τον Denon ενισχυτή αρκετών χρόνων αλλά δουλεύει κανονικά με ηχεία επίσης ίδιας χρονολογίας. Θα ήθελα να προμηθευτώ 2 νέα ηχεία λόγω καλύτερης ποιότητας ήχου. Τι μου προτείνετε; Γιατί δεν τα πάω τόσο καλά με τα Ohm και τα Watt. Τι είδους ηχεία να ψάξω σε θέμα χαρακτηριστικών;
Σας ευχαριστώ

Attachments

ika

News
Reaction score
15.338
Καλησπέρα παιδιά, έχω αυτόν τον Denon ενισχυτή αρκετών χρόνων αλλά δουλεύει κανονικά με ηχεία επίσης ίδιας χρονολογίας. Θα ήθελα να προμηθευτώ 2 νέα ηχεία λόγω καλύτερης ποιότητας ήχου. Τι μου προτείνετε; Γιατί δεν τα πάω τόσο καλά με τα Ohm και τα Watt. Τι είδους ηχεία να ψάξω σε θέμα χαρακτηριστικών;
Σας ευχαριστώ
Αν και δεν φαίνεται πιο μοντέλο είναι, το λέει επάνω για ένα ζευγάρι ηχεία συνιστά 6Ω μινιμουν. Τα υπόλοιπα ερωτήματα, από την φωτό δεν μπορούν να απαντηθούν.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.250
Members
38.295
Νεότερο μέλος
Bill87